Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

SDs hemsida hackad dagen före valet

Postat 2010-09-18, kl 15:04 • Ämne: Politik

I takt med att en allt större del av valkampanjerna har flyttat ut på nätet har de fula knepen följt med. Gatans våld har sin motsvarighet i dataintrång och överbelastningsangrepp på nätet. Så sent som dagen före valet lyckades någon hacka Sverigedemokraternas hemsida.

IT-sabotage verkar ha blivit en obligatorisk del av svenska valrörelser. I år har vi fått se prov på allt från systematiska överbelastningsangrepp, fulregistreringar av domännamn och rena dataintrång. Partiernas närvaro på nätet är så viktigt att den kan avgöra vem som får regera Sverige. Därmed blir också den här typen av incidenter ett hot mot demokratin.

I början av valrörelsen utsattes SSU för ett dataintrång där känslig information läckte ut på nätet. SSU drabbades även i valet 2006 då administratörslösenordet till deras databas var sökbart hos Google.

På senare tid har Sverigedemokraterna varit ett upprepat mål för intrång och överbelastningsangrepp. Dagen före valet ersattes innehåller på Sverigedemokraternas hemsida med en tårta i grön ASCII-grafik.

[Skärmbild från Sverigedemokraternas hackade hemsida]

Strike och Dr.Pekka på Flashback avkodade snabbt ett par gömda meningar:

  1. Rubriken "Secceuh Lusbmadat" betyder "Mission accomplished" på låtsasspråket Al Bhed (som är ett substitutionschiffer) från spelet Final Fantasy X.
  2. Bilden innehåller texten "IT IS A LIE" och "Borde inte JÅ få röda ögon på bilder".
  3. Citatet är från låten Still Alive från spelet Portal.

Så vad betyder allt det där? Inte den blekaste aning. |-|

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot