Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

 • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

Windows Vista och Office 2007 ska säljas med hjälp av nya glassiga plastförpackningar. Visst är det snyggt, men spelar verkligen förpackningen någon roll när man köper operativsystem?

De nya förpackningarna presenterades på Windows Vista Team Blog. De gamla pappförpackningarna ersätts med starkare och mera slagtåliga förpackningar i plast. Förmodligen är tanken att de ska påminna lite om användargränssnittet Aero Glass.

[Bild: Nya förpackningar för Windows Vista]

Apple har bevisat att teknikprodukters design och utseende spelar en större roll än man kan tro. Frågan är ju bara hur många köpare som ens kommer att stöta på dessa nya väldesignade förpackningar. Företagsanvändare och de som köper Windows förinstallerat på en ny dator får sällan så mycket till förpackning att titta på.

Windows Vista Team Blog: "Designed to be user-friendly, the new packaging is a small, hard, plastic container that’s designed to protect the software inside for life-long use."

Man får hoppas att ordvalet "life-long" inte avser köparens livslängd. De nya snålare licensvillkoren för Windows Vista tillåter bara en enda större uppgradering av hårdvaran. Sen blir det att köpa en ny licens och låda.

Uppdaterat 2006-11-03: Microsoft lyssnade på kritiken mot Vista-licensen

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

ämne

Windows Defender släppt

Postat 2006-10-30, kl 01:14 • Ämne: Spyware

Efter närmare två års testning har Microsofts släppt den första skarpa versionen sitt antispyware-verktyg. Programmet har döpts till Windows Defender och är helt gratis.

[Bild: Inställningar för Microsoft SpyNet i Windows Defender]
Windows Defender och Microsoft SpyNet

För två år sedan köpte Microsoft upp företaget Giant Software för att få tillgång den populära produkten Giant Antispyware. Sedan dess har programmet betatestats grundligt och även integrerats i Windows Vista.

Windows Defender har både ett realtidsskydd och funktioner för att söka igenom datorn manuellt. Programmet uppdateras automatiskt med information om nya hot via Windows Update. Användaren kan också få råd om nya hot via Microsoft SpyNet och se hur andra användare har valt att hantera okända program som ännu inte har klassificerats av Microsoft.

Windows Defender går att köra på Windows XP SP2, Windows Server 2003 SP1 och Windows Vista som validerats med WGA.

Ladda hem: Windows Defender

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , ,

Tidigare inlägg

2004-12-18 : Microsoft AntiSpyware

ämne

Office Genuine Advantage blir obligatoriskt

Postat 2006-10-27, kl 23:28 • Ämne: Microsoft Office

Från januari blir det obligatoriskt att genomgå Office Genuine Advantage (OGA) för att få hämta uppdateringar från Office Update. Valideringen utökas också till Office 2007.

Nätverk & Kommunikation: "Detta innebär att det kommer att genomföras en obligatorisk kontroll av licensens giltighet när en användare vill hämta hem till exempel mallar via Microsoft Office. [...] OGA kommer med andra ord att fungera precis som Windows Genuine Advantage vilket kommer att försvåra för eventuella pirater."

Nu är det nog bara en tidsfråga innan andra företag som Adobe och Symantec följer efter. Vi kommer också att få se hårdare kontroller så att alla licensvillkoren verkligen efterlevs.

Andra bloggar

Andra bloggar om: ,

Tidigare inlägg

2006-04-26 : Microsoft ökar trycket på piraterna

ämne

Windows Vista RTM den 8:e november

Postat 2006-10-26, kl 17:49 • Ämne: Windows Vista

En allvarlig bugg i de sista testversionerna av Windows Vista medför att Microsoft har flyttat fram Release To Manufacture (RTM) från den 25:e oktober till den 8:e november.

Computer Sweden: "Orsaken till detta förklaras av en bugg som upptäcktes i sista minut och som tog Microsofts utvecklare på sängen, enligt testaren Ethan Allen som till IDG News säger att det fel som Microsoft upptäckt skulle ha orsakat totalt systemkrasch i Vista Build 5824."

Microsoft verkar inte ha legat på latsidan sedan de släppte Release Candidate 2 som var bygge nummer 5744. Tidigare har det sagts att serien 57xx var upploppet som även skulle omfatta RTM. Men under den senaste veckan har det gått rykten om en ny starkt begränsad testversion som ska vara bygge nummer 5808.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

Tidigare inlägg

2006-10-07 : Windows Vista Release Candidate 2

ämne

Microsoft lanserar Sender ID igen

Postat 2006-10-25, kl 04:33 • Ämne: Skräppost

Två år efter att IETF arbetsgrupp mot skräppost (MARID) misslyckades med att enas om en gemensam teknik försöker Microsoft åter att lansera Sender ID. Denna gång släpps den under licensformen Open Specification Promise (OSP).

Licensen OSP innebär att vem som helst får använda tekniken utan kostnad, så länge man går med på att teckna ett licensavtal och inte har någon rättstvist med Microsoft. Om detta är tillräckligt för att standarden ska gå att använda med programvara som utvecklas under GPL återstår att se. Men det är nog en förutsättning för att Sender ID ska bli riktigt användbart i praktiken.

MARID-gruppen övervägde redan för två år sedan Sender ID som en Internetstandard för att bekämpa skräppost. Det verkade vara en bra lösning som kombinerar det bästa från Sender Policy Framework (SPF) och Microsofts Caller ID.

Problemet var bara att Microsoft påstod sig ha flera breda mjukvarupatent på tekniken bakom Caller ID. De vägrade att släppa kravet att varje utvecklare måste teckna ett eget licensavtal för att få implementera den blivande standarden. Frågan om patent- och licenskraven lär enligt ryktet ha gått hela vägen upp i hierarkin och avgjorts av Bill Gates själv.

Arbetsgruppen gav till sist upp när det visade sig att Microsofts patent även kunde omfatta tekniken i konkurrerande SPF. Så det blev ingen gemensam standard för hur man ska bekämpa skräpposten.

Nu försöker Microsoft åter att få acceptans för sin skräppost-teknik. Kanske lyckas det att sy ihop något som alla kan leva med denna gång. Synd att det inte gick att komma överrens redan för två år sedan.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant

Tidigare inlägg

2004-10-26 : SenderID Reloaded
2004-09-23 : IETF lägger ner arbetsgruppen mot skräppost
2004-09-21 : Schack matt för SPF?
2004-09-16 : IETF nobbar SenderID

ämne

Firefox 2.0

Postat 2006-10-24, kl 21:25 • Ämne: Firefox

Mozilla har släppt version 2.0 av webbläsaren Firefox. Bland nyheterna hittar man inbyggd rättstavning, phishing filter, stöd för JavaScript 1.7 och SVG Text m.m.

Uppdatering av användargränssnittet

Användargränssnittet innehåller inga stora förändringar från föregångaren. Färgerna har tonats ned och gränssnittet har polerats en smula till en lite mjukare mera avrundad form. Är man van vid Firefox sedan tidigare känner man sig hemma direkt.

Menyalternativet Gå till som innehåller länkar till webbsidor man har besökt tidigare är nu omdöpt till det mera passande Historik. Menyn har utökats med funktionen Nyligen stängda flikar där man snabbt kan ångra sig om man stängt en flik av misstag.

[Bild: Användargränssnittet i Firefox 2]

Den gröna knappen Gå till adressen i Adressfältet har flyttat in till höger i adressfältet. Sökrutan har utökats med en ny sökknapp. Dessa två knappar är till för att hjälpa ovana användare som tycker att det är mera intuitivt med en knapp än att trycka Enter i textfältet.

Flikarna har fått fler finesser

Fliksystemet har utrustats med två nya funktioner som också finns i Internet Explorer 7. Nu finns det en Stäng flik-knapp på varje flik. Tidigare delade alla flikarna på en enda Stäng-knapp som var placerad längst till höger på flikraden. Om man hade ett brett fönster och bara några få flikar blev det onödigt långt att kila iväg med muspekaren för att stänga en flik. Jag gillar förändringen trots att det ökar risken för att man stänger någon flik av misstag.

Längst till höger finns en liten nedåtriktad pil som öppnar en meny med titlarna på alla öppna flikar. Den är praktisk när man öppnat många flikar och titelraden i varje flik blir för kort för att vara meningsfull. Samma sak gäller om man öppnar flera flikar på en webbplats där titelraden alltid börjar med samma text.

Ladda hem Firefox 2

Mozilla: Firefox 2.0 for Windows, Swedish (5,6 Mb)

Andra funktioner och finesser

Firefox 2 innehåller en rad andra förbättringar som det finns anledning att återkomma till. Här är en lista med de viktigaste ändringarna:

 • Inbyggt rättstavning.
 • Stöd för JavaScript 1.7.
 • Phishing filter som ska skydda mot bedrägerier.
 • Stöd för SVG Text.
 • Förbättrad hantering av RSS-flöden.
 • Möjlighet att återuppta en avbruten session, t.ex efter en krasch.
 • Förbättringar i söksystemet gör det enklare att lägga till och ta bort sökmotorer.
 • Förbättrat användargränssnitt för hantering av teman och tillägg.
 • Live Titles med stöd för microsummary.

Svenska användare får vänta ett par veckor till på en svensk version av Internet Explorer 7. Den finska översättningen av webbläsaren är däremot redan färdig. Förklaringen till detta visade sig vara riktigt intressant.

I en kommentar till inlägget Automatisk distribution av Internet Explorer 7 undrar Jerry hur det kan komma sig att den finska versionen släpps tidigare än den svenska. Han skrev:

Jerry: "Den svenska versionen kommer i december och den finska redan i november, varför är det på detta viset, tro? Hur prioriterar Microsoft eller är det bara tillfälligheter?"

Frågan bet sig fast hos mig och jag blev allt mer nyfiken på svaret. Eftersom jag läser Jeppe's WebLog vet jag att Jesper har koll på hur Microsoft jobbar med översättningen till svenska. Så jag mailade honom och frågade. Svaret kom snabbt och var både trevligt och intressant:

Jesper Holmberg: "jag är inte 100 % säker på exakt vilket datum svensk IE blir tillgänglig, men det kommer att ske ganska snart. Vi är i praktiken klara att skeppa nu, men det kommer att ta i alla fall några veckor till. [...] Vi kommer att släppa språken i vågor om c:a 5-6 styck i taget, och den första vågen med bl.a. tyska, japanska, spanska och franska är redan helt nedlåst. Testarna jobbar nästan dygnet runt för att säkerställa att det inte finns några allvarliga buggar i de språken.

Svenska ingår i den fjärden vågen, så vi har några veckor kvar att finputsa produkten innan vi skeppar."

Men hur kan det då komma sig att den finska versionen släpps snabbare än den svenska, trots att det finns fler svenska användare? Det visar sig att projektledaren som har koordinerat all lokalisering och testning av Internet Explorer 7 heter Mikko.

Jesper Holmberg: "Svaret på frågan "är det bara tillfälligheter" är "nej"; samtidigt som Mikko arbetade med att koordinera alla internationella versioner, lokaliserade han den finska versionen. Detta gjorde att han kunde upptäcka och lösa många problem tidigt, så arbetet blev mycket smidigare för oss andra. Så här gör vi ofta; väljer ett eller några språk som pilotspråk för att hitta problem. Finska är ett bra språk att välja, för deras översättningar tenderar att vara ganska långa - det är inte ovanligt att stränglängdsproblem leder till t.ex. avklippt text eller t.o.m. krascher. Mikko är dessutom en alldeles utmärkt projektledare, hans arbete har hjälpt till att höja kvaliteten i alla internationella versioner.

Mikko låg alltså alltid steget före alla andra språk och finska blev därmed "klart" snabbare än svenska. Om min danska kollega hade varit projektledare för IE, kanske danska hade kommit ut först."

Jag tycker detta ger en intressant inblick i hur det går till när ett program ska översättas till en mängd olika språk. Stort tack för att du tog dig tid att förklara Jesper!

Uppdaterat 2006-10-24: Jesper har postat ett inlägg om detta på sin blogg, där du kan lämna kommentarer eller ställa ytterligare frågor: Jeppe's WebLog - När kommer Internet Explorer 7 på svenska, och varför kommer finsk IE7 före svensk?

Andra bloggar

Jeppe's WebLog: Mer om svensk IE7
Andra bloggar om: , ,

Tidigare inlägg

2006-10-21 : Automatisk distribution av Internet Explorer 7

Den nya versionen av Internet Explorer för Windows XP och Windows Server 2003 SP1 kommer att distribueras automatiskt som en högprioriterad uppdatering. Vill man avvakta ett tag finns det flera sätt att stoppa uppgraderingen.

Automatisk nedladdning men inte installation

[Bild: Internet Explorer 7 installeras inte automatiskt]
IE7 Welcome Screen (Bild: Microsoft)

Först ut att uppgradera är användare som kör engelskspråkiga versioner av Windows XP. Är datorn inställd på att själv hämta nya säkerhetsuppdateringar direkt från Microsoft så kommer Internet Explorer 7 att följa med automatiskt. Men även om datorn är inställd på att installera nya uppdateringar automatiskt så kommer Internet Explorer 7 ändå att fråga användaren om lov först.

Det enklaste sättet att stoppa uppgraderingen är att helt enkelt tacka nej när installationsprogrammet startar. Programmet startar bara om den inloggade användaren har administrationsrättigheter och Internet Explorer 7 inte är blockerad i säkerhetsprinciperna. För att kunna installera Internet Explorer 7 krävs också att installationen går igenom WGAs validering.

Verktyg för central blockering

Större organisationer som använder central hantering av uppdateringar kan blockera Internet Explorer 7 med hjälp av SMS eller WSUS. Den automatiska distributionen sker bara till användare som hämtar uppdateringar direkt från Microsoft.

Företag som inte hanterar uppdateringar centralt kan ändå förhindra att Internet Explorer 7 installeras på deras datorer med Microsofts Internet Explorer 7 Blocker Toolkit. Den innehåller ett skript och en administratörsmall som styr registernyckeln DoNotAllowIE70 (DWORD) i "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Setup\7.0". Om denna sätts till "1" blockeras uppdateringen. Observera att blockeringen inte är tidsbegränsad.

Svensk version kommer i december

I skrivande stund finns det ännu inte någon svensk version av Internet Explorer 7 tillgänglig. Den beräknas vara färdig först någon gång i december. Man kan tänka sig flera bra anledningar till att avvakta med Internet Explorer 7. Till exempel om man har egenutvecklade applikationer på sitt intranät som man inte har hunnit testa med den nya versionen.

För hemanvändare finns det ingen anledning att hålla kvar vid Internet Explorer 6 när den svenska versionen blir klar. Men varför inte passa på och ta steget fullt ut och testa Mozilla Firefox eller Opera?

Tillägg 2006-10-24: Se även: Jeppe's WebLog - När kommer Internet Explorer 7 på svenska, och varför kommer finsk IE7 före svensk? och Så går översättningen av Internet Explorer 7 till.

ämne

Internet Explorer 7 är här

Postat 2006-10-19, kl 05:52 • Ämne: Internet Explorer 7

Internet Explorer 7 är äntligen färdig och går nu att ladda hem från Microsoft. Det är den första riktiga uppgraderingen av Microsofts webbläsare på över 5 år!

Senast det kom en ny version av Internet Explorer var i augusti 2001 när Microsoft släppte Internet Explorer 6. Då hade Microsoft vunnit duellen med Netscape om vem som skulle dominera marknaden för webbläsare. Med en allt mer marginaliserad konkurrens tappade Microsoft intresset för att driva utvecklingen av Internet Explorer vidare.

Som en fågel Fenix har Mozilla Firefox tagit upp kampen igen med nya idéer och en allt större marknadsandel. Samtidigt har den täta integrationen mellan Internet Explorer och Windows Explorer visat sig katastrofal för säkerheten och det krävdes nya tag för att få Internet Explorer att passa in i Windows Vista.

Bild: Flikar i Windows Internet Explorer 7
Internet Explorer 7 på Windows Vista RC2

Internet Explorer 7 har utrustats med flikar på samma sätt som konkurrenterna och användargränssnittet har fått en mera strömlinjeformad stil.

Andra nyheter i Internet Explorer 7:

 • Inbyggd RSS-läsare.
 • Möjlighet att zooma in webbsidor.
 • Phising-filter som ska varna för bedrägerier.
 • Förbättrat stöd för CSS och andra webbstandarder.
 • Förbättrad utskriftshanterare.
 • Sökruta i övre högra hörnet. Windows Live Search är förval, men går lätt att ändra till Google eller någon annan populär söktjänst.
 • Förbättrat stöd för PNG-bilder.
 • Protected Mode på Windows Vista kör webbläsaren i en "sandlåda" som hindrar Internet Explorer från att ändra inställningar i Windows.
 • Stöd för International Domain Names (IDN)
 • Förbättrad säkerhet. Internet Explorer hänger inte längre ihop med Windows Explorer.

Microsoft har kommit en bra bit på väg med att implementera det bästa av de finesser som konkurrenterna har introducerat de senaste fem åren. Dock är det ändå en bra bit kvar innan Internet Explorer hinner ifatt Opera och Firefox. Firefox har en betryggande ledning om man räknar med alla praktiska tillägg som man kan ladda ned för att påverka hur webbläsaren fungerar.

Microsoft har alltså en hel del kvar att göra. Men Internet Explorer 7 är ett stort kliv framåt som visar att Microsoft menar allvar i sin satsning på att förnya webbläsaren. Så det blir tumme upp. :thumbsup:

Ladda ned och testa: Windows Internet Explorer 7 for Windows XP SP2

Filformatet som användas för att lagra virtuella hårddiskar i Microsoft Virtual PC ska göras fritt tillgängligt för utvecklare som vill använda det. Specifikationen kommer att släppas under licensen Open Specification Promise.

LinuxWorld: "Virtual Hard Disk-formatet (VHD) kommer att släppas under företagets Open Specification Promise (OSP) uppger Microsoft. OSP gör det möjligt för vem som helst att utnyttja formatet helt utan kostnader. I licensen utlovar Microsoft vidare att aldrig vidta några juridiska åtgärder mot någon som utnyttjar tekniken."

Detta låter ju jättebra! Jag hoppas att någon skriver en drivrutin som gör att man kan använda en VHD som en vanlig enhet i Windows. Ungefär som när man monterar en ISO-fil som en virtuell CD-spelare.

ämne

Virtualisering av Windows Vista Home

Postat 2006-10-18, kl 16:38 • Ämne: Windows Vista, Virtualisering

Licensvillkoren för Windows Vista Home Basic och Vista Home Premium innehåller ett avsnitt som begränsar möjligheterna att köra operativsystemet i en virtuell miljö. Men det råder delade meningar om hur detta ska tolkas.

Gemensamma villkor

Licensavtalet för Home Basic, Home Premium och Ultimate Edition består av två delar. En del som anger gemensamma villkor och en del som är specifik för varje version. I början av den gemensamma delen står följande.

Vista EULA: "2. INSTALLATION AND USE RIGHTS. Before you use the software under a license, you must assign that license to one device (physical hardware system). That device is the licensed device."

Det betyder att man måste installera operativsystemet på en fysisk dator och att licensen då kopplas till just den maskinen. Så långt är allt enkelt.

Windows Vista Ultimate

Tittar man på tillägget för Vista Ultimate står det så här om virtualisering.

Vista EULA: "additional license terms apply to Microsoft Windows Vista Ultimate. [...]
6. USE WITH VIRTUALIZATION TECHNOLOGIES. You may use the software installed on the licensed device within a virtual (or otherwise emulated) hardware system on the licensed device."

De flesta tolkar detta som att licensen tillåter att man får installera en andra virtuell kopia av Windows Vista Ultimate på Virtual PC om det körs på samma fysiska dator. Det vill säga att man får installera Windows Vista på en dator, starta Vista, köra igång Virtual PC, och sedan installera Windows Vista med samma licens på en virtuell dator i Virtual PC.

Windows Vista Home Basic och Home Premium

Tillägget för Home edition är inte riktigt lika enkelt att tolka.

Vista EULA: "additional license terms apply to Microsoft Windows Vista Home Basic. [...]
4. USE WITH VIRTUALIZATION TECHNOLOGIES. You may not use the software installed on the licensed device within a virtual (or otherwise emulated) hardware system."

Man får alltså inte lov att använda programvaran som är installerad på datorn i en virtuell miljö. Jämför man med Vista Ultimate kan det betyda att man inte får lov att använda samma licens ("software installed on the licensed device") i en virtuell miljö. I så fall betyder det att man måste köpa en andra licens för att köra Vista Home på Virtual PC.

Det som krånglar till det är att en sådan tolkning krockar med "INSTALLATION AND USE RIGHTS". Notera att det där står att man måste installera licensen på en "physical hardware system" innan man får lov att använda den. Alltså kan man inte köpa en licens och installera på en virtuell maskin utan att först installera den på en fysisk - vilket i sin tur innebär att man inte får lov att använda den på en virtuell maskin. En smula förvirrande kanske.

Klargörande efterlyses

Microsoft borde gå ut och klargöra vad som gäller för Home Basic och Home Premium. Är det helt förbjudet att använda dessa utgåvor på Virtual PC? Kommer valideringen att fånga upp detta och ogiltigförklara licenserna för den som försöker ändå?

I så fall måste man ha en separat fysisk maskin för att kunna testa mjukvara på dessa operativsystem.

ämne

Lösning i sikte för PatchGuard-konflikten

Postat 2006-10-16, kl 02:48 • Ämne: Säkerhet, Windows Vista

Windows Vista kommer utökas med nya gränssnitt för utvecklare som gör antivirusprogram och brandväggar. Förhoppningen kan detta lösa konflikten om säkerhetsfunktionen PatchGuard.

PatchGuard är en ny säkerhetsfunktion i 64-bitarsversionerna av Windows som håller koll på att inget program går in och manipulerar Windows Kernel. Tillsammans med den obligatoriska signeringen av alla drivrutiner för Vista x64 ska detta sätta stopp för Rootkits och annan skadlig kod som försöker kringgå Windows säkerhetsfunktioner. Samtidigt stoppar det hackare som försöker gå runt DRM och Windows koperingsskydd.

Men även säkerhetsföretagen använder sig av liknande teknik. Ett antivirusprogram kan till exempel styra om alla funktioner som öppnar filer för att kontrollera att filerna inte innehåller några säkerhetshot. För att kunna göra detta måsta antivirusprogrammen på ett eller annat sätt kunna haka in sig mellan applikationerna och Windows. Samma sak gäller för brandväggar och program som letar efter Rootkits och spyware.

Således finns det goda motiv bakom både PatchGuard och säkerhetsföretagens vilja att kringgå det. En del företag har pckså känt sig utestängda av PatchGuard och menar att Microsoft är ute efter att ta över marknaden med OneCare Live. Symantec har klagat hos EU:s konkurrensmyndigheter och de nya API:erna kommer efter att Microsoft förhandlat med EU för att försäkra sig om att Windows Vista inte ska bli försenat.

Förhoppningsvis är detta en lösning som gör alla glada.

Funderar du på att provköra betaversionen av Microsoft Office 2007 börjar det bli ont om tid. Den 25/10 stänger Microsoft av möjligheten att ladda ned Beta 2 Technical Refresh.

När webbplatsen Office Preview stänger den 25/10 oktober kommer man inte längre att kunna ladda ned betaversionen av Office 2007 från Microsoft. Betaperioden tar officiellt slut den 30/10 och då stängs även diskussionsgrupperna samt sidorna på Microsoft BetaPlace. Dagen efter raderas alla SharePoint team sites kopplade till Office beta.

Microsoft planerar inte att släppa någon Release Candidate, utan går direkt till RTM med lansering i januari nästa år. Betatestare kommer att kunna fortsätta köra B2TR fram till den 15/3 medan serverprodukterna fungerar ända till den 31/5 2007.

ämne

Microsoft Virtual PC 2007 Beta

Postat 2006-10-14, kl 22:23 • Ämne: Microsoft, Windows Vista, Virtualisering

Microsoft har släppt en betaversion av Virtual PC 2007 som man kan ladda hem och testa. Bland förbättringarna utlovas inbyggt stöd för Windows Vista och bättre prestanda.

På ytan bjuder den nya versionen inte på några radikala överraskningar jämfört med föregångaren. Användargränssnittet är nästan identiskt och har bara utökats en aning med nya finesser. Har man kört Virtual PC 2004 känner man sig hemma direkt.

Stöd för Windows Vista

Bild: Windows Vista i guiden för att skapa en ny virtuell maskin
VPC 2007 Virtual Machine Wizard

Virtual PC 2007 har anpassats så att det går att köra på både 64-bitars Windows och Windows Vista. Den virtuella maskinen som emuleras är dock fortfarande strikt 32-bitars.

Nu finns det uttryckligt stöd för att använda Windows Vista som gästoperativsystem. Väljer man Windows Vista i guiden för att skapa en ny virtuell maskin får man 512Mb primärminne och 64 Gb hårddisk förvalt. Man bör alltså ha minst 1Gb minne i maskinen för att köra Vista i VPC.

Nytt för VPC 2007 är stöd för både Intels och AMDs hardware-assisted virtualization. En annan efterlängtad förbättring är att man kan använda ISO-filer som är större än 2.2Gb. Så nu går det att montera en DVD-ISO direkt utan att först emulera en fysisk DVD-spelare i värdoperativsystemet.

Separat licens för varje VM

Stödet för Vista gäller bara Vista Business, Vista Enterprise och Vista Ultimate Edition, eftersom Vista Home och Vista Home Premium inte får köras i virtuell miljö enligt licensavtalet. Dessutom krävs det att man köper en separat licens för varje gästoperativsystem som man installerar. Här är förklaringen till varför Microsoft ger bort licenserna till Virtual PC helt gratis.

Visserligen fungerar Virtual PC 2004 också ganska hyfsat med Windows Vista, men det kan ibland kräva viss handpåläggning och ge varierande prestanda. Virtual Machines som är skapade i Virtual PC 2004 går att använda direkt i Virtual PC 2007 så länge de inte har någon saved state.

Virtual PC 2007 hittar man här: Virtual PC 2007 Beta Program

ämne

Striktare licensvillkor för Windows Vista

Postat 2006-10-14, kl 00:23 • Ämne: Ekonomi, Windows Vista

Med Windows Vista begränsas möjligheten att använda samma windowslicens när man köper ny dator. Microsoft får också rätt att stympa misstänka piratkopior genom att stänga av finesser.

Nätverk & Kommunikation: "Det kommer inte att vara tillåtet att flytta en Vista-licens från en dator till en annan mer än en gång enligt operativsystemets licensavtal. Behöver du flytta en andra gång är det bara att köpa Vista på nytt."

Det är kraftig begränsning jämfört med Windows XP Retail där man får lov att flytta licensen till en ny dator hur många gånger som helst*. Har man däremot köpt Windows XP tillsammans med en ny dator, så kallad OEM-licens, är licensen redan idag knuten till en specifik maskin.

Misslyckad validering ger begränsningar

Det finns det också inskrivet i avtalet att Microsoft har rätt att stänga av viss funktionalitet om valideringsprocessen misslyckas.

Nätverk & Kommunikation: "Om Valideringen misslyckas kan mjukvarans funktionalitet påverkas lyder texten vilket mer eller mindre ger Microsoft fria händer att till exempel stoppa Vista från att fungera över huvud taget."

Om installationen inte går igenom valideringen kommer 3D-gränssnittet Aero Glass och USB-cachen ReadyBoost att stängas av. Dessutom skyddar Windows Defender anti-spyware bara mot kritiska hot. Man förlorar alltså inget jämfört med Windows XP. Dock finns det inget i licensavtalet som hindrar att Microsoft kan gå betydligt längre i framtiden.

Windows blir förbrukningsvara

Med dessa förändringar blir det meningslöst att köpa den dyra retailversionen. Windowslicensen får istället ses som en dyr förbrukningsvara som lever och dör med varje moderkort.

För vanliga användare som köper Windows förinstallerat på en ny dator innebär de nya licensvillkoren inga större praktiska förändringar. I varje fall så länge valideringen inte löper amok. Däremot blir det mera bekymmersamt för alla teknikintresserade som ofta bygger om och uppgraderar sina datorer.

Fotnot: Därom råder det tydligen delade meningar. Den exakta ordalydelsen i licensavtalet är "You may move the Software to a different Workstation Computer. After the transfer, you must completely remove the Software from the former Workstation Computer". Döm själva.

ämne

Oktober månadsuppdatering 2006

Postat 2006-10-12, kl 23:56 • Ämne: Microsofts månadsuppdatering

Microsofts månadsuppdatering för oktober består av 10 säkerhetsbulletiner. Uppdateringarna åtgärdar fel i Windows, Word, Excel, PowerPoint, Office och ASP.NET. Jag har läst igenom bulletinerna och skrivit några korta kommentarer.

Kritiska säkerhetsuppdateringar (Critical)

MS06-057: Vulnerability in Windows Explorer Could Allow Remote Execution

Bild: Windows Explorer Web View
Explorer Web View
Åtgärdar ett minneshanteringsfel i ActiveX-kontrollen WebViewFolderIcon. Felet kan utnyttjas av en angripare för att ta kontroll över maskinen via en webbsida som visas i Internet Explorer. Felet uppstår på grund av att parametrar till metoden setSlice() inte kontrolleras ordentligt innan de används för att styra en minneskopiering.

WebViewFolderIcon används i Windows Explorer Web View som bygger på HTML-mallar och skript för att visa innehåll och beskrivande text i vissa mappar. (CVE-2006-3730)

Påverkar: Microsoft Windows 2000, XP och Server 2003

MS06-058: Vulnerabilities in Microsoft PowerPoint Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar fyra olika säkerhetsbrister i Microsoft PowerPoint. De beror på minneshanteringsfel och brister koden som tolkar innehållet när PowerPoint läser in filer. Felen kan utnyttjas av angripare för att starta skadlig kod genom att lura användaren att öppna en speciellt preparerad PowerPoint-fil (.PPT). Störst risk att drabbas löper användare som kör PowerPoint 2000 eftersom en webbsida i Internet Explorer kan öppna en presentationer automatiskt utan något varningsmeddelande.
 • PowerPoint Malformed Object Pointer Vulnerability (CVE-2006-3435)
 • PowerPoint Malformed Data Record Vulnerability (CVE-2006-3876)
 • PowerPoint Malformed Record Memory Corruption Vulnerability (CVE-2006-3877)
 • PowerPoint Malformed Record Vulnerability (CVE-2006-4694)
Det sistnämnda felet utnyttjas av trojanen Trojan.PPDropper.F som installerar Backdoor.Ginwui.E som ger angriparen möjlighet att fjärrstyra maskinen.

Påverkar: Microsoft PowerPoint 2000, XP och 2003

MS06-059: Vulnerabilities in Microsoft Excel Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar fyra olika säkerhetsbrister i Microsoft Excel. De beror på minneshanteringsfel och brister koden som tolkar innehållet när Excel läser in filer. Felen kan utnyttjas av angripare för att starta skadlig kod genom att lura användaren att öppna en speciellt preparerad Excel-fil (.XLS) eller importera en fil i formatet Lotus 1-2-3. Störst risk att drabbas löper användare som kör Excel 2000 eftersom en webbsida i Internet Explorer kan öppna ett kalkylark automatiskt utan något varningsmeddelande. Påverkar: Microsoft Excel 2000, XP och 2003, samt Works 2004-2006.

MS06-060: Vulnerabilities in Microsoft Word Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar fyra olika säkerhetsbrister i Microsoft Word. De beror på minneshanteringsfel och brister koden som tolkar innehållet när Word läser in filer. Felen kan utnyttjas av angripare för att starta skadlig kod genom att lura användaren att öppna en speciellt preparerat Word-fil (.DOC). Störst risk att drabbas löper användare som kör Word 2000 eftersom en webbsida i Internet Explorer kan öppna ett dokument automatiskt utan något varningsmeddelande. CVE-2006-4693 är ett säkerhetshål som bara finns i Office för Apple Mac OS. Det sistnämnda felet utnyttjas av trojanen Trojan.Mdropper.Q som laddar hem Backdoor.Femo som ger angriparen möjlighet att fjärrstyra maskinen.

Påverkar: Microsoft Word 2000, XP och 2003, samt Works 2004-2006

MS06-061: Vulnerabilities in Microsoft XML Core Services Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar två olika säkerhetsbrister i Microsoft XML Core Services (MSXML) som används för att behandla information i XML-format.
 • Microsoft XML Core Services Vulnerability: Ett fel i ActiveX-kontrollen XMLHTTP medför att HTTP server-side redirect inte hanteras korrekt. Det kan utnyttjas av en angripare för att få tillgång till information om användarens kommunikation med andra webbplatser. (CVE-2006-4685)
 • XSLT Buffer Overrun Vulnerability: Ett buffertöverskridningsfel i Extensible Stylesheet Language Transformations (XSLT). Felet kan utnyttjas av en angripare för att ta kontroll över maskinen via en webbsida som visas i Internet Explorer. (CVE-2006-4686)
Påverkar: Microsoft XML Parser 2.6 och XML Core Services 4.0 och 6.0.

MS06-062: Vulnerabilities in Microsoft Office Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar fyra olika säkerhetsbrister i som drabbar flera applikationer i Microsoft Office, däribland Access, Excel, FrontPage, InfoPath, OneNote, PowerPoint, Project, Publisher, Visio och Word. Säkerhetsbristerna beror på minneshanteringsfel och brister koden som tolkar innehållet vid inläsning av filer. Detta kan utnyttjas av angripare för att starta skadlig kod som skickats med i ett dokument. Uppdateringen är bara kritiskt viktig för Office 2000. Påverkar: Microsoft Office 2000, XP och 2003.

Viktiga uppdateringar (Important)

MS06-063: Vulnerability in Server Service Could Allow Denial of Service and Remote Code Execution

Åtgärdar två säkerhetsbrister i Windows-tjänsten Server. Tjänsterna Server och Workstation används för att hantera delning av filer och skrivare på det lokala nätverket.
 • Server Service Denial of Service Vulnerability: Ett speciellt utformat anrop via SMB PIPE kan få Windows att krascha. (CVE-2006-3942)
 • SMB Rename Vulnerability: Ett minneshanteringsfel som kan utnyttjas av en autentiserad angripare för att ta kontroll över maskinen. Observera att angriparen då redan måste ha vissa rättigheter på maskinen. (CVE-2006-4696)
Påverkar: Microsoft Windows 2000, XP och 2003.

Måttligt viktiga uppdateringar (Moderate)

MS06-056: Vulnerability in ASP.NET 2.0 Could Allow Information Disclosure

Åtgärdar brister i filtreringen som ska förhindra Cross-site scripting (XSS), det vill säga att en användare kan mata in text på en webbsida som sedan tolkas som JavaScript av webbläsaren när texten visas för en annan användare. Felet rör ASP.NET-komponenter som används med inställningen AutoPostBack="true". Denna inställning gör att webbläsaren automatiskt laddar om sidan när användaren ändrar innehållet i ett fält. (CVE-2006-3436)

Påverkar: Microsoft .NET Framework 2.0

MS06-065: Vulnerability in Windows Object Packager Could Allow Remote Execution

Åtgärdar en säkerhetsbrist i hur Windows Object Packager (packager.exe) hanterar filnamn. Detta kan utnyttjas av en angripare för att skapa filer som kör kommandon när användaren öppnar dem. (CVE-2006-4692)

Påverkar: Microsoft Windows XP och Server 2003

Mindre viktiga uppdateringar (Low)

MS06-064: Vulnerabilities in TCP/IP IPv6 Could Allow Denial of Service

Åtgärdar tre olika säkerhetsbrister i IPv6 som i värsta fall kan resultera i att Windows kraschar. Observera att detta handlar om nästa generation av IP-protokollet och inte om IPv4 som idag används för vanlig Internettrafik. IPv6 ingår inte i grundinstallationen av varesig XP eller Server 2003. Påverkar: Microsoft Windows XP och Server 2003 med IPv6 installerat.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , , Intressant

ämne

Ökade problem med RC2 av Windows Vista

Postat 2006-10-10, kl 10:29 • Ämne: Windows Vista

Nu har jag kört Windows Vista Release Candidate 2 ett par dagar och tyvärr verkar build 5744 fungera sämre på min dator än RC1 update 5728.

Windows Vista RC2 var lika enkel att installera som föregångaren och Microsoft har lyckats snabba upp installationsprocessen avsevärt. Det första problemet jag stötte på är att Windows blåskärmar när man stänger ned och har stödet för flera bildskärmar aktiverat. RC2 är också den första version som har hängt sig någon gång under nedsläckningen. Skärmen blir svart med en vit muspekare och sen tar det stopp tills man trycker på datorns resetknapp.

Svart skärm har jag också råkat ut för när datorn fått stå ett tag så att bildskärmen har gått ned i strömsparsläge. Då händer det att Windows inte aktiverar skärmen igen och så att man blir tvungen att starta om maskinen.

[Bild: Krångel med videofiler]

Något har ändrats mellan 5728 och RC2 som har gjort Vista allergisk mot vissa videofiler. Många VOB och DivX-filer triggar ett fel när man väljer dem i Explorer eller öppnar en mapp där Explorer försöker visa minityrbilder. Detta blir snabbt väldigt irriterande.

I övrigt fungerar operativsystemet ganska bra nu. Så låt inte dessa skavanker avskräcka dig från att ladda ned en betaversion om du är nyfiken! Det är trots allt väldigt kul att hänga med i hur operativsystemet utvecklas. Se bara till att installera det på en extra hårddisk och att inte spara några datafiler där.

Om du fortfarande använder katastrofversionen Beta 2 av Windows Vista tycker jag att du ska uppgradera. Men om RC1 eller RC1 update 5728 fungerar kan det vara bra att ha is i magen tills det kommer en ny version efter 5744.

Fotnot: Jag installerar ny varje version på en tom hårddisk så att det inte är några gamla filer från en tidigare version som ligger och spökar.

ämne

Idag upphör supporten för Windows XP SP1

Postat 2006-10-10, kl 09:18 • Ämne: Säkerhet, Windows

Om du fortfarande inte har uppgraderat till Service Pack 2 på Windows XP är det hög tid nu. Idag tar supporten slut för XP Service Pack 1.

Service Pack 2 för Windows XP släpptes officiellt den 17:e september 2004 och introducerade en rad förändringar som stramade upp säkerheten. Det gjorde att en del applikationer slutade att fungera och man kunde därför blockera automatiska uppgraderingar fram till den 12:e mars 2005.

Nu har företagen haft mer än två år på sig att fixa till sin mjukvara så det borde inte vara några större problem att Microsoft nu överger SP1.

ämne

Google köper YouTube för 1,65 miljarder dollar

Postat 2006-10-10, kl 08:31 • Ämne: Google

Sökmotorjätten Google kommer att köpa den populära videowebbplatsen YouTube för motsvarande 12 miljarder kronor. Köpeskillingen betalas med aktier i Google.

[Bild: Google + YouTube. GoogleTube?]

YouTube har snabbt seglat upp som en av de ledande videotjänsterna på webben där användare kan dela med sig av egna videoklipp. Varje dag laddar användarna upp 65 000 nya videos på YouTube. Hela arkivet har ca 100 millioner videonedladdningar per dag.

Innehållet på YouTube varierar starkt i både stil och kvalité. Det är allt ifrån folk som sjunger och dansar framför sin webbkamera, videobloggar om sin vardag, till musikvideos och roliga klipp från TV.

Att användare laddar upp upphovsrättsskyddat material har gjort att film och musikbranschen uttryckt missnöje. Men en förmildrande omständighet är att YouTube begränsar både bild- och ljudkvalitén ganska ordentligt på klippen som laddas upp.

Google har också lyckats få till ett avtal med Sony och Warner Music om att få lägga upp alla deras musikvideor på Google Video. Förmodligen kommer detta avtal nu även YouTube till del.

Det finns en hel del guldkorn på YouTube men det är ändå ingen webbplats jag har fastnat för. Kanske för att jag själv inte känner något större behov av att ladda upp videos.

Lennart har skrivit en bra ananlys: Google köper YouTube för $1.65 miljarder.

Ett guldkorn fyllt av spänning : 500 000 volts

Säkerheten har varit fokus under utvecklingen av Internet Explorer 7. Slashdot skriver om en användare som har testat att installera så mycket skumma tillägg som möjligt för att se om Internet Explorer 7 klarar att återhämta sig bättre än Internet Explorer 6.

Testet gick ut på att hitta så många verktygsfält och tillägg som möjligt och klicka "ja" på alla frågor. Hur dumt det än låter så är det precis så som en del användare uppför sig. Många användare bryr sig inte ens om att läsa varningsmeddelanden utan accepterar glatt vad som helst för att komma vidare. Detta brukar kallas The dancing pigs problem.

Experimentet handlar alltså inte om hur säker Internet Explorer 7 är utan snarare om hur mycket svårare det har blivit för klick-glada användare att skjuta sig själv i foten.

Mycket är vunnet med User Account Control och Protected Mode som ger en mängd extra varningar. Det visar sig också att Internet Explorer 7 är väldigt duktig på att skaka av sig alla lössen och återställa sig till ursprungsläget.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , ,

ämne

Regeringskansliets telefonloggar raderades i förtid

Postat 2006-10-09, kl 06:16 • Ämne: Politik

De telefonloggar som kunde ha visat vart den tidigare statssekreteraren Lars Danielsson befann sig på flodvågskatastrofens första dag rensades ut långt i förväg.

Enligt normala rutiner lagras telefonloggarna för de 4 500 fasta telefoner som är anslutna till regeringskansliets växel i ett helt år. Således borde det inte ha varit några svårigheter för Katastrofkommissionen att granska om någon ringt till UD från Lars Danielssons anknytning på annandagen 2004.

Men när Katastrofkommissionen begärde att få se loggarna visade det sig att de redan var raderade. I mitten av juli hade rättschefen Bengt Nordqvist - enligt honom själv på eget initiativ - lägligt beslutat att lagringstiden skulle halveras från ett år till sex månader.

Säkerhet & Sekretess: "under senvåren 2005 hade katastrofkommissionen påpekat att Danielsson och Dahlgren lämnade olika uppgifter och väntade på en redogörelse. Efter att de Danielsson och Dahlgren diskuterat detta via mail bestämmer sig Bengt Nordqvist, rättschef vid regeringskansliets förvaltningsavdelning för att radera loggfilerna. [...] Statsrådsberedningens säkerhetschef Jan Mårtensson beordrade också IT-avdelningen att aktivt radera alla telefonloggar äldre än sex månader."

Raderingen ställde till med tekniska problem eftersom systemet är konstruerat för att spara loggarna i minst ett år. Loggarna används som ekonomiskt underlag så att man kan dela upp räkningen på varje avdelning. Så efter raderingen ändrade de tillbaka lagringstiden till ett år igen. Det borde väl tala sitt tydliga språk.

En av nyheterna i Outlook 2007 är att Microsoft har byggt in en RSS-läsare. Tyvärr kan man råka ut för lite problem med den när man uppgraderar till Beta 2 Technical Refresh.

Jag har haft lite bekymmer med Outlook 2007 sedan jag uppgraderade till B2TR. När jag nu ändå skulle uppgradera till Windows Vista RC2 var det lika bra att tag i problemet.

Bild: RSS i Outlook 2007 Beta 2 TR
RSS i Outlook 2007 Beta 2 TR

Michael Affronti som är Program Manager för Outlook har skrivit ett inlägg med instruktioner som visade sig värdefulla. Här är stegen i korthet:

 1. Exportera alla prenumerationer till en OPML-fil från Outlook 2007 Beta 2 (File->Import and Export)
 2. Uppgradera med Beta 2 Technical Refresh.
 3. Kör kommandot "Outlook /cleansharing" - Detta tar bort alla prenumerationer i Outlook men rör inte några mappar eller annan data. Observera att det också tar bort alla prenumerationer för Sharepoint och kalendern.
 4. Radera mapparna i "RSS Feeds".
 5. Vänta på synkning om du kör med Exchange.
 6. Importera alla prenumerationer igen från OPML-filen.

Det löste mina problem med att Outlook inte lägre kunde hitta mappen "RSS Feeds" efter att jag uppgraderat till B2TR. Dessutom slutade Outlook att envist försöka laga en dokumentmall genom att om och om igen köra igång installationsprogrammet.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , intressant

ämne

Windows Vista Release Candidate 2

Postat 2006-10-07, kl 17:52 • Ämne: Windows Vista

Microsoft har släppt Release Candidate 2 av Windows Vista. Den är build nummer 5744.

Windows Vista Team Blog: "This new build of Windows Vista offers users a higher level of performance and stability – improving what was established in Windows Vista RC1. We were able to also fix many of your bugs reported from RC1 and implement them for RC2. [...] We’re almost finished with Windows Vista – RTM is almost here"

Kan man tänka sig att de satsar på att nå RTM lagom till build 5800?

Vista RC2 går att ladda ned här: Windows Vista RC2 (x86 and x64) English

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , ,

Tidigare inlägg

2006-09-24 : Windows Vista RC1 update Build 5728

ämne

Microsoft höjer ribban för piraterna

Postat 2006-10-06, kl 06:37 • Ämne: Windows Vista

Med Windows Vista och Longhorn Server tar Microsoft hårdare tag mot piratkopieringen. Tekniken Software Protection Platform kommer så småningom att användas i alla Microsofts produkter.

Piratkopierade volymlicensnycklar

De flesta piratinstallationer av Windows XP använder volymlicensnycklar (VLK) som antingen stulits från företag eller räknats fram med program som piraterna själva har konstruerat. Anledningen till att Windows med VLK är så populärt bland piraterna är att de inte behöver aktiveras mot Microsofts servrar.

Software Protection Platform

För att komma åt detta introducerade Microsoft piratspärren WGA, en påbyggnad på Windows XP som kompletterar produktaktiveringen med en återkommande valideringsprocess. WGA har hitintills i första hand stoppat piratkopierare att ladda hem extraprogram från Microsoft. Men med Windows Vista har Microsoft integrerat Software Protection Platform betydligt djupare redan från början och kan nu agera mera aggressivt.

För att förhindra att pirater stjäl produktnyckeln från en dator med Windows Vista kommer den att hållas krypterad och Windows med VLK kommer inte längre att vara undantaget från aktivering. Med Volume Activation 2.0 får dessa kunder istället välja på att använda Multiple Activation Keys (MAK) eller Key Management Service (KMS).

Volymlicens: MAK eller KMS

Multiple Activation Key är en licensnyckel som kan användas för att aktivera ett visst antal installationer. För varje dator som aktiveras med nyckeln räknas antalet återstående aktiveringar ned hos Microsofts server. Varje maskin kan aktiveras individuellt mot Microsofts aktiveringsserver eller via en central MAK Proxy Activation server hos kunden.

Det andra alternativet är att kunden sätter upp en Key Management Service som fungerar som aktiveringsserver för klienterna. Skillnaden är att varje klientdator försöker aktivera på nytt mot denna server en gång i veckan och slutar fungera om de inte lyckas aktivera igen inom 180 dagar. Tanken är att om någon bär hem en dator från jobbet och försöker fortsätta använda den utan giltig licens så slutar den att fungera efter ett halvår.

Produktaktivering

För enskilda licenser fungerar aktiveringen på samma sätt som med Windows XP och Windows Vista måste aktiveras inom 30 dagar. PC-tillverkare kan fortfarande installera Windows Vista OEM föraktiverat.

Windows övergår i Reduced Functionality Mode (RFM) om man:

 • Inte aktiverar Windows inom 30 dagar.
 • Inte aktiverar Windows inom tre dagar efter att man ändrat i hårdvaran.
 • Har VLK med KMS och inte har omaktiverat inom 210 dagar.
 • Inte aktiverar Windows inom 30 dagar efter att man bytat ut hårddisken.

En ny produktaktivering krävs om:

 • Windows upptäcker att man försökt hacka aktiveringen.
 • Windows märker att man försökt manipulera licensfilerna.
 • Om licensnyckeln är svartlistad hos Microsofts servrar.
 • "other indications that the software is not or is no longer genuine Microsoft software"

Produktvalidering

Förutom produktaktiveringen får installationen också genomgå validering om och om igen. Kritiska säkerhetsuppdateringar är undantagna, men annars måste Windows valideras varje gång systemet uppdateras med Windows Update eller man vill använda Microsofts onlinetjänster. I princip kan man säga att man måste befatta sig med valideringen om man är uppkopplad mot nätet.

Om valideringen misslyckas stängs den rad funktioner av:

 • Det nya gränssnittet med 3D-effekter (Aero) slutar att fungera.
 • Windows defender anti-spyware skyddar bara mot kritiska hot.
 • ReadyBoost stängs av.
 • Texten "This copy of Windows is not Genuine" visas på skrivbordet.
 • Användaren kan tvingas göra om produktaktiveringen.

Reduced Functionality Mode

När Windows hamnar i Reduced Functionality Mode (RFM) får användaren bara fyra alternativ:

 • Aktivera Windows.
 • Logga in med Windows i Reduced Functionality Mode.
 • Skriva in en annan produktnyckel.
 • Aktivera via telefon.

Väljer man att använda Windows med Reduced Functionality Mode blir man inloggad med en svart bakgrund utan skrivbordsikoner eller startmeny. Webbläsaren startas och man kan surfa till en webbsida där man kan köpa en ny produktnyckel. Efter en timme loggas användaren automatiskt ut och man måste logga in igen.

Antaligen är RFM extra skojligt om man har använt Bitlockers diskkryptering så att man inte kan komma åt filerna från något annat operativsystem eller flytta disken till en annan dator.

Slutsats: Ribban har höjts rejält

Software Protection Platform innebär att Microsoft tar i med hårdhandskarna mot piratkopierare. Windows Vista innehåller en mängd nya skydd som ska hindra piratkopierare och hackare från att kringgå aktivering och validering. Med Kernel Patch Protection och obligatorisk signering av alla drivrutiner får Microsoft stor kontroll över vilken kod som kan köra i Kernel mode och vad den kan göra. Smarta hackare hittar säkert något sätt att gå runt detta, men ribban har höjts rejält.

Det som är lite skrämmande med den här utvecklingen är att man inte längre kan köpa, installera och aktivera Windows och sedan känna sig trygg med att allt fungerar. Att man köpt en Windowslicens innebär inte längre nödvändigtvis att man får lov att använda den i all oändlighet. Återupprepade fadäser med WGA har visat att man kan råka i kläm utan att ha gjort något fel.

I en förlängning kan man också tänka sig att andra tillverkare följer efter så det blir ett rent minfält av aktiveringar, valideringar och kontroller för alla möjliga program.

ämne

Vista och Office kommer att svida i plånboken

Postat 2006-10-06, kl 01:57 • Ämne: Windows Vista

Hur mycket kommer det att kosta för ett företag att uppgradera till de kommande versionerna av Windows och Office? Får man tro James Gaskin på ITWorld lär det inte bli billigt.

James Gaskin: "I estimate each Vista user will cost your company between $3,250 and $5,000. That's each and every Vista user. Money will go to Microsoft for Vista and Office 2007, to hardware vendors for new PCs and components"

James ger också en förklaring till hur han kommit fram till den uppskattningen och förmodligen har han tagit i lite väl i överkant. Men att det kommer att bli en kostsam historia står helt klart.

Högre priser och ny hårdvara

Priset på både Windows och Office kommer att bli högre än på dagens toppversioner. Många företag kommer också att känna sig tvingade till att teckna licensprenumerationer, så kallad Software Assurance, för att få tillgång till Windows Vista Enterprise Edition.

Windows Vista kräver mycket mer av datorn än Windows XP, så om inte hårdvara är purfärsk blir det att köpa nytt. Microsoft har angett 512Mb minne och 800Mhz CPU som grundkrav. I praktiken bör man nog se 1Gb minne och en 2 Ghz processor som absolut minimum. Vill man ha full glädje av det nya användargränssnittet krävs dessutom ett grafikkort som klarar DirectX 9 och har minst 128Mb grafikminne.

Glöm inte fördelarna

Att det kommer nya versioner av program och att man behöver köpa i nya maskiner med några års mellanrum ingår i en normal driftsbudget. Vill man hoppa på tåget från början kommer det visserligen att svida mer än vanligt i plånboken uppgradera allt på en gång. Men utvecklingen går i rasande takt och om något år kommer även den billigaste budgetdator att klara av att köra Vista helt utan problem.

När man fokuserar på kostnader är det lätt att glömma att man också får något för pengarna - en säkrare och förhoppningsvis både roligare och mera produktiv miljö att jobba med.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , , Intressant

ämne

WGA krånglar för volymlicenskunder

Postat 2006-10-04, kl 19:16 • Ämne: Windows

Microsoft piratspärr Windows Genuine Advantage (WGA) krånglar igen. Denna gången är det kunder som har volymlicensavtal som får ta smällen.

Computer Sweden: "– Plötsligt får kunden meddelande om att deras fullt legala version av Windows XP är en piratkopia, säger Peter Lutteman, Topnordics produktspecialist på Windows. På forumet forums.microsoft.com/genuine bekräftar Microsoft att det finns ett problemet men bara att det rör vissa av företagets kunder som har volymlicenser."

På Microsofts WGA-forum finns instruktioner hur man kan komma runt problemet om man är drabbad.

1) Delete the data.dat file from C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Windows Genuine Advantage\data
2) Revisit http://www.microsoft.com/genuine/downloads/validate.aspx to confirm that the machine is now genuine.
3) Run wgatray.exe /b from the command line to ensure that the latest validation is updated for WGA Notifications. This command may not be present on the user’s machine and should not be considered an error if it is not. Please ensure that this is run as an Administrator. A reboot may be required to remove all non-genuine notifications."

Tyvärr är nog detta varken första eller sista gången som WGA ställer till problem för Microsofts kunder. Microsoft ser inte en godkänd validering som ett permanent tillstånd utan något som ska kontrolleras om och om igen. Det innebär att buggar hos Microsoft – som det är frågan om i det här fallet – kan sätta käppar i hjulet för folk som använt samma Windowsinstallation i åratal.

ämne

SSU-ombudsmannen läckte lösenorden

Postat 2006-10-04, kl 17:03 • Ämne: Folkpartiets spionskandal

SSU-ombudsmannen Niklas Sörman ska nu ha erkänt att han läckt inloggningsuppgifterna till Socialdemokraternas nät.

SR Ekot: "SSU:s ombudsman i Skaraborg, Nicklas Sörman, medger nu att han var källan till inloggningen som en folkpartist använde för att logga in på socialdemokraternas interna datornät Sapnet. Det var Liberala ungdomsförbundet Västs före detta ordförande Nicklas Lagerlöf som fick lösenordet"

Nicklas Lagerlöf lämnade informationen vidare till Per Jodenius som så småningom kom att stå som syndabock för inloggningarna.

Per Jodenius: "Nu visar det sig att SSU:aren Niklas Sörman oxå loggat in och dessutom att det var han som lämnade ut uppgifterna till Nicklas Lagerlöf, som i sin tur gav dom till mig. Detta har jag och Lagerlöf hävdat hela tiden. Men som sagt, sanningen kommer alltid fram, förr eller senare, varisig man vill det eller inte."

Att någon i SSU skulle lämna ut den hemligaste delen av Socialdemokraternas nät till fienden inför ett valår lät väldigt långsökt. Så långsökt att Sörman har anmält Lagerlöf för förtal. Ett trick som kan visa sig straffbart om han nu erkänner.

ämne

Fildelningsdömd frikänd av hovrätten

Postat 2006-10-02, kl 23:54 • Ämne: Fildelning, Programvara

Svea hovrätt friade mannen från Västerås som stod anklagad för att ha delat ut en upphovsrättsskyddad film på nätet. Därmed underkände de tingrättens fällande dom och den pinsamt svaga bevisningen den byggde på.

IDG: "Svenska Antipiratbyrån har laddat ner Hip hip hora från DC++, enligt dem från 29-åringen. Som bevis tog de skärmdumpar och spelade in trafiken mellan datorerna med kontrollprogrammet CommView. Enligt hovrätten var det inte tillräckligt eftersom det inte går att bevisa att ip-numret hörde till den anklagades dator, eller att det inte var någon annan som använde datorn vid det tillfället."

Tingsrättens dom var uppseendeväckande då den till största delen byggde på lättförfalskade skärmdumpar och loggfiler, framtagna av vittnen som själva är knutna till den ena parten. Hovrättens dom är alltså en signal om att rättsäkerheten givetvis även ska omfatta de som är misstänkta för upphovsrättsbrott.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

Tidigare inlägg

2005-10-12 : Svag bevisning i fildelningsrättegången

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot