Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Fri nedladdning av Adobe CS2

Postat 2013-01-11, kl 18:34 • Ämne: Adobe

Adobe har lagt upp Creative Suite 2 för fri nedladdning på sin hemsida. Det inkluderar bland annat Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat Pro 8, Audition 3 och Premiere Pro 2. Så skynda att fynda innan Adobe ångrar sig!

[Download now]Adobe CS2 är en programsvit från 2005 som innehåller applikationer för att redigera foto, audio, video, skapa illustrationer, Desktop Publishing m.m. Programmen är gjorda för Windows 2000/XP och Mac OS X på PowerPC, men fungerar också på Windows Vista och Windows 7 utan några större problem.

Nedladdningsidan innehåller installationsfiler och fungerande produktnycklar för Adobe Creative Suite 2 med bland annat Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat Pro 8, Audition 3 och Premiere Pro 2.

Borttaget kopieringsskydd

Bakgrunden är att kopieringsskyddet för CS2 innehåller produktaktivering som gör att programmen inte går att använda utan att installationen kontrolleras mot Adobes servrar. Nu tycker inte Adobe att det är lönt att fortsätta att tillhandahålla aktivering för 7 år gamla produkter längre, utan har istället valt att erbjuda nya installationsfiler utan produktaktivering.

Adobe Corporate Communications Blog: "Effective December 13, Adobe disabled the activation server for CS2 products and Acrobat 7 because of a technical glitch. These products were released over 7 years ago and do not run on many modern operating systems. But to ensure that any customers activating those old versions can continue to use their software, we issued a serial number directly to those customers. While this might be interpreted as Adobe giving away software for free, we did it to help our customers."

Med andra ord är nedladdningarna bara till för kunder som redan har köpt en licens för CS2 och behöver installera om programmen. Men eftersom Adobe inte har gjort något för att begränsa vem som kommer åt filerna (ännu) så är det svårt att tro att de inte förväntade sig att alla och en var skulle nalla av godsakerna. o:-))

Något som ligger närmare till hands är väl att Adobe hoppas att det ska leda till god publicitet och att nya kunder blir nyfikna på ett hyravtal för Adobe CS6. Så kanske är det en smart strategi. Investeringen i CS2 är redan återbetald och piratkopierarna har nog övergett den versionen sedan länge. Så varför inte återanvända den? Det kan minska efterfrågan på piratkopior av CS6, öka Adobes mind share och kan nå kundgrupper som ändå inte har ett par tusen över till köpa CS6.

Fortfarande användbara program

Även om CS2 har ett par år på nacken är det fortfarande kraftfulla och användbara program som mer än väl täcker behoven för många hobbyanvändare. Photoshop och Illustrator var fantastiska program redan före version CS2 och har fler finesser än de flesta hinner lära sig. Att ladda hem CS2 är också ett attraktivt alternativ till piratkopiering eftersom filerna kommer direkt från Adobe och därmed garanterat är fria från skadlig kod. Så även om det inte är 100 % lagligt om man inte äger en licens för CS2, så är det i alla fall lite säkrare.

Kompatibilitet

Systemkrav:

  • Mac OS X v.10.2.8–v.10.3.8. PowerPC G4 or G5 processor
  • Microsoft Windows 2000/Windows XP. Intel Pentium III or 4 processor

Eftersom programmen släpptes 2005, innan Windows Vista och Windows 7 kom med i leken får man räkna med vissa kompatibilitetsproblem. Men det mesta går att lösa genom att köra programmen i kompatibilitetsläge eller som administratör. Det är definitivt värt besväret.

Ett exempel: Installerar man Adobe Photoshop CS2 på Vista/Windows 7 eller senare så kommer "Registration"-dialogen upp varje gång man startar programmet. Detta är enkelt att fixa genom att högerklicka på programikonen och välj "kör som administratör". Photoshop startas då med högre rättigheter och kan spara valet man gör i dialogen. Välj att inte registrera och avsluta sedan programmet. Det räcker att man gör detta en gång sedan är problemet löst.

Trackback avstängd

Möjligheten att lämna Trackbacks är för tillfället avstängd på grund av ett omfattande missbruk.

Skriv gärna en kommentar!

Kommentarsfunktionen är till för att du som besöker teknikbloggen ska kunna säga vad du tycker och diskutera ämnet som inlägget handlar om. Jag uppskattar om du tar dig tid och skriver en kommentar!

Det är viktigt att du följer kommentarsreglerna, som i grunden bara sunt förnuft och god netikett.

Har du kommentarer, frågor, kritik, beröm, eller påpekanden rörande webbplatsen i allmänhet är du välkommen att kontakt mig via e-post.

  Din e-postadress kommer inte att visas för andra besökare
  Tillgängliga formattering med xhtml-taggar: <del, em, strong, i, b>
Skriv in alfabetets tre första bokstäver med små bokstäver i rutan:
 
 

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

De senaste inläggen

sidfot