Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

 • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Gott Nytt År

Postat 2006-12-31, kl 23:13 • Ämne: Aktuellt

[Bild: Gott Nytt År]

ämne

Drakonisk DRM i Windows Vista

Postat 2006-12-30, kl 01:47 • Ämne: Windows Vista

Peter Gutmann har skrivit en omfattande analys av tekniken som ska skydda högupplöst video i Windows Vista. Det är en skrämmande läsning som visar hur Microsoft har valt att ta Hollywoods parti gentemot sina egna kunder.

Jag tycker man ska vara försiktig med att måla upp domedagsbilder och har därför läst analysen med ett starkt kritiskt öga. Men trots att jag redan tidigare kände till en hel del om Vistas DRM - och kommit fram till att "premium content" inte är värt besväret - är det skrämmande att se vilket enormt inflytande filmbolagen har.

Peter Gutmann: "Windows Vista includes an extensive reworking of core OS elements in order to provide content protection for so-called "premium content", typically HD data from Blu-Ray and HD-DVD sources. Providing this protection incurs considerable costs in terms of system performance, system stability, technical support overhead, and hardware and software cost. These issues affect not only users of Vista but the entire PC industry, since the effects of the protection measures extend to cover all hardware and software that will ever come into contact with Vista, even if it's not used directly with Vista (for example hardware in a Macintosh computer or on a Linux server)."

Microsoft har verkligen ansträngt sig för att göra filmbolagen till lags på användarens bekostnad. Förutom att Vista har skräddarsytts efter Hollywoods önskemål innebär de nya kraven att framtida hårdvara blir både onödigt dyr och komplicerad. Därmed påverkar det i förlängningen alla datoranvändare oavsett om man kör Windows Vista eller något annat operativsystem.

Jag förstår att Microsoft måste bygga in stöd för de nya formaten i Windows för att kunna konkurrera sitt Media Center. Samtidigt är det nog inte helt oviktigt för filmindustrin att deras filmer går att spela på Windows. Microsoft borde alltså ha möjlighet att verka för konsumentens intressen också.

ämne

Gmail tappade bort e-post

Postat 2006-12-29, kl 23:20 • Ämne: Säkerhet, Google, E-post

Strax före jul blev en del användare av med både e-post och adressböcker på Googles e-posttjänst GMail. Pinsamt nog verkar Google även ha slarvat bort sina säkerhetskopior.

Internetworld: "Vad Google alltså säger här är att 60 användare drabbats av ett problem med Gmail och att Google själva saknar backup. Google hävdar att problemet är begränsat och att det inte kommer att hända igen, men det är onekligen oroväckande att det inte finns några säkerhetskopior på e-posten"

Detta kan vara en nyttig tankeställare för den som förlitar sig allt för mycket på olika webbtjänster. Frågan som man måste ställa sig är vad som händer om tjänsten är otillgänglig en längre tid. Finns det viktig information som bör ha en egen lokal kopia av?

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , ,

ämne

God Jul

Postat 2006-12-24, kl 00:01 • Ämne: Jul

[Bild: Merry Christmas]

Vila med muspekaren över bilden för att se lösningen

ämne

16 bra fototips inför julfirandet

Postat 2006-12-23, kl 09:51 • Ämne: Jul

Digital Photography School har en läsvärd artikel som går igenom vad man ska tänka på för att ta bra foton av julfirandet.

Digital Photography School: "I thought a quick tutorial on the topic of Christmas Photography might be appropriate. Here are 16 tips and ideas to try that come to mind for digital camera owners wanting to capture the big day"

Läs artikeln här: Digital Photography School - 16 Digital Photography Tips for Christmas

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

ämne

Spammarnas juloffensiv har börjat

Postat 2006-12-23, kl 00:52 • Ämne: Bloggande, Jul

När vi andra tar ledigt har bloggspammarna högsäsong. Årets juloffensiv har bara börjat.

Mönstret går igen från tidigare år. Under Jul- och nyårshelgerna passar reklamnissar på att pumpa ut så mycket skräp i kommentarerna som möjligt. Förhoppningen är att de ska få ligga kvar så länge att de hinner indexeras av Google.

Om man inte kan hålla ett vakande öga på sin blogg under helgerna kan det vara en bra idé att stänga av kommentarsfunktionen. Låt inte spammarna få lön för mödan.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

ämne

Perspektiv Bredband backar om censuren

Postat 2006-12-21, kl 13:22 • Ämne: Internet

Perspektiv Bredband som tidigare i månaden införde censur i stadsnäten i Malmö, Lund och Eslöv har väckt en helig vrede hos sina kunder. Nu backar de och häver blockeringen av den ryska musikbutiken AllOfMP3.

Computer Sweden: "Den massiva kritiken som riktats mot Perspektiv Bredband sedan företaget blockerat musiksajten Allofmp3.com har gett resultat. Spärren hävs och företagets ledning gör en fullständig avbön."

Den största anledningen till företagets pudel är att de nyligen fått en ny styrelseordförande som har en bättre syn på vad företaget ska syssla med.

Styrelseordförande Mikael Paulsson: "- Som ny ordförande kan jag konstatera att bolaget tagit ett felaktigt beslut kring blockeringen av allofmp3."

En annan bidragande orsak till helomvändningen är nog att deras nät blev utestängda från The Pirate Bay. Eftersom Perspektiv Bredband bland annat använder fildelning som försäljningsargument för sina snabba uppkopplingar är det inte så speciellt smart att reta upp det kundsegmentet.

Perspektiv Bredband: "Företagets ledning beklagar att fokus hamnat på värderingar och frågeställningar som inte ligger inom verksamhetens ramar, och ber de kunder som drabbats om ursäkt."

Det är bra att Perspektiv Bredband har tagit sitt förnuft till fånga. En operatör ska leverera den uppkoppling till nätet som kunden betalar för. Om kunden sedan använder sin uppkoppling till något olagligt är det en fråga för rättsväsendet.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , , Intressant

Tidigare inlägg

2006-12-09 : Skånska stadsnät censureras

ämne

Flicka fick en Zune full av porr

Postat 2006-12-21, kl 11:29 • Ämne: Musik, Skoj, Hårdvara

En del mediaspelare säljs förladdade med några bra bonuslåtar och musikvideos. Andra kommer med synnerligen ovälkomna spår från tidigare ägare – trots att de ska vara helt nya.

[Bild: Fox newse]

Som den Microsoft Zune som ett oanande par köpte till sin 12-åriga dotter på Walmart i Chicago. Den visade sig innehålla en hel del stötande material som nog inte är så lämpligt visa för barn.

Intressant nog slår Walmart ifrån sig och skyller det hela på Microsoft. Kanske bäst att kolla grejorna innan man ger bort dem i julklapp.

Det värsta jag själv har råkat ut för är en samling oskyldiga festbilder som följde med i en påstått fabriksny nokiatelefon från Vodafone. Även om det bara var att radera bilderna så kunde det inte hjälpas att telefonen kändes mer begagnad än ny.

Via Kyrres plass på nettet: iPod eller Zune?

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , Intressant

ämne

Firefox 2.0.0.1

Postat 2006-12-21, kl 10:06 • Ämne: Firefox

Mozilla har uppdaterat webbläsaren Firefox med åtgärder för ett antal säkerhetsbrister. Den nya versionen av Firefox har versionsnummer v2.0.0.1.

Kritiska fel (Critical)

[Bild: Firefox promo]

Viktiga Fel (High)

Mindre viktiga fel

 • MFSA 2006-75 - RSS Feed-preview referrer leak: Funktionen Feed Preview i Firefox 2.0 hämtar favicon.ico från den tjänst man har som förvald webbaserad RSS-läsare varje gång man förhandsgranskar ett RSS-flöde. I samband med detta läcker Firefox information om vilken sida användaren tittar på. (CVE-2006-6506)

Ladda hem den senaste versionen

Antingen kan man förlita sig på den automatiska uppdateringsfunktionen eller så kan man som vanligt hämta den senaste versionen här: getfirefox.com.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , Intressant

ämne

Internet Explorer 7 på Svenska

Postat 2006-12-21, kl 00:59 • Ämne: Internet Explorer 7

Internet Explorer 7 finns nu tillgänglig i svensk version. Man kan antingen ladda ned den från Microsoft eller vänta tills den skickas ut via de automatiska uppdateringarna.

Hämta den här: Windows Internet Explorer 7 för Windows XP SP2

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

ämne

Visual Studio 2005 Service Pack 1

Postat 2006-12-18, kl 00:39 • Ämne: Visual Studio

Microsoft har släppt Service Pack 1 till Visual Studio 2005 och Team Foundation Server. Detta är en efterlängtad uppdatering som ska rätta till en rad problem med utvecklingsmiljöns prestanda och stabilitet.

Microsoft: "The issues addressed range in severity from places where the syntax coloring was incorrect to customer reported crashes in various scenarios. [...] Overall, Service Pack 1 offers customers improvements in responsiveness, stability and performance for Visual Studio 2005.

Through further advancement and feedback, Service Pack 1 also provides over 70 improvements for common development scenarios including:

 • New processor support (e.g., Core Duo) for code generation and profiling
 • Performance and scale improvements in Team Foundation Server
 • Team Foundation Server integration with Excel 2007 and Project 2007
 • Tool support for occasionally connected devices and SQL Server Compact Edition
 • Additional support for project file based Web applications
 • Windows Embedded 6.0 platform and tools support"

Visual Studio 2005 Service Pack 1 finns att hämta här:

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , ,

ämne

December månadsuppdatering 2006

Postat 2006-12-14, kl 18:58 • Ämne: Microsofts månadsuppdatering

Microsofts månadsuppdatering för december består av 7 säkerhetsbulletiner. Uppdateringarna åtgärdar fel i Windows, Internet Explorer, Windows Media Player, Outlook Express och Visual Studio 2005. Jag har läst igenom bulletinerna och skrivit några korta kommentarer.

Kritiska uppdateringar (Critical)

MS06-072: Cumulative Security Update for Internet Explorer

Åtgärdar fyra olika fel i Internet Explorer, varav minst ett kan utnyttjas för att ta kontroll över besökarens maskin.
 • Script Error Handling Memory Corruption Vulnerability: Hanteringen av skriptfel kan leda till att Internet Explorer försöker använda minne som redan har frigjorts. (CVE-2006-5579)
 • DHTML Script Function Memory Corruption Vulnerability: Ett minneshanteringsfel i funktionen normalize() kan utnyttjas av en angripare för att starta kod på besökarens maskin. (CVE-2006-5581)
 • TIF Folder Information Disclosure Vulnerability En brist i drag and drop gör att en angripare kan komma åt att läsa filer som mellanlagrats i webbläsarens cache (Temporary Internet Files). (CVE-2006-5578)
 • TIF Folder Information Disclosure Vulnerability: Avslöjar sökvägen till filer som ligger mellanlagrade i webbläsarens cache. (CVE-2006-5577)
Påverkar: Internet Explorer 5 och 6 på Windows 2000, XP och Server 2003

MS06-073: Vulnerability in Visual Studio 2005 Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett säkerhetshål i ActiveX-kontrollen WMI Object Broker (WmiScriptUtils.dll) som används i Visual Studio 2005 WMI Wizard. Felet uppstår på grund av att WMI Object Broker inte respekterar säkerhetsspärrarna kill bit och safe for scripting. Det öppnar upp för en angripare att starta kod med samma rättigheter som den inloggade användaren via en webbsida som visas i Internet Explorer. (CVE-2006-4704)

Påverkar: Visual Studio 2005 Standard, Professional och Team Suite

MS06-078: Vulnerability in Windows Media Format Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar två minneshanteringsfel som uppstår när Windows Media Player tolkar ASF- och ASX-filer. Båda felen kan utnyttjas av en angripare för att starta kod med samma rättigheter som den inloggade användaren. Påverkar: Windows Media Player v6.4 och v7.5-v9.5

Viktiga uppdateringar (Important)

MS06-074: Vulnerability in SNMP Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett minneshanteringsfel i Windows-tjänsten SNMP som kan utnyttjas av en angripare för att köra igång kod och ta kontroll över maskinen. SNMP finns inte med i någon grundinstallation av Windows utan måste ha installerats separat. (CVE-2006-5583)

Påverkar: Windows 2000, XP och Server 2003

MS06-075: Vulnerability in Windows Could Allow Elevation of Privilege

Åtgärdar ett säkerhetshål i Windows Csrss som kan utnyttjas av en lokalt inloggad begränsad användare som vill starta kod med högre rättigheter. Csrss är den del av subsystemet Win32 som körs i user mode. (CVE-2006-5585)

Påverkar: Windows XP och Server 2003

MS06-076: Cumulative Security Update for Outlook Express

Åtgärdar ett minneshanteringsfel som uppstår när Outlook Express läser in filer av typen Windows Address Book (.wab) som är preparerade av en angripare. (CVE-2006-2386)

Påverkar: Outlook Express på Windows 2000, XP och Server 2003

MS06-077: Vulnerability in Remote Installation Service Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett säkerhetshål i Windows Remote Installation Services (RIS) på Windows 2000. RIS innehåller bland annat en TFTP server som används för att kunna installera Windows över ett nätverk där installationsfilerna hämtas från RIS-servern. Säkerhetsproblemet uppstår på grund av att RIS tillåter att användare kopplar upp sig mot servern utan någon autentisering. Det gör att en angripare kan komma åt att ändra filerna som lagras på RIS-servern. (CVE-2006-5584)

Påverkar: Windows 2000 med Remote Installation Service

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , intressant

ämne

Microsoft Office Open XML godkänt av Ecma

Postat 2006-12-13, kl 23:14 • Ämne: Microsoft Office 2007

Microsofts Office Open XML (OOXML) har blivit godkänt som Ecma-standard. OOXML är grunden för de nya filformaten i Office 2007.

Det har tagit ungefär ett år att få igenom OOXML hos Ecma och nästa mål är nu att även få ISO att godkänna det så snabbt som möjligt.

eWeek: "Ecma will also begin the fast track process for adoption of the Office OpenXML formats as an ISO international standard in January 2007."

Allt fler länder kräver att dokumenthanteringen i den offentliga sektorn ska baseras på öppna standarder. Det konkurrerade filformatet OpenDocument (ODF) är redan en ISO-standard och Microsoft måste följa efter för att Microsoft Office inte ska tappa marknadsandelar.

ämne

Två dömda för nätfiske mot Nordea

Postat 2006-12-13, kl 20:18 • Ämne: Phishing

Två personer har dömts för medverkan till bedrägeri i samband med ett av höstens fall av nätfiske mot Nordea. Straffet blev dagsböter och villkorlig dom.

Computer Sweden: "På ondagen fanns två kvinnor, 20 och 24 år gamla, skyldiga till medverkan i bedrägeriet genom att ha upplåtit det konto dit pengarna först skickades. När den äldre av de två försökte ta ut pengarna, sannolikt för att skicka dem vidare mot en ersättning, satte banken stopp."

Trots det urusla språket i nätfiskarnas e-postutskick är det många som har nappat på kroken och lämnat ut sina koder.

Computer Sweden: "pressansvarig på Nordea, bekräftar att flera miljoner kronor har försvunnit ur banken som ett resultat av den senaste tidens phishingattacker"

Nätfiske är med andra ord är det en lönsam verksamhet för bedragarna och de kommer nog att fortsätta så länge de kan lura Nordea utan att åka fast. På längre sikt bör Nordea se över sitt säkerhetssystem och kanske införa samma typ av koddosa som de andra bankerna använder.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

ämne

Nej till censur av datorspel

Postat 2006-12-13, kl 16:58 • Ämne: Skoj

En jury i Helsingborgs tingsrätt har slagit fast att spelet Postal 2 inte strider mot lagen. Justitiekanslern (JK) hade åtalat importören för olaga våldsskildring.

Computer Sweden: "Under rättegången visades juryn blodiga bilder ur spelet, som är ett av de våldsammaste på marknaden. Men juryn gick på försvarets linje och menade att spelets våldsamma inslag inte är olaga våldsskildring. Därmed läggs åtalet ned."

Hela historien känns som en upprepning av moralpaniken kring videovåldet i Studio S 1980. I varje generation har föräldrarna hittat något förfäras över: serietidningar(!), rock’n’roll, hippies, punkare, hårdrockare osv.

Fotnot: Jurybeslutet och domen går inte att överklaga.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

Nordeas Internetbank har ännu en gång blivit måltavla för nätfiskeri. Jag har passat på att kolla hur olika webbläsare hanterar problemet och tagit några skärmbilder.

Windows Internet Explorer 7

När Internet Explorer 7 stöter på en webbplats som verkar misstänkt får adressfältet röd bakgrund och hela webbsidan ersätts med en varningstext.

[Bild: Phishing-varning i Internet Explorer 7]

Användaren kan välja att gå vidare till den misstänkta sidan eller stänga fliken. Det finns också en förklarande text längre ned på sidan:

Internet Explorer 7: "Online phishing (pronounced fishing) is a way to trick you into revealing personal or financial information through an e-mail message or website. Phishing Filter is a feature in Internet Explorer that helps detect phishing or fraudulent websites."

Firefox 2.0

Firefox 2.0 använder samma metod som Windows Vista för att få maximal uppmärksamhet. Allt utom varningstexten blir mörkt så att användaren inte kan missa att det är något skumt på gång.

[Bild: Phishing-varning i Firefox 2.0]

Användaren kan välja att gå vidare till den misstänkta sidan eller trycka på "Ta mig härifrån!" som skickar vidare till Google. Även Firefox har en har förklarande text om man klickar på "läs mer":

Firefox 2.0: "Den här typen av webbförfalskningar används i något som kallas nätfiske där falska webbsidor och e-postmeddelanden används för att imitera källor du kanske litar på."

Opera

Tyvärr blev Opera för en gångs skull en ordentlig besvikelse. Efter att ha laddat ned den senaste versionen - v9.10 bygge 8670 - tog det en stund att hitta var man slår på Bedrägeriskyddet. Tyvärr hjälpte det inte ett dugg. Ingen Opera-användare hade rapporterat sidan och webbläsaren lyckades inte heller lista ut problemet själv.

Vill man rapportera sidan skickas man vidare till phishtank.com. Där måste man tydligen registrera ett konto innan man kan rapportera en misstänkt sida. Till råga på allt fungerade det inte att logga in när jag väl registrerat ett konto. Vill Opera ha hjälp av användarna att rapportera sidor får de nog göra processen lite smidigare.

Jag tycker Opera är en bra webbläsare på många sätt, men på detta området ligger de efter. Norrmännen har allt lite jobb kvar att göra.

Outlook 2007

För helhetens skull måste det sägas att Outlook 2007 även denna gång listade ut att e-postmeddelandet var nätfiske. Outlook stänger av länkarna och visar ett varningsmeddelande.

[Bild: e-postmeddelandet i Outlook 2007]

Länken som ser ut att gå till Nordea går i verkligheten till en webbserver i Rumänien.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , , , intressant

Tidigare inlägg

2006-09-05 : Outlook 2007 fångar nätfiske mot Nordea
2005-10-04 : Phishing-försök mot Nordea

ämne

Barn med blåtand oroar skivbranschen

Postat 2006-12-10, kl 19:16 • Ämne: Upphovsrätt, Fildelning

Man ser ofta att utländska undersökningar återges i svensk media utan någon hänsyn till om slutsatserna är relevanta för svenska förhållanden. E24 Näringslivs artikel om fildelning med mobiltelefoner är ett utmärkt exempel.

I artikeln "Musikdelning via mobilen oroar skivbranschen skriver E24 om en brittisk studie som tar upp problemet med att ungdomar byter musik via Blåtand. Aftonbladet håller som vanligt hög moralisk svansföring, och skruvar upp retoriken genom att länka till artikeln under rubriken "Allt fler snattar med mobilen - Musikdelning med mobil upprör skivbranschen"

E24: "En brittisk undersökning som inkluderar 1 500 barn i åldrarna åtta till 13 år visar att nästan en tredjedel delade med sig av musik via sina mobiltelefoner, ofta utan vetskap om att de kan bryta mot lagen, skriver BBC News.

- Barnen är inte medvetna om att de gör något olagligt, säger Robin Hart, grundare av företaget Intuitive Media, som genomfört undersökningen.

Barnen använder sig av inbyggd trådlös Bluetooth-teknologi, som gör det möjligt att föra över information, till exempel musik, från en mobiltelefon till en annan."

Detta rör sig alltså om så kallad privatkopiering, att man framställer enstaka kopior av ett original för eget bruk och delar med sig till den närmaste bekantskapskretsen (Blåtand har vanligtvis en räckvidd på ca 10 meter).

Skivbolagen vill gärna få oss att tro att all form av kopiering är olaglig. Det är möjligt att den engelska lagstiftningen är sådan, men i Sverige är det tillåtet att privatkopiera film och musik. Vi betalar till och med en saftig avgift (privatkopieringsersättning) för denna rättighet som är inbakad i priset för varje mediaspelare och inspelningsbara media.

Copyswede: "upphovsrättslagen tillåter privatkopiering, alltså att du spelar in för ditt eget bruk. Du får alltså bränna en eller ett par kopior av dina CD-skivor eller överföra ett TV-program på DVD eller spela in på video. Det är dessutom tillåtet att ge bort en kopia till bästa kompisen, liksom att ladda ner sin skivsamling på en MP3."

Att ungdomar kopierar låtar via blåtand är inte ett större hot mot skivindustrin än de gamla analoga kassettbanden. Det är en aktivitet med begränsad omfattning som vi konsumenter redan har betalt för - flera gånger om.

Och allvarligt talat, ska skivbolagen börja jaga 8-åringar nu? :o

ämne

Christer Fuglesang förste svensk i rymden

Postat 2006-12-10, kl 02:47 • Ämne: Aktuellt, Vetenskap

I natt skrevs ett nytt kapitel i Svensk rymdhistoria. Kl. 02.47 svensk tid startade rymdfärjan Discovery från uppskjutningsrampen på Cape Canaveral och 49-årige Christer Fuglesang den förste svensken i rymden.

[Bild: STS-116 Mission Patch]

Christer Fuglesang har förberett sig i 14 år och har både amerikansk och rysk utbildning. Uppdraget för STS-116 är att bygga vidare på den internationella rymdstationen och bland annat koppla om elledningar från stationens solceller.

Detta är den första uppskjutningen som genomförs på natten sedan olyckan med rymdfärjan Columbia 2003. Om allt går som det är planerat kommer Discovery att stanna 12 dagar i rymden.

Sunita L. Williams är med på resan upp och ska stanna kvar på ISS där hon avlöser tysken Thomas Reiter. På vägen hem finns det alltså något så ovanligt som två europeiska astronauter i besättningen.

Christer tillhör nu bevisligen den lilla skaran som har Det rätta virket.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , , ,

Tidigare inlägg

2006-09-03 : Svenskbyggda SMART-1 på Månen

ämne

Trackback avstängd på grund av omfattande missbruk

Postat 2006-12-09, kl 02:55 • Ämne: Bloggande

Tyvärr har jag blivit tvungen att stänga av möjligheten att skapa trackbacks till inläggen.

20 000 blockerade trackbacks

Under hösten har bloggen drabbats en ren lavin av spammare som missbrukat kommentarsmöjligheten och trackback-funktionen. Redan för ett år sedan blev jag tvungen att stänga av dessa funktioner på äldre inlägg för att försöka begränsa problemet.

Men hur snabb man än är med att ta bort skräpet hinner det ändå distribueras via RSS. Därför blev jag till slut tvungen att filtrera bort trackbacks både från RSS-flödena och sidan med de senaste kommentarerna.

Tyvärr har problemet nu tagit helt nya proportioner. Av ungefär 20 000 försök att skapa trackbacks under hösten har ett 50-tal tagit sig igenom filtren. Bara en handfull av dessa har varit seriösa. Det är bandbredd som kan användas till något nyttigare än spambotar. Så tills vidare är trackback-funktionen avstängd och ger nu 403 – Forbidden.

Alternativ

Om du ändå gärna vill att jag länkar till ditt inlägg finns det två alternativ. Det ena är dra iväg ett mail till mig och det andra är att använda kommentarsfunktionen istället:

 • Fyll i namnet på din blogg samt inläggets titel som namn.
 • Skriv in den permanenta länken till dit inlägg i adressfältet.
 • Klippa in din ingress istället för kommentar.

Förhoppningsvis lugnar detta ned sig så småningom så att jag kan aktivera trackbacks igen. Under tiden ber jag om överseende med denna begränsningen.

ämne

Skånska stadsnät censureras

Postat 2006-12-09, kl 02:02 • Ämne: Internet

Perspektiv Bredband AB har beslutat att blockera åtkomsten till den ryska musikbutiken AllOfMP3 för användare i stadsnäten i Malmö, Lund och Eslöv.

Sydsvenskan: "Malmö, Lunds och Eslövs stadsnät censureras av internetleverantören. Sedan 1 december är det omöjligt för stadsnätens kunder att nå den omstridda musiksajten Allofmp3.com - trots att ingen svensk domstol har prövat om sajten är laglig eller olaglig."

Perspektiv Bredband använder varumärket Stadsnät för sin verksamhet i Skåne. Intressant nog använder de själva fildelning som ett försäljningsargument på sin hemsida.

Lunds Statsnät: " Med Lunds Stadsnäts InternetPRIVAT får du enkelt en bredbandsuppkopplad närvaro på Internet [...] En annan fördel är den höga hastigheten, 100 Mbit/s till alla kunder i Lunds Stadsnät vilket medger fildelning (MP3, bilder mm) med dina vänner i nätet eller annan sorts kommunikation." (Min fetning)

Det är alltså okej att dela ut musik i deras nät – men inte att köpa den från Ryssland.

Uppdaterat 2006-12-12: Frihetens Vingar skriver att Piratebay har nu slagit tillbaka genom att stänga av all åtkomsten till deras site från bredbandsleverantören Perspektiv

Ett fel i Telias nät hos HSB Bolina i Malmö gör att vissa kunders Internettrafik kan avlyssnas. Förmodligen är det ett fel i en switch som gör att trafiken sprids vidare och blir synlig för andra användare.

Sydsvenskan: "Surfandet hos tusentals bredbandskunder i HSB: s nät Bolina i Malmö kan avlyssnas. En säkerhetskonsult slog larm redan i början av veckan. Ännu på fredagen hade Telia inte tätat läckan. Porrsurfare, bankkunder, chattare – alla typer av internettrafik kan avlyssnas i Bolinas nät."

De som drabbats av det här problemet är kunder som har en annan anslutning än ADSL, de som Bolina kallar LAN-kunder.

Computer Sweden: "Enligt uppgift handlar det om trafik från 4 000 ip-adresser spridda över 16 subnät."

Större delen av all Internettrafik går i klartext och kan läsas av alla som på något sätt kommer åt den längs vägen. Därför är det viktig att man kan lita på att operatören tar sitt ansvar och ser till att minimera riskerna. Detta är en aspekt som många inte tänker på, t.ex. när de kopplar upp sig och tjuvåker på ett oskyddat trådlöst nätverk.

En temporär lösning är att använda en krypterad förbindelse som skyddar trafiken från den egna operatören. Man kan använda TOR eller en anonymiseringstjänst som Relakks. Men det förutsätter då att man hellre litar på den mellanhand som vidarebefordrar trafiken.

I det här fallet verkar det inte som om Telia har tagit problemet på allvar utan varit ganska långsamma med att undersöka problemet. En liten tröst är att man måste ladda hem och installera ett speciellt program för att kunna läsa av trafiken. Även om det är helt trivialt brukar det vara mer besvär än de flesta orkar med.

Uppdaterat 2006-12-11: Computer Sweden: Säkerhetshaveriet kan kosta Telia 25 000 kunder

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , , ,

ämne

Hollywood slår klorna i µTorrent

Postat 2006-12-08, kl 02:42 • Ämne: Fildelning

Bram Cohens BitTorrent Inc har köpt upp den populära klienten µTorrent (microTorrent). Många användare är nu oroliga för vilket håll µTorrent kommer att utvecklas i framtiden.

µTorrent är utvecklad av svensken Ludvig Strigeus och anses vara en av de absolut bästa BitTorrent-klienterna just nu. Det är ett resurssnålt och effektivt program som kombinerar ett bra användargränssnitt med stabilitet och utmärkt prestanda.

Bram Cohen: "This is Bram Cohen, the creator of the BitTorrent protocol, and Ludvig (Ludde) Strigeus, the writer of µTorrent.
Together, we are pleased to announce that BitTorrent, Inc. and µTorrent AB have decided to join forces. BitTorrent has acquired µTorrent as it recognized the merits of µTorrent's exceptionally well-written codebase and robust user community. Bringing together µTorrent's efficient implementation and compelling UI with BitTorrent's expertise in networking protocols will significantly benefit the community with what we envision will be the best BitTorrent client."

Problemet är att Bram Cohen "joined forces" med Hollywoods företrädare MPAA för ett år sedan. Filmbolagen vill nämligen själva använda tekniken för att distribuera sina filmer, samtidigt som de gärna vill komma på ett sätt att begränsa BitTorrent för alla andra. Så det ligger inte direkt i deras intresse att fortsätta göra µTorrent så bra som möjligt.

Hoppas att Ludvig åtminstone fick bra betalt för sin fina klient.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot