Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

DivX krånglande femårsjippo

Postat 2005-09-30, kl 18:22 • Ämne: Diverse

Igår fyllde DivX fem år och firade med en dags gratis nedladdning av DivX Create Bundle. Normalt kostar paketet 20 dollar så det var klart att man nappade på det erbjudandet.

DivX Create Bundle

Själva mjukvaran är exakt samma som ingår i DivX Create Bundle Free Trial, det vill säga 15 dagars användande av DivX Converter och 6 månaders användande av DivX Pro. Nycklarna för att låsa upp spärrarna skulle komma omedelbart via e-post, men de har i skrivande stund ännu inte dykt upp.

Överbelastade e-postservrar

Tydligen blev deras e-postserver överbelastad och DivX lovar nu att nycklarna ska skickas ut inom de närmaste dagarna. Det problemet var kanske inte helt svårt att förutse, och tyvärr tog det också tid innan informationen kom upp på deras webbplats. Det han generera besvikna inlägg på supportforumet och förmodligen har många fler bara besviket antagit att de blivit blåsta.

När man planerar den här typen av jippo är det alltså viktigt att redan på förhand ha tänkt ut vad man ska göra om det uppstår problem.

Annonser eller "artwork"?

En detalj att notera är att DivX programpaket innehåller sådant som normalt klassas som adware och/eller spyware. DivX hävdar visserligen motsatsen genom att kalla sina annonser artwork och definiera spyware som något som skickar iväg personlig information. De skickar också med Google Toolbar som, helt oavsett hur bra och nyttig den är, inte alls är relaterad till programmen man har valt att ladda ner.

Uppdaterat 2005-10-04: Det tog tid, men serienummret kom till sist. Dock låste den inte upp alla delarna i programpaketet. Insticksmodulen för MPEG-2 får man betala extra för.
ämne

Digital Radio Mondiale (DRM)

Postat 2005-09-27, kl 02:02 • Ämne: Teknik

Computer Sweden skriver om en ny generation radiomottagare som klarar av såväl vanliga analoga sändningar samt digitala DAB och DRM. Det sistnämnda handlar inte om kopieringsskydd som man lätt kan tro, utan om radiosystemet Digital Radio Mondiale.

Digital Radio Mondiale är främst tänkt att användas på kort- och mellanvågsbanden, och levererar en ljudkvalité som ungefär ska motsvara dagens FM-sändningar, kodade i MPEG4 AAC.

Så var det då det här med namnet. Jag förstår inte hur de har resonerat när de fullt medvetet väljer ett namn som ger samma trebokstavsförkortning som Digital Rights Management. Det hade kanske varit bättre att kasta om orden på något sätt (MDR verkar vara upptaget av MittelDeutscher Rundfunk) eller hitta på ett annat namn. För hur många associerar DRM till något positivt? Är det inte snarare något som man förknippar med krångel och begränsningar?

Om inte annat borde de vara medvetna om att det kommer att ske en omfattande förväxling av de båda. Hur förkortar man då eventuella Digital Rights Management-spärrar i Digital Radio Mondiale? DRM DRM? Låt förvirringen börja! :>>

David Mery skriver om hur lätt det är att bli terroristmisstänkt i London bara för att man är lite annorlunda. Han arresterades, förhördes, och fick sin lägenhet genomsökt bara för att ett par poliser tyckte han såg skum ut. Men till skillnad mot den brasilianske mannen som hade bråttom till jobbet slapp han i varje fall att bli avrättad direkt på plats.

David Mery: "The police decided that wearing a rain jacket, carrying a rucksack with a laptop inside, looking down at the steps while going into a tube station and checking your phone for messages just ticked too many boxes on their checklist and makes you a terrorist suspect."

Det är tydligen sådant man får räkna med om man ser ut som en nörd. Man kan ju tycka att den närmare inspektion som visade att han inte bar på någon bomb skulle ha varit tillräcklig. Visst kan alla göra misstag, och efter bombdåden i tunnelbanan får man ha viss förståelse för att polisen är extra nervös. Dock borde man kunna förvänta sig att eventuella misstag rättas till och rättssäkerheten upprätthålls. Men en fullständig upprättelse kan han förmodligen inte räkna med.

David Mery: "Under current laws the police are not only entitled to keep my fingerprints and DNA samples, but according to my solicitor, they are also entitled to hold on to what they gather during their investigation [...] So even though the police consider me innocent there will remain some mention (what exactly?) in the [police national computer] and, if they fully share their information with Interpol, in other police databases around the world as well."

Så kanske har hans problem bara börjat. För om han fortfarande är flaggad i datorsystemet som en potentiell terrorist, och den informationen lämnas ut till amerikanska myndigheter, kan det bli stora problem för honom att få lov att flyga.

Du anses nu vara en terrorist

Det är inte mycket som krävs för att hamna på en "terrorist watch-list", och väl där är det i princip omöjligt att bli borttagen. Det är bara att fråga den obekväma medborgarrättsaktivisten Jesselyn Radack som plötsligt hamnade på en lista över sådana som ska kollas extra noga vid incheckningen. Eller den 57-åriga lärarinnan Cecilia Beaman som av misstag hade packat en brödkniv i samma väska som mackorna till hennes 37 elever under en skolresa till Disneyland.

KomoTv: "You've committed a felony," Beaman says a security screener announced. "And you're considered a terrorist." [...] She says screeners refused to give her paperwork or documentation of her violation, documentation of the pending fine, or a copy of the photograph of the knife. They said 'no' and they said it's a national security issue. And I said what about my constitutional rights? And they said 'not at this point ... you don't have any'."

Så ser de nya spelreglerna ut. Vem som helst kan bli misstänkt för att vara terrorist. Och den som är misstänkt terrorist har inga rättigheter överhuvudtaget.

Enligt AntiPiratByrån har den svenska piratkopieringen minskat kraftigt det senaste halvåret. Det tillskrivs framgångsrika skrämselkampanjer som fått många att lägga av. Men till vilket pris? Bilden av industrin som reaktionära, giriga monopolister som bara ser film och musik i termer av pengar har väl aldrig varit värre.

Därmed faller rimligen också argumenten för att operatörerna ska tvingas gå in och censurera sidor på nätet och filtrera innehållet i filöverföringar. Krav som redan från början är helt orimliga, och inte står i någon som helst proportion mot konsekvenserna av att en intresseorganisation skulle få rätt att avgöra vilken information som får överföras på nätet.

Med vänner som APB behöver skivförsäljarna inga fiender. Och tyvärr verkar de ha gott om den typen av vänner – som till exempel hävdar att möjligheten att spela upp musik från cd-skivor på en dator ett privilegium och inte en rättighet.

Att lyssna på vad kunderna vill ha är tydligen inget alternativ. Inte konstigt om skivförsäljningen går dåligt. Jag tycker synd om alla de duktiga artister, som även ser sina verk som konst och kultur, vars goda namn dras med och besudlas av bolagens tvivelaktiga metoder.

ämne

Tveksamt råd att dela bredbandsuppkoppling

Postat 2005-09-22, kl 00:06 • Ämne: Trådlöst

Dela bredbandet med grannarna och betala halva priset - eller mindre. Det tipset kommer från Aftonbladet som uppmanar grannar att dela på en trådlös uppkoppling. Men det kan med lite otur bli en dyrköpt erfarenhet.

Abonnemangsansvarig åker dit

I artikeln nämns risken att bli avstängd om det visar sig att man bryter mot operatörens bestämmelser, det får nog ändå ses som det minsta problemet. För oavsett vem som använder uppkopplingen är det personen som står för abonnemanget hamnar i klistret. Om någon använder det delade nätverket och begår brott (t.ex. piratkopiering eller datorintrång) är det den abonnemangsansvarige som först hålls ansvarig. Då är det inte helt enkelt att i efterhand bevisa att det är någon av de andra användarna som sysslat med något fuffens.

Lätt att avlyssna

Men även de andra användarna löper vissa risker. Kör man sin trafik genom grannens nät ska man vara medveten om att grannen också har goda möjligheter att avlyssna den. För den tekniskt kunnige är det inte så svårt att koppla in sig och läsa av trafiken. Till exempel med en nätverkssniffer eller genom att man kopplar in en dator mellan accesspunkten och nätet. På det viset går det att se sådant som vilka webbsidor som besöks, innehållet i e-post, okrypterade inloggningsuppgifter osv.

Nog finns det lite pengar att spara. Men man får ha fantastiskt stort förtroende för sina grannar om det ska vara värt risken.

ämne

Firefox v1.0.7

Postat 2005-09-21, kl 18:25 • Ämne: Firefox

Mozilla har släppt en uppdatering av Firefox till v1.0.7 som åtgärdar följande problem:

  • Fix for a potential buffer overflow vulnerability when loading a hostname with all soft-hyphens
  • Fix to prevent URLs passed from external programs from being parsed by the shell (Linux only)
  • Fix to prevent a crash when loading a Proxy Auto-Config (PAC) script that uses an "eval" statement
  • Fix to restore InstallTrigger.getVersion() for Extension authors

Tidigare inlägg

2005-09-09 : Säkerhetshål i Firefox adresshantering

ämne

APB slår till igen

Postat 2005-09-21, kl 17:52 • Ämne: Upphovsrätt

Aftonbladet skriver om att AntiPiratByrån förra veckan slog till mot ännu ett svenskt företag. Men den här gången var tydligen pressen inte inbjuden.

Aftonbladet: "Den här gången vill Antipiratbyrån inte avslöja vilket företag det gäller. Men den uppkoppling som Bluecrap haft tillgång till – och att man fann uppskattningsvis 2 terrabite (Sic!) med material, motsvarande tusentals lagrade filmer – visar på omfattande datatrafik. [...] Bluecrap var en av de högst rankade piratsidorna. Till servern har bara den verkliga gräddan av fildelare tillträde."

Exakt vad Bluecrap är framgår inte av artikeln. Det beskrivs förenklat som en "sida", men om det också är namnet på en grupp och en FTP-server är oklart. Inte heller en sökning på Google ger någon djupare insikt i vad det handlar om.

Förra gången slog APB till mot Bahnhof och det förvandlades snabbt från statuering av exempel till en PR-mässig mardröm. Det visade sig att APB betalat stora summor till en infiltratör som själv laddat upp material. De hade också bekostat en utökning av hårddiskplatsen på piratservern, som vid tillslaget till råga på allt visade sig vara krypterad.

Så den givna frågan blir naturligtvis: hur mycket har APB själva laddat upp den här gången då? :>>

Förtydligande 2005-09-22: APB är en intresseorganisation och inte någon myndighet. Intrångsundersökningar utförs av Kronofogdemyndigheten och kräver domstolsbeslut.

Andra bloggar

Oscar Swartz: Antipiratbyrån slår till mot TDC Song

Symantec har fått rubriker genom att i en rapport påpeka att Firefox haft fler säkerhetsbrister än Internet Explorer den senaste tiden. Det har bland annat tolkats som ett påstående att Firefox är osäkrare än Internet Explorer.

Rapporten från Symantec

Det hela grundar sig i en jämförelse av antalet bekräftade säkerhetsbrister i de olika webbläsarna. Definitionen av en bekräftad säkerhetsbrist är att tillverkaren offentligt erkänt att felet existerar.

Symantec: "Because of the difficulty in comparing verifiable, confirmed, unique vulnerabilities, only those that were confirmed by the vendor were taken into consideration."

Symantec skriver i sin rapport att det under första halvan av 2005 bekräftades 18 kritiska fel i Firefox och 8 i Microsoft Internet Explorer. Det verkar ha fått CNet att tro att Symantec anser att Firefox är en mera osäker webbläsare än Internet Explorer. Men så här står det i rapporten:

Symantec: Mozilla browsers have the most vulnerabilities During the first half of 2005, 25 vendor confirmed vulnerabilities were disclosed for the Mozilla browsers, the most of any browser. 18 of these were classified as high severity. During the same period, 13 vendor confirmed vulnerabilities were disclosed for Microsoft Internet Explorer, eight of which were high severity."

Om man antar att det hittas fler fel i början av en produkts livscykel förefaller det ganska rimligt. Det är mindre än ett år sedan Firefox kom i sin första skarpa version, medan Internet Explorer har många år på nacken. Men det underlaget kan inte direkt användas för att dra någon slutsats om säkerheten.

Symantec: "The fact that Mozilla browsers had the most vendor confirmed vulnerabilities over the past two six-month periods may suggest that Mozilla is currently acknowledging and fixing vulnerabilities more quickly than other vendors. This could be because the Mozilla browsers are open source and may be more responsive to reports of new vulnerabilities and subsequently developing and delivering associated patches."

Vad siffrorna säger är att Mozilla under den tiden bekräftade fler fel än Microsoft gjorde. Men är det representativt för slutanvändarens sårbarhet? Historiskt har Microsoft haft en tendens att inte vilja kännas vid fel som de inte redan släppt en uppdatering för. Det skulle förmodligen vara betydligt svårare för Mozilla att försöka mörka en allvarlig säkerhetsbrist en längre tid.

Verklig risk viktigast

Det som är intressant är vilken verklig risk en genomsnittlig användare utsätts för. Visst spelar det roll hur många och hur allvarliga säkerhetsbristerna är. Men riskexponeringen handlar också om hur aggressivt felen utnyttjas och hur lång tid det tar innan det finns någon åtgärd eller temporär lösning att tillgå.

Symantec: "Not every vulnerability discovered is exploited. As of this writing, no widespread exploitation of any browser except Microsoft Internet Explorer has occurred."

Hur många problem som tidigare har rapporterats kanske inte heller är det bästa måttet för hur säker produkten är idag. Det är betydligt mera intressant hur många fel om just nu ännu inte är rättade. Här säger statistik från Secunia att det i skrivande stund finns 4 kända hål i Firefox och 19 i Internet Explorer. Dessa siffror visar alltså en annorlunda bild, men de är inte heller hela sanningen. För det finns inget som säger att alla som letar efter säkerhetsbrister också lämnar in sina resultat. Information om säkerhetsbrister i populära produkter är tyvärr också en värdefull handelsvara.

Ständig omvärdering krävs

Sedan något år tillbaka använder jag bara Firefox, men det är inget som är hugget i sten. Som med alla andra applikationer kan man vara säker på att det finns många fel kvar att hitta. Vilken produkt man förlitar sig på måste omvärderas med jämna mellanrum allt eftersom förutsättningarna förändras. Men man kan inte dra några enkla slutsatser baserat på bara några lösryckta siffror. Verkligheten är mera komplex än så.

ämne

Ljusstråle vapen mot smygfotografering

Postat 2005-09-20, kl 01:38 • Ämne: Personlig integritet, Teknik

Forskare vid Georgia Institute of Technology har utvecklat ett system de påstår aktiv kan blockera fotografering där sådan inte är önskvärd. Smygfotografering är ett växande problem för företagen då allt fler mobiltelefoner säljs med inbyggd kamera.

Tidigare har Hewlett-Packard tagit patent på ett system där en person kan signalera till alla kameror inom räckhåll att man inte vill bli fotograferad. Tyvärr bygger ett sådant system på att en funktionen byggs in i alla kameror, och den naiva tanken att alla kameror också skulle respektera de reglerna.

Infraröd kamera ser reflexer

Systemet från Georgia Tech har inga sådana begränsningar. Det använder en infraröd kamera för att fånga upp reflexer från kameralinsen, och skickar sedan ut en fokuserad ljusstråle som bländar kameran. Prototypen får sin ljusstråle från en digital projektor, men en möjlig utvecklingsväg är att använda speglar och billiga laserpekare.

CNet: "When light strikes a retroreflective surface, a portion of the light bounces back to the original source. While eyeglasses, bottles, watches and other glass surfaces are retroreflective, a coating on virtually all digital camera lenses puts cameras in a class of their own."

De påstår alltså att systemet kan skilja på kameralinser och andra glasföremål. Och det får man nog se som en grundförutsättning för att systemet ska kunna användas i praktiken. För om det bländar var och varannan glasögonprydd potentiell kund med en laserpekare, ja då lär det knappast bli speciellt populärt. :)

10 meters räckvidd

Ännu så länge fungerar systemet bara inomhus och om kameran är mindre än 10 meter bort. Ett annat problem är förmodligen om det finns flera kameror, som var och en måste bländas med en egen ljusstråle. Och eftersom systemet självt använder en kamera, kan man ju också tänka sig att en förberedd fotograf börjar med att störa ut systemet genom att själv använda en handhållen version av samma typ av system. Men själva idén är ganska häftig.

Förbrytarens bästa vän?

En handhållen version skulle nog också vara varje förbrytares dröm. Ett utmärkt verktyg för att störa ut eventuella övervakningskameror i omgivningen som ett första steg vid ett brott. En högteknologisk variant av rånarluvan helt enkelt.

ämne

Google Print

Postat 2005-09-19, kl 05:28 • Ämne: Google, Upphovsrätt

Google Print är ett spännande projekt som går ut på att läsa in och indexera miljontals vanliga böcker så att de blir sökbara hos Google. Tyvärr är dock inte bokförläggarna odelat positiva då de är rädda att gratisläsning på nätet ska minska försäljningen.

Problem med upphovsrätten

Upphovsrättsproblemen har gjort att projektet går lite på halvfart. Men senare i höst är det tänkt att Google ska ta nya tag. Det är verkligen djärvt att våga ge sig in i ett projekt av den här dimensionen och försöka läsa in hela bibliotek.

Wired: "Under the Print Library Project, Google is scanning millions of copyright books from libraries at Harvard, Michigan and Stanford along with out-of-copyright materials there and at two other libraries."

Perfekt för dyrgripar

Det riktigt stora värdet kommer av att låta människor ta del av gamla, dyrbara eller sällsynta böcker som ligger inlåsta på några få platser i världen. Det samma gäller böcker som inte längre trycks och säljs. Men det är inte tänkt att man ska kunna sträckläsa böcker fritt via Google. En sökning resulterar bara i några få sidor, och för böcker som inte är fritt tillgängliga finns det en spärr för maximalt 20 % av innehållet via flera sökningar.

Kan öka försäljningen

Även om själva idén kanske inte är att låta folk läsa den senaste kioskvältaren på nätet, tror faktiskt att författare tjänar mer på att låta sin bok indexeras än de möjligen förlorar på att det går att läsa några sidor gratis.

Nästan alltid när jag köpt någon bok är det efter att ha kollat runt på nätet efter tips på bra böcker inom något visst ämne. Ibland kan man läsa ett exempelkapitel gratis, och om det är bra skrivet brukar det öka mitt intresse för boken i fråga.

Tim O'Reilly: "For a typical author, obscurity is a far greater threat than piracy [...] Google is offering publishers an amazing opportunity for people to discover their content."

Egentligen tycker jag inte det är konstigare än att man kan bläddra i böckerna i en vanlig bokaffär. Har jag flera olika böcker att välja mellan, har en bok jag kan bläddra i ett stort försprång gentemot mot en inplastad bok där jag är hänvisad till att bara få läsa på baksidan.

Det ska vara en riktig bok

Hur som helst tycker jag personligen att det är stor skillnad på att läsa en riktig bok och dess elektroniska dito. Framsynta bokförläggare skickar med båda delarna när man köper boken, så att man kan söka på datorn och läsa på papper. Det är möjligt att framtida generationer kommer att vara mer benägna att läsa e-böcker. Men jag tycker om att kunna anteckna, kladda och stryka under.

Det ska synas att man läst boken - det ger en känsla av att man uträttat något. B)

Uppdaterat 2005-09-21: CNet: Authors Guild sues Google over library project
ämne

Fyra miljarder i förlust på första XBoxen

Postat 2005-09-17, kl 05:13 • Ämne: Microsoft

Reuters skriver om den stundande kampen mellan Microsoft och Sony rörande nästa generation TV-spel. Det ger också en intressant uppskattning om hur mycket det har kostat Microsoft rent ekonomiskt att etablera XBox på markanden.

Reuters: "Analysts have estimated that Microsoft had operating losses of more than $4 billion from the first Xbox, which it introduced nearly four years ago. [...] As of June, Microsoft had sold nearly 22 million of its original Xbox consoles"

Att konsolerna säljs med förlust hör till spelreglerna. Den första Sony PlayStation är ett bra exempel på hur man kan köpa sig en ordentlig marknadsandel genom att sälja basenheten till underpris (som man sedan tar igen på själva spelen). Man får nog säga att Microsoft med god framgång låtit Sony smaka på deras egen medicin.

$182 i förlust på varje såld XBOX

Slår man ut 4 miljarder dollar i förlust på 22 miljoner sålda enheter, blir det nästan 182 dollar back på varje enhet. Det ska jämföras med introduktionspriser som låg på 299 dollar, och dagens pris på 149 dollar. Det är mycket pengar, men förmodligen ändå väl spenderade. XBox har peppat upp Microsofts image till att handla om mer än operativsystem och kontorsprogram. Med XBox 360 är det också tänkt att börja generera reella inkomster.

Man ska inte underskatta vad en "ung och hipp" pryl i vardagsrummet kan göra för varumärket.

ämne

Nya Windowsversioner ska släppas oftare

Postat 2005-09-16, kl 01:42 • Ämne: Windows Vista

Nästa generation av Windows, som fått namnet Vista, kommer att marknadsföras med den stora trumman. Inte mindre än 100 miljoner dollar kommer att spenderas på marknadsföring enligt The New York Times. Och om Ballmer får som han vill kommer vi att få se sådana lanseringar betydligt oftare.

7 olika Windows Vista

Windows Vista kommer att lanseras i sju olika versioner. Från den nedskalade budgetversionen Starter Edition som främst säljs i Asien, till en version kallad Ultimate Edition som ska få ett ännu större omfång än XP Professional.

Det handlar bland annat om funktioner som redan finns i Windows Server och om att skicka med bonusprogram och prenumerationer på onlinetjänster. En klassisk form av marknadssegmentering med ett erbjudande för varje plånboksstorlek alltså.

Mindre men oftare

Men de många förseningarna av Vista verkar ha gett Microsofts självförtroende en liten knäck. Med storleken på ett mjukvaruprojekt växer komplexiteten mycket snabbt. Och det är en verklighet som är svår att hantera även om man har gränslösa resurser och världens bästa utvecklare.

I en intervju med Financial Times säger Microsofts VD Steve Ballmer att framtida produkter ska innehålla mindre förbättringar och istället lanseras oftare. Det är samma kursändring som Apple gjorde i mitten av 90-talet. Nu lanserar Apple en ny version av Mac OS med ungefär två års mellanrum.

I förrgår släpptes förhandsinformationen om hur stora säkerhetsuppdateringar som Microsoft planerade för denna månad. Det utlovades en ensam uppdatering av Windows som skulle täppa till ett kritiskt säkerhetshål. Idag kom nya besked.

Modigt beslut

Tydligen var uppdateringen för buggig för att släppas och måste genomgå mera testning. På ett sätt är det lite konstigt att det inte uppdagas förrän ett par dagar innan den är tänkt att släppas. Men på ett annat sätt är det bra att Microsoft ser till att uppdateringarna verkligen gör vad de ska och inte ställer till med något annat elände.

Måste funka direkt

Förra månaden såg vi hur de som vill dra nytta av säkerhetsbrister mycket snabbt analyserade informationen från en av Microsofts uppdateringar för Windows 2000. Därför finns det inget utrymme att dra tillbaka en uppdatering och göra om den. Den måste fungera och täppa till hålet med en gång.

ämne

Säkerhetshål i Firefox adresshantering

Postat 2005-09-09, kl 21:18 • Ämne: Firefox

Tom Ferris har upptäckt ett allvarligt säkerhetshål i webbläsaren Firefox.

Det drabbar v1.0.6 / 1.5 Beta 1 och tidigare och består i en felaktig hantering av adresser som bara består av soft hyphen (173 / 0xAD). Det utlöser ett buffertöverskridningsfel som kan utnyttjas av en angripare för att krascha eller ta kontroll över besökarens maskin.

Lösning

Uppgradera till Firefox v1.0.7

ämne

Kampen om Windows serverprotokoll går vidare

Postat 2005-09-09, kl 05:34 • Ämne: Microsoft

För några månader sedan började Microsoft sälja en version av Windows XP utan Windows Media Player (WMP), kallad Windows XP N. Men det uppfyllde bara en del av kraven från EU-kommissionen, som även vill att Microsoft ska dela med sig av detaljerna kring Windows serverprotokoll.

Bakgrund

För att förstå fallet måste man se tillbaka på det amerikanska justitiedepartementets stämning av Microsoft. Då gällde det olagliga konkurrensmetoder, kopplingen mellan Office och Windows, Microsofts inkompatibla version av Java, och framförallt Internet Explorer.

Microsoft hävdade att Internet Explorer är en del av Windows och att det därför är okej att inte ta extra betalt för den applikationen. Konkurrenterna menade att det var en applikation som Microsoft gav bort gratis för att kapa åt sig total dominans över marknaden för webbläsare. Och att Microsoft på så sätt använde sin dominans på operativsystemsmarknaden för att finansiera en prisdumpning i en annan produktkategori.

Eftersom Internet Explorer även fanns i versioner till andra operativsystem, till exempel Mac OS och Sun Solaris, är det lätt att se hur man dra en sådan slutsats.

Microsoft räddades av Bush

I en första instans fälldes Microsoft för brott mot monopollagarna med åtgärden att Microsoft skulle delas upp i två bolag: ett som utvecklade Windows och ett annat för alla andra applikationer. Som alla vet blev det inte så, och orsaken är ganska enkel: USA fick en ny president.

Kampanjbidrag är livsviktiga för amerikanska politiker, och Bill har djupa fickor. I praktiken blev ordern till justitiedepartementet att lägga ned målet så snabbt och snyggt som möjligt. Netscape krossades och Internet Explorer fick total dominans (skadan var vid det här laget redan skedd).

EU plockade upp bollen

Vad har då detta med EU att göra? Jo Microsoft försöker göra samma sak med mediaspelare som de gjorde med webbläsare – integrera den och ge bort den gratis.

Därmed skulle andra företag som gör mediaspelare, som Real och Apples Quicktime, hamna i samma sits som Netscape och också bli tvungna att ge bort sina produkter gratis. Vilket i sin tur skulle slå ut dem från marknaden och göra WMP till standard.

Det är alltså åter en svår gränsdragning mellan vad som är förfining av en befintlig produkt och utnyttjande av dominerande ställning på en marknad för att prisdumpa på en annan.

Sedvänjan är att sådana här fall tas upp i företagets hemland, men då Microsoft har en riktigt god vän i Vita huset finns det inga utsikter till det. Det handlar alltså inte bara om Windows Media Player, utan också om att försöka sätta stopp där de amerikanska myndigheterna inte gjorde det. Därmed är det inte lika futtigt och snålt som det kan verka på ytan.

Serverprotokollen kvar

Serverprotokollen är den del som Microsoft och EU-kommissionen inte kan komma överens om. Det handlar bland annat om kommunikationen för fildelning och delning av skrivare i lokala nätverk. Resonemanget är att det är viktigt för konkurrensen att tillverkaren av det dominerande operativsystemet berättar hur deras protokoll fungerar, så att andra tillverkare kan utveckla lösningar som fungerar i samma nät. Så att inte marknadsdominansen på skrivbordet används för att skapa samma dominans på serversidan.

Det finns en del Open Source applikationer som klarar av det här utan att se Microsoft specifikationer, och som kommit till genom hårt arbete med att analysera själva trafiken. Jag tänker då främst på Samba. Men det är ingen hemlighet att de känt sig motarbetade.

Interoperable By Design?

Det hela är extra lustigt eftersom Bill Gates gjorde ett utspel i början av februari där han lovade att Microsoft ska bygga mjukvara som är Interoperable By Design. Skulle det i så fall detta inte vara ett utmärkt tillfälle att föra den tanken vidare genom att släppa på förlåten till protokollspecifikationerna?

Licens stoppar öppen källkod

Problemet verkar dels vara att Microsoft vill ha orimligt mycket betalt för att låta andra licensiera protokollen, dels att villkoren är skräddarsydda för att stänga ute Open Source. Den som licensierar och implementerar protokollen får nämligen inte dela med sig av källkoden till sitt eget program.

Det har gett upphov till viss förvirring i media, som ibland hävdat att EU kräver att Microsofts källkod ska släppas fri. Så är alltså inte fallet. Vad det innebär i praktiken, och vad som förmodligen är själva idén, är att system med GPL-licens ska stängas ute.

Hur det blir med den saken är det nu upp till en domstol att avgöra.

Tidigare inlägg

2005-02-07 : Microsoft ska bli en god lagspelare

Engaget skriver om en intressant artikel från Reuters om det kommande formatkriget mellan Blu-ray och HD-DVD. Tydligen bjuder de båda lägren över varandra angående skydd och spärrar mot piratkopiering för att locka filmbolagen att stödja deras format.

Samtidigt ser det inte ut som om konsumentens rättigheter är speciellt intressanta. Blu-ray lovar till och med att kunna stoppa enskilda spelare från att fungera om de upptäcker att konsumenten modifierat den på något sätt.

Reuters: "consumers should expect punishment for tinkering with their Blu-ray players, as many have done with current DVD players, for instance to remove regional coding. The new, Internet-connected and secure players will report any "hack" and the device can be disabled remotely."

Det jag inte riktigt förstår är hur de ska få folk att vilja köpa en apparat som kräver internetuppkoppling och som när som helst kan fås att sluta fungera. Spelaren är inte filmbolagets egendom - den tillhör konsumenten som har köpt den. Det är viktigt att den gränsen respekteras

Det är nog inte heller en långsökt gissning att information om vilka filmer som användaren tittar på i så fall på ett eller annat sätt blir tillgängligt för filmbolagen.

ämne

Nytt grafikkort knäckte Antecs 480w nätaggregat

Postat 2005-09-02, kl 13:10 • Ämne: Hårdvara

Bildkvalité och möjlighet att använda flera skärmar är två saker som jag värderar högt på min arbetsstation. Att kunna spela de senaste spelen är inte alls lika viktigt. Jag har visserligen provat ett par kort från nVidia, men de hade allt för suddig bild jämfört med mitt uråldriga Matrox Millenium G450. Därför har inte heller grafikkortet blivit bytt sedan Hedenhös var ung. Men då Windows Vista gärna vill ha ett kort med stöd för DX9 var det på tiden att göra något åt saken.

HIS Excalibur 9800Pro IceQ

Tyst och billigt

Valet föll på ett HIS Excalibur Radeon 9800 Pro IceQ. Ett billigt kort med dubbla utgångar och mycket bra bildkvalitét. Visserligen spelmässigt "state of the art" hösten 2003, men det orkar fortfarande med ett och annat nytt spel.

En stor fördel är att det är konstruerat för överklockning med en extremt stor kylningslösning, och därför går fläkten sakta och mycket tyst vid vanlig användning. Även på fullvarv är fläkten viskningstyst, och om man inte överklockar kan man ställa ned fläkten till ljudlöst med en omkopplare på baksidan.

Montering

Själva monteringen stötte på en liten patrull i form av en kondensator på mitt ASUS-moderkort som kom i vägen för fläktomkopplaren på den PCI-plats som upptas av kylningen. Det var bara att rycka ut med Dremel och flytta omkopplaren.

En sak som skiljer sig från mitt gamla kort är att det nya drar betydligt mera kräm (55-70w) och måste därför matas via en extrakontakt på kortet. Jag hade räknat med att ett nytt kort skulle vara hungrigare, och förberett datorn genom att dra till med ett rejält Antec True Blue 480w nätaggregat när jag bytade för ett år sedan.

Nu hade jag visserligen 7 hårddiskar i datorn, men efter konsultation med JS Custom’s Power Supply Calculator kom jag fram till att hela klabbet drog ungefär 370w. Inga problem (trodde jag).

Nätaggregatet som svek

Problemen började när datorn hade varit avslagen ett par timmar. När den kallstartade blev det en oroväckande kakofoni av hårddiskar som började spinna upp, stannade, försökte spinna upp igen, osv. Fick den hålla på någon minut lyckades datorn starta till slut, men så kan man knappast ha det.

Uppenbarligen orkade inte nätaggregatet med att dra igång allting samtidigt med tomma kondensatorer.Antec True Blue 480w nätaggregat

Första kontrollen var att se till att lasten var jämnt fördelad på nätaggregatets utgångar. Sen hängde jag på en multimeter för att mäta spänningen. Den gav inte några uppmuntrande siffror: 5v-utgången gav en spänning på 4,2v vid kallstart och först efter någon minut hade det återhämtat sig till 4,9v.

Efter snabb koll med det gamla grafikkortet var det enkelt att konstatera att det var det nya kortet som sög åt sig massor av ström när datorn startades. Lite lustigt eftersom det borde fungera med god marginal.

Då var det dags att testa att plocka ut hårddiskarna en efter en, och allt annat som inte var direkt nödvändigt för att starta maskinen. Till sist var det bara moderkort, processor, grafikkort och en ensam hårddisk kvar. Inte ens då orkade nätaggregatet med att starta den enda kvarvarande hårddisken. Helt ohållbart.

Antec: Köp ett större!

Vid det här laget skickade jag e-post till Antec. Nog måste väl något vara fel? Det nätaggregat jag köpt var dubbelt så dyrt som ett noname, och Antec True Power slog i reklamen på stora trumman för att deras kvalitetsprodukter minsann inte fuskade med uteffekten.

Svaret kom snabbt: de hänvisade till samma kalkylator jag hade använt tidigare, och trots att ett 480w aggregat med råge borde orka med lasten så bad de mig helt enkelt köpa ett större.

Tack så mycket för det geniala rådet Antec.

350 står när 480 faller

Nu hade jag tack och lov ett gammalt billigt 350w aggregat av okänd tillverkare liggande hemma. Jag tog bort två av de sju hårddiskar så det beräknade behovet blev under 350w och monterade in aggregatet. Det skadar ju inte att prova. Och vips startade datorn utan minsta problem!

Trots att aggregatet var märkt med 130w mindre uteffekt, kostade hälften så mycket, och att samtliga spänningsnivåer enligt specifikationen klarar att lämna mindre ström än Antecs aggregat, fungerade det billiga aggregatet där det dyra misslyckades.

Jag brukar alltid hävda att man ska köpa kvalitetskomponenter för att inte råka ut för problem senare. Detta gäller inte minst nätaggregat som i genomsnitt nog är den mest eftersatta komponenten hembyggda datorer. Problemet är bara att veta vad som är en kvalitetskomponent.

Antec har ett gott rykte och rekommenderas av många. Det är också relativt tyst och ljudnivån är nog den nackdelen med det andra aggregatet jag märker mest. Jag betalade dyra pengar för att med god marginal få en uteffekt som räckte till och blev över. Det var tydligen ett misstag. Dyrare och större, är inte alltid bättre.

Grafikkortet var ett klipp

Själva grafikkortet är jag mycket nöjd med. Bildkvalitén är minst lika hög som på mitt gamla Matrox-kort. Kylningen är tyst och matar effektivt ut överskottsvärmen direkt ur lådan genom hålet för kortplatsen bredvid. Det går utmärkt att spela med och kostade bara en bit över tusenlappen.

Enda nackdelen är att jag numera spenderar allt för mycket fritid på Grand Theft Auto: San Andreas, som synes här på den lite eftersatta bloggen. Det är kul att vara virtuell skurk ibland. B)

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot