Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Gametel - en smart handkontroll för Android

Postat 2011-12-19, kl 07:12 • Ämne: G33k, Skoj

Lundaföretaget Fructel har tagit fram en trådlös handkontroll som fungerar med smartphones och surfplattor. Produkten heter Gametel och går att använda med Android, iPhone och Windows. Jag har testat Gametel några dagar och tycker den fungerar utmärkt.

Spel som är designade för att styras med handkontroll kan vara svåra att anpassa till telefoner med pekskärm. Även om spelutvecklarna har stor uppfinningsrikedom så har dagens pekskärmar sina begränsningar. När man inte kan använda känseln för att hitta knapparna och fingrarna dessutom skymmer en del av skärmen kan spelkänslan bli lidande. Inget förstör en spelklassiker effektivare än knasig styrning!

Gametel är en flexibel lösning som gör det möjligt att använda en riktig handkontroll när man vill spela, utan att man förlorar fördelarna med en modern pekskärmsmobil. Detta är till stor nytta (och glädje) när man vill spela klassiska arkadspel och äldre spel som körs i en emulator (tänk Nintendo).

Priset för spelglädjen ligger just nu på 549:- hos Coolstuff som är den enda svenska återförsäljaren.

[Gametel - Cool stuff indeed!]

Lätt att installera

Installationen är smidig och lätt. För att använda Gametel med Android laddar man ned den tillhörande appen Gametel Driver från Market och parar ihop enheterna med Bluetooth. Sedan känner systemet igen enheten som ett tangentbord. Spel som är optimerade för XPeria Play fungerar direkt.

På framsidan finns det en utdragbar hållare med fjäder där man kan haka fast mobilen i liggande läge. Hållaren har gummibeklädda fästen och tar ett stadigt grepp utan att man riskerar några repor på sin dyrgrip. Jag tycker det är en bra lösning som gör att mobilen och handkontrollen smälter samman till en naturlig enhet.

Spelkänsla

Själva spelkänslan är bättre än jag förväntade mig. Handkontrollen är lätt, känns robust och passar till och med mina stora labbar. Knapparna är lagom känsliga och reagerar direkt. Inga fördröjningar. Det krävdes inte många minuters spelande innan mobilen känns mer som en spelkonsol än telefon. Jag har testat Cordy, Sleepy Jack, Sprinkle, Drag Racing, Grand Theft Auto 3, Toki Tori mfl. Speciellt Cordy är mycket roligare att spela med en handkontroll och det kändes som ett riktigt lyft. Det enda spelet som krånglade lite var Reckless Getaway som verkar ha en bugg i den versionen jag testade. (lista med rekommenderade spel)

Massor av inställningsmöjligheter

[Gametel multiplayer] Varje knapp på Gametel kan konfigureras separat för att passa ett specifikt spel. Den enda begränsningen jag kan se är att spelet måste reagera på tangenter, styrkula eller motsvarande. Spel som använder egna speciallösningar, eller styrs genom att man lutar telefonen fungerar inte. Men i praktiken är det en mindre begränsning än man kan tro, eftersom sådana spel vanligen fungerar utmärkt utan någon handkontroll.

En ytterligare finess som är värd att nämna är att man kan koppla ihop fyra Gametel så att man kan vara flera spelare. Lägger man sedan ut bilden på en stor plattskärm via HDMI så har man vips en vanlig spelkonsol. Genomtänkt, flexibelt och smart! :twothumbsup:

Handkontrollen drivs av ett inbyggt batteri som laddas via micro-USB och räcker till 9 timmars spelande. För Android krävs v2.1 (Eclair) eller senare. För iPhone krävs stöd för iCade. Jag har testat Gametel med HTC Legend, HTC Desire, HTC Sensation och Asus Eee Pad Transformer. Några drivrutiner till Windows 7 kunde jag däremot inte hitta.

Plus:

  • Utmärkt respons och spelkänsla
  • Kompatibel med massor av spel
  • Fungerar med smartphones och surfplattor
  • Smart ihopkoppling med mobil (max 7 cm bred)
  • Upp till fyra Gametels kan kopplas ihop för multiplayer
  • Firmware kan uppgraderas via USB

Minus:

  • Ã…terinkoppling efter strömsparläge kan krÃ¥ngla
  • Fungerar inte med alla spel (t.ex. sÃ¥dana man styr med lutning)
  • Ingen drivrutin för Windows ännu (?)

Andra bloggar

Andra bloggar om , ,

Kommentarer och Trackbacks

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

De senaste inläggen

sidfot