Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Socialdemokraterna slarvar med e-posten

Postat 2007-11-05, kl 22:49 • Ämne: E-post

DN skriver att en moderat riksdagsledamot ibland får känslig e-post från socialdemokrater som skriver in fel e-postadress. Det märkliga i sammanhanget är att socialdemokraterna tydligen lägger skulden på mottagaren.

Problemet har sin grund i att det finns två Magdalena Andersson i riksdagshuset. En Magdalena Andersson som är Moderat och en Magdalena E Andersson som är Socialdemokrat. När socialdemokraterna skickar e-post till Magdalena E Andersson (s) så händer det att de skriver in moderaten Magdalena Anderssons (m) e-postadress av misstag.

DN: "Enligt Magdalena E Andersson (s) upptäckte hon detta i maj. Hon kontaktade moderaternas Andersson som sa att hon raderade alla mejl som inte var hennes och att hon hänvisade avsändaren till rätt adress. [...] den 27 september väntade socialdemokraten Andersson på ett e-post som innehöll känslig information. [...] Hon bad att få komma till moderaten Anderssons rum för att radera e-posten. Som alternativ ville socialdemokraten Andersson att riksdagens IT-tjänst skulle radera brevet."

Socialdemokraterna slarvade alltså med e-postadressen och skickade känslig intern information till fel person. När meddelandet inte raderades tillräckligt snabbt ville de själv få möjlighet att gå in och radera e-post hos en politisk motståndare.

DN: "Socialdemokraterna valde att koppla in advokat Percy Bratt på fallet. Han hävdar att händelsen kan röra sig om dataintrång.
- Om man har ett e-post och är informerad om att det är avsett för annan adressat kan det vara dataintrång. Det finns ingen praxis på detta men det finns ingen grund för att hävda att den som äger datautrustningen, har rätt att gå in och läsa meddelandet, säger Bratt."

Det låter ju fullständigt absurt att man skulle kunna skicka e-post till någon och sedan anklaga mottagaren för dataintrång. Vad händer nästa gång en socialdemokrat slarvar och kanske skickar e-post till en vanlig Svensson? Ska polisen göra husrannsakan och beslagta datorn? Ansvaret måste rimligen ligga på avsändaren som har adresserat informationen till fel person.

Kommentarer och Trackbacks

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot