Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Egen cyklotron impopulärt hos grannarna

Postat 2005-12-03, kl 03:36 • Ämne: G33k

55-årige Albert Swank Jr. i Alaska har en egen cyklotron. En cyklotron är en enklare form av partikelaccelerator som används för att framställa de radioaktiva isotoper som används för medicinsk datortomografi. Tyvärr är hans grannar allt annat än förstående.

Wired: "But when neighbors learned of plans to place the 20-ton device inside the house where Swank operates his engineering firm, their response was swift: Not in my backyard. Local lawmakers rushed to introduce emergency legislation banning the use of cyclotrons in home businesses. "

Äsch, så kitsliga de är. Det behöver inte vara så märkligt som det först kan låta. Isotoperna som används till PET-kameror har för kort halveringstid för att transporteras några längre sträckor.

UR: "Vid PET-undersökningar används även lätta grundämnen som ingår i biologiska molekyler (kol, syre och kväve). [...] Nackdelen med dessa isotoper är dess korta halveringstid vilket kräver närhet av en cyklotron där de framställs."

Förmodligen är själva apparaten inte speciellt farlig om man kan hantera den. Men grannarna är ändå oroliga att den ska orsaka radioaktiva utsläpp eller sörpla i sig för mycket el.

Ordet partikelaccelerator är tydligen ordentligt laddat. :>>

Kommentarer och Trackbacks

Det går bara att lämna kommentarer och trackbacks till inlägg som publicerats de senaste 30 dagarna. Jag har tyvärr tvingats införa denna begränsning för att minska mängden reklam-kommentarer.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

De senaste inläggen

sidfot