Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Privat nätanvändning på arbetstiden

Postat 2007-11-12, kl 12:15 • Ämne: Arbetsliv

Privat nätanvändning på arbetstid jämställs med maskning i en onyanserad artikel i dagens Sydsvenskan. Men frågan är svårare än så. Privatsurfning har både fördelar och nackdelar.

Av ordvalet att döma har författaren inte har gjort några större ansträngningar för att belysa frågan på ett sakligt och objektivt sätt. Den som använder Internet till något som inte är direkt arbetsrelaterat är helt enkelt "arbetsskygg" och "maskar" på jobbet.

Sydsvenskan: "I snitt ägnar en kontorsanställd drygt 1,5 arbetstimmar om dagen åt att inte vara så värst produktiv, enligt sajten Salary.com:s årliga arbetsplatsundersökning "Wasting Time Survey". Närmare en tredjedel anger nätsurfande som den vanligaste tidsslösaren. Med Youtube, blogg- och chattsidor, Facebook och ett obegränsat utbud av nyhetssajter, spelsidor, resesajter och bostadsbytessajter är det inga problem för den arbetsskygge eller uttråkade att slå ihjäl tiden på jobbet. I det moderna tjänstesamhället är det betydligt enklare att låtsas se upptagen ut, fastän man maskar"

I dag ställer arbetslivet så stora krav på tillgänglighet och nåbarhet att fritiden lätt förvandlas till en slags obetald kvasijour. Vill arbetsgivaren ha stor flexibilitet på fritiden kan de inte samtidigt ha stenhårda regler för arbetstiden. Båda parter måste ge och ta - då blir livet smidigare för alla.

Man måste också ta hänsyn till vad den anställde använder nätet till. Bloggar, Wiki, nätforum och chattar kan vara utmärkta arbetsredskap. En halvtimme som används till att göra bankärenden, skicka e-post eller läsa på Wikipedia kan inte jämnställas med en halvtimmes nätpoker eller porrsurfning.

En grundförutsättning är självfallet att de ordinarie arbetsuppgifterna inte blir lidande av "privat" nätanvändning. Men om eventuella ärenden på nätet kan utföras i naturliga pauser i arbetet kan privatsurfning faktiskt hjälpa till att motverka skadlig stress. Ökad trivsel på arbetsplatsen leder till bättre sammanhållning, större lojalitet och ökad produktivitet.

Framförallt är det viktigt att arbetsgivaren uppmuntrar de anställda att ständigt fortbilda sig och utöka sitt kontaktknät. Förr eller senare kommer detta även arbetsgivaren till godo.

Kommentarer och Trackbacks

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot