Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

 • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Snabbtitt på Internet Explorer 7 Beta 1

Postat 2005-07-29, kl 04:31 • Ämne: Internet Explorer 7

Efter att Firefox börjat knapra allt mer på Internet Explorers marknadsandelar bekräftade Microsoft i vintras att de jobbar på en ny version. Så efter lång väntan har då den första betan av Internet Explorer 7 dykt upp. Den släpptes samtidigt som Windows Vista beta 1 och har därför hamnat lite i skymundan.

Som utlovat har Internet Explorer 7 nu fått flikar på samma sätt som Firefox och Opera, men i övrigt finns det inte så mycket att bli upphetsad över. Av någon konstig anledning har Microsoft valt att lägga menyraden mellan flikarna och fönstret. Det är varken snyggt eller praktiskt.

Internet Explorer 7 beta 1

Knappen för att ladda om en sida är mystiskt försvunnen. En bra funktion som verkar direkt kopierad från Firefox är sökrutan uppe i högra hörnet. Den går att använda för att söka med MSN Search, Google, Yahoo m.fl. Vilken sökmotor som används ändras lätt med ett högerklick. Tyvärr verkar det förbättrade stödet för CSS-standarden inte ha blivit klart till den här versionen, men stödet för genomskinlighet i PNG-bilder är fixat.

IE7 har en mycket grundläggande RSS-läsare som ännu så länge är ganska oanvändbar. Den mest intressanta nya funktionen är ett phishing-filter som ska varna för sidor som lagts upp av bedragare. Det ska gå att kontrollera en sida mot en central lista över skumma sidor och även rapportera egna till Microsoft. Jag tror det kommer att bli en bra funktion så småningom. Men som det ser ut i den här versionen är den lite väl ivrig med att klassa olika sidor som bedrägliga.

På det hela taget hade jag nog förväntat mig lite mer. Och det kommer kanske senare. Det är trots allt bara en tidig betaversion.

ämne

Otrygghet säljer RFID-implantat

Postat 2005-07-29, kl 01:53 • Ämne: Personlig integritet

RFID-etiketter har fallit kraftigt i pris under de senaste åren och det har gjort tekniken aktuell för allt vidare användningsområden. Varje etikett har ett unikt nummer som kan avläsas på avstånd med en RFID-läsare. Etiketterna behöver inte vara större än ett riskorn och eftersom de använder energin i radiovågorna som skickas ut av läsaren behövs inget batteri.

Det finns många bra användningsområden för RFID men de har främst fått uppmärksamhet på grund av farhågorna att de ska användas för att göra intrång i den personliga integriteten. Då de är små, billiga och inte kräver någon egen strömförsörjning är inga problem att förse varje produkt med sin egen etikett. Men till skillnad mot streckkoder identifierar inte RFID bara vilken produkt det rör sig om, utan även exakt vilket exemplar.

VeriChip-implantat för människor

Denna typ av märkning har används ett tag på djur, och gör det möjligt att återbörda till exempel en bortsprungen hund till sin ägare. Men efter attackerna på World Trade Center finns det en del som förespråkar märkning även av människor. VeriChip är en liten kapsel med en RFID-etikett som planteras in under huden. Den kan sedan läsas av på 10 meters avstånd med en RFID-läsare – oavsett om du vill det eller inte.

Tillverkaren framhåller flodvågskatastrofen i Asien som ett tillfälle när det skulle ha varit praktiskt om alla haft ett chip implanterat. Ett annat exempel är att "chippa" spädbarn för att hålla koll på att de inte blir kidnappade från BB. Det är ganska svårt att komma på tillfällen där ett implanterat chip har några fördelar gentemot en RFID-etikett man bär med sig. Förutom områden där man vill kontrollera människor utan att behöva bry sig så mycket om respekt eller människovärde: i militären, fångläger osv.

Personligen fylls jag av avsmak när jag ser att folk på allvar kan förespråka att implantera chip i människor genom att spela deras otrygghet. Även om man nog kan hitta mycket speciella tillfällen när implantat är av godo, kommer man inte undan att möjligheten till missbruk rent ofantliga.

I dagarna införde Microsoft en piratspärr (WGA) på sin webbplats för att göra det svårare för den som använder en piratkopia av Windows.

För att få lov att ladda ned vissa filer krävs att användaren först tillåter Microsoft att installera en ActiveX-kontroll eller ett speciellt program som snokar reda på om installationen är laglig. Är den inte det, eller användaren kör något annat operativsystem, blir det ingen nedladdning.

WGA har testats i nästan ett år och hitintills varit både frivillig och enkel att lura. Nu är det slut med det. Den kontrollerar både att datorn har en giltig licensnyckel och att den nyckeln verkligen sålts av Microsoft.

HÃ¥rdare tag mot pirater

Microsoft har visserligen rätt att införa vilka kopieringsskydd de känner för, men det är lite magstarkt att läsa deras propaganda om hur WGA och produktaktiveringen är för konsumentens eget bästa. Hade de bara varit ute efter konsumentupplysning i ett försök att komma åt dem som säljer piratinstallationer skulle det inte finnas någon anledning att spärra nedladdningarna.

Det är helt uppenbart att det i slutändan handlar om att försöka tvinga fler att köpa en laglig kopia och därmed att öka vinsten. Och i framtiden kommer det att bli ännu tuffare. Windows Vista genomsyras av DRM och uppbackat av nya kretsar från Intel kommer tumskruvarna att skruvas åt betydligt hårdare. Även om det är krypteringen av audio och video som får de största rubrikerna just nu, kan man nog räkna med att Vista kommer att innehålla funktioner för försvåra piratkopieringen av till exempel Office.

Högre priser att vänta

Men varför gör de då detta med tanke på att Microsoft redan har en vinstmarginal på över 80 % på Windows och Office? Trots att företaget gör ständiga rekordvinster tycks det inte finnas någon gräns på hur mycket vill ha mer. De nya tuffare tagen mot piratkopieringen och Microsofts dominerande marknadsställning medför att de kan göra som alla andra monopol: höja priserna. Steve Ballmer avslöjar nu att priserna på toppversionerna av Windows Vista och nästa version av Office kommer att höjas för att ytterligare öka intäkterna.

ämne

Avalon och Indigo blir Windows Foundation

Postat 2005-07-28, kl 02:49 • Ämne: Windows Vista

I samband med första betaversionen av Windows Vista har grafiksystemet Avalon och kommunikationssystemet Indigo nu vuxit ur sina kodnamn och fått officiella beteckningar:

 • Avalon = Windows Presentation Foundation (WPF)
 • Indigo = Windows Communication Foundation (WCF)

Fler jobbiga trebokstavsförkortningar att komma ihåg alltså.

ämne

Windows Vista börjar betatestas

Postat 2005-07-27, kl 22:19 • Ämne: Windows Vista

Betatestningen av Windows Vista har börjat. De som har en MSDN-prenumeration kan börja ladda hem sin kopia nu. Det är bara att välja mellan 32- och 64-bitarsversion samt mellan normal och checked build (debug).

Totalt är det tänkt att ca 100 000 testare ska få tillgång till Vista Beta 1, medan den större massan får vänta till Beta 2. Beta 1 riktar sig i första hand till utvecklare som vill testa sina applikationer eller börja utveckla ny mjukvara som drar nytta av Vistas nya finesser.

Systemkrav:

 • 512 megabytes or more of RAM
 • A dedicated graphics card with DirectX® 9.0 support
 • A modern, Intel Pentium- or AMD Athlon-based PC.

Har man inte tillgång till MSDN eller haft turen att bli utvald som testare kan man ändå kika in på MSDNs nya Windows Vista Developer Center. Eller ta sig en titt på några av skärmdumparna på Windows Vista Virtual Pressroom.

ämne

Pre-Release Avalon och Indigo Beta1 RC

Postat 2005-07-23, kl 23:57 • Ämne: Windows Vista

En förhandstitt på Indigo och Avalon finns nu att ladda ned från Microsoft Download. Det är två av huvudpelarna i Windows Vista som kommer ut nästa år, och som även kommer att vara tillgängliga att ladda ned för Windows XP.

Beskrivning: "Indigo and Avalon are the codenames for two strategic developer technologies that Microsoft plans to ship in 2006 as part of the Windows "Longhorn" operating system. In addition, Microsoft is making these technologies available on Windows XP and Windows Server 2003. The Indigo and Avalon Beta1 "RC" enables developers to continue experimenting with early builds of these technologies, get acquainted with the development experience"

Denna version fungerar att installera tillsammans med Visual Studio 2005 Beta 2.

Microsoft Download: Pre-Release Software Code Named “Avalon” and “Indigo” Beta1 RC

ämne

Commodore Amiga 20 år

Postat 2005-07-23, kl 23:15 • Ämne: Aktuellt, Datorhistoria

Idag är det 20 år sedan Commodore introducerade Amiga 1000 på Lincoln Centre i New York, och därmed revolutionerade hela hemdatormarknaden.

Till att börja med var priset högt, och Amiga 1000 beskrevs väldigt bra med en artikelrubrik jag minns än idag: "Dream Machine with a Nightmare Price". Två år senare blev Amiga betydligt mera överkomlig när Commodore började sälja modellerna Amiga 500 och Amiga 2000.

ämne

Nästa version av Windows heter Windows Vista

Postat 2005-07-22, kl 04:49 • Ämne: Longhorn

Det har länge spekulerats i vad nästa version av Windows, som nu går under kodnamnet ’Longhorn’, kommer att får för namn. Heta kandidater är Windows FX, Windows 2006, och om man vill vara lite elak, Windows DRM. Det senaste ryktet gör gällande att namnet kommer att bli Windows Vista.

Microsoft-Watch: "Microsoft has decided on an official name for Longhorn: Windows Vista. [...] Microsoft unveiled the name in Atlanta on Thursday at the company's internal sales event, known as the Microsoft Global Sales Briefing, or MGB. [...] One Windows site discovered that Microsoft registered the WindowsVista.US domain name."

Även om ryktet visar sig vara sant, ska man inte vara allt för säker att namnet står sig. Windows 2003 Server kallades Windows .NET Server ända fram till sista stund.

Uppdaterat: Microsoft bekräftar nu att produktnamnet för Longhorn kommer att bli Windows Vista.

ämne

Crazy Frog Baseball

Postat 2005-07-21, kl 19:15 • Ämne: Skoj

Banka grodan!

ämne

Firefox 1.0.6 - Whoops Edition

Postat 2005-07-20, kl 03:40 • Ämne: Firefox

Det har inte varit någon bra vecka för Firefox. Version 1.0.5 verkar inte ha testats tillräckligt innan den släpptes och måste därför omgående ersättas med en ny version.

CNet: "The open-source Firefox browser and Thunderbird e-mail client will be updated for the second time in a week because of code changes that have unintentionally stopped some third-party extensions from functioning correctly."

Whoops. :)

ämne

Säkerhetshål i Greasemonkey

Postat 2005-07-20, kl 01:20 • Ämne: Firefox

Ett allvarligt säkerhetshål har upptäckts i insticksmodulen Greasemonkey till Firefox. Det gör det möjligt för en angripare att läsa lokala filer och stjäla information.

Greaseblog: "Yesterday, Mark Pilgrim discovered and announced a very serious security vulnerability in Greasemonkey. The flaw allows any website which matches at least one user script (even * scripts) to read any local file on your machine, or to list the contents of local directories. The flaw applies to Greasemonkey on all platforms."

Greasemonkey är till för att med skript skräddarsy utseende och funktion på webbsidor visas i Firefox.

Lösning

 • Avinstallera Greasemonkey
 • Uppdatera till Greasemonkey 0.3.5 som en temporär lösning
ämne

Juli månadsuppdatering 2005

Postat 2005-07-15, kl 00:09 • Ämne: Microsofts mÃ¥nadsuppdatering

Microsofts månadsuppdatering för juli består av tre kritiska säkerhetsbulletiner. Uppdateringarna åtgärdar fel i Windows, Internet Explorer och Microsoft Word. Jag har läst igenom bulletinerna och skrivit några korta kommentarer.

MS05-035: Vulnerability in Microsoft Word Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett säkerhetsproblem i hanteringen av Word-dokument som kan utnyttjas för att köra igång medskickad kod på användarens maskin. Felet beror på buffertöverskridningsfel i hanteringen av typsnitt och kräver att angriparen kan få användaren att öppna ett manipulerat dokument med Microsoft Word.

PÃ¥verkar: Microsoft Word 2000 / XP

MS05-036: Vulnerability in Microsoft Color Management Module Could Allow Remote Code Execution

Åtgärdar ett fel i Microsoft Color Management Module validering av ICC profiler. Felet beror på ett buffertöverskridningsfel som utlöses via en manipulerad bildfil, till exempel på en webbsida.

PÃ¥verkar: Windows 2000, XP, XP 64-bit, 2003 Server

MS05-037: Vulnerability in JView Profiler Could Allow Remote Code Execution

Årgärdar ett fel i COM objektet JView Profiler (Javaprxy.dll) som via Internet Explorer gör det möjligt för en angripare att ta fullständig kontroll över besökarens maskin.

PÃ¥verkar: Windows 2000, XP, XP 64-bit, 2003 Server
ämne

Firefox v1.0.5

Postat 2005-07-14, kl 03:21 • Ämne: Firefox

Mozilla har släppt en uppdatering av Firefox till v1.0.5, som åtgärdar följande 12 problem:

Kritiska åtgärder

 • Code execution through shared function objects
 • Standalone applications can run arbitrary code through the browser

Viktiga åtgärder

 • XHTML node spoofing
 • Script injection from Firefox sidebar panel using data:
 • Code execution via "Set as Wallpaper"
 • Content-generated event vulnerabilities

Måttligt viktiga åtgärder

 • Same origin violation: frame calling top.focus()
 • The return of frame-injection spoofing
 • Possibly exploitable crash in InstallVersion.compareTo()

Mindre viktiga åtgärder

 • XBL scripts ran even when Javascript disabled
 • Javascript prompt origin spoofing
 • Same-origin violation with InstallTrigger callback

Firefox finns att ladda ner här: Firefox v1.0.5

ämne

Microsoft och Claria/Gator

Postat 2005-07-14, kl 02:52 • Ämne: Microsoft, Spyware

Det har varit mycket surr om Claria den senaste veckan. Claria är ett företag som sysslar med spyware och är mera känt under sitt föregående namn – Gator.

Det har sagts att Microsoft är intresserade av att köpa upp Claria och använda deras databas som konkurrensfördel på marknaden för riktade annonser. Nu ser det ut som om Claria är på väg att utveckla sin egen söktjänst som ger individanpassade resultat, och det kan i så fall vara ännu en anledning till Microsoft intresse. I så fall handlar det om att konkurrera med Google och förbättra intäkterna från annonsering på MSN Search.

Problemet med att köpa upp ett företag som Claria och använda deras resurser är att Microsoft får företagets extremt dåliga rykte på köpet. Helt oavsett vad Microsoft skulle göra med Clarias spywareprogram är det frukt från ett förgiftat träd. Företagets värde är uppbyggt med tvivelaktiga medel, och genom att köpa företaget belönar de i så fall samma människor som de sagt sig vilja bekämpa.

Det har upprört många och kritiken har varit både omfattande och hård. Det blev inte bättre när det visade sig att Microsoft Antispyware nedgraderat hotet från en rad kända syndare som WhenU och Claria, och ändrat den förvalda åtgärden från "Quarantine" till "ignore". Microsoft förnekar bestämt att de på något sätt skulle favorisera Claria. Den ändrade klassningen ska istället bero på att Claria bättrat sig. Men långt ifrån alla låter sig övertygas av den förklaringen, då det är tydligt att Claria fortfarande möter flera av Microsoft egna kriterier för spyware.

Det i sin tur gör att man måste ifrågasätta hur mycket man kan lita på Microsoft Antispyware och i förlängningen även deras kommande antiviruslösning OneCare.

Tydligen pågår den en intern kamp på Microsoft mellan de som är intresserade av Claria resurser och de som inser vilken PR-katastrof det skulle innebära att köpa ett sådant företag. Det har redan skadat förtroendet och gett massor av dålig PR, men det är ändå inget emot vad som är att vänta om affären blir verklighet. Det senaste ryktet gör gällande att motståndarna har övertaget. Jag hoppas att det inte förändras.

ämne

MP3 fyller 10 år

Postat 2005-07-14, kl 00:29 • Ämne: Aktuellt, Musik

Idag fyller beteckningen ”MP3” 10 år. Enligt The Data Compression News Blog var det den 14 juli 1995 som Fraunhofer Institute beslutade att filändelsen .MP3 ska användas för filer med ljud komprimerade med MPEG Audio Layer 3.

Sedan dess har flera mera avancerade format sett dagens ljus, men MP3 håller fortfarande greppet och är det självklara valet om man vill vara helt säker på att kunna spela sin musik överallt.

Storbritannien har 20 % av alla övervakningskameror i världen och London är en av världens mest kameraövervakade städer. Efter bombdåden höjs röster för att öka övervakningen även här i Sverige.

Utan tvivel har kameraövervakningen gjort det enklare för polisen i London att identifiera självmordbombarna. Något annat kunde man väl inte förvänta sig. Men innan man låter sig imponeras för mycket måste man ställa sig frågan om de löste det verkliga problemet. Svaret på den frågan är nej. Terrorattackerna genomfördes och människor dog. Då är det en klen tröst att ha bilder på förövarna när de gick på tåget.

Kameraövervakning är en av de mest överskattade formerna av säkerhetssystem. Kameror är utmärkta för att dokumentera brott, men är betydligt sämre för att förhindra dem. Den ökade trygghetskänslan bygger på illusionen att kamerans närvaro avskräcker kriminella från att hitta på något fuffens. Tyvärr är verkligheten inte fullt så enkel.

När det gäller terrorattentat är det oumbärligt att stoppa dem innan de genomförs. Därför är det viktigt att skilja på åtgärder som ger en falsk känsla av säkerhet och åtgärder som är verkningsfulla i praktiken. Lärdomen från London bör vara att omfattande kameraövervakning inte hjälper speciellt mycket på det området.

ämne

Grodan och det kokande vattnet

Postat 2005-07-13, kl 01:56 • Ämne: Diverse, Vetenskap

Berättelsen om grodan som låter sig kokas levande är ett populärt sätt att visa faran med inkrementalism, det vill säga att man genom många små beslut flyttar gränser och genomför en stor förändring som aldrig skulle accepteras som en helhet.

I stora drag säger berättelsen att om man lägger en groda i kokande vatten hoppar den genast ur grytan och sätter sig i säkerhet. Men om man lägger grodan i kallt vatten, och sakta höjer värmen reagerar inte grodan förrän det redan är för sent.

Tyvärr verkar det som om berättelsen inte stämmer så väl med verkligheten.

Urban Legends: "The legend is entirely incorrect! The 'critical thermal maxima' of many species of frogs have been determined by several investigators. In this procedure, the water in which a frog is submerged is heated gradually at about 2 degrees Fahrenheit per minute. As the temperature of the water is gradually increased, the frog will eventually become more and more active in attempts to escape the heated water. If the container size and opening allow the frog to jump out, it will do so."

Alltså är grodorna inte fullt lika korkade som berättelsen gör gällande. Det är en bra historia med en viktig poäng, men det gäller att vara väl medveten om att det bara är en legend.

ämne

Lågt straff för Sassers skapare

Postat 2005-07-08, kl 16:36 • Ämne: Virus, Arbetsliv

Masken Sassers skapare erkände sig skyldig på alla punkter på rättegångens första dag, men eftersom han "bara" vad 17 år när brottet begicks fick han ett betydligt mildare straff än maximala fem års fängelse. Istället dömdes han till 1 år och 9 månader villkorligt. Ett löjligt lågt straff med tanke på omfattningen av de skador han orsakade över hela världen.

Det sjukaste i hela historien är att det tyska säkerhetsföretaget Securepoint har anställt honom som utvecklare. Det är som att anställa en inbrottstjuv som väktare för att han har god kunskap om hur man begår inbrott. Förutom de lustiga signaler det sänder att det går att få ett spännande och eftertraktat jobb genom att skriva datorvirus, måste man starkt ifrågasätta klokheten att i att köpa några säkerhetsprodukter från Securepoint.

ämne

Google Toolbar för Firefox

Postat 2005-07-07, kl 23:50 • Ämne: Google

Google har släppt sin Google Toolbar för webbläsaren Firefox. Den finns till både Windows, Mac och Linux och på 10 språk.

Google är dock lite sena på plan. Det finns redan en bra tredjepartslösning som heter Googlebar. Den största skillnaden är att Googlebar inte har något stöd för Pagerank.

ämne

Europaparlamentet röstade nej till mjukvarupatent

Postat 2005-07-06, kl 16:31 • Ämne: Patent

Europaparlamentet avvisade idag förslaget som skulle göra det möjligt att ta patent på mjukvara. Om förslaget gått igenom hade det öppnat för en kontraproduktiv patentcirkus enligt amerikansk modell.

Jag trodde faktiskt inte att parlamentet skulle klara av att sätta stopp för det här förslaget, så det är en stor och mycket glädjande nyhet. Det har varit många turer i EU-byråkratin i den här frågan, och det är inte lätt att överblicka hur stor betydelse dagens beslut får på längre sikt. På ena sidan står EU-kommissionen och delar av Europarådet, glatt påhejade av globala storföretag, och på den andra det direktvalda Europaparlamentet.

Sverige är ett av de länder som i ministerrådet röstat för ett införande av mjukvarupatent. De som bär ansvaret för detta är Socialdemokraterna och Moderaterna.

Det är viktigt att förstå att mjukvarupatent och copyright inte är samma sak. Medan copyright skyddar en viss produkt, till exempel en ordbehandlare, handlar mjukvarupatent om att få monopol på en viss idé. Det innebär att när väl någon fått patent på ordbehandlare, får ingen annan skriva en konkurrerande ordbehandlare. Eftersom mjukvarupatenten oftast ligger på en betydligt lägre och bredare nivå, kan ett företag få en oacceptabel ensamrätt på grundläggande metoder för mjukvaruutveckling, och använda det för att krossa uppstickare istället för att förbättra sina egna produkter.

Patentlobbyn brukar framhålla att det är viktigt att tillåta mjukvarupatent för att stimulera till innovationer på mjukvaruområdet. Det argumentet är väldigt lätt att tillbakavisa genom att titta på den amerikanska marknaden som redan har mjukvarupatent. När presenterades det senast någon banbrytande mjukvaruuppfinning som inte var antingen trivial eller uppenbar? Visst produceras det bra applikationer – som är skyddade av copyright – men hur stor andel av dem innehåller verkligt nya stora idéer? Svaret är mycket få, om ens några. Hur kan det då komma sig att företagen söker patent på småsaker på industriell skala istället för att skapa Nästa Stora Grej? Förmodligen för att det är betydligt mera lönsamt att muta in befintliga teknikområden istället för att uppfinna något nytt – vilket precis är motsatsen till hela idén med att ha ett patentsystem till att börja med!

Ericsson har hotat med att flytta ut sin mjukvaruutveckling från Europa om förslaget inte gick igenom. Den enda rimliga destinationen är USA, för varken Indien eller Kina ger ”bättre” villkor i det här avseendet. Ericsson är viktigt för Sverige, men rätten för Europa att ha en egen mjukvaruindustri är ännu viktigare.

Patentlobbyn kommer säkerligen inte att ge upp i sina försök att driva saken vidare. Det är bara att fortsätta streta emot. Frihetens pris är som bekant evig vaksamhet.

Men just idag, är det sannerligen en glädjens dag!!

Tidigare inlägg

2005-07-02 : Stöd kampen mot mjukvarupatent

ämne

Ny trojan till Symbian - Doomboot.A

Postat 2005-07-06, kl 01:03 • Ämne: TrÃ¥dlöst

F-Secure har hittat en ny trojan till Symbian S60 kallad Doomboot.A. Programmet påstår sig vara en knäckt version av spelet Doom 2, men den installerar istället masken Commwarrior.B och ser till att telefonen inte längre går starta om.

När Commwarrior körs igång genererar den massvis med trafik över Bluetooth och kör slut på telefonens batteri på någon timme. Dessutom kan den försöka sprida sig via MMS och kosta ägaren en ordentlig slant när den skickar sig vidare till de nummer den hittar i telefonboken.

Om användaren inte åtgärdar problemet innan batteriet är slut, eller stänger av telefonen, går den inte längre att slå på igen. Själva telefonen går visserligen inte sönder, men för att den ska gå att använda igen måste användaren göra en kallreset. Det betyder att all information som lagrats i telefonen går förlorad.

Liksom andra elakheter för Symbian måste användaren godkänna att Doomboot.A installeras genom att svara "ja" när telefonen frågar. Det är viktigt att veta vart programvaran kommer ifrån och inte gå med på att installera vad som helst som dyker upp via MMS eller Bluetooth.

Lösning

Godkänn inte installationer av program med okänt ursprung!

Tidigare inlägg

2005-03-09 : Första masken som sprids via MMS

ämne

Sandlåda för vuxna

Postat 2005-07-05, kl 01:32 • Ämne: Skoj

Pojkar blir aldrig vuxna sägs det, de får bara dyrare leksaker. Men de flesta blir aldrig så vuxna att de har råd att byta ut sandlådans grävmaskiner mot äkta vara. Det behovet har en driftig tysk klurat ut hur man kan tjäna pengar på.

Då maskinerna på hans byggfirma ändå står stilla på helgerna kan de användas för att dra in pengar från pojkar som vill prova på stora maskiner. Under överinseende kan man få ta en tur i någon av de 30 maskinerna i den 15 000 kvadratmeter stora "sandlådan".

Jag tycker det låter som en störtskön idé. Det hade inte varit så dumt att få testa en riktigt ordentlig bulldozer. B)

ämne

Stöd kampen mot mjukvarupatent

Postat 2005-07-02, kl 20:21 • Ämne: Patent

Noepatents: "The Software Patents Directive, as approved by the European Council of Ministers, would codify US-style Software Patents in the European Union. If that happens, software developers will no longer own what they write and can be sued for selling or distributing their own software."

Ett sätt du kan hjälpa till och påverka är att fram till omröstningen den 6:e juli delta i en online-demonstration genom att ersätta förstasidan på din webbplats!

NO SOFTWARE PATENTS

Färdiga sidor finns att hämta här: Web Demo Against Software Patents

ämne

Microsoft spekulant på spywareföretag

Postat 2005-07-01, kl 03:41 • Ämne: Microsoft, Spyware

eWeek skriver att Microsoft förhandlar om att köpa företaget Claria, som säger sig vara ”a leader in online behavioral marketing”. Bakom de orden döljer sig i praktiken en av världens mest hatade tillverkare av SPYWARE, som bland annat gjort de ökända programmen Gator och GAIN.

eWeek: "Claria's adware applications include eWallet, DateManager, WeatherScope and PrecisionTime, and the company's behavior-tracking database of users' surfing habits is believed to be among the biggest in the world. [...] Webroot lists Claria's GAIN application as the second biggest threat to desktop computers."

Oavsett vilken del av företaget Microsoft är intresserade av, skulle det nog innebära en mindre katastrof rent PR-mässigt om affären går igenom. Claria är inte någon liten obskyr aktör som agerat ute i gråzonen. Det är en av branschens värsta syndare.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

De senaste inläggen

sidfot