Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Första domen mot svensk virusmakare

Postat 2007-11-06, kl 00:24 • Ämne: Virus

Härnösandsbon som spred datormasken Ganda för fyra år sedan ska betala 100 000 kronor i skadestånd. Det är första gången som en virusmakare fälls i svensk domstol.

IDG: "Den så kallade Ganda-mannen döms för dataintrång och grovt egenmäktigt förfarande. Domen är villkorlig, och påföljden 100 dagsböter à 30 kronor plus skadestånd till ett tiotal intressenter. Skadeståndet uppgår till drygt 100 000 kronor plus ränta. [...] Ganda-masken spred sig själv vidare genom att skicka e-post till alla adresser i Outlook på den infekterade datorn. Meddelandena uppmanade läsaren att öppna en skärmsläckare. Varje gång viruset spreds skickades ett manifest till ett antal nyhetsredaktioner runt om i Sverige, vilket resulterade i att deras e-posthantering kraschade."

Att sprida skadlig kod som sänker några av sveriges största nyhetsredaktioner har alltså samma straffvärde som att dela med sig av sju långfilmer på nätet. Med tanke skadorna som Ganda ställde till med hos svenska företag får man nog säga att han kom synnerligen billigt undan.

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot