Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

 • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Artiklar om Sinclair ZX Spectrum från 1982

Postat 2007-04-27, kl 02:33 • Ämne: Datorhistoria

Med anledning av Sinclair Spectrums 25-årsjubileum har jag skannat in några mysiga artiklar från 1982. Alla sidorna är i upplösningen 1000 x 1500 och kan ta några sekunder att ladda.

Recension av Sinclair ZX Spectrum

Den första artikeln är en recension av Sinclair ZX Spectrum som publicerades i juninumret av den brittiska datortidsskriften Your Computer. Recensenten sammanfattar sina intryck med "Despite minor faults, the Spectrum is way ahead of its competitors. There is certain to be a rush for orders."

[Bild: Recension av Sinclair ZX Spectrum 1982 - sida 1]   [Bild: Recension av Sinclair ZX Spectrum 1982 - sida 2]   [Bild: Recension av Sinclair ZX Spectrum 1982 - sida 3]
Sinclair ZX Spectrum Review - Your Computer juni 1982.

De första programmen testas

I septembernumret gavs en överblick över de första Spectrum-programmen som hade börjat säljas. Föga kunde man väl då ana att det till slut skulle produceras över 14 000 titlar till den nya maskinen.

[Bild: De första programmen - Sida 1]   [Bild: De första programmen - Sida 2]   [Bild: De första programmen - Sida 3]
Spectrum Software Survey - Your Computer september 1982

En närmare titt på färggrafiken

De nya möjligheterna med att använda färggrafik beskevs i juninumret komplett med små demonstrationsprogram skrivna i Sinclair BASIC. Enkelt och effektivt så man kunde testa själv.

[Bild: En närmare titt på färggrafiken - sida 1]   [Bild: En närmare titt på färggrafiken - sida 2]   [Bild: En närmare titt på färggrafiken - sida 3]
Spectrum hue and cry - Your Computer juli 1982

Intervju med konstruktören

Den sista artikeln är en intervju med Richard Altwasser som hade huvudansvaret för att konstruera hårdvaran i Sinclair Spectrum. Han nämner att intresset för mikrodatorer väcktes av att en kompis från Sverige som fick honom att köpa en Tandy TRS-80.

Det är också lite kul att läsa den lite kryptiska beskrivningen av Sinclairs Microdrive som skulle kunna "store up to 100K on a micro-floppy disc". I verkligheten byggde ZX Microdrive på en smart liten kassett med en bandslinga som kördes runt.

[Bild: Intervju med konstruktören - sida 1]   [Bild: Intervju med konstruktören - sida 2]
The Engineer behind the Spectrum - Your Computer juli 1982

Richard Altwasser slutade strax därefter på Sinclair för att starta företaget Jupiter Cantab tillsammans med Steve Vickers som hade skrivit större delen av Spectrumens BASIC-tolk. De försökte upprepa Spectrums succé genom att lansera en egen dator med namnet Jupiter Ace. Jupiter ACE (Automatic Computing Engine) var mycket speciell eftersom den använde programmeringsspråket Forth istället för BASIC. Tyvärr blev ACE en stor flopp och Jupiter Cantab gick i konkurs 1984.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , ,

Tidigare inlägg

2007-04-23 : Sinclair ZX Spectrum 25 år

ämne

Sinclair ZX Spectrum 25 år

Postat 2007-04-23, kl 07:31 • Ämne: Datorhistoria

I år är det 25 år sedan Sinclair Research lanserade den första modellen av den klassiska hemdatorn Sinclair ZX Spectrum. Den började säljas den 23:e april 1982 och "Speccyn" blev snabbt en vanlig syn hemma hos datorintresserade britter.

Sinclair ZX Spectrum lanserades i två varianter med 16 respektive 48 kilobyte primärminne. Den billigare varianten med 16 Kb RAM kostade £125 och den dyrare 48k kostade £175. 16k-varianten gick att uppgradera till 48 Kb i efterhand och den större modellen kom snabbt att dominera.

Bild: Sinclair ZX Spectrum 48k
Bild 1: Sinclair ZX Spectrum (Wikipedia)

Teknisk specifikation

Processor:    Zilog Z80 (3,5 Mhz)
RAM:    16k eller 48k
ROM:    16k Sinclair Basic
Grafik:    256 x 192 punkter
Färg:    8 färger i två nyanser
Text:    24 rader med 32 tecken
Ljud:    En kanal (10 oktaver)
Ström:    9v, 1.4A
Storlek:    23 x 14,4 x 3 cm (550g)

Färggrafik

Bild 2: 8 grundfärger i två nyanser.
Bild 2: Spectrums alla färger (Wikipedia)

Till att börja gick datorn under arbetsnamnet ZX82 som en logisk följd på föregångarna ZX80 och ZX81. Inför lanseringen döptes den om till Spectrum för att framhäva att det var Sinclairs första dator med färggrafik.

Spectrum kan visa 8 grundfärger (svart, blå, röd, lila, grön, cyan, gul och vit) i en ljus och en mörk nyans.

Upplösningen är 256x192 punkter med ett textläge som visar 24 rader med 32 tecken per rad. Färgerna kan inte blandas hur som helst, utan skärmen är uppdelad i 24x32 celler som bara kan ha en förgrundsfärg och en bakgrundsfärg.

Det kan ge upphov till fula effekter när olika saker kommer för nära varandra i ett spel.

Prisvärd hemdator

Bild 3: Annons för Sinclair Spectrum i tidningen Your Computer september 1982
Bild 3: Your Computer september 1982.

Den ursprungliga ZX Spectrum är lätt att känna igen på grund av dess minimala format och karaktäristiska gummitangenter ("suddgummitangenter" i folkmun). Det billiga tangentbordet är datorns akilleshäl då det bygger på plastmembran som kan bli sköra och gå sönder efter en tid.

Enligt Sir Clive Sinclair var målet att bygga en billig hemdator som vanliga människor hade råd att köpa och lära sig att programmera på. För att hålla nere priset använde den (i likhet med många andra datorer från denna epok) en vanlig TV som monitor och kassettband för att lagra program.

Sinclair BASIC

Spectrum har 16 Kb ROM med en BASIC-tolk som utvecklades av det brittiska företaget Nine Tiles Networks. Sinclair BASIC är en smula annorlunda jämfört med konkurrenterna som licensierade Microsofts BASIC-implementation.

Det tydligaste exemplet är att man trycker en viss tangentbordskombination för att få fram ett kommando istället för att skriva det med bokstäver. Därför är tangentbordet nedlusat med olika kommandon i skrivna i vit, röd och grön text som man kommer åt med olika kombinationer av tangenterna CAPS SHIFT och SYMBOL SHIFT. En tangent kan ha 6 olika funktioner!

ZX Spectrum plus och ZX Spectrum 128

1984 kom en ny modell som fick namnet ZX Spectrum plus. Den nya modellen hade hårda tangenter i samma stil som Sinclair QL. Tangenterna var dock bättre att titta på än att använda, under skalet var det fortfarande samma typ av membranteknik.

Februari 1986 bjöd på stora förändringar i och med att ZX Spectrum 128 lanserades. Trots att datorn var förvillande lik Spectrum+ var förändringarna under skalet desto större. Förutom 128 Kb minne innebar utökningen med det populära ljudchippet AY-3-8912 att Spectrum äntligen fick ordentligt trekanaligt ljud. Dessutom blev både MIDI, RGB och RS232 standard.

I 128-läget avskaffades den speciella metoden att mata in BASIC-kommandon till förmån för traditionell inmatning med bokstäver.

Amstrad tar över: ZX Spectrum +2 och +3

Den 7:e april 1986 sålde Sinclair Research all Spectrumteknik och varumärket "Sinclair ZX Spectrum" till värsta konkurrenten Amstrad. En nyhet som kom som en kalldusch för oss som var hängivna Sinclair-anhängare på den tiden!

På höstkanten integrerades Spectrum i Amstrads produktsortiment. Den nya Sinclair ZX Spectrum +2 var i princip en Spectrum 128 med inbyggd kassettbandspelare, två kontakter för joystick och ett bra tangentbord. Spectrum +2A skiljer sig från alla andra modeller eftersom den inte är svart.

1987 lanserades toppmodellen Sinclair ZX Spectrum +3 med en integrerad diskettstation för 3-tums disketter. Tillägget av +3DOS för att styra diskettstationen gjorde att en del äldre spel slutade att fungera. +3:an är den enda Spectrum som kan använda program skrivna för operativsystemet CP/M. Denna modell tillverkades fram till december 1990.

Efter att +3 hade lanserats så uppdaterades +2 så att den fungerar som en +3 när man ansluter en extern diskettstation. Den är lätt att se skillnad på +2 och +2B eftersom den första versionen av +2 var grå och +2B är svart.

Still going strong

Trots sin ålder har "speccy" fortfarande en trogen användarskara. Själv har jag en 48k originalspectrum från tiden det begav sig och en relativt nyinköpt Spectrum +2A.

En välbevarad ZX Spectrum komplett med originallåda kan kosta över 2000:- på eBay. Spectrum 128 och Spectrum 16k med låga serienummer kan kosta ännu mer.

Vill man komma lite billigare undan finns det massor av gratis Spectrum-nostalgi att hämta på World Of Spectrum. De gamla spelen går att spela direkt i webbläsaren via en emulator implementerad som Java-applet. Det finns många gamla klassiker som fortfarande är roliga att spela!

Ett annat ställe som jag kan rekommendera är svenska Vintage Games som är en samlingspunkt för alla som är intresserade av gamla spel oavsett plattform.

Fotnot: Nytillverkade tangentbordsmembran finns att köpa från RWAP Software. Priset ligger runt hundralappen.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , , intressant

ämne

Busenkelt att spara YouTube-filmer med Vixy

Postat 2007-04-20, kl 14:35 • Ämne: Internet

Vixy.net är en webbtjänst som kodar om videofilmer från YouTube till flera vanliga videoformat. Det gör det både snabbt och bekvämt att spara videosnuttar från YouTube.

När man har hittat en YouTube-film som man vill spara, kopierar man bara in filmens webbadress i det gula fältet hos Vixy och väljer videoformat. Vixy kan spara filmerna som DivX, Apple QuickTime, MP4, 3GP eller MP3 (då sparas bara ljudet).

I det här fallet har jag valt att spara den animerade introduktionsfilmen till spelet The Settlers.

[Bild: Välj videoformat]

Vixy hämtar filmen från YouTube och börjar koda om den till det valda formatet.

[Bild: Omkodning pågår]

Omkodningen tar någon minut och när den är färdig är det bara att ladda hem resultatet.

[Bild: Filmen är klar att ladda hem]

Bildkvalitén på Vixys omkodade filmer är utmärkt jämfört med YouTubes original. Enklare än så här kan det knappast bli.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

Tidigare inlägg

2007-03-14 : Viacom kräver Google på en miljard dollar

ämne

April månadsuppdatering 2007

Postat 2007-04-12, kl 02:58 • Ämne: Microsofts månadsuppdatering

Microsofts månadsuppdatering för april består av 5 säkerhetsbulletiner. Jag har läst igenom bulletinerna och skrivit några korta kommentarer.

Kritiska uppdateringar (Critical)

MS07-018: Vulnerabilities in Microsoft Content Management Server Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar två säkerhetshål i Microsoft Content Manager Server (MCMS).
 • CMS Memory Corruption Vulnerability: Ett minneshanteringsfel i koden som hanterar anrop via HTTP GET. Angriparen kan ta kontroll över maskinen genom att skicka ett speciellt utformat anrop till webbservern som kör Microsofts CMS. (CVE-2007-0938)
 • Cross-site Scripting and Spoofing Vulnerability in CMS: Innehållet i HTML Redirect-anrop filtreras inte på rätt sätt och gör det möjligt för en angripare att genomföra XSS-attacker. (CVE-2007-0939)
Påverkar: Content Management Server 2001 och 2002

MS07-019: Vulnerability in Universal Plug and Play Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett minneshanteringsfel i Windows-tjänsten UPnP. Felet kan utnyttjas för att ta kontroll over maskinen via ett speciellt utformat anrop över HTTP. Angriparen måste dock skicka anropet från en maskin på samma subnät. (CVE-2007-1204)

Påverkar: Windows XP

MS07-020: Vulnerability in Microsoft Agent Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett minneshanteringsfel i Microsoft Agent. Microsoft Agent är en applikation som gör det möjligt för utvecklare att utöka användargränssnittet på en webbplats med en fristående animerad figur. Felet kan utnyttjas för att ta kontroll över maskinen genom att låta Agent försöka tolka en speciellt utformad URL. (CVE-2007-1205)

Påverkar: Windows 2000, XP och Server 2003

MS07-021: Vulnerabilities in CSRSS Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar tre olika säkerhetsbrister i Windows Client/Server Run-time SubSystem (CSRSS). CSRSS är den del av Win32 som körs i User mode och är en central komponent i Windows.
 • MsgBox (CSRSS) Remote Code Execution Vulnerability: Ett minneshanteringefel som uppstår när man anropar funktionen MessageBox med vissa väl valda parametrar. (CVE-2006-6696)
 • CSRSS Local Elevation of Privilege Vulnerability: Ett minneshanteringsfel som kan utnyttjas av en lokalt inloggad användare för att starta program med högre rättigheter. (CVE-2007-1209)
 • CSRSS DoS Vulnerability: Ett fel i funktionen NtRaiseHardError gör att en lokalt inloggad användare kan krascha Windows och tvinga fram en omstart. (CVE-2006-6797)
Påverkar: Windows 2000, XP, Server 2003 och Vista

Viktiga uppdateringar (Important)

MS07-022: Vulnerability in Windows Kernel Could Allow Elevation of Privilege

Åtgärdar ett säkerhetshål i Windows Kernel som kan utnyttjas av en lokal användare för att starta program med högre rättigheter. Det är en brist i hur Windows kontrollerar rättigheterna för att komma åt vissa minnessegment som gör att obehöriga processer kan komma åt minne som ska vara skyddat. (CVE-2007-1206)

Påverkar: Windows 2000, XP och Server 2003

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

Tidigare inlägg

2007-04-04 : Microsoft åtgärdar säkerhetshål i GDI

ämne

Microsoft åtgärdar säkerhetshål i GDI

Postat 2007-04-04, kl 01:46 • Ämne: Säkerhet, Windows

Microsoft har släppt en extra uppdatering som åtgärdar flera säkerhetshål i Windows grafiksystem GDI. Några av felen påverkar alla versioner av Windows från Windows 98 till Windows Vista.

MS07-017: Vulnerabilities in GDI Could Allow Remote Code Execution

Denna Åtgärdar sju olika fel som alla har med Windows grafiksystem GDI att göra.
 • GDI Local Elevation of Privilege Vulnerability: Ett minneshanteringsfel i Windows Graphics Rendering Engine som kan utnyttjas av en lokalt inloggad användare för att starta program med högre rättigheter. (CVE-2006-5758)
 • WMF Denial of Service Vulnerability: En angripare kan krascha Windows genom att utnyttja ett minneshanteringsfel i koden som hanterar WMF-bilder. (CVE-2007-1211)
 • EMF Elevation of Privilege Vulnerability: Användare som loggar in lokalt kan utnyttja ett fel i hanteringen av EMF-bilder för att starta program med högre rättigheter. Det är ett minneshanteringsfel som uppstår när programmet försöker tolka EMF-filer som preparerats med vissa fel. (CVE-2007-1212)
 • GDI Invalid Window Size Elevation of Privilege Vulnerability: Ett minneshanteringsfel som utnyttjas av en lokalt inloggad användare för att starta program med högre rättigheter. (CVE-2006-5586)
 • Windows Animated Cursor Remote Code Execution Vulnerability: En angripare kan ta kontroll över maskinen via Internet Explorer genom att utnyttja ett minneshanteringsfel i koden som hanterar ikoner (.ico), muspekare (.cur) och animerade muspekare (.ani). (CVE-2007-0038)
 • GDI Incorrect Parameter Local Elevation of Privilege Vulnerability: Lokalt inloggade användare kan utnyttja ett säkerhetshål GDI för att starta program med högre behörigheter. Det är ett minneshanteringsfel som uppstår när GDI försöker hantera felaktig färginformation från speciellt preparerade bildfiler. (CVE-2007-1215)
 • Font Rasterizer Local Elevation of Privilege Vulnerability: Användare som loggat in lokalt kan utnyttja ett säkerhetshål i TrueType Font Rasterizer för att starta program med högre behörigheter. TrueType Font Rasterizer omvandlar teckensnitt av typen True Type till grafik för att visas på skärmen eller för att skrivs ut på skrivare. (CVE-2007-1213)
Påverkar: Windows 2000, XP, Server 2003 och Vista

Kända problem

Efter att säkerhetsuppdateringen har installerats på en dator med Windows XP Service Pack 2 (SP2) startar kanske inte Realtek HD Audio Control Panel (Rthdcpl.exe). Dessutom kan ett felmeddelande av följande slag visas: "Rthdcpl.exe - Ogiltig flyttning av system-DLL-fil"

KB 935448: "System DLL user32.dll har flyttats i internminnet. Programmet kommer inte att kunna köras. Förflyttningen berodde på att DLL-filen C:\Windows\System32\Hhctrl.ocx tog upp en minnesadress som reserverats för Windows system-DLL-filer. Kontakta leverantören av DLL-filen för att rätta till detta problem."

ämne

Justitieombudsmannen friar TPB-åklagarna

Postat 2007-04-02, kl 22:02 • Ämne: The Pirate Bay

Justitieombudsmannens (JO) utredning av åklagarens agerande vid razzian mot The Pirate Bay resulterade som förväntat inte i någon kritik. Den som råkar anlita samma operatör som fildelare får helt enkelt skylla sig själv.

Bakgrunden till utredningen är att polisen tog med sig samtliga datorer i internetoperatören PRQs serverhall. I stället för att identifiera de maskiner som tillhörde TPB länsade de hela lokalen rubb och stubb. Därmed beslagtogs ungefär 200 datorer tillhörande andra företag som inte hade det minsta med TPB att göra.

Chefs-JO Mats Melin: "- De hade ett stort gäng servrar framför sig och de förmådde inte att urskilja vilka som innehåll information av intresse för brottsutredningen och vilka som inte gjorde det [...] Det är naturligtvis djupt olyckligt att så många ur tredje person drabbades. Kunde det ha gått snabbare att skilja fåren får getterna? Jag har ingen anledning att tro det, men för framtiden måste man skaffa sig lämplig utrustning och tilltäckligt kunnig personal för att göra detta snabbare."

Polisens agerande förklaras alltså av inkompetens och bristfälliga utrustning. Men istället för att kritisera polisens dåliga förberedelser och brutala tillvägagångssätt vänder JO detta till polisens fördel. Det klandervärda ska plötsligt ses som en godtagbar ursäkt.

Frågan är hur man kan förvänta sig att sådant ska öka förtroendet för rättsystemet och få fildelande ungdomar att börja respektera upphovsrättslagstiftningen. När piratjägare tänjer på lagarna och olika myndigheter hålla varandra om ryggen är det knappast någon bra förebild.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot