Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

GPS och mobilpositionering ger arbetsgivaren stora möjligheter att kartlägga exakt var de anställda befinner sig. Datainspektionen har avslagit en ansökan om att använda GPS för att övervaka att anställda följer arbetstiden och inte utnyttjar tjänstebilen privat.

Att det finns arbetsgivare som vill använda GPS och mobilpositionering för att hålla koll på sina anställda kommer knappast som någon överraskning. Man kan bara gissa sig till hur många som redan använder sådan teknik utan att fråga Datainspektionen om lov.

Datainspektionen : "Ett företag får inte GPS-övervaka sina anställda för att kontrollera att de följer avtalade arbetstider. [...] Datainspektionen anser att företaget har brutit mot PuL genom att registrera uppgifter för det ändamålet. I några fall har Datainspektionen tillåtit att GPS-teknik används i arbetslivet för andra ändamål. Godtagbara syften kan vara säkerhet, logistik, fördelning av resurser och underlag för fakturering. Tekniken får också användas för att lokalisera närmaste servicebil."

Så länge som systemet bara registrerar vilka tider som den anställde befinner sig på arbetsplatsen kan man jämföra det med en stämpelklocka eller passerkortslogg. Problemen uppstår när övervakningen sker i smyg eller utanför ordinarie arbetstid.

Många uppmuntras att bära runt jobbets mobiltelefon även på fritiden för att vara ständigt nåbara. Då måste man vara väl medveten om att den som står för abonnemanget har goda möjligheter att kolla vart telefonen befinner sig även på kvällar och helger.

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot