Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Utveckla Flash med C# eller VB.NET

Postat 2005-03-31, kl 21:51 • Ämne: .NET

CNet skriver att företaget Xamlon har en produkt på gång som ska göra det enklare för .NET-utvecklare att skapa Flash-applikationer. Istället för att behöva lära sig ActionScript ska man kunna använda C# eller VB.NET och utveckla med Visual Studio eller SharpDevelop.

Xamlon: "separates the interface design and logic of the application in a way that allows designers to design and developers to code without compromising aesthetics or utility. [...] Write your code in C#, VB.NET or XAML. Add images from FlashMX, Adobe Illustrator or any other program that outputs SVG or SWF."

Xamlon är tidigt ute med produkter som bygger på samma teknik som Microsofts Avalon, där man bygger användargränssnitt i det XML-baserade språket XAML. Avalon ses av en del som en direkt konkurrent till Macromedias Flash i positioneringen som ett mellanting mellan webbapplikation och vanligt program.

Flash har ett stort försprång eftersom det redan finns installerat hos en stor del av användarna. Men fram tills nu har det krävts att man tar sig över den relativt höga instegströskeln för att bli produktiv med Flash. Kanske blir det ändring på det snart!

ämne

Översvämning och andra katastrofer

Postat 2005-03-30, kl 23:41 • Ämne: Skoj

Patrick tipsar om webbplatsen Netdisaster.com som låter besökaren släppa lös allehanda otyg på webbsidor man tycker förtjänar det. Varför inte spilla lite kaffe på en webbsida? Vad sägs om att skicka in en dinosaurie? Eller kanske en liten översvämning?

[Översvämning på larsolofsson.se]

Givetvis förstör man inte något på riktigt. Det är en genomskinlig Flashanimation som läggs ovanpå originalsidan. Så det är bara att panga på! :>>

ämne

Sybase försöker tysta säkerhetsföretag

Postat 2005-03-28, kl 05:11 • Ämne: Säkerhet

Sybase hotar att stämma ett säkerhetsföretag i England som hittat fel i Sybase produkter.

Frank Hayes: "Last year, NGS found a batch of vulnerabilities in Sybase Adaptive Server and notified Sybase. Sybase issued patches for the holes. So far, so good. But now, NGS wants to publish details of the problem, as is its usual practice. And Sybase says that if NGS does so, Sybase will sue."

Säkerhetshålen är alltså redan lagade, men Sybase insisterar ändå på att NGS håller tyst om de tekniska detaljerna. Det är både naivt och utomordentligt korkat.

Informationen är redan ute

Det är ett naivt tankesätt, för så snart säkerhetsuppdateringarna släppts ut har man i praktiken släppt detaljerna kring vad de åtgärdar. Det är bara att kolla vilka förändringar uppdateringen gör, vilka filer som byts ut, jämföra de gamla och de nya filversionerna binärt, eller helt enkelt plocka isär själva uppdateringsprogrammet.

Att försöka hemlighålla de tekniska detaljerna för någon som verkligen vill veta är alltså dömt att misslyckas. Istället bör man lägga kraft på att se till att alla kunder installerar uppdateringarna. Om alla gör det, ja då är informationen rörande ett lagat hål ganska värdelös för en angripare.

Granskning kan inte undvikas

Det är också ett väldigt korkat agerande. För när Sybase får en buggrapport om ett fel i deras produkt innebär det att någon har arbetat gratis med att testa deras grejor. Med det här bemötandet blir det mindre intressant för folk att fortsätta lägga tid på att hitta fel i deras produkter. Det låter kanske bra - men det är det inte!

Produkterna kommer att granskas i vilket fall som helst. Men risken är större att de som nu hittar hålen först är de som har ett helt annat motiv: att använda dem för att angripa Sybase kunder!

Frank Hayes: "suing security people who are looking out for Sybase's customers? [...] That must have sounded awfully clever to someone in Sybase management. It's not. Security-by-obscurity is dumb. [...] And nobody wants a dumb software vendor."

Det är med andra ord ingen vidare säkerhetsstrategi Sybase har. Och det ligger givetvis dem till last om det skulle vara så att ett erbjudande från Sybase står mot en motsvarande produkt från en annan leverantör.

ämne

Se Bram Cohens Stanfordföreläsning om BitTorrent

Postat 2005-03-26, kl 03:37 • Ämne: Fildelning

Bram Cohen höll förra månaden en intressant gästföreläsning på Stanford University om sitt fildelningsprotokoll BitTorrent. Föreläsningen finns tillgänglig att titta på via Stanfords webbplats.

BitTorrent ser på ytan ut att vara ett system där noderna samarbetar för att sprida en fil till alla maskiner i nätverket. Men Bram säger att det i verkligheten är resultatet av att varje nod på ett aggressivt sätt ser till sitt eget bästa. Till exempel genom att föredra att skicka data till noder den också tar emot data ifrån.

Han pratar om svårigheterna med att mäta prestanda, och optimera ett så komplext system som summan av alla maskiner som deltar i en "torrent" utgör. Några av BitTorrent-klientens strategier för att hålla balans mellan snabba och långsamma uppkopplingar, såväl maskiner med och utan brandväggsblockering gås igenom. Det är uppenbart att stora delar av utvecklingen är ren ad hoc där han helt enkelt testat sig fram tills det fungerade. Imponerande med tanke på hur effektivt BitTorrent faktiskt är.

Tyvärr är Bram inte någon speciellt bra föreläsare. Han verkar vara en sådan lite udda men genial hacker som är så sällsynta nuförtiden. Men om man är intresserad av P2P eller distribuerade system är det definitivt värt tiden att lyssna på vad han har att säga.

ämne

Lagförslaget som ingen vill stå för

Postat 2005-03-24, kl 17:27 • Ämne: Upphovsrätt

Centerpartiet kommer att rösta emot förslaget om ny upphovsrättslagstiftning

Aftonbladet: "Att ladda ner film och musik från internet ska vara tillåtet, säger partiets rättspolitiska talesman"

Det finns mycket i den nya förslaget till upphovsrättslagstiftning som jag inte tycker om. Men jag är ändå väldigt tveksam till motiven bakom Centerpartiet inhopp i debatten.

Eftersom det handlar om ett EU-direktiv från 2001 som Sverige måste anpassa sin lagstiftning till, vare sig vi vill eller inte, är det kanske lite sent att börja agera först nu. Kan det kanske vara så att Centerpartiet vet att lagförslaget går igenom i vilket fall som helst, och därför passar på att plocka sympatipoäng genom att lyssna på opinionen?

På samma sätt som Justitieministern, när han ena dagen lägger ett lagförslag som förbjuder nedladdning av musik, och nästa dag inte riktigt vill kännas vid att den kriminaliserar större delen av Sveriges unga?

Man kan bara hoppas att detta innebär att lagförslaget tar ännu en vända till, att man rensar ut de påfund som inte är direkt dikterade av EU, och att man gör det snåriga lagförslaget någorlunda överblickbart för gemene man.

ämne

Säkerhetshål i Firefox hantering av GIF

Postat 2005-03-24, kl 00:59 • Ämne: Säkerhet, Firefox

Mozilla har släppt uppdaterade versioner av webbläsaren Firefox och e-postklienten Thunderbird. De åtgärdar ett allvarligt säkerhetshål i hanteringen av GIF-bilder som gjorde att en angripare i värsta fall kunde ta kontroll över användarens dator.

Mozilla foundation: "An GIF processing error when parsing the obsolete Netscape extension 2 can lead to an exploitable heap overrun, allowing an attacker to run arbitrary code on the user's machine."

Aktuella versioner av både Firefox och Thunderbird är nu version 1.0.2.

Lösning

ämne

Storebror åker med i bilen

Postat 2005-03-20, kl 21:44 • Ämne: Personlig integritet, Övervakning

EU utreder om man ska göra det obligatoriskt med en så kallad ”svart låda” i alla nya bilar som säljs från och med 2009. Den lagrar information från en mängd sensorer och används för att ta reda på vad föraren gjort strax före en kollision. Därmed kan det bli din egen bil som vittnar mot dig om olyckan skulle vara framme.

Sydsvenskan: "En del menar att den ska vara olyckspreventiv, säger Anders Kullgren (forskningschef på Folksam). Föraren ska veta att allt han eller hon gör registreras och därmed bete sig efter det. [...] De flesta tycker nog att det är okej om myndigheter och polis får informationen, men några tycker säkert inte det"

I USA är de svarta lådorna kontroversiella och även i Sverige har vi modeller från bl.a Ford, Volvo, Saab, och Toyota som kommer med svarta lådor installerade. Toyota säger att de upplyser kunden om att bilen har svart låda, men jag misstänker att det finns många andra bilägare som inte alls är medvetna om att deras modell är utrustad med en sådan. Men en del svarta lådor registrerar inte bara kollisioner, utan också snabba accelerationer och inbromsningar utan att föraren informeras.

Hur mycket information som sparas och hur länge den finns kvar i systemet varierar från tillverkare till tillverkare. Vem ska ha rätt att ta del av informationen från lådorna? Jag förstår att försäkringsbolagen gnuggar händerna. Om lådan innehåller information om tidigare hård körning kan man tänka sig att det blir svårare att få ersättning när det väl händer en olycka. Även om det inte blir obligatoriskt att lämna ut informationen kan försäkringsbolagen ändå tvinga fram den genom att sätta en skyhög premie för individer som inte vill samarbeta.

Bilen ringer själv efter hjälp

Ett närbesläktat EU-projekt är "eCall" som också är tänkt att genomföras 2009. Varje bil skall vara utrustad med en mobiltelefon som vid en olycka automatiskt ringer nödnumret och lämnar information om bilens exakta position. Det kan rädda många liv. Men om GPS-mottagare och telefoni blir standardutrustning öppnas nya möjligheter att inte bara spåra hur bilen körs, utan också vart.

Med vidareutveckling och integrering av de olika funktionerna kan tänka sig en hel rad andra användningsområden. Till exempel automatiskt utfärdande av fortkörningsböter.

ämne

Windows Starter Edition en given flopp

Postat 2005-03-18, kl 02:53 • Ämne: Windows

Föga förvånande går försäljningen av lågbudgetversionen av Windows XP inte speciellt bra. Windows XP Starter Edition är ett försök att rå på den omfattande piratkopieringen i Asien och marknadsförs i Indien, Malaysia, Indonesien och Thailand.

Starter Edition har begränsat nätverksstöd, max skärmupplösning är 800x600 och man kan bara köra tre applikationer samtidigt.

CNET: "In Malaysia, Microsoft has set the pricing of Starter Edition at $32. In contrast, bootleg copies of Windows XP Professional or Home Editions are sold at IT malls in Kuala Lumpur for less than $5."

Valet står mellan en piratkopia av Windows XP Pro för motsvarande $5, eller en löjligt begränsad version som är 6 gånger dyrare. Då får man visserligen också tillgång till uppdateringar och ett gott samvete på köpet. Men vad spelar det för roll om produkten i princip är oanvändbar? Folk är inte korkade!

ämne

Upphovsrättslagen dilemma för operatörerna

Postat 2005-03-18, kl 01:53 • Ämne: Upphovsrätt

I onsdagens Computer Sweden (16/3) hittade jag en intressant artikel på sidan 9, med titeln "Tydligare roll för leverantörer i den nya fildelningslagen".

Computer Sweden: "I förslaget står det tydligt att mellanhänder kan få vitesföreläggande om de uppenbarligen medverkar till fildelning. Om en internetleverantör blir upplyst om att en person fildelar i dess nät, men fortsätter att ta betalt av kunden kan de anses som medverkande."

Det finns risk att det blir ett större hinder än själva kriminaliseringen av nedladdning av upphovsrättsskyddat material. Operatörerna för statistik över hur mycket bandbredd som varje kund använder. Om en kund får en abuse-anmälan mot sig och det visar sig att denne laddat hem flera hundra GB per månad eller som har stor mängd utgående trafik kan man tänka sig att operatören hellre stänger av abonnemanget än riskerar att saken förs vidare.

De flesta operatörer har redan idag rena gummiparagrafer om t.ex god netiquette i sina kontrakt, som i princip ger dem rätt att stänga av kunden när de vill.

Det kan bli ett saftigt dilemma för operatörerna. En stor del av bredbandskunderna använder fildelningsprogram, och det en stor drivkraft bakom efterfrågan på riktigt snabba uppkopplingar. De snabbaste uppkopplingarna är också de dyraste, och operatören vill ha så hög utnyttjandegrad som möjligt av sitt befintliga nät. Det vill säga, att ha så många kunder som möjligt, som betalar så mycket som möjligt, utan att man för den delens skull måste öka kapaciteten.

Den operatör som gör sig känd för att stänga av fildelare riskerar därför att förlora många av de kunder som betalar mest. Och om operatören inte kan dra ned kostnaderna och minska sin kapacitet i samma mån blir det en ren förlust. Det är inte en sits jag avundas.

ämne

Spelförsäljningen slår rekord

Postat 2005-03-17, kl 02:02 • Ämne: Upphovsrätt

Samtidigt den uppskruvade debatten mellan Antipiratbyrån och piratkopierarna går vidare med oförminskad styrka visar statistik från branschföreningen för dator- och TV-spel (MDTS) på en rekordförsäljning under förra året.

Dagens industri: "Under 2004 såldes tv- och datorspel för 1,6 miljarder kronor. Det är nytt rekord och en ökning med hela 19,5 procent jämfört med 2003."

En anledning kan vara att spelbranschen har anpassat sig och lärt sig dra nytta av Internet. Man kan ofta ladda hem demoversioner i förväg och testa spelet innan man bestämmer sig om man vill köpa det eller inte. För att kunna spela online måste man ha ett serienummer som godtas av tillverkarens server, och för att slippa problem och risk med att bli avstängd tycker många att det enklaste sättet är att köpa spelet.

ämne

EU inför mjukvarupatent i Norge

Postat 2005-03-17, kl 00:05 • Ämne: Patent

Förra veckan röstade EUs ministerråd igenom förslaget om patentbarhet på datorrelaterade uppfinningar och öppnade därmed för mjukvarupatent i EU. Bland patentförespråkarna hittar man nästan uteslutande globala teknikjättar som nu ser chansen att utöka sina patentportföljer rejält. Det handlar om massor av pengar, och därmed är det även storpolitik.

Enligt uppgifter från den danska pressen var Danmarks inställning till EU-förslaget ett av de stora diskussionsämnena när den danska statsministern Anders Fogh Rasmussen träffade Bill Gates i november förra året. Microsoft har 800 anställda vid sitt utvecklingscenter Microsoft Business Solutions i Vedbæk norr om Köpenhamn, och lär ha använt det som ett påtryckningsmedel.

Norska tidningen Computerworld skriver såhär:

Computerworld: "I februar bekreftet Microsofts juridiske sjef i Danmark, Marianne Wier, i avisa Dagbladet Børsen, at Microsoft ville flytte ut alle europeiske utviklingssentre hvis ikke det kom et raskt gjennombrudd for programvarepatenter. Sentralt i Microsoft var man ikke særlig fornøyd med at den uttalelsen kom i full offentlighet, og Wier har siden fått munnkurv."

Men tydligen utföll beslutet i ministerrådet till belåtenhet. Bara två dagar efter Ministerrådet godkände förslaget offentliggjorde Microsoft att de tänker öppna ett nytt stort utvecklingscenter i Irland – det land som kämpat hårdast för att få igenom förslaget.

Businessweek: "Microsoft Corp. announced plans Thursday to open a new research and development center in Ireland that it said would design parts of the next edition of its Windows operating system, codenamed "Longhorn."

Vad har då allt detta att göra med Norge? När jag skrev om att förslaget gått igenom Ministerrådet avslutade jag med den retoriska frågan “Undrar om de har mjukvarupatent i Norge?”. Norge är ju inte medlem i EU. Tyvärr spelar det ingen roll. Computerworld avslutar sin artikel med att konstatera:

Computerworld: "Patentdirektivet vil gjennom EØS-avtalen også få gyldighet i Norge."

"Plan B" kan med andra ord läggas till handlingarna.

ämne

Internet Explorer 7.0 - kodnamn 'Rincon'

Postat 2005-03-16, kl 01:57 • Ämne: Internet Explorer 7

Microsoft-Watch har tagit pulsen på ryktena om vad som kommer att finnas med i nästa version av Internet Explorer, som har fått kodnamnet "Rincon".

Microsoft har deklarerat att det främst kommer att handla om förbättrad säkerhet, och Microsoft-Watch nämner följande konkreta exempel:

  • reduced privilege mode becomes the default
  • no cross-domain scripting and/or scripting access
  • improved Secure Sockets Layer (SSL) user interface
  • possible integration between IE 7.0 and Microsoft's Windows anti-spyware service, which currently is in beta.

Kanske kommer man också äntligen att fixa problemen med bildformatet PNG och snygga till hanteringen av CSS. Det sägs också att IE7 kommer att innehålla en RSS-aggregator. Den första betan släpps till sommaren och då får vi se vilka rykten som besannas. Det ska bli spännande!

ämne

Microsoft ska uppdatera Amerikanska system först

Postat 2005-03-13, kl 01:09 • Ämne: Säkerhet, Windows

Reuters rapporterar om en artikel i The Wall Street Journal som avslöjar att Microsoft ska ge den amerikanska staten tillgång till säkerhetsuppdateringar upp till en månad före sina andra kunder.

Reuters: "Under a plan to take effect later this year, Microsoft will give the U.S. Air Force versions of software "patches" to fix serious security vulnerabilities up to a month before they are available to others"

En del uppgifter gör gällande att det bara rör sig om beta-versioner. Jag har svårt att bestämma mig för om det gör saken bättre, eller möjligen bara ännu värre. Att differentiera mellan olika kundgrupper just när det gäller säkerhetsuppdateringar är naturligtvis helt oacceptabelt.

I praktiken är det omöjligt att alltid undvika brister i programvara. Därför får man nöja sig med den näst bästa lösningen, att tillverkaren gör sitt yttersta för att så snabbt som möjligt åtgärda fel allt eftersom de hittas. Gör man det finns det bara ett sätt att ge vissa kunder snabbare tillgång än andra, nämligen att låta icke-favoriserade kunder vänta längre. Det betyder i så fall att dessa kunder utsätts för onödig risk.

Jag utgår ifrån att den amerikanska underrättelsetjänsten på ett tidigt stadium får reda på vilka säkerhetsbrister som rapporteras till Microsoft. Men om man för en sekund bortser ifrån det, innebär en månads tidigarelagd tillgång till säkerhetsuppdateringarna att de får tips om vilka brister som för tillfället finns i andra staters Microsoftsystem.

I det läget finns det bara ett sätt att jämna ut spelplanen: att offentliggöra alla tekniska detaljer samtidigt som de rapporteras till Microsoft. Det är en dålig lösning eftersom den även innebär att en angripare får reda på hur man gör för att utnyttja säkerhetshålet. Men det ger i alla fall alla en rättvis och jämlik chans att skydda sig.

ämne

Bara en månads respit kvar

Postat 2005-03-12, kl 00:44 • Ämne: Windows

Den 12:e april löper tiden ut för dem som spärrat installationen av Windows XP Service Pack 2.

Den temporära spärr som infördes den 16:e augusti 2004 gäller i 240 dagar och är avsedd att ge tid att testa och anpassa alla system så övergången blir smärtfri. Därefter kommer maskiner som har automatisk nedladdning av uppdateringar påslaget att hämta hem SP2 oavsett om man vill eller inte.

ämne

Kolla en IP-adress geografiska läge

Postat 2005-03-10, kl 02:40 • Ämne: Internet

I marsnumret av MSDN Magazine hittade jag ett bra tips. Det är Hexa Softwares webbplats IP2Location som erbjuder en tjänst där man kan översätta ett IP-adress till geografiskt läge.

Man får testa upp till 20 IP-adresser gratis per dygn. Precisionen i resultaten är varierande, men i många fall går den ned till stadsnivå. De har i varje fall tillräcklig koll för att veta vilken stad jag bor i.

Kolla själv på IP2Location

ämne

Första masken som sprids via MMS

Postat 2005-03-09, kl 04:07 • Ämne: Virus, Trådlöst

SimWorks säger sig ha träffat på det första masken som kan sprida sig via MMS. Det drabbar telefoner som använder Symbian OS 6.1 eller nyare, till exempel Nokia 3650, 6600 och 6630.

Infosyncworld: "Scanning the infected phone's address book, CommWarrior periodically sends MMS messages to randomly selected contacts, including a copy of itself and one of several predefined text messages designed to encourage the recipient to install the application"

För att det ska fungera krävs det alltså att användaren tillåter att programmet installeras. Liksom Cabir försöker CommWarrior också sprida sig via blåtand.

Det blev inga uppdateringar från Microsoft vid det ordinarie tillfället för Mars månad.

Nu ska man inte tolka det som att alla säkerhetshål är lagade. Men med tanke på förra månadens jätteskörd kan de kanske behöva lite semester. Det kan också vara så att de vill lätta på trycket på Windows Update medan de rullar ut den första testversionen av Microsoft Update.

Tidigare inlägg

2005-02-09 : Februari månadsuppdatering
2005-02-17 : Microsoft Update debuterar nästa månad

ämne

Fullt piratkrig på alla fronter

Postat 2005-03-09, kl 02:39 • Ämne: Upphovsrätt

Det är fullt krig mellan Antipiratbyrån och användare i fildelningsnätverken. AntiPiratByrån är en intresseförening som företräder spel- och filmindustrin och som arbetar offensivt med att bekämpa piratkopieringen i Sverige.

När den nya upphovsrättslagen införs i sommar kommer det att bli olagligt att ladda hem upphovsrättsskyddad film och musik från andra fildelare. Men i dagsläget är det fullt lagligt. APB skjuter därför in sig på dem som delar ut film och spel i de stora fildelningsnätverken. Det huvudsakliga vapnet är att försöka skrämma folk att sluta genom att klaga hos användarens ISP och via dem framföra ett "varningsbrev". APB säger att de skickat ut 400 000 brev, vilket måste ha lett till ett enormt av extraarbete för operatörerna. Nu har de då tagit nästa steg genom att polisanmäla personer som delat ut mycket material, och även fått polisen att genomföra ett par tveksamma husrannsakningar. Det ledde i sin tur indirekt till att uppretade fildelare sänkte APBs webbserver med en överbelastningsattack.

APB - En privatpolis

Att APB agerar privatpolis och utför egen spaning är en smula tveksamt. De är ingen myndighet. Det kan också vara så att de själv bryter mot lagen genom sin verksamhet. Datorinspektionen har fått in mer än 4000 anmälningar om brott mot personuppgiftslagen (PUL). De har också blivit anmälda av Jonas Birgersson och Jens "Jens of Sweden" Nylander. Tidigare har de råkat i blåsväder för att de använder sig av infiltration och brottsprovokation.

För att inte tala om det något pinsamma läget när APB själva delade med sig av en radiointervju (MP3) via deras hemsida – en intervju som Sveriges Radio äger upphovsrätten till. :>>

Bokpirater jagas i Lund

Men det är inte bara på nätet man har problem med piratkopiering. Sydsvenskan hade en lustig artikel i söndags om att Studentlitteratur skickat ut folk för att snoka reda på dem som kopierar deras böcker. Studentlitteratur tror sig förlora upp till 25 % av försäljningen på grund av att böckerna kopieras. Tipsen kommer främst från universitetslärare som inte får sålt böckerna de själva skrivit, trots att de används i deras egen undervisning. Ett ganska fult knep, där författaren sitter på två stolar och kan tvinga studenterna att köpa sin bok hur dålig den än må vara.

Med tanke på de skyhöga priserna på kurslitteratur och den ansträngda studentekonomin är det kanske inte så konstigt att en del väljer att dela, låna eller kopiera en kursbok. Det är säkerligen inget man gör för nöjes skull, det vet var och en som antingen slavat vid en kopiator eller försökt tyda suddiga kopior vid flitens lampa på studentrummet.

En riktig bok är alltid bäst. Samma sak gäller för musik på CD och film på DVD. Bara priset och villkoren är någorlunda rimliga.

ämne

Mjukvarupatent godkänt av Ministerrådet

Postat 2005-03-08, kl 03:17 • Ämne: Patent

Ministerrådet har nu röstat igenom direktivet som möjliggör mjukvarupatent i EU. Trots att flera länder krävde att förslaget åter skulle tas upp för diskussion. Det sätt som ordförandelandet Luxemburg tvingade fram omröstningen på får nu massiv kritik.

FFII: "The Council Presidency today declared the software agreement of 18 May 2004 to have been adopted, in violation of the procedural rules and in spite of the evident lack of a qualified majority of member states and the requests of several states to reopen negotiations."

Med Moderaternas och Socialdemokraternas oheliga allians var Sverige ett av de länder som stödde förslaget. Det kan vara bra att komma ihåg den dagen någon av de amerikanska mjukvarujättarna står i dörren med en licensräkning för någon trivialitet. De stora förlorarna är medarbetare i små och medelstora teknikföretag. Risken är att vi får se ännu fler arbetstillfällen utflyttade till Kina.

Undrar om de har mjukvarupatent i Norge?

ämne

Photoshoptangentbord

Postat 2005-03-02, kl 19:45 • Ämne: Diverse, Adobe

Mattias på Moderskeppet skriver om en smart sats klistermärken man kan köpa för att markera snabbtangenterna för Photoshop. Det är ett billigare alternativ än att köpa specialtangentbord där knapparna redan är markerade.

Mattias: "Editorskeys är ett 60-tal klistermärken som du sätter fast ovanpå dina tangenter. På varje tangent hamnar snabbkommandot, bokstaven och en liten bild. [...] Det finns flera olika Photoshoptangentbord och de kostar dryga tusenlappen."

Kan man bara få klistermärkena att sitta kvar låter det som en riktigt bra idé. Jag undrar om tanken kanske kan överföras till Visual Studio. Ett vanligt tangentbort kostar bara någon hundring så det kan vara värt att testa.

Bilder och mer hittar man på Moderskeppet: Mitt eget Photoshoptangentbord för 150 spänn

ämne

Mjukvarupatent hotar Open Source i EU

Postat 2005-03-02, kl 03:16 • Ämne: Öppen källkod, Patent

Om EU-förslaget om mjukvarupatent går igenom, finns det risk att storbolagens jurister får mycket att göra. Det kan innebära att en del av den Open Source-utveckling som sker i Europa får ta ned skylten och packa ihop. Jeremy Mark Malcolm som är IT-jurist målar upp en grå framtidsbild

Jeremy Mark Malcolm: "It may perhaps stop some of the development that is going on in Europe on open source. You may find that some people developing software over there will have to stop doing it because of the threat of being sued over patent violations"

Inte minst hotas möjligheten att få utveckla Linux inom EU.

ämne

Beagle invaderar

Postat 2005-03-02, kl 00:59 • Ämne: Virus

Per Hellqvist på Svenska Viruslistan skriver att det under gårdagen dök upp inte mindre än 15 nya varianter av Beagle. F-Secure kallar det en invasion och klassificerar det som hotnivå 2 – den näst högsta.

Kapersky misstänker att de inte bara är de som analyserar virusmakarens kod, utan även tvärt om:

Kaspersky: "today we have already intercepted 15 new pieces of malware produced by the authour of Bagle. The newest variants follow hard on the heels of our updates and we suspect that the authour is creating new variants every time we release updates to block previous versions."

Symantec har en utförlig beskrivning av otrevligheterna som de nya maskarna och trojanerna ställer till med. De saboterar antivirusprogram och brandväggar, öppnar upp bakdörrar och går bärsärkagång i registry med mera. Namnen på bilagorna som det använder sig av för att sprida sig är olika varianter på "price.zip", "price_new.zip" som innehåller "doc_01.exe" eller "prs_03.exe" (och varianter).

Se till att virusskyddet är uppdaterat och håll ett extra öga på e-posten!

Nästa version av Internet Explorer kommer förmodligen bara att släppas till Windows XP SP2 och Longhorn. Det gör att en del kunder som fortfarande använder Windows 2000 känner sig åsidosatta. Så här säger en IT-chef till tidningen Computerworld:

Charlie Ward: "Windows 2000 was built for the Internet and bought with good-faith expectations on security, If IE7 works only on Windows XP SP2 and above, Microsoft is forcing customers with no other compelling reason to upgrade to spend additional money to protect themselves from flaws in Microsoft's products."

Windows 2000 är fortfarande en aktuell produkt som regelbundet uppdateras av Microsoft. Men kodbasen är gammal, och det har tidigare ryktats att det skulle innebära tekniska svårigheter att gå vidare med koden bakom den nuvarande versionen av MSIE. Mycket av ändringarna lär också handla om webbläsarens säkerhet, där man bygger vidare på de åtgärder man gjort med Service Pack 2. Att överföra dessa till Windows 2000 betraktas nog som en orimligt stor utgift.

Uppdateringar till redan sålda produkter tjänar man inga pengar på. Det gäller att hitta argument som får användaren att ständigt vilja uppgradera och köpa en ny licens för den senaste produkten. Men det är en hårfin avvägning att uppmuntra till uppgradering utan att kunden för den delen känner sig lurad av att ha köpt den gamla versionen. Så jag förstår att de som sitter med väl intrimmade system, som fungerar utmärkt i affärsverksamheten, är måttligt roade av att behöva uppgradera bara på grund av fel och säkerhetsbrister som uppdagas efterhand. Det gäller inte bara Windows 2000 - det är också en aktuell huvudvärk för en del som fortfarande kör NT 4.

Hur länge bör man då fortsätta att uppdatera en gammal produkt? Så länge den säljs? Eller så länge någon fortfarande använder den? Det är en mycket svår fråga. Det är orimligt att förvänta sig att någon ska fortsätta åtgärda ett gammalt system i all evighet. Samtidigt få man inte fortsatt förtroende via nyförsäljning om man överger de gamla systemen för snabbt. Olika uppfattningar om var det är rimligt att lägga sig mellan de två ytterligheterna gör detta till en paradgren för Open Source. Där finns det alltid en möjlighet att ta källkoden och själv utveckla den vidare.

Jag hoppas att Microsoft släpper MSIE 7.0 till Windows 2000 också. Inte nödvändigtvis med exakt samma funktioner och säkerhetsnivå som den man planerar för Windows XP, men i varje fall något som åtgärdar de värsta skönhetsfelen rörande hanteringen av CSS. Till dess kan man alltid prova en annan webbläsare. Firefox är ett utmärkt alternativ.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot