Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

 • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Windows Media Player 11

Postat 2006-11-29, kl 21:51 • Ämne: Windows

Microsoft har släppt en svensk version av Windows Media Player 11 för Windows XP. Den ska fungera med svenska onlinebutiker som SF Anytime, Film2Home och My Station.

[Bild: Windows Media Player 11 - Play!]

Användargränssnittet i Media Player 11 har putsats upp och går nu i samma stil som Windows Vista. Bland förbättringarna finns en snabbare sökfunktion och dubbelriktad synkning med bärbara mediespelare. Man ska också kunna rippa CD direkt till Windows Media Audio Professional.

Det enklaste sättet att få tag i den nya versionen för Windows XP är att besöka Windows Update. Svensk version för Windows Vista släpps däremot först i slutet av januari när operativsystemet blir tillgängligt för konsumenter.

Manuell nedladdning: Windows Media Player 11 for Windows XP

Uppdaterat 2006-12-01: Lasse G. Dahl påpekar att en uppgradering till WMP11 kan medföra en otrevlig överraskning för den som har köpt DRM-skadade filer. Ett ytterligare bevis för att den konsument som accepterar DRM förr eller senare alltid blir lurad.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

Skivbolaget Universal vill ha betalt av Apple för varje såld Ipod. Chefen på Universal har tidigare kallat IPod-ägare tjuvar i samband med ett liknande avtal angående Microsoft Zune.

Bakgrunden är att skivbolagen inte nöjer sig med att få betalt för varje låt som säljs, utan också vill ha betalt för varje såld musikspelare. Universal kräver en dollar för varje Zune för att gå med på att sälja musik till Microsoft nya spelare.

ArsTechnica: "Universal believes that much of the music on portable players is illegal, and the company argues that it deserves a share of the profits from such devices in order to make up for the money lost in album sales. Microsoft's decision to cut a deal seems to have been driven by its need to launch with a large music store for the Zune—and Universal is one of the biggest players in the game. The Microsoft deal will clearly set a precedent for other music labels, who will no doubt try to squeeze cash from both Microsoft and Apple in the coming years."

Microsoft hade nog inte så stora möjligheter att stå emot kraven från Universal när de nu vill etablera Zune på marknaden. Förhoppningsvis är Apple bättre rustade att sätta stopp för skivbolagens girighet.

Chefen för Universal har inga höga tankar om konsumenter som använda portabla mediaspelare.

Doug Morris, chef för Universal: "These devices are just repositories for stolen music, and they all know it [...] So it's time to get paid for it."

Vilken annan bransch skulle komma på idén att förolämpa kunderna på detta viset? Det ökar knappast intresset för att köpa en avgiftsbelagd Zune eller mer musik från Universal.

Det är ingen hemlighet att många skivbolagsbossar helst vill göra det olagligt för kunderna föra över musik från sina egna CD-skivor till MP3-spelare. Och till viss del har de redan lyckats kringgå rätten att göra kopior för eget bruk genom att förse skivorna med kopieringsskydd som inte får brytas enligt den nya upphovsrättslagen.

Dessutom får skivbolagen redan betalt för varje mediaspelare som säljs i Sverige genom den så kallade kassettersättningen.

Samtliga inblandade i Folkpartiets spionskandal kommer att åtalas. Åtalen gäller dataintrång, anstiftan till dataintrång och falsk angivelse. Rättegången kommer förmodligen inte igång förrän efter årsskiftet.

De som åtalas för inblandning i spionskandalen är:

 • Folkpartiets presschef (anstiftan till dataintrång)
 • Folkpartiets förre partisekreterare (anstiftan till dataintrång)
 • Luf:s tidigare pressekreterare (dataintrång)
 • Luf:s tidigare distriktsordförande för Luf Väst (dataintrång)
 • En journalist från Expressen (dataintrång)
 • En SSU-ombudsman (dataintrång och falsk angivelse)

SSU-ombudsmannen åtalas för falsk angivelse eftersom han gjorde en polisanmälan om förtal mot den Luf:are som påstod att han var källan till inloggningsuppgifterna.

Microsoft har kommit med ett klargörande av reglerna för virtualisering av Windows Vista Home Edition. Bara den som har en MSDN-prenumeration får lov att köra Vista Home (Premium) i en virtuell maskin.

Microsoft: "For production machines and everyday usage, virtualization is a fairly new technology and one that we think is not yet mature enough for broad consumer adoption [...] Today, customers using this technology are primarily business customers addressing application compatibility needs or technology enthusiasts [...] For everyday use, Windows Vista Home and Home Premium cannot be installed in any virtual machine technology, but Business and Ultimate versions can. Each virtual installation of Windows requires a new license just as it was for Windows XP."

Det är ett märkligt påstående att virtualiseringstekniken är så bra att företagen kan använda den, men att den samtidigt inte duger åt hemanvändare. Normalt brukar man tänka precis tvärt om - det vill säga att endast den bästa tekniken duger åt företagsanvändare.

MSDN-prenumeranter har ett undantag från förbudet mot att virtualisera Vista Home och slipper således att ha extra fysiska maskiner bara för att kunna testa.

ZDNet Asia: "developers who obtain Windows Vista Home Basic or Windows Vista Home Premium through their MSDN (Microsoft Developer Network) subscription may use those programs within a virtual machine to assist them in designing, developing, testing and demonstrating their programs."

Eftersom det ingår ett antal licenser för valfri version av Vista i MSDN finns det inga extra pengar att tjäna på att försöka tvinga utvecklare att använda dyrare versioner.

Det är ganska lätt att inse att detta inte handlar om hur bra tekniken är utan om att dra in så mycket stålar som möjligt. Alla versioner av Vista har samma kodbas. Vad som skiljer utgåvorna åt är att en dyrare licensnyckel aktiverar fler finesser. Man kan till och med uppgradera en befintlig Vista-installation genom att mata in en ny licensnyckel.

ämne

Windows PowerShell 1.0

Postat 2006-11-23, kl 16:59 • Ämne: Windows, Windows Vista

Microsoft har blivit klara med den nya kommandoradstolken Windows PowerShell för Windows XP SP2 och Server 2003 SP1. Tyvärr kan Vista-versionen komma dröja ända till slutet av januari.

ArsTechnica: "Although Microsoft decided not to ship PowerShell with Vista, it will be tightly integrated into the upcoming Windows Server release (codenamed "Longhorn server") and will also be available for download and supported on Windows XP, Windows Server 2003, and Windows Vista. [...] PowerShell will also be used extensively in Microsoft Exchange Server 2007, System Center Virtual Machine Manager, and System Center Data Protection Manager"

Powershell kan hämtas här: How to Download Windows PowerShell 1.0

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

Tidigare inlägg

2006-04-26 : Windows PowerShell RC1
2006-01-25 : Kom igång med Monad

Utvecklare får använda det nya användargränssnittet i Office 2007 i sina egna applikationer. Men det finns en hel rad begränsningar och man får skriva koden själv.

Länge var det oklart om Microsoft tänkte dela med sig av det nya användargränssnittet till andra utvecklare. Nu är det möjligt att teckna en kostnadsfri licens och använda både Ribbon och andra delar av det nya gränssnittet i sina egna applikationer.

Designspecifikation men ingen kod

Licensen innebär att man får tillgång till en beskrivning av användargränssnittet som specificerar hur ser ut och beter sig. Men man får ingen kod utan måste implementera designspecifikationen själv. Detta måste göras till punkt och pricka, så att programmet inte fungerar på ett avvikande sätt jämfört med Office 2007.

I praktiken kommer nog ganska få att sätta sig ned och skriva en egen implementation av Ribbon. Det troliga är att majoriteten av utvecklarna kommer i kontakt med de nya gränssnittskomponenterna via nya kontroller i Visual Studio eller komponentbibliotek från tredjepartsutvecklare.

Licensreglerna innehåller ett uttryckligt förbud mot att använda specifikationen för att skapa program som konkurrerar med Microsoft Office (Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Outlook och Access) oavsett om dessa körs på Windows eller på webben. Det finns inget som utesluter öppen källkod eller andra plattformar än Windows. Att få de olika licenserna att fungera ihop kan dock bli ett stort problem.

Symbios mellan utvecklare och Microsoft

Utvecklare brukar vilja efterlikna den senaste versionen av Office så att användarna känner sig hemma så snabbt som möjligt. Det nya resultatorienterade användargränssnittet i Office 2007 innebär en stor förändring i hur användaren jobbar med applikationerna. Fokus har flyttats från kommandon till att presentera resultat som användaren får välja mellan.

Microsoft vill sälja in det nya användargränssnittet och locka kunderna att uppgradera till Office 2007 så snabbt som möjligt. Andra utvecklare vill också använda det nya gränssnittet så att deras applikationer upplevs som uppdaterade och moderna. Licensieringen av användargränssnittet är en symbios där utvecklare kan dra nytta av Microsofts teknik och Microsoft får massor av gratis reklam för den nya versionen av Office.

Varför krävs licens?

Vän av ordning undrar givetvis varför man alls ska behöva teckna avtal för att få lov att utveckla en applikation som ser ut på ett visst sätt. Förmodligen har Microsoft skaffat sig en mängd mjukvarupatent på de olika delarna i det nya gränssnittet och har sina advokater på snabbval i telefonen.

Tack och lov har vi inte mjukvarupatent i Sverige, så det är nog ytterst tveksamt om svenska utvecklare är tvingade att teckna någon licens. I dagens globaliserade ekonomi är det ändå något som påverkar oss och man bör därför vara medveten om hur det fungerar på andra sidan pölen.

ämne

Aktivering och validering av Office 2007

Postat 2006-11-22, kl 02:04 • Ämne: Microsoft Office 2007

Det går ett rykte om att Microsoft kommer att kunna stänga av misstänkta piratkopior av Office 2007. Tittar man närmare på saken visar det sig bero på flera olyckliga missförstånd.

Nätverk & Kommunikation skriver följande i artikeln Misslyckad validering gör Office 2007 till visningsverktyg:

Nätverk & Kommunikation: "Office 2007 innehåller ett läge med reducerad funktionalitet som är avsett för användare vars mjukvara inte validerats. Med reducerad funktionalitet menar Microsoft verkligen reducerad i ordets rätta bemärkelse. Det kommer inte att vara möjligt att skapa nya dokument om Office 2007 inte är validerad enligt konstens alla regler."

Man kan spåra nyheten till Mary Jo Foleys blogginlägg med titeln Yes, there is an Office 2007 'kill switch'

Mary Jo Foley: "Microsoft’s intentions are clear: Just as it is doing with Vista, Microsoft plans to incorporate what basically amounts to a "kill switch" into Office 2007. Office 2007 users who can’t or won’t pass activation muster within a set time period will be moved into "reduced-functionality mode" [...]
Some of the limitations of reduced-functionality mode include the following:
* You cannot create new documents.
* You can view existing documents. However, you cannot edit them.
* You can print documents. However you cannot save them."

Aktivering och validering kan vara svårt att hålla isär, då båda fungerar på liknande sätt och kontrollerar produktnyckeln mot Microsofts servrar. En stor skillnad är att man normalt bara behöver aktivera programvaran en gång efter installationen. Valideringen sker däremot kontinuerligt när man vill ladda ned uppdateringar, mallar och liknande.

Produktaktivering

Produktaktiveringen introducerades redan i Windows XP och Office XP. På vissa marknader fanns den även med i Office 2000 SR1. Den gör att man bara kan använda programvaran en viss tid, eller starta ett visst antal gånger innan man måste genomföra aktiveringen. Antalet dagar som man får använda produkten utan att aktivera varierar. Löper tiden för aktiveringen ut så övergår programmet i "reduced-functionality mode" som beskrivs ovan.

Slutsats: Produktaktiveringen fungerar på samma sätt för Office XP, 2003 och 2007.

Validering

Valideringen introducerades i Windows Genuine Advantage (WGA) för Windows XP. Den används för att stoppa användare som kör piratkopior från att ladda ned och installera allt som inte är kritiska säkerhetsuppdateringar. Med Windows Vista går Microsoft ännu längre och stänger av Aero, ReadyBoost och Windows Defender om valideringen misslyckas.

Nu håller detta på att utökas till Office genom den nya piratspärren Office Genuine Advantage (OGA) som omfattar Office XP, 2003 och 2007. Men ännu så länge verkar det inte som om en misslyckad OGA-validering innebär att Office slutar att fungera på något sätt. I varje fall inte när produktaktiveringen väl har genomförts.

Slutsats: OGA är nytt. Men det fungerar på samma sätt för Office XP, 2003 och 2007.

ämne

Sun släpper Java under GPL

Postat 2006-11-19, kl 02:57 • Ämne: Java

I måndags infriade Sun sitt löfte att släppa Java som öppen källkod. Suns implementationer av de tre Java-utgåvorna kommer i fortsättningen att finnas tillgängliga under GPL v2 - samma licens som Linux använder.

[Bild: Duke]

Reaktionerna på Suns initiativ är genomgående mycket positiva. Valet av GPL blev en glad överraskning som innebär att Java snabbt kan inkluderas i många Linux-distributioner. Tunga namn som Tim O'Reilly och Richard Stallman berömmer Sun för att de har gjort en helomvändning på mindre än tre år.

Idag har Java fler användare än Windows, Linux, Mac, Sun Solaris och Symbian tillsammans. Det beror till stor del på att Java finns med i många konsumentprodukter. Till exempel har mer än 8 av 10 nya mobiltelefoner stöd för Java och det kommer även att användas i alla Blu-ray-spelare.

Java Platform Micro Edition

Java finns i tre olika utgåvor som har var sin inriktning. Den minsta är Java Platform Micro Edition (Java ME) som används i apparater med begränsad prestanda, till exempel mobiltelefoner och handdatorer. Utvecklingen av Java ME kommer i fortsättningen att bedrivas inom ramen för Mobile & Embedded Community.

Java Platform Standard Edition

Java Platform Standard Edition (Java SE) används till vanliga PC-applikationer och applets på webbsidor. Här tar OpenJDK Community över ansvaret för HotSpot Virtual Machine, JavaHelp och The Java programming-language compiler (javac). Resten av JDKn släpps i början av 2007.

En viktig detalj i de nya licensreglerna är Classpath linking exception. Det gör att man kan blanda Suns GPL-kod med sin egen utan att riskera krav på att helheten också måste använda GPL.

Java Platform Enterprise Edition

Java Platform Enterprise Edition (Java EE) är en utvecklingsplattform för tunga serverapplikationer som körs på en application server. Java EE släpptes redan förra året med Common Development and Distribution License (CDDL) under namnet Project GlassFish. Det är tänkt att utvecklare som jobbar med EE ska kunna välja mellan att använda CDDL eller GPL.

Som en liten bonus passade Sun på att släppa Java-maskoten Duke fri för vem som helst att använda. Det antyddes också att operativsystemet Solaris så småningom kan komma att släppas under GPL.

ämne

November månadsuppdatering 2006

Postat 2006-11-15, kl 22:26 • Ämne: Microsofts månadsuppdatering

Microsofts månadsuppdatering för november består av 6 säkerhetsbulletiner. Uppdateringarna åtgärdar fel i Windows, Internet Explorer och Macromedia Flash. Jag har läst igenom bulletinerna och skrivit några korta kommentarer.

Kritiska säkerhetsuppdateringar (Critical)

MS06-067: Cumulative Security Update for Internet Explorer

Denna bulletin innehåller åtgärder för flera olika fel i Internet Explorer.
 • DirectAnimation ActiveX Controls Memory Corruption Vulnerabilities: Säkerhetsbrister i funktionerna Spline och KeyFrame i objektet DirectAnimation.PathControl (daxctle.ocx) kan utnyttjas för köra igång kod på besökarens maskin. (CVE-2006-4446 och CVE-2006-4777)
 • HTML Rendering Memory Corruption Vulnerability: Brister i tolkningen av HTML-kod gör att en angripare kan ta kontroll över besökarens maskin genom att skapa en webbsida som innehåller vissa kombinationer av <div> och CSS Floats. (CVE-2006-4687)
Påverkar: Internet Explorer 6 på Windows 2000, XP, Server 2003

MS06-068: Vulnerability in Microsoft Agent Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett minneshanteringsfel som kan uppstå när Microsoft Agent försöker tolka en Agent Character File (.ACF) som preparerats av en angripare. Felet går att utnyttja via ActiveX i Internet Explorer och kan då användas för att starta kod med samma rättigheter som den inloggade användaren. (CVE-2006-3445)
Microsoft Agent används för att utöka användargränssnittet på en webbplats med en fristående animerad figur.

Påverkar: Windows 2000, XP, Server 2003

MS06-069: Vulnerabilities in Macromedia Flash Player from Adobe Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett flertal fel i Macromedia Flash Player som kan utnyttjas av en angripare för att ta kontroll över maskinen via en manipulerad Flash-animation (.SWF). Felen gäller version 6.0.84.0 och tidigare. (CVE-2006-3311, CVE-2006-3014, CVE-2006-3587, CVE-2006-3588, CVE-2006-4640)

Anledningen till att Microsoft distribuerar uppdateringar för Macromedia Flash Player är att den följer med i Microsoft Windows XP Service Pack 2 och Microsoft Windows XP Professional x64 Edition.

Påverkar: Windows XP

MS06-070: Vulnerability in Workstation Service Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar en säkerhetsbrist i funktionen NetpManageIPCConnect i Windows-tjänsten Workstation (wkssvc.dll). Tjänsterna Server och Workstation används för att hantera delning av filer och skrivare på det lokala nätverket. Felet gör det möjligt för en angripare att starta kod på en sårbar maskin genom att skicka ett speciellt utformat nätverksanrop som innehåller ett felaktigt värde för Hostname. Problemet drabbar i första hand Windows 2000. (CVE-2006-4691)

Påverkar: Windows 2000 och XP

MS06-071: Vulnerability in Microsoft XML Core Services Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett säkerhetshål i funktionen setRequestHeader i ActiveX-kontrollen XMLHTTP (msxml4.dll). Felet kan utnyttjas av en angripare för att ta kontroll över besökarens maskin via en webbsida som visas i Internet Explorer. (CVE-2006-5745)

Påverkar: Microsoft XML Core Services 4.0 och 6.0 på alla versioner av Windows

Viktiga uppdateringar (Important)

MS06-066: Vulnerabilities in Client Service for NetWare Could Allow Remote Code Execution

Denna uppdatering fixar två säkerhetshål i stödet för Novell Netware. Både Netware Driver och Client Service for Netware är tillvalskomponenter som inte finns med i grundinstallationen av Windows.
 • Client Service for NetWare Memory Corruption Vulnerability: Ett minneshanteringsfel som kan utnyttjas för att ta kontroll över maskinen via nätet. (CVE-2006-4688)
 • NetWare Driver Denial of Service Vulnerability: Möjliggör för en angripare att krascha Windows med ett nätverksanrop och tvinga fram en omstart. (CVE-2006-4689)
Windows XP Home edition påverkas inte alls eftersom det inte stödjer Netware.

Påverkar: Netware på Windows 2000, XP professional Server 2003

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , intressant

ämne

Stollarna på nätet

Postat 2006-11-14, kl 02:57 • Ämne: Skoj

Solstollarna har flyttat in från stranden och ut på nätet. På deras nya webbplats kan man hitta information om TV-serier, radioprogram, musik och annat som Ola Ström och Per Dunsö har gjort.

[Bild: Ulla-bella öppnade hemsidan]
Ulla-Bella öppnade hemsidan.
(Foto: Thor-Björn Bergman)

Från Solstollarnas blogg: "Exakt klockan 14.00 idag [11 november 2006] tryckte Ulla-Bella på tangenten som öppnade Solstollarnas efterlängtade hemsida. På plats fanns även tulltjänsteman Åke Gömstedt, som kunde konstatera att det hela genomfördes enligt myndigheternas föreskrifter."

På fredag släpper de DVDn Solstollar och Toffelhjältar som innehåller klipp från nio TV-serier med Ola och Per från 1979-1990. Får hoppas att det så småningom också blir aktuellt med en DVD-box med samtliga avsnitt från Solstollarna. Den köper jag direkt.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

Piraterna har redan lyckats slå klorna i de skarpa versionerna av Windows Vista och Office 2007. Det tog sannerligen inte lång tid.

Nätverk & Kommunikation: "Genom att byta ut vissa komponenter i den skarpa versionen av Vista mot samma komponenter i betaversionen har pirater lyckats kringgå den normala aktiveringen av operativsystemet."

Microsofts motdrag blir antagligen att spärra nya aktiveringar av de gamla betaversionerna. Tråkigt nog drabbar det tidigare betatestare som inte får tillgång till Windows Vista förrän det släpps till konsumentledet i slutet av januari.

Glädjen blir kortvarig för piraterna när installationen inte klarar valideringen med WGA. Då stängs Aero Glass och ReadyBoost av - och de kan tvingas omaktivera Windows. Tillbaka på ruta ett alltså.

Nätverk & Kommunikation: "Inte heller Office 2007 har klarat sig undan piraterna. En Enterprise-version av plattformen har läckt ut på nätet tillsammans med en volymlicensnyckel. I och med att det är just en volymlicensnyckel krävs det ingen aktivering av piratversionen."

Jag trodde att Microsoft skulle införa obligatorisk aktivering av volymlicensnycklar för Office på samma sätt som de gjorde med Windows Vista. Office Genuine Advantage (OGA) kommer att spärra åtkomsten till uppdateringar, mallar och bonustjänster för piraterna. Men jämfört med Windows är Office-användarna inte alls lika beroende av att hämta uppdateringar från Microsoft. Många bryr sig inte ens om att installera några Service Packs.

P.S. Tyck gärna till men posta inga länkar till piratkopior i kommentarerna, tack.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , intressant

ämne

Lyssna på de nya systemljuden i Windows Vista

Postat 2006-11-12, kl 02:09 • Ämne: Windows Vista

Det är inte bara grafiken som fått sig en ansiktslyftning i Windows Vista. Microsoft har tagit hjälp av Robert Fripp från King Crimson för att uppdatera ljudeffekterna.

Long Zheng på bloggen IStartedSomething har gjort en video som jämför de gamla ljudeffekterna från Windows XP med de nya som följer med i Windows Vista.

Long Zheng: "I spent my entire evening (just kidding), half my evening coming up with this head-to-head comparison between Windows Vista’s system sounds and Windows XP’s. And only when you put them side-by-side, you can compare and judge which ones are better. You’ll hear sounds changed entirely, and even sounds barely changed at all."

Videon finns tillgänglig som Quicktime hos Long Zheng och som Flash på MSN SoapBox.

Jag gillar nog de nya ljuden aningen bättre. Dock brukar jag stänga av systemljuden ganska snabbt eftersom de blir lite irriterande i längden.

Via Larry Osterman's WebLog: The Sounds of Vista

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

ämne

Microsoft: We Share Your Pain

Postat 2006-11-11, kl 01:35 • Ämne: Skoj

Med projektet We Share Your Pain (WSYP) vill Microsoft motivera sina utvecklare att förbättra kodkvalitén genom att låta dem ta del av användarens frustrationer i realtid.

[Screenshots: We Share Your Pain Project]

Jag hoppas att Microsoft har patent på det här så det inte utökas till tredjepartsutvecklare... :>>

ämne

Begränsade rättigheter viktigare än antivirus

Postat 2006-11-10, kl 23:44 • Ämne: Säkerhet

Marknadsföringen av Windows Vista kommer till stor del att handla om säkerhet. Jim Allchin har redan passat på att berätta att hans son kör Vista utan antivirus.

Jim Allchin: "I'll give you an example: My son, seven years old, runs Windows Vista, and, honestly, he doesn't have an antivirus system on his machine. His machine is locked down with parental controls, he can't download things unless it's to the places that I've said that he could do, and I'm feeling totally confident about that [...] That is quite a statement. I couldn't say that in Windows XP SP2."

Förmodligen har Jim helt rätt. Man kan säkert begränsa så mycket av datorns funktioner att den bara går att använda till att spela Mahjong och kolla på Disney.com. Men är det relevant i praktiken? Hur många hemanvändare som är äldre än sju år nöjer sig med det?

Mellan raderna är poängen att Windows Vista är mycket säkrare än Windows XP. Den jämförelsen är tyvärr inte helt rättvis. Parental Controls i Vista förutsätter att användaren har ett konto med begränsade rättigheter. Då kan man inte jämföra rakt av med Windows XP där hemanvändare normalt kör som lokal administratör.

Man kan höja säkerhetsnivån Windows XP rejält genom att köra som begränsad användare istället för administratör. Den åtgärden är enligt min mening är ännu viktigare än att ha ett bra antivirusprogram. Och det är dessutom helt gratis.

Uppdaterat 2006-11-12: Jim Allchin utvecklar sitt resonemang i ett inlägg på Windows Vista Team Blog. Mycket riktigt rör det sig om en extremt begränsad konfiguration.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , ,

ämne

Windows Vista är färdigt

Postat 2006-11-08, kl 22:58 • Ämne: Windows Vista

Microsoft har blivit klara med Windows Vista! Kunder med volymlicensavtal kommer att få tillgång till Vista redan nu i november medan resten får vänta tills den 30:e januari 2007.

[Bild: Vista logo]

Efter fem år som kantats av många förseningar är operativsystemet nu redo att skickas iväg till CD-tillverkarna. Den färdiga versionen av Vista lär vara bygge nummer 6000.16386.

En vink om vart priset kommer att hamna kan man få genom att titta på prislistan hos Dustin. Så här mycket kostar en Vista-licens idag (8/11) inklusive moms:

VersionPris (inkl)
Windows Vista Home Basic Edition   2495:-
Windows Vista Home Premium Edition   2995:-
Windows Vista Business Edition   3745:-
Windows Vista Ultimate Edition   4995:-

Windows Vista Enterprise går inte att köpa separat utan är bara tillgängligt för kunder som tecknat Microsoft Software Assurance eller Microsoft Enterprise Agreement

Projeketet i hamn efter fem år

Utvecklingen av Windows Vista började redan i maj 2001 och var tänkt som en mindre vidareutveckling av Windows XP. Det hela skulle ha blivit klart gång under 2003, men Microsofts nya säkerhetsfokus och en strid ström av nya funktioner ledde snabbt till en närmast okontrollerbar ökning av projektets komplexitet.

För att komma till rätta med problemen övergavs försöken att bygga vidare på Windows XP i slutet av sommaren 2004. WinFS lyftes ut ur Vista och projektet startade om med Windows Server 2003 som bas. Fram till den 22 juli förra året gick Vista under kodnamnet "Longhorn" som numera har övertagits av nästa version av Windows Server.

Tekniken tillgänglig för Windows XP

Förseningarna ledde så småningom även till beslutet att porta en stor del av tekniken i Vista till Windows XP och Server 2003. Exempel på teknik som från början skulle vara exklusivt för Windows Vista är Windows Communication Foundation, Windows Presentation Foundation och den del av .NET Framework 3.0 som kallades "WinFX".

ämne

.NET Framework 3.0 släppt

Postat 2006-11-07, kl 22:36 • Ämne: Visual Studio, .NET, Windows Vista

Microsoft har släppt .NET Framework 3.0 i skarp version. .NET 3.0 gick tidigare under kodnamnet WinFX och är en grundläggande komponent i Windows Vista.

.NET Framework 3.0 bygger vidare på de tidigare versionerna och har utökats med Windows Presentation Foundation (WPF), Windows Communication Foundation (WCF), Windows Workflow Foundation (WF) och Cardspace (WCS).

Följande paket finns nu att ladda hem:

Om man inte är intresserad av att utveckla egna program räcker det att ladda hem .NET Framework Runtime Components. Dessa följer också med i grundinstallationen av Windows Vista.

Utvecklare bör även ta sig en titt på den kommande versionen av Visual Studio som går under kodnamnet "Orcas". Den finns att ladda ned förinstallerat på en Virtual PC-disk så att man kan provköra programmet utan att riskera att fördärva sin egen installation. Man får dock räkna med att hela rasket väger in på runt 5,5 Gb.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , , intressant

Tidigare inlägg

2006-06-13 : .NET Framework 3.0

ämne

Office 2007 är färdigt

Postat 2006-11-07, kl 10:04 • Ämne: Microsoft Office 2007

Microsoft har blivit klara med Office 2007. Nu börjar tillverkningen av CD- och DVD-skivor med den färdiga versionen som kommer att börja säljas nästa månad.

[Bild: Office 2007 Pro]

Office 2007 släpps officiellt till företagskunder den 30/11 och sedan drar den stora reklamkampanjen igång för att få folk att uppgradera. Den 1/12 släpps trial-versioner som man kan ladda ned och testköra, men det är först i januari som man kan räkna med att de också finns på butikshyllorna.

Totalt kommer Office att översättas till 38 språk inklusive Svenska. Man kommer även att kunna köpa till extra språkpaket separat.

Andra bloggar

Andra bloggar om: ,

Tidigare inlägg

2006-08-26 : En titt på Office 2007 användargränssnitt

Hur många processorer kan man använda i Windows Vista? Och hur räknas processorer med flera kärnor? Jag har undersökt saken och här är vad jag kommit fram till.

Max två fysiska processorer

I licensavtalet står det att man får köra Windows Vista på maximalt två processorer. Med det menas två fysiska CPUer som sitter i var sin sockel. Alla Vista-versioner som är aktuella för Sverige går att installera på en maskin med dubbla processorer, men de billigaste versionerna använder bara en.

[Bild: Dubbla CPU med dubbla kärnor]

Följande versioner utnyttjar bara en fysisk processor:

 • Windows Vista Starter (inte aktuell för Sverige)
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Home Premium

Följande versioner kan använda två fysiska processorer:

 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows Vista Ultimate

Uppdelningen är jämförbar med Windows XP, där Home bara utnyttjar en processor medan Professional kan använda två.

Antalet kärnor spelar ingen roll

Nyare processorer som är utrustade med HyperThreading eller flera kärnor nämns inte alls i licensvillkoren för Windows Vista. Men i Microsofts policydokument för Multicore Processor Licensing slås det fast att en fysisk processor räknas som en enda processor även om den har flera kärnor.

Windows licensieras alltså per processorsockel och inte per processorkärna.

Det betyder att man kan använda en dual-core processor fullt ut med Vista Home trots att den bara stöder en fysisk processor. Har man en dator med dubbla processorer som båda är dual-core får man fyra logiska processorer i de dyrare varianterna av Vista.

Slutsats

Microsofts val att fokusera på antalet processorer istället för antalet kärnor gör livet mycket lättare för oss konsumenter. Det är också ett generöst sätt att räkna eftersom de flesta vanliga hemanvändare varken har, eller lär få, fler än två fysiska processorer i varje burk inom överskådlig framtid. Däremot är både fyra och åtta kärnor på väg.

Tittar man framåt kan vi få processorer med flera hundra kärnor på varje chip om några år. Då är det inte så dumt att de ändå bara räknas som en enda processor.

ämne

Microsoft lyssnade på kritiken mot Vista-licensen

Postat 2006-11-02, kl 23:59 • Ämne: Windows Vista

Windows Vista Team Blog skriver att Microsoft har tagit till sig kritiken mot de nya licensvillkoren för Windows Vista. Den kraftiga inskränkningen av hur många gånger man får lov att flytta en retail-licens är nu borttagen.

I licensvillkoren för Windows Vista Retail står det så här efter ändringen:

Vista EULA: "You may uninstall the software and install it on another device for your use. You may not do so to share this license between devices."

När Microsoft publicerade licensvillkoren förra månaden gav det upphov till ett kollektivt ramaskri bland alla teknikentusiaster som ständigt uppgraderar och bygger om sina datorer. I villkoren stod det uttryckligen att Vista-licensen bara får flyttas en gång till en annan dator.

Innan ändringen: "The first user of the software may reassign the license to another device one time. If you reassign the license, that other device becomes the "licensed device.""

Då det i huvudsak är moderkortet, grafikkortet och hårddiskens serienummer som definierar vad som betraktas som en specifik dator kan det bli problem om man ersätter någon av dessa komponenterna.

Windows Vista Team Blog: "Our intention behind the original terms was genuinely geared toward combating piracy; however, it’s become clear to us that those original terms were perceived as adversely affecting an important group of customers: PC and hardware enthusiasts. You who comprise the enthusiast market are vital to us for several reasons, not least of all because of the support you’ve provided us throughout the development of Windows Vista."

Skönt att se att Microsoft inte bara lyssnar på den stora majoriteten av företagskunder utan även på farhågorna hos en minoritet som är intresserade av tekniken i sig.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

Tidigare inlägg

2006-10-14 : Striktare licensvillkor för Windows Vista

ämne

Windows Vista Build 5840

Postat 2006-11-01, kl 21:54 • Ämne: Windows Vista

En mindre grupp testare har fått tillgång till en sen testversion av Windows Vista som ska vara mycket nära den färdiga produkten. Windows Vista build 5840 ger möjlighet att installera alla utgåvorna. Men produktnycklarna som gällt under betaperioden fungerar inte längre.

Jag har lyckats få tag på build 5840 på lite omvägar*. Men eftersom jag inte tillhör den lyckliga skara testare som fått en egen produktnyckel får jag nöja mig med en snabb tjuvtitt i Virtual PC.

[Bild: Installationsprogrammet för Windows Vista]
Bild: Alla utgåvorna finns med i installationsprogrammet (klicka för att se full storlek)

Man kan installera Vista 5840 utan produktnyckel genom att låta bli att skriva in något alls när installationsprogrammet frågar. Hur länge det sedan fungerar vet jag inte. En rimlig gissning är nog max 30 dagar.

Dröjer det länge innan den färdiga versionen går att köpa kanske jag får nedgradera till build 5722 så länge. Vista RC2 build 5744 fungerar tyvärr sämre på min maskin än build 5722 gjorde. Ryktet säger att RTM kommer att vara build 5800.

*) Jag vet... det är lite busigt och styggt, men man blir ju nyfiken.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot