Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Google är inte fördummande

Postat 2007-05-18, kl 17:36 • Ämne: Internet

Stan Schroeder på Mashable tycker att Google gör folk slöa och korkade. Han menar att lättillgänglig information minskar motivationen att lära sig saker utantill. Jag håller inte med.

Självfallet ska man inte vara helt beroende av Google utan även klara av att söka information på annat håll. De flesta som bor i utvecklade länder har också en bred grundutbildning att falla tillbaka på. Bör man då inte dra nytta av de verktyg som finns tillgängliga för att lösa arbetsuppgifterna så snabbt och effektivt som möjligt?

Stan Schroeder: "Google is so good at retrieving information, that we don’t bother to remember anything anymore. [...] Your brain is telling you that you don’t need to remember these things because Google knows them all. Capital cities? Presidents? Math? I used to be able to quickly convert pounds to kilograms. Currently, I lack this knowledge, because I know that Google has built-in unit conversion capabilities. Simply type X pounds to kilograms into Google and you get the answer."

Jag tror inte någon avstår från att lära sig grundläggande historia, geografi eller matematik för att informationen finns på Google. Men det finns inget egenvärde i lära en mängd triviala eller dagsaktuella fakta utantill. Visserligen är det alltid bra att lära sig något nytt - men att lära sig rätt saker är ändå bra mycket bättre.

"Allt-utantill-filosofin" kanske var vettig på 1900-talet då tillgången på information var den begränsande faktorn. Men världen har förändrat radikalt sedan dess. Idag är det tiden som begränsar hur mycket man hinner ta till sig av det enorma informationsflödet. En sökning på Google kan stilla nyfikenheten på några sekunder - utan att man behöver åka till biblioteket eller rota fram någon gammal inaktuell encyklopedi.

Lättillgänglig information gör inte folk dummare. Tvärt om. Man hinner lära mer på kortare tid. Det stora problemet handlar snarare om att lära folk att sålla hårdare och vara mycket källkritiska till den information de hittar på nätet.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , intressant

ämne

Sun: hot är ingen bra försäljningsmetod

Postat 2007-05-17, kl 02:09 • Ämne: Patent

Steve Ballmer har rört upp känslorna ordentligt med sitt påstående att Linux och OpenOffice gör intrång i 235 av Microsofts mjukvarupatent. Suns Jonathan Schwartz höjer ett varnande finger och sammanfattar riskerna väl i ett inlägg på sin blogg.

Jonathan Schwartz: "So what's my view on this interview in Fortune - in which one of Sun's business partners claims the open source community is trampling their patent portfolio?

You would be wise to listen to the customers you're threatening to sue - they can leave you, especially if you give them motivation. Remember, they wouldn't be motivated unless your products were somehow missing the mark.

All of which is to say - no amount of fear can stop the rise of free media, or free software (they are the same, after all). The community is vastly more innovative and powerful than a single company."

Det skulle nog vara mycket oklokt av Microsoft att försöka bekämpa Linux och OpenOffice med hjälp av advokater och stämningar. Risken är stor att de företag som står bakom Linux tittar i sin patentportfölj och hittar områden där Microsoft själva gör intrång.

Dessutom skulle det vara en PR-mässig katastrof som sopar bort den nya image som Microsoft byggt upp under de senaste fem åren. Microsoft har allt att förlora på att åter bli omnämnt som Ondskans Imperium - det lockar inga nya kunder.

ämne

Windows Server 2008

Postat 2007-05-16, kl 03:26 • Ämne: Windows

Nu är det bestämt vad serverversionen av Windows Vista ska heta. Det som idag går under kodnamnet Longhorn Server kommer att lanseras som Windows Server 2008.

[Microsoft Windows Server 2008]

Om allt går enligt planerna kommer Windows Server 2008 att släppas någon gång närmare årsskiftet. Vill man testköra den redan nu kan man ladda hem Beta 3 som släpptes förra månaden. Testdatorn måste ha minst 512Mb ram och 1 Ghz processor.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

ämne

Långsam filhantering i Windows Vista

Postat 2007-05-16, kl 00:38 • Ämne: Windows Vista

Filhanteringen i Windows Vista dras med prestandaproblem. Fundamentala funktioner som att kopiera, flytta och radera filer går så långsamt att det nästan retar gallfeber på användarna.

Det grafiska gränssnittet Windows Explorer har alltid varit ett långsamt verktyg. När det rör sig om större datamängder kan man vinna mycket tid på att växla över till kommandotolken och göra ändringarna där. Men trots att Windowsanvändare alltså är vana att vänta tar Windows Vista betydelsen av ordet långsam till en helt ny nivå – "The Woe starts here" lär någon ha uttryckt det.

PC För Alla: "Enligt brittiska The Register verkar problemet uppstå när operativsystemet försöker räkna ut hur lång tid jobbet ifråga ska ta. Och det uppstår inte bara vid radering av filer utan även vid kopiering och flyttning av filer. Det kan bli frågan om timmar av väntan för att kopiera tre till fyra gigabyte. Det spelar heller ingen roll om filerna som du försöker arbeta med ligger lokalt eller på en server"

Filhantering är en central funktion i ett operativsystem och dessa prestandaproblem måste därför rimligen ha påpekats av en och annan testare.

PC För Alla: "Vissa användare har bytt tillbaka till Windows XP och problemen har försvunnit. Det är till och med så att en användare körde en virtuell instans av Windows XP ovanpå Windows Vista och då fungerade det hela som det skulle, men inte direkt under Vista. Med Windows Vista tog det hela 23 minuter för honom att radera 23 gigabyte och under den virtuella XP-instansen bara 8 sekunder."

Man kan undra varför Microsoft inte åtgärdade detta innan de släppte Windows Vista. Problemet beskrivs i KB931770 men Microsoft tillhandahåller bara en hotfix till de kunder som hör av sig till Microsofts Support. Fixen går dock att ladda hem från andra ställen om man vågar ta chansen och accepterar riskerna det medför.

ämne

Creeper - den lilla övervakaren

Postat 2007-05-15, kl 23:16 • Ämne: Personlig integritet, Övervakning

Patrik Wallström har startat tjänsten Creeper som avslöjar vilka webbsidor som svenska myndigheter besöker. Allt man behöver göra för att vara med är att länka in en bild från Creeper.

Om Creeper: "Creeper är ett enkelt övervakningssystem för den allmänhet som vill kunna se vad våra svenska myndigheter, militär och politiska partier är ute och letar efter för information på det svenska Internet. Men det bygger på att just du är med och sköter din del av övervakningen. Syftet är att försöka tillföra något till diskussionen om övervakning i den pågående debatten om integritet och FRA:s övervakning av den svenska allmänheten.

Övervakningen sker genom att du på dina egna webbsidor länkar en bild på den här webbsajten. Detta möjliggör att Creeper kan ta den information som en hämtning av denna bild ger, som att titta på vilken IP-adress förfrågningen kommer ifrån och den hänvisning som gör att hämtningen av bilden sker."

Creeper kollar efter IP-adresser som används av Polishögskolan, Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Regeringskansliet, Försvarsmakten, FRA, Datainspektionen, Skatteverket och flera andra myndigheter.

De senaste besöken finns att beskåda här: Creeper - Senast övervakat

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , ,

ämne

Maj månadsuppdatering 2007

Postat 2007-05-10, kl 02:49 • Ämne: Microsofts månadsuppdatering

Microsofts månadsuppdatering för maj består av 7 säkerhetsbulletiner. Uppdateringarna åtgärdar fel i Windows, Internet Explorer, Office, Word, Excel, Biztalk och Exchange. Jag har läst igenom bulletinerna och skrivit några korta kommentarer.

Kritiska uppdateringar (Critical)

MS07-023: Vulnerabilities in Microsoft Excel Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar tre säkerhetsbrister i Microsoft Excel. Felen beror brister koden som tolkar innehållet när Excel läser in filer. De kan utnyttjas av angripare för att starta skadlig kod genom att lura användaren att öppna ett speciellt preparerat kalkylblad. Påverkar: Excel 2000, XP, 2003 och 2007

MS07-024: Vulnerabilities in Microsoft Word Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar tre säkerhetsbrister i Microsoft Word. De beror brister koden som tolkar innehållet när Word läser in filer. Felen kan utnyttjas av angripare för att starta skadlig kod genom att lura användaren att öppna ett speciellt preparerat Word-dokument. Påverkar: Word 2000, XP och 2003. Works 2004-2006

MS07-025: Vulnerability in Microsoft Office Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett minneshanteringsfel i komponenten MSO.dll som används av bland annat Excel, PowerPoint, Frontpage och Publisher. Felet kan utnyttjas för att ta kontroll över maskinen genom att lura användaren att öppna ett preparerat Office-dokument som innehåller grafik. (CVE-2007-1747)

Påverkar: Office 2000, XP, 2003 och 2007

MS07-026: Vulnerabilities in Microsoft Exchange Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar 4 fel i Microsoft Exchange Server. Felen kan utnyttjas för att krascha Exchange eller ta kontroll över hela servern.
  • Outlook Web Access Script Injection Vulnerability: Bristfällig kontroll av den information som anger vilken teckenuppsättning som används för en bilaga kan utnyttjas för att genomföra Cross-site scripting. (CVE-2007-0220)
  • Malformed iCal Vulnerability: Ett fel i Exchange Collaboration Data Objects gör det möjligt att krascha Exchange e-postserver genom att skicka en speciellt preparerad kalenderpost till någon av användarna. (CVE-2007-0039)
  • MIME Decoding Vulnerability: Ett fel i hanteringen av base64 öppnar för en angripare att ta kontroll över datorn genom att skicka speciellt preparerat meddelande till någon av användarna. (CVE-2007-0213)
  • IMAP Literal Processing Vulnerability: En brist Exchange hantering av IMAP-kommandon som kan utnyttjas för att krascha Exchange e-postserver. (CVE-2007-0221)
Påverkar: Exchange Server 2003 och 2007

MS07-027: Cumulative Security Update for Internet Explorer

Åtgärdar 6 säkerhetsbrister i Internet Explorer. Felen kan i värsta fall utnyttjas av en angripare för att starta skadlig kod eller ta kontroll över maskinen.
  • COM Object Instantiation Memory Corruption Vulnerability: Sätter kill-bit på COM-objekt som inte är avsedda att användas som ActiveX-kontroller. Genom att referera till objekt som inte är avsedda att användas med Internet Explorer kan en angripare förvirra webbläsarens minneshantering och ta kontroll över maskinen. Kill-bit stoppar Internet Explorer från att försöka använda dessa objekt. (CVE-2007-0942)
  • Uninitialized Memory Corruption Vulnerability: Ett fel i funktionen CTableCol::OnPropertyChange() gör att Internet Explorer fortsätter att använda minne som redan har frigjorts. (CVE-2007-0944)
  • Property Memory Corruption Vulnerability: Ännu ett minneshanteringsfel i Internet Explorer JavaScript. (CVE-2007-0945)
  • HTML Objects Memory Corruption Vulnerabilities: Två minneshanteringsfel som uppstår på grund av att Internet Explorer använder minne som ännu inte har initialiserats med giltiga värden. (CVE-2007-0946 och CVE-2007-0947)
  • Arbitrary File Rewrite Vulnerability: Ett konfigurationsfel i Windows Media Services NMSA Session Description (mdsauth.dll) som tillåter en angripare att skriva över valfria filer på besökarens maskin. (CVE-2007-2221)
Påverkar: Windows 2000, XP, Server 2003 och Vista

MS07-028: Vulnerability in CAPICOM Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett fel i ActiveX-kontrollen CAPICOM.Certificates som kan utnyttjas av en angripare för att ta kontroll över datorn. Felet finns CAPICOM.dll som är en del av Microsoft Cryptographic API Component Object Model. (CVE-2007-0940)

Påverkar: CAPICOM, Platform SDK CAPICOM, BizTalk Server 2004

MS07-029: Vulnerability in Windows DNS RPC Interface Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett säkerhetshål i RPC-gränssnittet som används för att fjärradministrera Windows domännamnsserver. Det är ett minneshanteringsfel som gör det möjligt för en angripare att starta kod genom att skicka ett speciellt utformat nätverksanrop till en sårbar maskin. (CVE-2007-1748)

Påverkar: Windows 2000 Server och Server 2003

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,, ,

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot