Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Lex Orwell är här

Postat 2008-06-18, kl 23:56 • Ämne: Personlig integritet, Kryptografi, Övervakning

Riksdagen har idag röstat igenom Lex Orwell och därmed öppnat upp för total massavlyssning av svenska folkets telefonsamtal och internettrafik. Nu är det upp till oss själva att värna vår kommunikation.

Avlyssningen av telenätet är tyvärr något som vi blir tvungna att leva med. För det är inte troligt att någon makthavare kommer att ha intresse av att återställa förtroendet under en överskådlig framtid. Vi måste försöka lösa problemet själva. Nästa steg i övervakningssamhället blir kanske att försvåra och begränsa användandet av kryptografi. Här kan vi lära av Philip Zimmermann, upphovsmannen till PGP.

Philip Zimmermann: "Throughout the 1990s, I figured that if we want to resist this unsettling trend in the government to outlaw cryptography, one measure we can apply is to use cryptography as much as we can now while it's still legal. When use of strong cryptography becomes popular, it's harder for the government to criminalize it. Therefore, using PGP is good for preserving democracy. If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy."

Alltså är det upp till oss som kan något litet om kryptografi att stiga fram och dela med oss av den kunskapen. Jag tänker göra mitt bästa under de kommande åren genom att skriva mer om kryptografi, vilka verktyg som finns och hur de kan användas. Kampen har bara börjat.

Uppdaterat 2008-06-20: Slashdot diskuterar frågan under rubriken Safeguarding Data From Big Brother Sven.

Kommentarer och Trackbacks

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot