Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Företagen tar det lugnt med Vista

Postat 2007-11-01, kl 20:18 • Ämne: Ekonomi, Windows Vista

Företagen fortsätter att avvakta med uppgraderingen till Windows Vista. Bara 6 procent av företagsdatorerna kommer att ha uppgraderats i år.

Microsoft har sålt över 88 miljoner exemplar av Windows Vista. Det är dubbelt så många licenser som såldes för Windows XP under dess första år. Men tar man hänsyn till att PC-marknaden är större idag och att Vista i större grad levereras förinstallerat är det ändå ett svagt resultat.

Computer Sweden: "Forrester Research har gjort en marknadsundersökning bland företag och 52 procent av dem som svarat säger att de inte har några planer på att uppgradera till Windows Vista. Elva procent planerar att påbörja uppgraderingen nästa år medan sex procent meddelar att de ska vänta till 2010."

En stor del av förklaring till det svala mottagandet är att Windows Vista helt enkelt saknar tydliga och konkreta fördelar som motiverar en omedelbar uppgradering. Trots alla de otaliga små förbättringarna finns det ingen riktig "killer feature". Det är väldigt tydligt om man tittar på listan med Microsofts försäljningsargument som i praktiken kan sammanfattas med "snyggare, säkrare och äntligen en riktig sökfunktion".

Andra problem är att Windows Vista fortfarande dras med en mängd barnsjukdomar och irriterande småfel. Windows Vista ställer också betydligt högre krav på hårdvaran än Windows XP, vilket som gör det till en tveksam affär att uppgradera befintliga maskiner.

Är man smart så väntar man med Windows Vista till det ändå är dags att köpa en ny dator. Då får man Windows till bästa pris och slipper oroa sig för om det finns drivrutiner till all hårdvara. Dessutom hinner det kanske komma en Service Pack eller två som åtgärdar de mest irriterande felen. Förmodligen är det precis så som företagen resonerar.

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot