Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

Den fulla vidden av Thomas "Big Brother" Bodströms övervakningssamhälle börjar så sakta klarna för allt fler. Idag skriver Sydsvenskan att amerikanska myndigheter kommer att få tillgång till all den information som svenska teleoperatörer nu måste lagra om helt vanliga svenskar.

Direktivet om trafikdatalagring som röstades igenom i EU i vintras innebär att alla teleoperatörer måste lagra information om vem som har kontakt via telefon, e-post, SMS och liknande. Mobiltelefoner ska pejlas när samtal påbörjas och avslutas, och den geografiska positionen sparas i registret.

Då IP-telefoni också ska registreras är det möjligt att man av rent tekniska skäl också kommer att bli tvungna att lagra mycket mer information, som t.ex. avslöjar vilka hemsidor som besöks. Allt detta om helt vanliga medborgare som inte är misstänkta för något brott.

Den gamla lagen är kristallklar och säger att operatörerna måste förstöras uppgifterna när de inte längre behövs för fakturering. Den nya lagen tvingar tvärt emot operatörerna att lagra informationen så länge som staten vill, och dessutom utöka omfattningen avsevärt.

Ändå påstår Bodström att lagändringen inte innebär någon förändring för oss i Sverige så snart som ämnet kommer upp i någon debatt. Varje gång påpekar också hans motståndare i debatten att han faktiskt far med osanning. Ändå framhärdar han med samma påstående gång på gång, och det är svårt att se det på annat sätt än att lögnen ska upprepas så många gånger att den till sist ses som en sanning.

Trafikdatalagringen är en integritetskränkande massövervakning av vanliga skötsamma medborgare som tvingats fram med hänvisning till det spöklika hotet från terrorn. Helt utan några bevis för att det faktiskt är ett effektivt medel för att motverka terrorism. Bläcket hann heller inte torka på lagförslaget innan det började diskuteras att använda denna "antiterror-lag" till att beivra allt från skattebrott till fildelning.

Nu visar det sig alltså att denna känsliga information inte ens kommer att stanna hos svenska myndigheter. FBI och andra amerikanska polismyndigheter, vilket i praktiken också innefattar organisationer som CIA och NSA, ska också få tillgång till detta. Därmed kan Bodström lova att informationen inte kommer att läcka eller missbrukas hur mycket han vill.

Bara för en vecka sedan avslöjades det att den information om flygpassagerare som EU lämnar ut till USA och som skulle hållas konfidentiellt har lämnats vidare till andra myndigheter. Det visar sig också att amerikanska NSA i smyg har byggt en olaglig databas med trafikdata om alla telefonsamtal i USA efter attackerna mot WTC. De bedriver även inrikes avlyssning på industriell skala och dammsuger teletrafiken både utrikes och inrikes helt utan någon respekt för personlig integritet eller vad lagstiftningen säger.

Nu ska de också få möjlighet att kika alla svenskar över axeln med hjälp av våra egna myndigheter och telebolag. Antagligen kommer Big Brother Bodström att hävda att detta inte heller är något nytt, att CIA alltid har haft koll på vem alla svenskar ringer och skickar e-post till.

Tillägg 2006-05-13: Det var en spännande och rolig överraskning att upptäcka att detta inlägg, tillsammans med inlägg från Patrick Strang, Johanna Nylander och Stefan Olsson uppmärksammats i Sveriges Radios Bloggkrönika den 13 maj 2006. Tack!

Kommentarer och Trackbacks

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot