Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

Arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) vill samköra register för att hitta ungdomar som inte är uppe på "banan". Det handlar om 70 000 ungdomar som varken jobbar, studerar eller är inskrivna som arbetslösa.

De kommunistiska östdiktaturerna hade "arbetsplikt" som innebar att alla var tvungna att ha ett arbete oavsett om man kunde försörja sig på något annat sätt. Den som vägrade kunde dömas till fängelse. Så vitt jag vet är det ännu lagligt att vara sysslolös i Sverige under förutsättning att man inte ligger samhället till last. Men nu vill arbetsmarknadsministern samköra olika register för att kunna spåra upp dem som - enligt hans synsätt - inte har någon acceptabel sysselsättning.

Dagens Nyheter: "- Jag vill ha ett särskilt fokus på dem som är helt sysslolösa, för att få upp dem på banan, säger [Sven Otto Littorin].
I Danmark finns en möjlighet att samköra register och snabbt sätta in åtgärder, berättar han.
- Men det går inte att göra på en höft. Det kan finns integritetsskäl som talar emot. Men jag tycker att det är värt att pröva om det går, säger han.
- Det finns inte brist på resurser. Den stora bristen är att vi inte ens får upp dem på banan."

Med dagens skyhöga ungdomsarbetslöshet kan man undra vad det är som samhället har tänkt erbjuda ungdomar som inte finns på "banan". Är det inte en bättre idé att först försöka ordna jobb åt de som redan är inskrivna som arbetslösa och som verkligen söker jobb med ljus och lykta?

Reglerna mot samkörning av register finns till för att hindra myndigheter från att snoka i förhållanden som de faktiskt inte har med att göra. Om någon till exempel lever på en egen förmögenhet eller blir försörjda av sina föräldrar är det deras ensak.

Vad som egentligen döljer sig bakom detta utspel kan man bara spekulera i. En trolig förklaring är att man egentligen vill leta efter ungdomar som jobbar svart eller försörjer sig på kriminalitet. Ett sådant motiv är förvisso lovvärt, men det är betydligt lättare att sälja in ett politiskt förslag som påstår sig vilja hjälpa någon.

Oavsett motivet är samkörning av register att greppa spaden i fel ända. Kriminella ska jagas av Polisen. Skattesmitare ska jagas av Skattverket. De som är arbetslösa ska hjälpas till ett nytt jobb. Övriga, som sköter sig själva och inte besvärar någon, ska helt enkelt lämnas i fred. Jag är förvånad över att detta inte är en självklarhet för en högerpolitiker.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

Kommentarer och Trackbacks

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot