Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Fler än 45 miljoner kreditkortsnummer på vift

Postat 2007-03-30, kl 10:39 • Ämne: Säkerhet, Ekonomi

Klädkedjan TJX har blivit av med fler än 45 miljoner kreditkortsnummer som används i deras butiker i USA, Storbritannien och på Irland. Det är förmodligen den största enskilda kreditkortsläckan någonsin.

AP: "Information from 45.7 million cards was stolen from transactions beginning in January 2003 and ending Nov. 23 of that year [...] TJX did not estimate the number of cards from which information was stolen for transactions occurring from Nov. 24, 2003, to June 28, 2004." (min fetning)

Alltså kan det mycket väl handla om ännu fler kreditkortsnummer som är på drift. Tack och lov har giltighetstiden gått ut för en stor del av korten.

AP: "TJX said about three-quarters of the 45.7 million cards had either expired at the time of the theft, or the stolen information didn't include security code data from the cards' magnetic stripes."

Själva dataintrånget skedde för hela ett och ett halvt år sedan men blev inte uppdagat förrän i mitten av december 2006.

AP: "TJX says its computer systems were first breached in July 2005 by a hacker or hackers who accessed information from transactions dating to January 2003. TJX didn't find out about the breach until last Dec. 18, when it learned of "suspicious software on our computer systems."

Detta är ännu ett i raden av exempel på riskerna med att samla in och lagra stora mängder känslig information under långa tidsperioder. Kreditkort går att byta ut och försnillade pengar går att ersätta. Men vad händer om det är riktigt integritetskänslig information som kommer på drift?

De flesta databaser läcker förr eller senare. Därför måste man ta detta i beaktande redan när man väljer vilken information som ska lagras och hur länge den ska ligga kvar.

ämne

Göran Persson räknade med avlyssning

Postat 2007-03-29, kl 00:48 • Ämne: Personlig integritet

I extramaterialet till dokumentären Ordförande Persson berättar Göran Persson att han inte gillar datorer, e-post eller mobiltelefoni på grund av risken att bli avlyssnad.

Göran Persson (s): "När jag ska skriva nånting så vill jag inte ha det i en dator. Jag litar inte på dom där systemen. Jag tror tyvärr att dom är öppna och att man kan komma in i dom. Lika lite som jag litar på den här jäkla mobiltelefonen. Jag tror faktiskt att vi lever i en tid då vi både är avlyssnade och nogsamt avlästa om vi är tillräckligt intressanta, om det är så att vi använder den där typen av teknik"

Med tanke på hans dåvarande position som Statsminister var oron säkert helt befogad. Man kan nog kallt räkna med att stormakternas underrättelsetjänster rutinmässig håller uppsikt över så många länders regeringsföreträdare som de bara kan. Tekniken gör det lättare att sköta övervakningen på distans och minimerar risken för att fastna med fingrarna i syltburken.

Frågan är om svenska ministrar använder samma mobiltelefoner som alla andra eller om de har specialutrustade apparater med någon form av inbyggd kryptering. Mobiltelefoni är annars lätt att avlyssna för den som har tillgång till rätt utrustning. I detta sammanhanget lär kostnaden knappast vara något större hinder.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , ,

Tidigare inlägg

2007-03-16 : Regeringskansliet slarvade med säkerhetskopiering
2007-01-05 : Teknikspionaget ökar
2006-01-10 : Svenskt ECHELON

ämne

Firefox 2.0.0.3

Postat 2007-03-21, kl 23:44 • Ämne: Firefox

Mozilla har släppt version 2.0.0.3 av webbläsaren Firefox. Den nya versionen åtgärdar en säkerhetsbrist i FTP-klienten och ett antal andra buggar som slank med i den förra versionen.

Mindre viktiga fel (low)

  • MFSA 2007-11: Säkerhetsbrist i Firefox FTP-klient som gör det möjligt för en angripare utnyttja kommandot PASV (passive mode) för att söka efter öppna nätverksportar på andra maskiner i det lokala nätverket.

Ladda hem den senaste versionen

Antingen kan man förlita sig på den automatiska uppdateringsfunktionen eller så kan man som vanligt hämta den senaste versionen här: GetFirefox.com.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

ämne

Testa Windows Vista gratis i flera månader

Postat 2007-03-19, kl 05:15 • Ämne: Windows Vista

Brian Livingston på Windows Secrets har hittat en laglig metod som ger flera månaders uppskov med produktaktiveringen i Windows Vista. Alla verktyg som behövs följer redan med i operativsystemet.

Produktaktiveringen

Windows produktaktivering ska förhindra att en kund använder samma licens på flera olika datorer. När installationen är färdig får man 30 dagar på sig att "aktivera" Windows via Internet eller via telefon. Licensnyckeln kontrolleras då mot Microsofts register över sålda nycklar, så att den inte redan har använts för att aktivera Windows på någon annan dator. När tidsfristen är slut övergår Windows i ett begränsat läge som i praktiken är oanvändbart.

Flytta fram aktiveringen 30 dagar i taget

Brian Livingston har upptäckt att de 30-dagarna inte är en absolut gräns. Med hjälp av Software Licensing Manager (SLMGR) går det att återställa tidsfristen och skaffa sig ytterligare 30 dagars uppskov. Detta går att göra tre gånger, vilket gör att man kan köra totalt 120 dagar utan att behöva aktivera.

Så här gör man för flytta fram gränsen 30 dagar:

  1. Starta en kommandorad (CMD) med administratörsrättigheter. T.ex. genom att skriva in CMD i sökrutan på startmenyn, högerklicka på ikonen och välja "Kör som administratör".
  2. Ändra katalog till C:\Windows\System32
  3. Skriv slmgr.vbs -rearm (Varning: Kan nollställa din licens - lek inte med detta!)
  4. Starta om datorn.

Observera att SLMGR tar ganska lång tid att köra. Det kan ta upp mot en minut innan det är färdigt.

Möjligheten att skjuta fram aktiveringen 30 dagar är en finess som Microsoft själva har byggt in. Så man bryter inte mot licensavtalet genom att återställa perioden 3 gånger med SLMGR.

Registerändring tillåter mer än 3 uppskov

Om man tassar lite i licensavtalets gränsmarker kan man tydligen komma ännu längre. Enligt Brian Livingston kan man göra en enkel ändring i en registret och ta bort spärren som begränsar antalet återställningar*

Registernyckeln heter SkipRearm och ligger under:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SL

Man ändrar den från 0 till 1 och göra om processen med SLMGR för att flytta fram aktiveringen 30 dagar.

Ett säkert alternativ för långtidstest

Nog är det lite märkligt att Microsoft först bygger in en spärr och sedan skickar med alla verktyg som behövs för att kringgå den. Allt som behövs är att man gör ett par enkla inställningar.

Har man bestämt sig för att gå över till Windows Vista bör man såklart köpa en licens istället för att använda olika trick. Det absolut sämsta man kan göra är att försöka piratkopiera Vista med någon av de många trojaninfekterade verktygen som cirkulerar på nätet.

Vill man ändå testköra Windows Vista ett tag är återställningen med SLMGR en säker och laglig metod som fungerar i nästan fyra månader. Bara att tacka och ta emot.

Fotnot: Jag har inte testat själv om det verkligen fungerar att återställa mer än 3 gånger. Det är väl ganska troligt att det kryphålet kommer att täppas igen snarast möjligt.

ämne

Regeringskansliet slarvade med säkerhetskopiering

Postat 2007-03-16, kl 15:26 • Ämne: Säkerhet, Politik

Säpo lägger ned utredningen om säkerhetskopiorna av den socialdemokratiska regeringens e-posttrafik under flodvågskatastrofen 2004. På grund av ett "serverfel" är osäkert om all e-post verkligen är med.

Utredningen har kommit fram till att "i princip" all e-posttrafik mellan den 20/12 och den 19/1 är med på de upphittade säkerhetskopiorna. Osäkerheten beror på att säkerhetskopieringen inte fungerade riktigt som den skulle mellan den 20/12 och 28/12. En period som inkluderar de två första kritiska dygnen.

Svenska Dagbladet: "- Felet hade tydligen hänt tidigare så det var inget nytt, och när man rättade till det följde allt som fanns i alla mappar och filer med - med en reservation, säger Anders Thornberg, informationsdirektör vid Säkerhetspolisen, till TT.
- Om en användare mellan den 20 och 27 december raderat ett mejl till papperskorgen och sedan tömt papperskorgen så går det inte att återskapa det ur det här bandmaterialet, säger han."

Så om någon av de inblandade inte har gjort sitt jobb kan de bara att skylla på att e-postsystemet slarvat bort informationen som bevisar motsatsen. Hunden åt min hemläxa.

Säpo avvisar bestämt tanken på att det skulle handla om någon slags mörkläggning eller konspiration. Tanken ligger ju annars nära till hands. Man får inte glömma att det gjordes aktiva ingrepp för att rensa bort den här typen av information som kan hjälpa katastrofkommissionen att granska den förra regeringen.

Alternativet till en konspiration är inte heller speciellt smickrande. Om man antar att det faktiskt var ett fel på säkerhetskopieringen, som dessutom inte var något nytt problem, är det också synnerligen allvarligt. Det är trots allt e-postsystemet som nyttjas av landets högsta makthavare vi talar om. Där får det absolut inte slarvas med någon säkerhetskopiering.

Google sparar alla sökningar som någonsin gjorts med deras söktjänst. Efter kritik från integritetsmedvetna användare lovar Google att anonymisera sökningar som är äldre än 2 år.

Google sparar alla sökningar

Att Google sparar alla sökningar som gör med deras söktjänst är ingen hemlighet. Förmodligen gör MSN och Yahoo exakt samma sak. Ändå är det förvånansvärt många användare som inte är medvetna om detta. Förra sommaren demonstrerade AOL med önskvärd tydlighet hur lätt sådan information kan komma på avvägar.

Användarna identifieras med IP-adresser och en unik webbläsarkaka som inte går ut förrän 2038. Enligt Google används den sparade informationen bara för att förbättra söktjänsten och presentera relevanta annonser för besökaren. De har till och med skapat en funktion som gör att man kan gå tillbaka och titta på gamla sökningar om man känner sig lite glömsk.

Många av Googles andra tjänster ligger under samma huvuddomän - google.com. Det gör det möjligt för Google koppla ihop information från dessa tjänster - t.ex. e-posten på GMail - med vad samma användare har sökt efter.

Kan man lita på Googles löfte?

Jag är inte helt övertygad om att Google verkligen kommer att anonymisera informationen trots sina löften. En så omfattande och detaljerad information om enskilda användare kan ha stort värde för ett brett spektrum av olika intressenter, t.ex. för marknadsföring och brottsbekämpning.

Dessutom har det ryktats en del om att Google och CIA ska ha ett nära samarbete. I så fall vill nog CIA gärna ha en kopia innan någon anonymisering sker.

Det är bra om Google börjar sudda ut kopplingen mellan användare och vad de har sökt efter. Dock är 2 år en väldigt lång lagringstid. Det hade varit bättre om Google lät bli att lagra personligt identifierbar information redan från början.

Lösningar

Vill man undvika att bli spårad finns det flera trick. Till att börja med ska man motstå festelsen att söka på sitt eget namn eller adress. Dessutom bör man blockera kakor från Google och surfa genom en anonymiseringsproxy.

Kör man Firefox är det värt att prova detta tillägget: CustomizeGoogle

Fler tips hittar man här: Online Privacy: How To Hide Your Google Search Trails

Det blev inga säkerhetsuppdateringar från Microsoft vid det ordinarie tillfället för mars månad. Istället passade Microsoft på att släppa en service pack för Windows Server 2003.

Windows Server 2003 Service Pack 2 finns att ladda hem här:

ämne

EU vill förbjuda glödlampor

Postat 2007-03-14, kl 18:41 • Ämne: EU

EU överväger att förbjuda vanliga glödlampor för spara el. Problemet med ett totalförbud är att det inte finns energisparlampor som passar överallt.

[Bild: Lavalampa]

Jag använder energisparlampor i den mån det är praktiskt möjligt. Förutom att det är vänligt mot elräkningen minimeras det tråkiga arbetet att byta lampor ständigt och jämt. Vanliga glödlampor har går nämligen sönder ovanligt fort av någon besynnerlig anledning.

Problemet är att en del armaturer helt enkelt är för små för att energisparlamporna ska få plats. Antingen är energisparlampan tjock eller för långa jämfört med en normal glödlampa. Om man ska kunna avskaffa glödlamporna helt måste det till energisparlampor som har exakt rätt storlek.

Mina lavalampor är ett annat ställe där jag bara kan använda vanliga glödlampor. Det krävs exakt 40w för att de ska fungera. Det skulle kanske inte göra så mycket om dessa beskattas lite extra för att styra konsumenten mot miljövänligare alternativ. Men ett totalförbud är väl ändå lite väl klåfingrigt.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,,

Tidigare inlägg

2005-12-01 : Energi och klimat

ämne

Viacom kräver Google på en miljard dollar

Postat 2007-03-14, kl 02:29 • Ämne: Ekonomi, Google

Viacom stämmer Google på en miljard dollar för upphovsrättsintrång på videotjänsten YouTube. De kräver skadestånd för ca 160 000 videoklipp som har lagts ut på nätet utan tillstånd.

Stämningshoten från olika mediabolag har länge hängt som en mörk skugga över YouTube. Väl medveten om detta valde Google ändå att köpa videotjänsten för nära 12 miljarder kronor i höstas. Det höjde insatsen för alla inblandade - samtidigt som YouTube fick ett ökat skydd av Googles advokater blev det också betydligt mera pengar att hämta vid en framgångsrik stämning.

Det är ganska lönlöst att försöka förneka att en stor del av innehållet på YouTube är upphovsrättsskyddat material. Men den begränsade ljud- och bildkvalitén gör att videosnuttarna på YouTube har ett starkt begränsat värde. Så huruvida rättighetsinnehavarna verkligen förlorar något ekonomiskt på detta kan man nog ha skilda åsikter om.

TV-bolaget Viacom äger bland annat Comedy Central, Nickelodeon och musikkanalerna MTV och VH1. Google och Viacom har försökt förhandla fram ett licensavtal som skulle legalisera videoklippen på YouTube. Det är nog i detta ljus som man ska se det stora skadeståndskravet. Viacom försöker helt enkelt sätta lite fart på förhandlingarna och tvinga Google att öppna plånboken.

ämne

Bredbandsoperatörerna vill ha mer betalt

Postat 2007-03-05, kl 21:12 • Ämne: Ekonomi, Internet

Video över Internet ställer allt högre krav på snabba och stabila nätuppkopplingar. Det leder i sin tur till att bredbandsoperatörerna knorrar och vill ha mer betalt.

Populära webbplatser påstås åka snålskjuts

En del bredbandsoperatörer tycker att innehållsleverantörerna åker snålskjuts om de inte är med och betalar för hela bandbredden som behövs för att distribuera t.ex. webb-TV. I USA pågår en långdragen debatt om bredbandsoperatörerna ska få lov att kräva extra betalt av stora webbplatser som Google, MSN och YouTube. Med ett sådant system skulle trafiken i näten prioriteras efter vem som betalar mest.

Jag tycker det är märkligt synsätt att betrakta populära webbplatser som ett slags fripassagerare. Det är knappast gratis för något företag att koppla upp sig mot nätet. Företag som Google och Microsoft har investerat stora summor för att kunna erbjuda bra tjänster.

Tjänster driver efterfrågan på bredband

[Bild: Webben levererar världen till ditt skrivbord]

Att bredbandsoperatörerna överhuvudtaget kan tjäna pengar på internetuppkopplingar beror på att det finns attraktiva tjänster som kunderna anser sig ha nytta eller glädje av. Utan något vettigt innehåll på nätet skulle det inte finnas någon marknad för snabba och dyra bredbandsabonnemang.

Alltså kan man lika väl vända på resonemanget och säga att det är bredbandsoperatörerna som åker snålskjuts, eftersom de tjänar pengar på andras innehåll.

Kunderna betalar för mer än de använder

Orsaken till att bredbandsoperatörerna inte är så förtjusta i webb-TV är att de säljer fler snabba uppkopplingar än de sammanlagt har kapacitet för. De underdimensionerade näten fungerar ändå i praktiken så länge som bara ett fåtal kunder väljer att utnyttja hela sin bandbredd.

IP-telefoni, webb-TV, fildelning och liknande tjänster gör att användarna i genomsnitt använder större del av den utlovade kapaciteten. Då måste leverantörerna bygga ut sin infrastruktur - och det vill de förstås gärna se att andra är med och betalar för.

Egentligen handlar det om att leverantörerna i allt högre grad måste leva upp till de löften de ger i sin reklam. Visserligen kan man hävda att dagens prisnivåer förutsätter att den genomsnittlige kunden inte utnyttjar sin tjänst fullt ut. Men det är knappast kundens problem att se till att bredbandsoperatören har en prissättning som får ekonomin att gå ihop.

ämne

Ladda hem Microsoft Virtual PC 2007 gratis

Postat 2007-03-05, kl 08:02 • Ämne: Microsoft, Virtualisering

Microsoft har blivit klara med Virtual PC 2007 som erbjuder bättre prestanda och fullt stöd för Windows Vista som värd- och gästoperativsystem. Precis som den förra versionen är Virtual PC 2007 helt gratis att ladda hem och använda. Man tackar.

Kör Windows ovanpå Windows

Virtual PC är en applikation som simulerar hårdvaran i en vanlig PC. Det gör det möjligt att använda flera operativsystem samtidigt på virtuella datorer som körs på en och samma fysiska maskin. Dessa virtuella datorer fungerar ungefär som vilken annan Windowsapplikation som helst, och man kan t.ex ha Word i ett fönster och Windows 98 i ett annat.

[Bild: Illustration]

Operativsystemen kan pausas var för sig och man kan välja att spara exakt där man är, för att sedan återvända till samma tillstånd när man startar den virtuella datorn nästa gång.

Detta har förvånansvärt många användningsområden och underlättar allt från specialiserade utvecklingsmiljöer till virtuella sandlådor för testsugna. Till exempel kan man ha en virtuell installation av MS-DOS för att spela äldre spel som inte fungerar med Windows XP.

Stöd för Vista och 64-bitars

Virtual PC 2007 har anpassats så att det går att köra på både 64-bitars Windows och Windows Vista. Den virtuella maskinen som emuleras är dock fortfarande strikt 32-bitars.

Nu finns det också uttryckligt stöd för att använda 32-bitars Windows Vista som gästoperativsystem. Väljer man Windows Vista i guiden för att skapa en ny virtuell maskin får man 512Mb primärminne och 64 Gb hårddisk förvalt.

Nytt för VPC 2007 är stöd för både Intels och AMDs hardware-assisted virtualization. Det finns också stöd för att starta virtuella maskiner över nätet med hjälp av Preboot Execution Environment (PXE).

En annan efterlängtad förbättring är att man kan använda ISO-filer som är större än 2.2Gb. Så nu går det att montera en DVD-ISO direkt utan att behöva trixa med att emulera en fysisk DVD-spelare i värdoperativsystemet.

Virtuella maskiner från VPC2004 går att flytta över

Då VPC 2007 är en vidareutveckling av VPC 2004 kan man enkelt föra över sina virtuella installationer direkt till den nya versionen. Dock får de inte ha något lagrat tillstånd (saved state) i VPC 2004. Det fixar man enkelt genom att starta VPC 2004 och kolla så alla virtuella operativsystem är korrekt avslutade/nedstängda innan man börjar uppgraderingen.

Ladda hem programmet

Hämta Virtual PC 2007 här: Full version of Microsoft Virtual PC 2007 [30,4 MB - 60,9 MB]

ämne

Katastrofresultat för Microsofts antivirusprogram

Postat 2007-03-04, kl 03:43 • Ämne: Virus

AV-comparatives har jämfört en mängd antivirusprodukter genom att testa dem mot en halv miljon infekterade filer. G Data Security AntiVirusKit klarade sig bäst medan Microsofts Live OneCare missade nästan en femtedel av de skadliga programmen.

I testet lät man antivirusprogrammen söka igenom filer med totalt 479 600 skadliga program för att se hur många som vart och ett av programmen kunde detektera. Ingen av de infekterade filerna lyckades slinka undan samtliga antivirusprogram - men bara 64 % av de skadliga programmen hittades av alla.

Bäst i test blev programmet AntiVirusKit från företaget G Data Security som hittade över 99 % av de skadliga programmen. Även F-Secure och Kaspersky klarade sig bra med över 97 %.

Här är testresultatet för några av de mest använda antivirusprodukterna:

ProduktResultat
G Data Security AntiVirusKit v17    99,5 %
AVIRA AntiVir Premium 7.0398,9 %
F-Secure AntiVirus v7.0197,9 %
Kaspersky AntiVirus v6.0.297,9 %
Symantec Norton Antivirus v1496,8 %
Norman Virus Control93,6 %
McAfee VirusScan v11.191,6 %
Microsoft Live OneCare v1.582 %

Microsoft utmärker sig i negativ bemärkelse genom att vara den enda leverantören som misslyckades att nå upp till den lägsta certifieringsnivån. Microsoft OneCare v1.5 presterade så dåligt att det inte ens klarade grundkravet på 85 % för att få vara med framtida tester.

En slutsats man kan dra är att Microsoft OneCare inte ger samma breda skydd som veteranerna i branschen. Exakt hur allvarligt detta är i praktiken beror på om vanliga användare löper stor risk att drabbas av något av de skadliga programmen som OneCare missar.

Även om detta inte är den enda aspekten man måste ta hänsyn till när man väljer Antivirusprogram kan resultatet ge en liten fingervisning om vilka leverantörer man bör titta på i första hand.

Microsoft har mycket kvar att göra innan de kommer upp i samma nivå som konkurrenterna.

ämne

Estland röstar via Internet

Postat 2007-03-01, kl 15:59 • Ämne: Säkerhet, Politik

I helgen genomförs världens första parlamentsval där man kan rösta via Internet. Det är Estland som infört e-röstning trots alla risker och problem det för med sig.

Vid en första anblick kan e-röstning verka som en helt naturlig utveckling av samhällsservicen som både sparar pengar och gör det bekvämare att rösta. Men när man väl börjar fundera på hur det ska gå till i praktiken inser man snabbt att det är rena rama minfältet.

Valsystem inget enkelt problem

Till att börja med måste man se till att det verkligen är rätt person som sitter vid datorn och röstar, och att denne inte är utsatt för hot eller tvång. Det måste gå att kontrollera att systemet verkligen räknar rösten utan att användaren får någon form av kvitto (som gör det möjligt att köpa eller sälja röster).

Systemet måste notera vem som har röstat så ingen kan rösta två gånger, och resultatet måste gå att kontrollräkna utan att man kan ta reda på vad en viss person har röstat på. Massor av små detaljer som måste lösas på precis rätt sätt.

Förtroende förutsätter förståelse

En hel del av detta går att ordna rent tekniskt med olika kryptografiska lösningar. Men det är väldigt svårt för den enskilde att förstå hur systemet fungerar och kontrollera att allt går rätt till. Och kan man inte förstå hur valsystemet fungerar finns det heller ingen anledning att lita på det.

PC För Alla: "Ivar Tallo, chef för Estlands "E-governance Academy", slår tillbaka mot tveksamheten gällande säkerheten vid e-val: – Estländare litar på transaktioner över internet när de deklarerar och vid överföring av pengar. Varför skulle de då inte lite på säkerheten när de röstar online?"

Med intrången hos Nordea i färskt minne är det lätt att inse att folk har på tok för stort förtroende för dessa internettjänster. Att hantera bankärenden på ett säkert sätt är ändå betydligt enklare då man inte alls behöver säkerställa användarens anonymitet.

Mycket står på spel

Om något går fel med en banktransaktion är det enkelt att korrigera - den ena kronan är den andra värd. Att återta makten från en kuppmakare är inte riktig lika enkelt. Det är trots allt makten över en suverän stat som det hela handlar om. Så intresset att manipulera eller påverka systemet – t.ex. av främmande makt - är i en helt annan klass än vad man behöver oroa sig för när det gäller en internetbank.

Vid e-röstning är den enskildes möjlighet att säkerställa valhemligheten ett monumentalt problem. Det finns starka incitament att fuska och ta reda på vem som har röstat på vad, t.ex. vem som sympatiserar med olika extrempartier.

Teknik är inte alltid rätt lösning

Det måste få kosta att slå vakt om demokratin. Jag älskar teknik i allmänhet och IT i synnerhet. Men det finns tillfällen där man ska passa sig väldigt noga för att applicera ny teknik av bara farten. Det svenska valsystemet med papperslappar är väl genomtänkt och löser balansen mellan anonymitet och kontrollräkning på ett förbluffande effektivt sätt.

Att masa sig till vallokalen en gång vart fjärde år är ett billigt pris för en fungerande demokrati - fråga vem som helst som har oturen att leva i en diktatur!

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot