Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

FN stoppar nöjessurfande

Postat 2010-04-01, kl 15:24 • Ämne: Aktuellt, Skoj

Dagens Nyheter rapporterar att det nyligen instiftade FN-organet United Nations Web Watch Organisation ska övervaka och begränsa användningen av nätet. Annars riskerar det ökande belastningen att sluta i en total kollaps av hela Internet.

DN: "I januari 2013 kommer svenskarna inte att kunna surfa fritt längre. I flera år har den ständigt ökande belastningen av internet diskuterats. Videotittande och upp- och nedladdning av tunga filer har gjort att bandbredden inte längre räcker till."

Det är naturligtvis det totalt oansvariga användandet av videotjänster som ligger bakom detta. Människor förstår inte att filmer av deras roliga husdjur och skrattande bebisar i verkligheten utgör ett stort hot mot hela samhället.

DN: "– Det troliga är att alla invånare får rätt att surfa för omkring fem gigabyte i månaden. Företag kommer att få en något högre kvot baserat på antalet anställda och företagets natur, och kommer dessutom att kunna köpa till om det inte skulle räcka, säger Kurt Kabelskog"

Personligen tycker jag detta är på tok för mycket. Vi måste vara solidariska med världens klimatkramare och även på det virtuella planet sträva efter en återgång till svunna tiders "föråldrade" teknik. Korta e-postmeddelanden med enbart text är att föredra. Kanske skulle man kunna sätta samma begränsningar på e-post som finns på Twitter. 140 tecken borde vara nog för de flesta.

DN: "En ny myndighet kommer att ansvara för både utdelningen av kvoter och övervakning av efterlevnaden. Enligt vad DN.se erfar kommer också Försvarets radioanstalt (FRA) att bistå den nya myndigheten med att övervaka privatpersoners internettrafik."

Det är alltså detta som FRA-lagen egentligen handlar om. FRA måste få övervaka bandbreddsutnyttjandet för att hindra den svenska delen av Internet från att kollapsa. Hade regeringen bara berättat detta från början hade vi nog undgått hela FRA-debatten. För vem vill inte vara med och rädda Internet?

Ett sätt som vi alla kan vara med att bidra är att tänka efter vilken "download-footprint" vi har och hur detta påverkar världen. Mitt förslag är att människor börjar fundera på om de kan tänka sig att byta namn till något kortare. Om alla gör lite i vardagen så blir det tillsammans en stor effekt!

Uppdaterat 2010-04-02: April, April... :)

Kommentarer och Trackbacks

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

De senaste inläggen

sidfot