Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Wikipedia får bra betyg av Svenska Dagbladet

Postat 2006-03-31, kl 01:52 • Ämne: Internet

Ännu en granskning av Wikipedia visar att uppslagsverket fungerar förvånansvärt bra. Svenska dagbladet har låtit jämföra med svenska Nationalencyklopedin.

SvD: "Trots hårdnad konkurrens på internet är Nationalencyklopedin fortfarande det bästa lexikonet. Det visar SvD:s granskning. Men experter ger det omdiskuterade nätuppslagsverket Wikipedia ett gott omdöme."

Med tanke på att det är en Wiki som vem som helst kan skriva in fakta i är det riktigt konstigt att det fungerar så bra i praktiken. Den nackdelen är också systemets största fördel. Andra användare kan också ändra och se till att uppenbara felaktigheter tas bort. En ytterligare fördel är att man kan se vilka ändringar som gjorts tidigare och få tillgång till flera synvinklar än den som presenteras på sidan just nu.

Själv användar jag NE och Wikipedia ungefär lika mycket, fast på skilda områden. Svenska uppslagsord och definitioner samt översättning fungerar bra på NE, medan sådant som är IT-relaterat eller dagsaktuellt är bättre hos Wikipedia. Wikipedia ger dessutom massor av externa länktips där man kan gå vidare och läsa mera bakgrundsmaterial.

Man får ta Wikipedia för vad det är och läsa innehållet lika kritiskt som allt annat på nätet. Samtidigt måste man komma ihåg att inte heller kommersiella uppslagsverk är felfria, och det är väl snudd på omöjligt att få något rättat i ett sådant. Att en gratistjänst som Wikipedia ens kan vara med och tävla med dyra referensverk måste vara ett bra betyg.

Arbetsgruppen som jobbar med att skapa en ISO-standard av dokumentformatet OpenDocument (ODF) har fått en deltagare från Microsoft.

ODF är en XML-baserad standard för textdokument, kalkylark, presentationer och diagram som används av bland annat OpenOffice. Fördelen med ODF är att formatet är fritt att implementera och använda utan restriktioner, något som är viktigt för att minimerar risken att informationen som sparas blir allt för hårt knutet till verktyg från en viss leverantör och kanske svår att läsa någon gång i framtiden.

Många hoppades på att Microsoft skulle välja att använda ODF när de nu ändrar format på dokumenten i Office och börjar lagra med XML. Tyvärr har Microsoft valt att inte stödja ODF utan utveckla ett eget XML-baserat format som heter Open XML. Även Microsofts format håller på att standardiseras av ECMA och så småningom av ISO.

Konceptuellt finns det fler likheter än skillnader mellan de två formaten och det hade varit en stor fördel för användarna om det gick att komma överens om ett enda format. Det är förmodligen bristande vilja och baktankar om vem som kommer att äga rättigheterna till formatet som sätter käppar i hjulet.

När nu Microsoft har skickat en representant till det konkurrerande lägret är misstänksamheten stor med konspirationsteorier om att Microsoft vill bromsa ODF till förmån sitt eget format. Det för osökt tankarna till IETFs arbetsgrupp mot skräppost (MARID) som fick läggas ned efter att Microsoft i sista stund plockat fram ett par patent ur hatten och krävde att alla som använder tekniken måste skaffa sig en licens.

Microsoft förnekar energiskt att syftet med att skicka en representant till arbetsgruppen för ODF är att ställa till besvär. Tanken med en öppen standardiseringsprocess är att alla som är intresserade ska få vara med och påverka. Dessutom får Microsoft inte rösträtt. Men nog är det lite märkligt att de intresserar sig för ett format de själva inte vill använda?

Vill du vara med och betatesta Window Vista och Office 2007? Då kan du anmäla ditt intresse för Beta Experience på Microsofts hemsida.

Microsoft: "Nu lanseras den nya generationen Microsoft Windows och Office. Häng med från början och följ de nya produkterna på vägen mot den slutliga versionen. Som medlem av Beta Experience med Windows Vista och Microsoft Office får du tillgång till värdefulla resurser, expertkunskap och extra bonusmaterial. Naturligtvis har du också möjlighet att ladda ned eller beställa nya Beta-versioner. Din prenumeration kommer att omfatta ordinarie utgåvor av nyhetsbrevet Beta Experience med expertkunskap om Windows Vista och Microsoft Office."

ämne

Vad är din Hacker Handle?

Postat 2006-03-27, kl 02:37 • Ämne: Skoj

[Min hacker handle: Mind Phantom]

Där ser man. Du kan skaffa en egen hacker handle genom att besöka The Hacker Handle Generator.

ämne

Tactile 3D - Hollywoodinspirerad filhantering

Postat 2006-03-26, kl 18:39 • Ämne: Skoj

Har du någonsin haft lust att virtuellt flyga igenom ditt filsystem på samma sätt som i en Hollywood-rulle är Tactile 3D något för dig.

Filsystemet presenteras som en rymd med mappar som sfärer och olika ikoner för individuella filer. Vill man navigera till en mapp så åker man helt enkelt in i öppningen på sfären. Man kan navigera runt och utföra de vanligaste åtgärderna som att flytta filer, byta namn, radera, öppna filer m.m.

Här är några bilder på hur det kan se ut om man bläddrar bland musik- och videofiler.

[Fem mappar][Meny med åtgärder man kan utföra på mappen][En mapp med videofilmer][ett MP3-album]
(Klicka på bilderna för att se större versioner)

Har man en Logitech iFeel kan man också få force feedback. Jag letade fram min gamla iFeel-mus och måste nog säga att det fungerar ganska bra. Som verktyg betraktat är Tactile 3D kanske inte så väldigt praktiskt, men det är kul att leka med en stund. Varningen som visas när man startar programmet är ändå på sin plats - det är en fungerande filhanterare och inget spel.

Tactile 3D är gratis att prova i 30 dagar och fungerar med Windows 2000 / XP på minst en P3/Athlon XP, 512Mb ram, GeForce2/32Mb och OpenGL 1.4.

I veckan meddelade Microsoft att Windows Vista åter igen är försenat och att man måste ha avtal om volymlicens för att få tillgång till den färdiga versionen av Vista i år. Tyvärr verkar samma sak gälla för nästa version av Office – Office 2007. De som har volymlicens kan börja köra Office i slutet av året medan vanliga kunder får vänta till nästa år. En fördröjning som lär ge piratkopierarna ett ordentligt försprång.

Den som väntar på något gott väntar som bekant alltid för länge. :)

ämne

Ska 60 % av Windows Vista skrivas om?

Postat 2006-03-25, kl 03:40 • Ämne: Windows Vista

En artikel på webbplatsen Smarthouse har fått fart på ett rykte om att stora delar av koden till Windows Vista kommer att skrivas om. De skriver så här:

Smarthouse: "Up to 60% of the code in the new consumer version of Microsoft new Vista operating system is set to be rewritten as the Company "scrambles" to fix internal problems a Microsoft insider has confirmed to SHN."

Det låter fullständigt orimligt i mina öron. Källkoden till Windows Vista omfattar ungefär 50 000 000 rader kod och har mer än 10 år av bakåtkompatibilitet att ta hänsyn till. Större delen av koden fungerar utmärkt och att skriva om den skulle säkerligen introducera fler fel än det rättar till. Bara att testa så mycket kod för kompatibilitet med existerande applikationer är en ren mardröm.

En rimligare tanke är att Media Center eller vissa delar som är specifika för Home-versionen av Vista ska skrivas om. Konsumentversionerna har också blivit fördröjda till början av nästa år. Men det är ändå bråttom eftersom koden till samtliga versioner ska vara identiska och innehålla alla funktioner. Den som vill uppgradera ska bara behöva köpa en ny licens och låsa upp fler funktioner utan att behöva installera om.

Uppdaterat 2006-03-25: BetaNews - Microsoft: No Vista Code Changes

Secunia varnar för en allvarlig säkerhetsbrist i Internet Explorer som kan utnyttjas för att ta kontroll över besökarens dator.

När funktionen createTextRange() används tillsammans med en radio button kan det uppstå ett minneshanteringsfel som leder till att en angripare kan köra valfri kod. Kod för att utnyttja felet är i omlopp och Microsoft rekommenderar användare att stänga av Javascript tills en uppdatering släpps.

ämne

Mars månadsuppdatering 2006

Postat 2006-03-17, kl 01:05 • Ämne: Microsofts månadsuppdatering

Microsofts månadsuppdatering för mars består av två säkerhetsbulletiner. Uppdateringarna åtgärdar fel i Windows och Office. Jag har läst igenom bulletinerna och skrivit några korta kommentarer.

Kritiska uppdateringar

MS06-012: Vulnerabilities in Microsoft Office Could Allow Remote Code Execution

Denna bulletin består av sex olika uppdateringar som till majoriteten är inriktade på minneshanteringsfel i Microsoft Excel.

Flera olika valideringsbrister öppnar för buffertöverskridningsfel som gör att en angripare kan köra igång medskickad kod när användaren öppnar en manipulerad fil. För Office XP och 2003 krävs det att användaren själv öppnar filen medan det i Office 2000 finns risk att felet kan utnyttjas utan användarens medverkan via t.ex Internet Explorers Excel-plugin. Word, Excel, Outlook och PowerPoint är också sårbara för manipulerad information i metadata för routing slips. Koden som körs vid ett framgångsrikt angrepp körs med samma rättigheter som den inloggade användaren.

Påverkar: Office 2000 / 2002 / XP / 2003 och Works

Viktiga uppdateringar

MS06-011: Permissive Windows Services DACLs Could Allow Elevation of Privilege

Ett konfigurationsfel i grundinstallationen av Windows XP och Server 2003 ger allt för generösa rättigheter att hantera vissa tjänster.

Vanliga användare kan stoppa, starta och ändra inställningarna för MSDTC, DHCP, NetBT, TCP/IP och Remote Access. Genom att manipulera, peka om, eller byta ut programfilerna kan att användaren köra igång egen kod med systemrättigheter. För att kunna utnyttja felet måste angriparen ha ett giltigt konto på maskinen och på Server 2003 krävs dessutom medlemskap i gruppen Network Configuration Operators.

Påverkar: Windows XP SP1 och Server 2003

ämne

Rolling Madness 3D

Postat 2006-03-16, kl 18:42 • Ämne: Skoj
[Rolling Madness 3D]

Dag tipsar om en snygg version av det klassiska spelet Marble Madness som går att ladda ned gratis.

Spelet heter Rolling Madness 3D och har en härlig retrokänsla som påminner om hur kul det var att spela Marble Madness på Sinclair ZX Spectrum och senare Commodore Amiga. Ladda hem och njut!

ämne

Extend Firefox Contest avgjord

Postat 2006-03-06, kl 01:24 • Ämne: Firefox

Tävlingen om vem som kan göra den bästa utökningen till webbläsaren Firefox är avgjord. Jag har testat de vinnande bidragen och skrivit några korta kommentarer.

Grand Prize

Best New Extension Overall: Reveal (Michael Wu)

Visar klickbara miniatyrer av de webbsidor som är laddade. Man kan också titta på en tidslinje med webbsidor som tidigare varit laddade i de olika flikarna och på så sätt snabbt hitta tillbaka. Innehåller också ett förstoringsglas och en sökfunktion för historiken.

Best Upgraded Extension: Web Developer (Chris Pederick)

Lägger till en verktygsrad med massor av funktioner för den som utvecklar webbsidor. Till exempel kan man redigera sidans CSS och se resultatet direkt applicerat på sidan, rama in olika element, och få fram detaljerad information om i stort sett allt på sidan. Mycket användbart!

Best Use of New Firefox 1.5 Features: Firefox Showcase (Josep del Rio)

Öppnar ett nytt fönster med minityrer av de webbsidor som är laddade i olika flikar. Om man tycker denna insticksmodul är bättre eller sämre än Reveal är nog en fråga om tycke och smak. Syftet och funktionen är snarlik.

Best in Class

Most Innovative - new: Viamatic Foxpose (Vivek Jishtu)

Ännu en variant på temat att visa klickbara miniatyrer av webbsidor som är laddade i olika flikar. Medan Reveal låter minityrerna flyta i ett eget lager framför webbsidorna i webbläsaren, och Firefox Showcase öppnar dem i ett nytt fönster, så visar Foxpose dem i en egen flik.

Most Innovative - upgraded: Sage (Peter Andrews)

En insticksmodul som integrerar en enkel RSS-läsare direkt i webbläsaren. Hanterar Firefox Live Bookmarks och laddar automatiskt webbsidan som varje inlägg är taget ifrån.

Most Useful - new: Separe (Massimo Mangoni)

Gör det möjligt att lägga till speciella markörer som fungerar som visuella avgränsare mellan olika grupper av flikar.

Most Useful - upgraded: Scrapbook (Taiga Gomibuchi)

skapar en virtuell urklippsmapp där man kan lagra webbsidor man vill spara på. Fördelen mot att spara sidorna direkt på disk är att Scrapbook gör det enkelt att hålla reda på urklippen och plocka fram dem igen.

Best User Experience - new: Reveal (Michael Wu)

Se ovan.

Best User Experience - upgraded: All-in-One Sidebar (Wennemaring)

Lägger till verktygsrad där man snabbt kan ta fram surf-historik, nedladdningar, bokmärken, installerade tillägg, DOM-inspector m.m.

Best Integration with a Web Service – new: My Stickies (Jacob Wright)

MyStickies.com gör det möjligt att sätta virtuella PostIT-lappar på webbsidor som sedan dyker upp när man besöker sidan nästa gång. Är tänkt att fungera som ett komplement till bokmärken.

Best Integration with a Web Service – upgraded: Forecast Fox (Aaron Sarna)

Visar väderprognoser och satellitbilder från AccuWeather.com.

Min favorit

Min personliga favorit bland bidragen är helt klart Web Developer. Sage och Scrapbook får dela på andraplatsen.

ämne

Kritik mot överdriven Excel-användning

Postat 2006-03-04, kl 23:21 • Ämne: Microsoft Office

Revisionsfirman KPMG skriver i en rapport att en del företag förlitar sig för mycket på Excel. Exakt vad de varnar för råder det dock delade meningar om.

I en blänkare för en artikel på E24 skriver Aftonbladet:

Aftonbladet: "Tunga revisorer varnar för att Microsofts kalkylprogram inte är tillförlitligt."

Artikeln på E24 ger en annorlunda bild. På frågan om vad det är för fel på Excel blir svaret att det inte är programmet i sig, utan hur det används.

E24: "- Kanske inga fel men det finns bättre och säkrare kalkylverktyg. Problemet är att alla har det, det är svårt att lägga in behörighetskontroller, dokumentationen är i de allra flesta fall obefintlig och supportmöjligheterna mycket små jämfört med de mer standardiserade verktygen."

Vilka verktyg man bör använda i stället för Excel står det tyvärr inget om. Läser man Computer Sweden beskrivs samma varning så här:

Computer Sweden: "Revisionsföretaget KPMG råder i en rapport stora företag att inte bara använda Excel i sitt bokslutsarbete. Det kan resultera i dålig dokumentation."

Alltså handlar det inte om några konkreta buggar i programmet utan om att det används på fel sätt. Det är stor skillnad.

Excel är ett mycket bra kalkylprogram, men det är naturligtvis inte något universalverktyg som passar alla typer av uppgifter. Att många trots det kanske väljer att använda Excel beror helt enkelt på att de försöker lösa nya uppgifter med hjälpmedel de redan bemästrar. Det kan man knappast lasta Excel för.

ämne

Crossbow - WPF och WinForms i samklang

Postat 2006-03-01, kl 16:40 • Ämne: WinForms

I ett avsnitt av MSDN TV visar Mike Henderlight hur man kan blanda Windows Forms och Windows Presentation Foundation i en och samma applikation.

Tekniken går under namnet "Crossbow" och innebär att man använder en Host Control för WinForms i XAML eller använder en WPF-host i sin WinForm. Av demonstrationen att döma verkar det både enkelt och smidigt.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot