Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Apples kopieringsskydd

Postat 2007-10-31, kl 19:55 • Ämne: Apple

Mac OS X Leopard klarar sig utan den ständiga kontroll som Windows-användare har fått vänja sig vid. Istället har Apple valt att göra själva förpackningen mycket svår att förfalska.

MacWorld: "Apple har inget kopieringskydd inbyggt i Mac OS X utan litar på att de som finner systemet användbart faktiskt vill göra rätt för sig. [...] trycket som Apple använt för att skapa det hologram som pryder framsidan gör det omöjligt att scanna bilden. Vi kan inte veta säkert om detta är resultatet av den teknik som krävs för att åstadkomma hologrammet, eller om Apple medvetet designat trycket för att försvåra för eventuella piratkopierare som annars kanske hade försökt sälja kopior av systemet i askar som ser ut som originalet."

Månar man om att göra det enkelt och trevligt för kunderna är detta rätt metod. Hologram kräver en hel del resurser att förfalska och ger ett bra skydd mot oärliga återförsäljare. Dessutom blir förpackningen nästan ruskigt snygg.

Microsoft har använt samma teknik för att göra det svårare för att förfalska installationsskivorna med Office och Windows Vista. Skillnaden är att Microsoft inte har ett dugg förtroende för att kundernas ärlighet heller.

ämne

Apple har redan sålt 2 miljoner Leopard

Postat 2007-10-30, kl 21:38 • Ämne: Apple

Apples Leopard började försäljningen med ett rejält språng. Över två miljoner exemplar har redan sålts sedan buren öppnades i fredags.

Apple: "Apple® today announced that it sold (or delivered in the case of maintenance agreements) over two million copies of Mac OS® X Leopard since its release on Friday, far outpacing the first-weekend sales of Mac OS X Tiger, which was previously the most successful OS release in Apple’s history. Sales included copies sold at Apple’s retail stores, Apple Authorized Resellers, the online Apple Store"

Det totala antalet Mac OS X-användare ligger på strax över 20 miljoner enligt en uppskattning som publicerades på Apple insider i februari. I så fall har 10 % redan uppgraderat till Leopard. Som jämförelse kan det nämnas att Microsoft sålde ungefär 20 miljoner Vista-licenser den första månaden.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , ,

Tidigare inlägg

2007-10-30 : Hackad Leopard på PC

ämne

Hackad Leopard på PC

Postat 2007-10-30, kl 02:50 • Ämne: Apple

Sedan något år tillbaka använder Apple samma hårdvara som finns i en PC. Det innebär att man kan köra Windows på Mac – och få Mac OS X att fungera på en vanlig PC.

Efter Apples övergång till Intel-processorer är det inte så mycket som skiljer mellan en Mac och en PC. Mac OS X Leopard har till och med officiellt stöd för att installera Windows på samma maskin. Men att låta PC-ägare köpa Mac OS X blir det inte tal om. Fast det stoppar inte påhittiga hackare från att försöka.

MacWorld: "Redan samma dag som Leopard lanserades fanns dock en hackad version ute för installation på PC-datorer. [...] Visst anger de att det enligt lisensavtalet med Apple är olagligt att installera OS X på något annat än en Apple-dator men det lär inte stoppa mängder med Vistatrötta PC-användare att göra ett försök. [...] Som vanligt med hack som dessa uppstår problem med saknade drivrutiner för mängder av funktioner som ljud, nätverk, grafikkort och annat."

Det praktiska värdet av att köra en hackad version av Leopard begränsas naturligtvis av vilka drivrutiner som finns tillgängliga. Man får nog mest se det här som en rolig grej för den som är riktigt nyfiken.

Ändå har Apple säkert mer att vinna på det här än de har att förlora. Apple är i första hand en hårdvarutillverkare och vill de hellre sälja datorer än operativsystemslicenser. Möjligheten att visa upp Mac OS och frälsa några PC-ägare är betydligt större än risken att Mac-användare drar nytta av hacket för att köra Mac OS på billigare hårdvara. För vill man ha Mac-upplevelsen är designen på hårdvaran väl så viktig.

ämne

Prestandatest av Vista DreamScene

Postat 2007-10-29, kl 20:53 • Ämne: Windows Vista

Vista4beginners har testat hur mycket Windows Vista DreamScene försämrar datorns prestanda. Enligt deras benchmarks innebär DreamScene bara en prestandaförsämring på 8 procent. Men det gäller nog bara under riktigt gynnsamma förhållanden.

Testen utfördes på två maskiner som båda var utrustade med 2Gb minne. Den ena hade en 2.16 Ghz Intel Core 2 Duo / ATI x1650PRO och den andra en AMD Athlon64 3800+ / GeForce6 GT 128MB.

Vista4beginners: "While using Windows DreamScene we have not observed any major difference in system responsiveness and performance. [...] The differences vary from 0% to 7.7%, which is not that big. [...] A more noticeable impact can be observed when you are using applications which do not run in full-screen mode and which use both your processor and hard disk intensively."

Möjligen kan detta stämma om man testar på en nystartad maskin som har generöst med minne. Testar man på en lite äldre maskin under normal drift tror jag man får en helt annan bild.

När jag testkörde DreamScene på en dator med Athlon XP 3000+, 1Gb minne och Nvidia GeForce 7600 var försämring av svarstiderna mycket tydliga. Trots att DreamScene försöker maka på sig märks det ändå så snart det börjar bli kamp om minnet, t.ex. när man använder tunga program som Adobe Photoshop och Visual Studio.

Vill man spela upp högupplöst video på skrivbordet så får man räkna med vissa prestandaförluster, det säger sig självt. Det handlar trots allt om ögongodis som inte installeras utan att användaren själv vill ha det.

Poängen är att man inte ska förvänta sig för mycket av DreamScene om man har en lite äldre dator. Detta gäller för övrigt Windows Vista i största allmänhet - så den lämpligaste tidpunkten att uppgradera är när man ändå ska köpa ny dator.

ämne

Brott på nätet drabbar ungdomar

Postat 2007-10-29, kl 01:13 • Ämne: Säkerhet

Dagens Nyheter skriver att nätbedragare ofta riktar in sig på barn och ungdomar. Det vanligaste brottet är att bedragaren lurar till sig inloggningsuppgifter för e-postkonton, ungdomssidor och onlinespel.

I en undersökning som gjordes förra sommaren svarade nära en tredjedel i åldrarna 18-36 att de har använt någon annans konto utan tillstånd.

Dagens Nyheter: "Barn och ungdomar är vanliga offer för ekonomiska brott på nätet. [...] Stallet, ett nätverk för hästintresserade ungdomar, får i genomsnitt in två anmälningar per dag från medlemmar som anser sig ha blivit bestulna på sitt användarkonto. [...] Det vanligaste brottet är dataintrång. Det vill säga att någon med uppsåt eller genom slumpen kommit över en person inloggningsuppgifter och tar sig in på dennes medlemskonto. [...] En pojke i Värmland misshandlades efter att någon kommit över hans Lunarstormkonto."

Många ungdomar förstår inte ens att detta är ett brott. Istället anser man att den som är naiv och godtrogen helt enkelt får skylla sig själv. Det är viktigt att vuxenvärlden ger klara besked och försöker motarbeta den attityden. Och det är ännu viktigare att tidigt rusta barnen med information om vad man kan göra för att undvika att bli lurad.

Problemet är bara hur man gör för att informera utan att avskräcka. Hur gör man för att förklara vilka faror som lurar på nätet utan att barnen blir misstänksamma och dra sig för att utnyttja alla de underbara fördelar som nätet har att erbjuda? Idag är Internet en lika naturlig del av världen som som TVn och telefonen var när min egen generation växte upp. Det är inte något man kan/ska undvika, utan något man måste lära sig att hantera på rätt sätt.

ämne

Övervakningskameror i soprummet

Postat 2007-10-28, kl 15:34 • Ämne: Personlig integritet, Övervakning

Bostadsrättsföreningar har rätt att installera övervakningskameror i soprummet. Det innebär inte något kränkande intrång i de boendes integritet enligt Datainspektionen.

Övervakningskameror är en snabb och enkel lösning när man inte orkar ta tag i det grundläggande problemet. Till exempel vad hyresgäster ska göra med alla grovsopor.

Dagens Juridik: "Föreningen beslutade att installera en rörelsestyrd webbkamera i soprummet. [...] Föreningen har uppgett att syftet varit att komma tillrätta med att de boende i strid med föreningens regler kastat grovsopor i soprummet. [...] Då soprummet inte är tillgängligt för allmänheten omfattas bevakningen inte av lagen om allmän kameraövervakning."

Övervakningskameror i trappuppgångar, garage, tvättstugor, källare och soprum är något som vi nog kommer att få vänja oss vid. I takt med att elektroniska lås installeras i lägenheter får hyresvärden också en detaljerad förteckning över när du kommer och går. Men när blir vi tillräckligt trygga? Och när tar övervakningen steget över tröskeln?

Möten mellan människor ersätts idag med övervakning. Dialog mellan grannar ersätts med angiveri. De forna Sovjetsystemet med angivare i varje hyreshus är tydligen redan bortglömt. Men dagens system skvallrar inte för Storebror - utan för alla hans småsyskon.

I somras uppmanade den amerikanska kongressens justitieutskott anställda hos justitiedepartementet (DoJ) att anmäla politisk särbehandling via en webbsida. Trots löften om sträng sekretess skickades hela listan med e-postadresser ut till samtliga som lämnat tips.

Tanken var att ta reda på om tjänstemän nekats jobb eller befordran på grund av sina politiska åsikter.

Judiciary Committee: "This Web site is designed to receive on a completely confidential basis any information concerning the possible politicization of the United States Department of Justice. [...] The names, titles and identities of the senders will be maintained in strictest confidence"

Bakgrunden är att justitieministern Alberto Gonzales avskedade åtta federala åklagare som inte ansågs vara lojala mot president Bush. Tips om liknande händelser är naturligtvis ytterst känsliga och kan lätt förstöra någons karriär.

TPMMuckraker: "in an email sent out today, the committee inadvertently sent the email addresses of all the would-be whistleblowers to everyone who had written in to the tipline [...] and all of the recipients of the email were accidentally included in the "to:" field -- instead of concealing those addresses with a so-called blind carbon copy or "bcc:". [...] Compounding the mistake, the committee later sent out a second email attempting to recall the original email; it, too, included all recipients in the "to:" field, according to a recipient of the emails."

Hur och varför detta hände är egentligen inte så intressant. Det är bara ett tydligt exempel på hur lätt ett litet misstag kan ge spridning åt information som bara några få ska ha tillgång till. Sådant måste man alltid ta med i beräkningarna när man diskuterar vilken information som ska samlas in och lagras.

Även med den bästa välvilja och försiktighet kan man aldrig eliminera risken för läckor helt och hållet. Nyttan måste vägas mot konsekvenserna vid läckage. Löften om sekretess och konfidentialitet måste tas med en snypa salt. Det är därför som jag ogillar idén att koppla upp våra sjukjournaler mot Internet.

Skatteverket vill veta namn och personnummer på alla har en webbplats hos någon av de svenska internetoperatörerna. I jakten på de sista skattekronorna får alla andra värden stå tillbaka.

Som vanligt är det bara Bahnhof som tar strid för sina kunders integritet:

Jon Karlung (Bahnhof): "– Kraven strider mot våra åtaganden enligt personuppgiftslagen, PUL. Vi samarbetar självklart med polis, åklagare och andra rättsvårdande myndigheter när det gäller enskilda brottsutredningar, men här försöker Skatteverket kartlägga hela det svenska Internet. Integritetskraven får stå åt sidan för att privatpersoners kommunikationsvanor ska registreras och bevakas. Det kan vi aldrig ställa upp på." (min fetning)

Man ska komma ihåg att detta innebär en systematisk kartläggning av alla webbplatser på Svenska servrar. Anonyma bloggare, religiösa och politiska hemsidor kopplas ihop med namn och personnummer i Skatteverkets databas. Vilka andra myndigheter som sedan får tillgång till dessa uppgifter kan man bara gissa sig till.

ämne

Digital VAX-11/780 fyller 30 år

Postat 2007-10-25, kl 23:57 • Ämne: Datorhistoria

Den 25:e oktober 1977 lanserades minidatorn Digital VAX-11/780. VAX och operativsystemet VAX/VMS fick stort inflytande på datorutvecklingen under 80-talet och avtrycken från dess storhetstid är synbara än idag.

Från VAX/VMS till Windows NT

Bild 1: Digital VAX-11/780
Bild 1: VAX-11/780 (Foto: DEC)

DEC VAX-11 blev en viktig milstolpe i utvecklingen mot kraftfullare minidatorer som på allvar kunde utmana dyra stordatorsystem. Genom att kombinera dåtidens bästa teknik med målet att bygga ett system som skulle kunna utvecklas vidare i 15 år lyckades DEC skapa ett revolutionerade system som var kraftfullt, pålitligt, flexibelt och elegant.

Bild 3: VAX-familjen, del 2
Bild 2 och 3: VAX 1977-1997 (Foto: DEC)

VAX var mycket inflytelserikt under 80-talet och påverkade tänkandet hos en hel generation datalogistudenter. De bästa idéerna har levt vidare och inspirerat de operativsystem som används idag.

En av arkitekterna bakom VAX/VMS var Dave Cutler som anställdes av Microsoft 1988 för att leda utvecklingen av Windows NT. Windows NT är själva grunden för det bygge som idag är Windows XP, Server 2003 och Vista.

Så här 30 år senare kan man konstatera att VAX-familjen med råge har överträffat de mest optimistiska förväntningarna på systemets livslängd. Det har släppts en mängd olika modeller (se bild 2 och bild 3) under årens lopp och operativsystemet OpenVMS har anpassats till RISC-processorn DEC Alpha och Intels Itanium.

Gemensamt operativsystem

Utvecklingen av VAX började i april 1975 och sysselsatte över 1000 personer som utvecklade hårdvaran och operativsystemet VAX/VMS sida vid sida. Målet var att skapa en flexibel och extremt skalbar arkitektur där samma operativsystem kunde användas för alla typer av uppgifter. Detta var ett stort framsteg jämfört med tidigare minidatorer som ofta körde olika varianter av operativsystemet för tunga beräkningar, processtyrning, interaktiva applikationer och time-sharing.

I mitten av 70-talet hade nätverkstekniken blivit tillräckligt mogen för att man skulle kunna utföra tyngre arbetsuppgifter genom att koppla ihop flera minidatorer. Uppgifter som tidigare krävde en stordator kunde utföras av flera PDP-11 som delade på en databas över DECnet. Ett stort problem var dock att mängden minne som kunde användas i ett 16-bitarssystem som PDP-11 hade blivit en allt större begränsning.

32-bitars virtuellt minne

För att komma tillrätta med minnesproblemet började Digital jobba på ett 32-bitarssystem med stöd för virtuellt minne. Virtuellt minne ger varje applikation intrycket att det har en stor mängd kontinuerligt minne tillgängligt, trots att det fysiska minnet är mindre, fragmenterat och delas med andra applikationer. På så sätt kan applikationerna använda mer minne än vad som finns tillgängligt i maskinen och delar av program kan läsas in allt eftersom de behövs.

VAX anses vara det förnämsta exemplet på en riktigt bra CISC-arkitektur. PDP-11s ortogonala instruktionsuppsättning utökades och förbättrades så att varje instruktion fritt kunde kombineras med olika adresseringslägen och datatyper. Smart adressering tillsammans med en generös uppsättning av kraftfulla instruktioner och virtuellt minne innebar att det var relativt enkelt att utveckla applikationer för VAX. Därför blev systemet snabbt mycket uppskattat av programmerare.

Virtual Address eXtension (VAX)

Projektet gick initialt under kodnamnet "Star" som snabbt fick ge vika för det mer beskrivande "Virtual Address eXtension" (VAX). När det så var dags att börja sälja det nya systemet ville marknadsavdelningen behålla namnet VAX. Det var nämligen lätt att komma ihåg och uttala - och innehöll dessutom bokstaven X (den trenden håller i sig än idag). Modellbeteckning 11 var tänkt att betona släktskapet med PDP-11 och det speciella kompatibilitetläge som underlättade portningen av gamla program.

Prestandan på en VAX-11/780 användes länge som måttstock för att jämföra beräkningskapaciteten mellan olika minidatorer. VAX-11/780 var basmåttet för en VUP (VAX Unit of Performance) och VAX MIPS som alla andra system jämfördes med. Det motsvarade också ungefär prestandan hos stordatorn IBM System/370 på en MIPS.

Containeraffären

Bild 4: Rysk text på CVAX-processorn i MicroVAX 3000 and 6200
Bild 4: Meddelande på Ryska i CVAX-processorn

Under kalla kriget hade västländerna ett exportembargo (CoCom) som skulle stoppa högteknologisk export till länderna i Östblocket. VAX var ett av systemen som amerikanerna definitivt inte ville att Sovjet skulle få tillgång till.

Sovjet försökte kringgå detta genom att smuggla datorutrustning via neutrala länder som Sverige. Detta blev storpolitik i den så kallade "Containeraffären" 1983 när tullen i Helsingborg beslagtog fyra containrar som innehöll VAX 11/782 och kringutrustning för CAD/CAM.

Ett annat alternativ var att försöka kopiera den västerländska tekniken. När Digital fick reda på att Sovjet och Ungern gjorde kopior av VAX så etsade de in texten "СВАКС... Когда вы забатите довольно воровать настоящий лучший" på ytan i CVAX-processorn.

Det är (knagglig) Ryska och betyder "VAX... when you care enough to steal the very best". :D

ämne

Italiens regering vill registrera alla bloggare

Postat 2007-10-24, kl 15:46 • Ämne: Bloggande

Regeringen i Italien vill registrera alla bloggare och tvinga på dem en journalist som övervakar vad de skriver. Det är innebörden i ett häpnadsväckande lagförslag från regeringen i ett demokratiskt EU-land.

SR Ekot: "Italiens premiärminister Romano Prodi och hans regering vill ha en blogglag, som bland annat säger att alla bloggare måste registrera sig hos en myndighet och ha en professionell journalist som ansvarig chef."

Brittiska The Register har en längre artikel om lagförslaget som har gett upphov till ett ramaskri i Italien.

The Register: "According to many legal experts, the murky text of the law can be construed to include non-professional, not-for-profit blogs and websites among "editorial products", giving them the same duties and liabilities as magazines and newspapers. This would require even the lowliest Italian blogger or MySpace account holder to go through the hassle of filing personal details with the national registry of "communication operators" currently reserved for professionals of the publishing sector."

Italienska la Repubblica skriver att ett motiv bakom lagändringen är att komma åt förtal på nätet.

La Repubblica: "Detto in parole elementari, la diffamazione realizzata attraverso il sito era considerata semplice. Dunque le norme penali la punivano in modo più lieve. Questo nuovo disegno di legge, invece, classifica la diffamazione in Internet come aggravata. Diventa a pieno una forma di diffamazione, diciamo così, a mezzo stampa". Anche Internet, quindi, entrerebbe a pieno titolo nell'orbita delle norme penali sulla stampa. Ne può conseguire che ogni sito, se tenuto all'iscrizione al ROC, debba anche dotarsi di una società editrice e di un giornalista nel ruolo di direttore responsabile. Ed entrambi, editore e direttore del sito, risponderebbero del reato di omesso controllo su contenuti diffamatori." (Engelsk översättning via Babelfish)

Att jämställa bloggar och personliga webbplatser med etablerade tidningar är verkligen som att skjuta mygg med kanon. Ett annat land som redan tvingar alla som driver webbplatser att registrera sig hos en speciell myndighet är Kina. Hur man kan tycka detta är en god förebild och en bra idé att ta efter i en europeisk demokrati är för mig fullständigt ofattbart.

ämne

Apples Leopard är på språng!

Postat 2007-10-22, kl 23:54 • Ämne: Apple

Apple har publicerat en mycket sevärd demonstrationsfilm som går igenom de viktigaste funktionerna i nästa version av Mac OS X som släpps på fredag. Av filmen att döma blir det ett supersnyggt operativsystem.

Mac OS X 10.5 Leopard ersätter Mac OS X Tiger och är precis som de tidigare versionerna uppkallat efter ett stort kattdjur (Cheetah, Puma, Jaguar, Panther och Tiger).

MacWorld: "För den som gillar att experimentera med nya program och system är filmen garanterat allt för ingående, men för den som hellre kommer igång så fort som möjligt och vill börja använda nya förbättrade Spotlight, Finder, Preview, Time Machine och så vidare är videon en lättfattlig genomgång. "

Jag tror att filmen kan tilltala de flesta som känner sig lite nyfikna på vad Leopard har att erbjuda. Demonstrationen är en föredömligt rak och saklig genomgång, som varken fastnar i tekniska detaljer eller flummar ut i en massa löst säljsnack.

Total speltid är strax över 27 minuter och jag lovar att det är väl använd tid!

Ladda hem filmen

Tips: Testa gärna mediaspelaren VLC. Den klarar massor av format och är helt gratis.

ämne

Firefox 2.0.0.8

Postat 2007-10-21, kl 23:39 • Ämne: Firefox

Mozilla har släppt Firefox v2.0.0.8 som innehåller en mängd nya säkerhetsuppdateringar. Webbläsaren har dessutom fått officiellt stöd för nya Mac OS X Leopard.

Kritiska fel (Critical)

[Bild: Firefox]

Måttlig viktiga fel (Moderate)

Mindre viktiga fel (Low)

  • MFSA 2007-30 - onUnload Tailgating: JavaScript som är kopplat till eventet onUnload körs när användaren surfar vidare till en ny webbsida. På grund av ett säkerhetshål kan denna koden ändra vilken webbsida som laddas även om användaren använder ett bokmärke eller skriver in den nya adressen för hand. Detta kan utnyttjas för att styra om webbläsaren till en helt annan sida än den som användaren förväntar sig - t.ex till en förfalskad sida som innehåller nätfiske. (CVE-2007-1095)
  • MFSA 2007-33 - XUL pages can hide the window titlebar: Ett fel som gör det möjligt för en webbsida att manipulera webbläsarens användargränssnitt. (CVE-2007-5334)

Skaffa den senaste versionen

Firefox har en uppdateringsfunktion som automatiskt erbjuder nya versioner när de släpps. Du kan även söka manuellt via menyn Hjälp->Sök efter uppdateringar...

Direklänk: Firefox v2.0.0.8 Svenska för Windows

Välja en annan version från listan med alla språkversioner och operativsystem

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , intressant

ämne

JK: Meddelarfriheten gäller inte hotelser

Postat 2007-10-21, kl 01:26 • Ämne: Bloggande

Dagens Juridik skriver om ett principiellt viktigt fall som rör hotelser som framförs på webbplatser som omfattas av Tryckfrihetsförordningen. Bloggar som ligger på dagstidningarnas hemsidor är ett sådant exempel.

Dagens Juridik: "En reporter på Aftonbladet hade hotats på en av tidningens bloggar. Justitiekanslern konstaterar att bloggen är grundlagsskyddad men anser att det är orimligt att en person i skydd av meddelarfriheten ska kunna hota den person som för tillfället ansvarar för bloggen."

Meddelarfriheten innebär att man har rätt att lämna upplysningar till författare, journalister och media under anonymitet. Reportern på Aftonbladet polisanmälde hoten, och polisen bad därför Justitiekanslern om en bedömning om en sådan anmälan var ett brott mot Meddelarfriheten.

Ännu så länge har jag bara haft trevliga besökare som har lämnat sakliga, konstruktiva och många gånger väldigt intressanta kommentarer. Det är jag givetvis mycket glad och tacksam för.

ämne

MP3 är bedragarnas senaste vapen

Postat 2007-10-19, kl 14:41 • Ämne: Skräppost

Skräppostarna har börjat använda ljudfiler för att nå fram med sitt budskap. Den bifogade MP3-filen tipsar om aktier som bedragaren hoppas kunna driva upp priset på.

Bedrägeriet brukar kallas "pump and dump" eftersom det handlar om att pumpa upp en liten aktiebubbla och sedan sälja av. Ungefär 7 % av all skräppost är den här typen av bedrägerier.

Affärsidén går ut på att bedragaren investerar i en lågprisaktie och sedan skickar ut stora mängder skräppost för att lura andra att köpa. Budskapet [MP3] är att kursen kommer att stiga på upp på grund av någon omständighet som bara bedragaren känner till. När de godtrogna mottagarna köper så passar bedragaren på att sälja.

TechWorld Säkerhet: "Commtouch uppger att filerna oftast är runt 85 kilobyte stora, men uppåt 147 kilobyte har rapporterats. Ämnesraden är oftast något i stil med "Re" eller "Fwd". Den bifogade filen kan ha känslobetonade namn, som dadsong.mp3, oursong.mp3 eller weddingsong.mp3, namn på kända artister eller låtar som santana.mp3, bspears.mp3 och sayyourname.mp3, eller andra ljud av olika slag, så som coolringtone.mp3 och answeringmachine.mp3." (Min fetning)

Trenden att bilagorna i skräpposten blir allt större är ett problem i sig självt. På grund av de enorma volymerna som skräpposten utgör innebär även en liten ökning i den genomsnittliga meddelandestorleken en kraftig belastning på e-postsystemen.

Det bästa skyddet man kan ha som mottagare är försiktighet och sunt förnuft. Eftersom skräpposten vanligtvis är på engelska har vi som svenskar en extra fördel. Men nätfiske-attackerna mot Nordea visar att detta kan vara en falsk säkerhet. Tänk kritiskt och dubbelkolla hellre en gång för mycket.

ämne

E-posten är nästan bara skräp

Postat 2007-10-19, kl 00:22 • Ämne: Skräppost

Andelen reklam är nu uppe i 75-95 % av den totala e-posttrafiken enligt en ny rapport från det israeliska säkerhetsföretaget Commtouch. Vanligast är reklam för läkemedel.

Fyra femtedelar är skräp

Rapporten gäller tredje kvartalet 2007 och baseras på statistik från 35 miljoner användare i 130 länder. Statistiken visar att ca 80 % av e-posttrafiken som når systemen en genomsnittlig dag innehåller oönskad reklam. Under kortare perioder av ökad aktivitet kan denna andel stiga till över 95 %.

Nära en tredjedel av all skräppost innehåller reklam för läkemedel. På andra plats kommer reklam för det som rapporten lite diplomatiskt kallar "sexual enhancers" och på tredje plats hittar man reklam för fastighetslån och krediter. Totalt är strax över hälften av all skräppost sexrelaterad på ett eller annat sätt.

[Bild: Skräppostens fördelning per ämnesområde]

Reklam i PDF och Excel ökar kraftigt

Reklamnissarna för en ständig kapprustning mot skräppostskydden och hittar på allt fulare knep för att ta sig fram till inkorgen. I rapporten beskrivs de vanligaste metoderna som används just nu och det är faktiskt en riktigt fascinerande läsning.

Några metoder som är på uppgång är att bädda in reklam i PDF-dokument och Excel-kalkyler som på vid första påseende ser ut att vara vanlig normal affärskorrespondens. Eftersom användningen av dessa format är så utbredd i företagsvärlden kan en allt för aggressiv filtrering orsaka betydande problem.

Skadlig kod: länkar istället för bilagor

En del av skräpposten används också för att sprida skadlig kod. Trojaner kan till exempel gömmas i vanliga Office-dokument som utnyttjar säkerhetshål i Microsoft Office. En annan metod är att skicka med trojanen i ett lösenordsskyddat arkiv som e-postservern inte kan kontrollera.

Ett gott tecken är att sådana angrepp inte är lika framgångsrika som förr eftersom många användare har lärt sig att vara försiktiga med främmande bilagor. Tyvärr har angriparna redan anpassat sig och lockar med gratis spel eller roliga videofilmer om mottagaren bara besöker en speciell webbadress. Väl på sidan utnyttjas olika säkerhetsbrister i webbläsaren för att installera skadlig kod på maskinen.

Ett enda sådant angrepp kan utnyttja över 11 000 kapade datorer som utrustats med små webbservrar för att kunna leverera angriparens trojan. En annan oroväckande trend är att hackare tar sig in och lägger till enskilda sidor på välkända "säkra" webbplatser.

Botnets i superdatorklass

Verktyget som göra allt detta möjligt är de miljontals kapade hem- och företagsdatorer som står uppkopplade i gigantiska botnets. Det är vanligtvis Windowsmaskiner som har blivit infekterade med en mask/trojan som i tysthet lämnar över kontrollen över maskinen. Dessa trojaner har blivit allt mera avancerade och kan många gånger undgå upptäckt en längre tid.

De kapade maskinerna koordineras och tilldelas olika arbetsuppgifter, som t.ex. att skicka skräppost, utföra överbelastningsangrepp, fungera som servrar för olagligt material eller infektera fler maskiner. Sammantaget är beräkningskapaciteten och bandbredden hos dessa zombies jämförbar med världens ledande superdatorer.

ämne

RIAA stämmer Usenet.com

Postat 2007-10-17, kl 10:40 • Ämne: Internet, Upphovsrätt, Fildelning

Amerikanska skivbolagsmaffian är åter på krigsstigen. Denna gången har de upptäckt Usenet och stämmer Usenet.com som är en av de största kommersiella leverantörerna av Usenet-access.

Stämningen har blivit möjligt på grund av det olyckliga prejudikatet i fallet MGM vs Grokster, där den amerikanska högsta domstolen slog fast att företag som tillhandahåller kommunikationssystem kan hållas juridiskt ansvariga om systemet används för att sprida upphovsrättsskyddat material.

Billboard: "usenet.com enables and encourages its customers to reproduce and distribute millions of the labels' recordings without permission. [...]
usenet.com loads online bulletin boards or "newsgroups" obtained from the usenet network onto its server. It then sells access to the newsgroups that it has chosen to host on its usenet.com service. The suit claims that many of the newsgroups that usenet.com chooses to offer "are explicitly dedicated to copyright infringement." [...]
The suit also claims that usenet.com "boasts" that "its service is the best way to get 'free' music now that 'file sharing websites are getting shut down...'"

Usenet.com är inte Usenet

Det är viktigt att man skiljer på företaget Usenet.com och systemet Usenet. Usenet (USEr NETwork) är ett stort distribuerat nät med servrar som tillhandahåller diskussionsgrupper och nyhetsgrupper för allehanda intressen och ändamål. Även företag använder Usenets infrastruktur och Microsoft har en stor mängd diskussionsgrupper för feedback och support.

Usenet har varit i drift sedan 1979 och är ett av de äldsta datorbaserade kommunikationssystemen som fortfarande används. Den riktiga storhetstiden var före webbens intåg och idag har Usenet marginaliserats kraftigt av webbforum, e-postlistor, bloggar och liknande. En stor del av dagens nätanvändare känner inte ens till att Usenet existerar.

Wikipedia: "Usenet was the initial Internet community and the place for many of the most important public developments in the commercial Internet. It was the place where Tim Berners-Lee announced the launch of the World Wide Web, where Linus Torvalds announced the Linux project, and where Marc Andreesen announced the creation of the Mosaic browser and the introduction of the image tag, which revolutionized the World Wide Web by turning it into a graphical medium."

Över tre Terabyte per dygn

Från början var Usenet bara avsett för ren 7-bitars ASCII-text. Idag ligger trafikmängden på över 3 TB per dygn och består till största delen av binärfiler som bilder, filmer, musik och program. Det krävs alltså ordentlig serverkapacitet för att kunna ta emot och lagra alla meddelanden utan att det blir några avbrott. Därför väljer många att betala extra för att få en högre servicenivå hos något företag som specialiserat sig på enbart Usenet.

Usenet.com är bara ett av de företag som tillhandahåller Usenet-access mot betalning. Att de har blivit RIAAs första måltavla beror nog dels på företagets namn (RIAA ser nog gärna en sammanblandning) och dels på deras storlek och marknadsföring. Om RIAA vinner så kommer det säkerligen att bli ett farligt slagträ i jakten på övriga företag som säljer Usenet-access.

ämne

Oktober månadsuppdatering 2007

Postat 2007-10-11, kl 21:33 • Ämne: Microsofts månadsuppdatering

Microsofts månadsuppdatering för oktober består av 6 säkerhetsbulletiner. Uppdateringarna åtgärdar fel i Windows, Internet Explorer, Outlook Express, Word och Office SharePoint. Jag har läst igenom bulletinerna och skrivit några korta kommentarer.

Kritiska uppdateringar (Critical)

MS07-055: Vulnerability in Kodak Image Viewer Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett minneshanteringsfel i Kodak Image Viewer som kan utnyttjas av en angripare för att starta skadlig kod med samma rättigheter som den inloggade användaren. (CVE-2007-2217)

Påverkar: Windows 2000, XP och Server 2003

MS07-056: Security Update for Outlook Express and Windows Mail

Ett minneshanteringsfel i Outlook Express nyhetsläsare gör att en angripare kan starta skadlig kod med samma rättigheter som den inloggade användaren. För att utnyttja säkerhetshålet måste angriparen få användaren att koppla upp sig mot en NNTP-server som angriparen har kontroll över. Felet beror på svagheter i koden som hanterar svarsmeddelanden från servern. (CVE-2007-3897)

Påverkar: Outlook Express 5.5 och 6 samt Windows Mail på Vista

MS07-057: Cumulative Security Update for Internet Explorer

Denna uppdatering fixar flera olika fel i webbläsaren Internet Explorer.
  • Error Handling Memory Corruption Vulnerability: Kösystemet för filer som ska laddas ned har ett minneshanteringsfel som gör att webbläsaren försöker använda minne som redan har frigjorts. (CVE-2007-3893)
  • Address Bar Spoofing Vulnerability: Det går att skapa en inkonsekvens mellan vad som anges i webbläsarens adressfält och vilken sida som verkligen visas i fönstret. En angripare kan få det att se ut som att användaren har surfat vidare till en annan webbsida utan att sidan faktiskt bytas ut, och därigenom lura användaren att lämna ut information till fel webbplats. (CVE-2007-3892, CVE-2007-1091 och CVE-2007-3826)
Påverkar: Internet Explorer 5, 6 och 7

MS07-060: Vulnerability in Microsoft Word Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar en säkerhetsbrist i koden som tolkar innehållet i dokument som laddas i Microsoft Word. Felet kan utnyttjas av angripare för att starta skadlig kod genom att lura användaren att öppna ett speciellt preparerat Word-dokument. Utnyttjas bland annat i trojanen Trojan.Mdropper.Z. (CVE-2007-3899)

Påverkar: Microsoft Word 2000 och XP

Viktiga uppdateringar (Important)

MS07-058: Vulnerability in RPC Could Allow Denial of Service

Åtgärdar en sårbarhet i Windows RPCSS service som gör att en angripare kan få servern att krascha eller starta om genom att skicka en speciellt utformad RPC NTLMSSP authentication request. (CVE-2007-2228)

Påverkar: Windows 2000, XP, Server 2003 och Vista.

MS07-059: Vulnerability in Windows SharePoint Services 3.0 and Office SharePoint Server 2007 Could Result in Elevation of Privilege Within the SharePoint Site

Bristande filtrering i SharePoint Server 2007 gör det möjligt att utföra Cross-site scripting-attacker mot andra användare som använder samma SharePoint-webbplats. En förutsättning är dock att angriparen redan har ett konto på servern. (CVE-2007-0939)

Påverkar: Windows Server 2003 och Office SharePoint Server 2007

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,,,

ämne

Övervakningskameror stoppar inte självmord

Postat 2007-10-10, kl 16:06 • Ämne: Säkerhet, Övervakning

Dagens Nyheter skriver att övervakningskameror inte lyckats förhindra självmordshoppen från Alnöbron utanför Sundsvall.

Övervakningskameror är 2000-talets mirakelmedicin som genast kommer på tal när man vill lösa någon typ av samhällsproblem. Men att det skulle vara det effektivaste sättet att stoppa folk från att hoppa från en bro är lite väl optimistiskt.

DN: "Kameror och telefoner skulle stoppa självmordshoppen från Alnöbron utanför Sundsvall. I stället har larmen ökat kraftigt. Sedan i maj har räddningsstyrkan ryckt ut 13 gånger. Tre personer har hoppat från den 42 meter höga bron."

Om motivet var att minska antalet olyckor skulle man kunna tänka sig övervakningskameror som en del av lösningen. Samma sak när det gäller människor som egentligen inte menar allvar med sitt självmordsförsök. I vilket fall kanske man ska börja med lite mera traditionella åtgärder som att sätta upp ett helt vanligt stängsel.

DN: "- Det måste sättas upp ett räcke, säger Mona Eriksson, en av de boende på Alnön"

Suicidprevention är en svår och allvarligt samhällsfråga som snarare handlar om människor än om teknik. Att sätta upp övervakningskameror som filmar förloppet är som att sätta plåster på ett benbrott - en enkel lösning som inte rår på det grundläggande problemet.

Pengarna gör säkert betydligt mer nytta om man satsar dem på psykvården. Det verkar kanske inte lika modernt, häftigt och handlingskraftigt, men det är trots allt antalet räddade liv som räknas i slutändan.

Tilägg 2007-10-19: Kompletterade med länkar till lite bakgrundsinformation.

Fotnot: Du som har hittat hit via Google och behöver hjälp: ring Nationella Hjälplinjen 020-22 00 60 eller besök Riksförbundet för Suicidprevention!

ämne

Flera tusen svenska hemsidor hackade

Postat 2007-10-07, kl 21:31 • Ämne: Säkerhet

Svenska Dagbladet skriver att flera tusen svenska webbplatser har drabbats av angrepp från turkiska hackare. 3 800 hemsidor drabbades hos webbhotellet Webcows och 1 600 hos Proinet.

Angreppen verkar vara en del av en tävling mellan flera grupper av turkiska hackare som tävlar om vem som kan sabotera flest hemsidor.

SvD: "Natten till lördagen drabbades 3 848 svenska hemsidor som låg på ett webbhotell. Attacken var ett svar på tidigare intrång i webbhotellet Proinets servrar då 1 600 hemsidor raderades.
- De hade försökt i flera timmar innan de till slut lyckades ta sig in i systemet. Tre av våra servrar drabbades. Två av dem har vi lyckets återställa, berättar Kjetil Jensen som är support på Proinet.
Både det tidigare angreppet och det i lördags natt spårades till datorerna i Turkiet men enstaka finns även i Kanada. Attackerna har utförts av olika grupper men Kjetil Jensen säger att de verkar tävla mot varandra i vem som kan slå ut flest hemsidor."

Den här typen av skadegörelse pågår hela tiden och att målet just nu råkar vara svenska webbsidor är mer en förevändning är en verklig orsak. När det inte är svenska servrar som angrips som är det servar som står i något annat land. Målet är helt enkelt bara att plocka poäng i kompisgänget genom att hacka så många sidor som möjligt.

Ta egna säkerhetskopior

En nackdel med att använda ett webbhotell är att man inte har full kontroll över säkerheten. Oavsett vilka säkerhetsåtgärder man vidtar på sin egen webbplats är man helt beroende av säkerhetsnivån på webbhotellets server. Dessutom påverkas man också av hur andra kunder hos samma webbhotell har valt att hanterat säkerheten på sina webbplatser.

Man får helt enkelt hoppas på att webbhotellet har anställt duktig personal som kan hantera både drift och säkerhet på ett bra sätt. En sak som man kan göra själv är att försöka ha aktuella säkerhetskopior av allt som publiceras på webbhotellet på sin egen dator.

Proinet driftinfo: "Ni som ligger på web02 har tyvärr fått /home (hem) katalogen raderat samt att våra backupservrar har blivit saboterat. Vi har dock lämnat in samtliga hårddiskar till ett företag som skall försöka att återställa dessa och vi får veta under helgen hur det går i fall det går att rädda all data eller inte."

De flesta webbhotell lovar att de utför daglig säkerhetskopiering. Men om säkerhetskopieringen innebär att allt kopieras till en annan hårddisk som också kan raderas via nätet är det inte till så stor nytta vid ett angrepp.

Trots dessa säkerhetsrisker är ett webbhotell ofta den billigaste och säkraste lösningen för mindre viktiga webbsidor som personliga hemsidor, bloggar och hobbyprojekt. Förutom kostnaderna för hårdvara och drift krävs det en del tid och kunskap för att konfigurera en egen server på ett säkert sätt.

ämne

Berkeley publicerar föreläsningar på YouTube

Postat 2007-10-05, kl 02:19 • Ämne: Diverse

University of California Berkeley håller på att lägga upp mer än 300 timmar inspelade föreläsningar på YouTube. Förläsningarna handlar bland annat om kemi, fysik och biologi.

Berkeley har redan tidigare lagt ut en del föreläsningar som webcasts på sin egen hemsida. Det nya greppet är att använda YouTubes infrastruktur för att distribuera universitetsföreläsningar.

CNet: "Berkeley officials claimed in a statement that the university is the first to make full course lectures available on YouTube. The school said that over 300 hours of videotaped courses will be available at youtube.com/ucberkeley. Berkeley said it will continue to expand the offering."

Som kroniskt vetgirig tycker jag att det är helt underbart att allt fler universitet väljer att hänga på publiceringstrenden. Föreläsningar av hög kvalitet ger både fin marknadsföring för universitetet och öppnar upp fantastiska möjligheter att snabbt börja studera något ämne som man råkar bli sugen på.

Här är en lista med några universitet som bjuder på föreläsningar och annat matnyttigt utbildningsmaterial via nätet. Mycket nöje.

ämne

50 år sedan den första satelliten sköts upp

Postat 2007-10-04, kl 18:08 • Ämne: Vetenskap

Idag är det 50 år sedan Sovjetunionen placerade den första konstgjorda satelliten i en omloppsbana runt Jorden. Den dagen markerade starten på en ny era mänsklighetens utveckling - Rymdåldern.

Den 4:e oktober 1957 sköt Sovjetunionen upp Sputnik-1 i omloppsbana runt Jorden. Tillkännagivandet att Sovjetunionen hunnit först med att skjuta upp en konstgjord satellit kom som en chock för västvärlden.

Bild: Sputnik-1
Bild 1: Sputnik-1 (NASA)

Speciellt för USA som var övertygade om att de hade en betryggande ledning inom rymd- och missilteknik. Sputnik-1 var ett bevis på att Sovjet kunde nå USA med raketer som kunde bära kärnvapen.

Rymdkapplöpningen börjar

De kusliga radiosignalerna från rymden var både en stor vetenskaplig framgång och ett mycket effektivt propagandaverktyg. Sovjets uppenbara överlägsenhet utlöste något av en nationell kris i USA och blev startskottet för rymdkapplöpningen, inrättandet av rymdflygstyrelsen NASA och satsningar på avancerade forskningsprogram som Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Den första Följeslagaren

Sputnik-1 (спутник - "följeslagare" på Ryska) var en liten sfär av polerat aluminium utrustad med fyra radiospröt. Den vägde 83,6 kilo, hade en diameter på 58,5 centimeter i och innehöll trycksatt kvävgas samt två radiosändare. Dessa sände på 20,005 och 40,002 MHz och användes för att undersöka Jorden Jonosfär.

Sändarna på Sputnik-1 tystnade efter 22 dagar när batteriet tog slut. Totalt flög satelliten i 92 dagar, och hann med 1440 varv på 250 kilometers höjd innan den förstördes vid återinträdet i atmosfären den 4 januari 1958.

Då hade Sovjet redan hunnit lägga beslag på silverplatsen också med Sputnik-2 och rymdhunden Laika.

ämne

Snart kan du studera källkoden till .NET Framework

Postat 2007-10-04, kl 08:23 • Ämne: .NET

Microsoft kommer att göra en del av källkoden till .NET Framework tillgänglig för utvecklare som vill veta mer om hur klasserna är implementerade. Dock är det se men inte röra.

ScottGu's Blog: "We'll begin by offering the source code (with source file comments included) for the .NET Base Class Libraries (System, System.IO, System.Collections, System.Configuration, System.Threading, System.Net, System.Security, System.Runtime, System.Text, etc), ASP.NET (System.Web), Windows Forms (System.Windows.Forms), ADO.NET (System.Data), XML (System.Xml), and WPF (System.Windows). We'll then be adding more libraries in the months ahead (including WCF, Workflow, and LINQ). The source code will be released under the Microsoft Reference License (MS-RL)."

Licensen Microsoft Reference License är en ovanligt enkel och rättfram i beskrivningen av vad man får göra med koden. Det är strikt se men inte röra.

Microsoft Reference License: "the Licensor grants you a non-transferable, non-exclusive, worldwide, royalty-free copyright license to reproduce the software for reference use. […] "Reference use" means use of the software within your company as a reference, in read only form, for the sole purposes of debugging your products, maintaining your products, or enhancing the interoperability of your products with the software, and specifically excludes the right to distribute the software outside of your company." (Min fetning)

Det handlar alltså inte om öppen källkod som man får använda eller bygga vidare på, utan liknar mer referensinformation som är tryckt i en bok. Hur konstigt det än låter så är detta förmodligen en ganska bra idé. För flera olika inofficiella och inbördes inkompatibla versioner av .NET Framework skulle vara en mardröm för de flesta utvecklare.

Visual Studio 2008 kommer att innehålla funktioner som gör att man kan stega igenom Microsofts källkodsfiler i samband med att man debuggar sitt eget projekt. Rätt version av källkoden laddas automatiskt hem från Microsoft servrar.

ScottGu's Blog: "VS 2008 will include support to automatically retrieve the appropriate .NET Framework source files on demand from Microsoft. [ …] when we use F11 to step into their implementation VS can automatically download the source files from Microsoft and open it within the IDE. By downloading the files dynamically we can also ensure that the matching source files always line-up with the particular version of the .NET Framework on your machine (for example: if you have a GDR or Service Pack Patch installed on your machine, we'll make sure to download the source file that corresponds to it). "

Den enda riktiga nackdelen är att det kan bli svårare för utvecklare att hävda att de var ovetande om Microsofts implementation i fall liknande kod dyker upp i något annat projekt. Annars är det en mycket stor tillgång att få möjlighet att se källkoden som implementerar en del av basklasserna komplett med alla kommentarer. Samtidigt minimeras risken att plattformen urholkas eller splittras till flera inkompatibla versioner.

På det hela taget tycker jag detta verkar var ett fantastiskt initiativ från Microsofts sida! :twothumbsup:

Det tog hela 18 månader för polisen att gå igenom datorerna som beslagtogs vid räden mot The Pirate Bay. Men trots att utrustningen nu återlämnats blir det inget besked om åtal förrän tidigast nästa månad.

Redan från början var det uppenbart att detta fall hade fler dimensioner än det rent juridiska. Tillslaget skedde efter kraftiga och återupprepade påtryckningar från amerikanskt håll, däribland det amerikanska utrikesdepartementet.

Tillvägagångssättet tycks ha utformats för att åstadkomma maximal skada för så väl TPB som som alla i deras närhet. "Oskyldiga får enligt lagstiftningen tåla att drabbas" som överåklagare Peter Hertting senare uttryckte sig.

Dagens Nyheter: "En hel del tillhörde företaget PRQ:s kunder, som inte hade med tillslaget mot Pirate Bay att göra. Det är nu 18 månader sedan polisen slog till mot sidan och de ansvariga bakom den, misstänkta för att sprida upphovsrättsskyddat material på nätet. Redan i våras kritiserade justitieombudsmannen polis och åklagare för den tid det har tagit att skilja relevanta material och beslagtagen utrustning från sådant som inte hade med saken att göra."

Det är lätt att misstänka att återlämnandet har förhalats in i det längsta av politiska hänsyn. Så länge som fallet är under beredning behöver man inte vidta några ytterligare åtgärder när skivbolagsbossarna åter hör av sig för att klaga över att the det är "business as usual" i piratbukten.

Risken är stor att utredningen till sist kommer fram till samma slutsats som de tidigare polisanmälningarna gjorde - att TPB inte bryter mot svensk lag. I så fall börjar allt om från början med stenhård lobbyism, påtryckningar och skrämselkampanjer för lagskärpningar av alla de slag.

ämne

Dålig säkerhet med router från Tre

Postat 2007-10-03, kl 01:27 • Ämne: Säkerhet, Trådlöst

Computer Sweden skriver att bredbandsroutrar från mobiloperatören Tre levereras med förvalda inställningar som ger mycket låg säkerhet. Problemet gäller routern Ericsson W21.

Computer Sweden: "Routern levereras till Tres slutkunder i så kallat test- och utvärderingsläge. Det innebär att den tar emot anslutningar utifrån via ssh och ger fullvärdiga rättigheter till inloggning med fabriksinställda användarnamn och lösenord. [...] Det går alltså att logga in på routern och ta kontroll över den på distans, från vilken dator som helst med en internetanslutning. Det enda som behövs är användarens ip-nummer samt de fabriksinställda lösenordet och inloggningsnamnet för routern."

Säkerhetsproblemen verkar inte handla om produkten i sig utan på det sätt som den är konfigurerad när den levereras av Tre. Det är alltså en bra idé att genast ta fram manualen och ändra lösenordet.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot