Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Hotmails 250Mb låter vänta på sig

Postat 2004-12-30, kl 06:27 • Ämne: E-post

Introduktionen av GMail utlöste en kapplöpning om vem som erbjuder mest lagringsplats på sin webmail. GMails 1000 Mb gratis lagringsutrymme lämnade konkurrenternas erbjudanden långt bakom sig, och Hotmails gräns på 2Mb framstod som rent löjlig i jämförelse. För att bräda Google höjde både Yahoo och Hotmail till 2Gb för betalande användare, och lovade 250Mb på gratiskonton.

Men dessa 250Mb låter vänta på sig. Jag har tre konton på MSN / Hotmail och alla tre är fortfarande begränsade till 2Mb. Microsoft lovade i somras att de skulle uppgradera Hotmail och höja gränsen under hösten. Tidigt i höstas fick också ett fåtal sin gräns höjd. Sen har det varit tyst. Kan det möjligen vara så att Hotmail inte tänkt fullfölja? Kanske låtsas man som det regnar och hoppas användarna väljer att betala istället för att vänta.

GMail är visserligen bara en beta som man måste bli inbjuden till. Men Google har varit så generösa att i stort sett alla GMail-användare sitter med outnyttjade inbjudningar. Både Hotmail och GMail är gratis. Skillnaden är att GMail också håller vad de lovar. Perfekt för e-postlistor.

ämne

Tackbrev till Wlodzimierz Marcinski

Postat 2004-12-30, kl 00:38 • Ämne: Patent

Thank you, Poland!

Strax före jul förde Holland upp frågan om mjukvarupatent på dagordningen för omröstning utan diskussion. Polen hade uttryckt sitt motstånd. Och på grund av den omfördelning av rösträtt som skett efter EUs utvidgning stod det klart att förslaget inte längre hade stöd av någon majoritet.

Via diplomatiska påtryckningar försökte Holland ändå övertyga Polen om att tyst acceptera förslaget som det låg. Är man ny i EU-klubben ska man tydligen sitta still och inte skaka båten för mycket.

Mötet där detta skulle klubbas igenom handlade om fiskerifrågor. Sverige representerades av jordbruksministern. Det luktade kupp lång väg. Men tack och lov lät inte Polen sig bli överkört i denna viktiga fråga. De skickade sin vetenskaps- och IT-minister Wlodzimierz Marcinski, som förklarade Polens inställning och krävde att omröstningen skulle stoppas. Hotet avvärjdes för denna gång.

Nästa tillfällen när samma fråga kan komma upp är den 10 och 18 januari. Jag hoppas att motståndet är lika stort då. Därför skadar det inte att framföra sitt tack till Polen för deras insats.

Det kan man göra genom att skriva på tackbrevet till Wlodzimierz Marcinski!

Tidigare inlägg

2004-12-22 : Polen stoppade patentkuppen
2004-12-13 : Mjukvarupatent som julklapp

ämne

Galet med kassettersättning för MP3-spelare

Postat 2004-12-29, kl 19:12 • Ämne: Upphovsrätt

Copyswede stämmer Jens of Sweden för att de inte har betalat in Kassettersättning för de MP3-spelare företaget sålt. Vän av ordning höjer kanske på ögonbrynet och påpekar att det inte finns några kassetter i en MP3-spelare – det är ju en del av själva poängen. Nej, namnet till trots är det en generell avgift på media till sådana anordningar som är särskilt ägnade åt att spela in musik på: CD, MiniDisc, VHS, DVD, kassettband osv.

Privatkopiering

Tanken är att pengarna skall vara en ersättning för så kallad privatkopiering. Observera stavningen. Det är inte piratkopiering det är frågan om. Privatkopiering medges i lagen och innebär att de som köpt en skiva får göra enstaka exemplar. Man får ha en kopia i bilen och en i stugan, och man får till och med ge bort kopior till den närmaste kretsen, till sin bror, arbetskamrat eller faster Agda.

Att man får göra enstaka exemplar är ingen nyhet och något som skivbolagen är väl medvetna om. Därför måste man anta att ersättningen för rätten att göra just enstaka exemplar rimligen redan ingår i priset för originalet. Varför ska jag då betala en extra avgift när jag använder min rättighet att göra en kopia att ha i bilen?
- För att branschen lyckats övertyga politikerna om att tvinga konsumenten att betala en gång till.

MP3-spelare

Hur var det då med MP3-spelarna då? Ja, de är förmodligen tänkta att omfattas samma avgiftsplikt. Men vem sjutton kopierar en skiva till sin MP3-spelare, och går sen och köper en ny spelare för att lyssna på nästa skiva? En MP3-spelare är väl en uppspelningsanordning och inte ett lagringsmedium! Om jag tar min hederligt inköpta skiva och spelar i en bärbar CD-spelare behöver jag inte ge upphovsmännen mera kosing. Men om jag istället vill lyssna på samma musik överförd till minnet på en MP3-spelare vill Copyswede ha 6 kronor. Eller rättare sagt, Copyswede vill ha 6 kronor oavsett – bara för att jag köpt spelaren. Hur tokigt är inte det.

Jag tycker Jens of Sweden gör rätt som struntar i att betala. Det är bra om någon gör en markering mot denna galenskap!

ämne

Papper heligare än ettor och nollor

Postat 2004-12-28, kl 04:27 • Ämne: Personlig integritet

Den svenska regeringen driver ett förslag i EU om att tvinga alla teleoperatörer att lagra kopior av all e-post, SMS och annan trafikinformation i upp till tre år. Det ska inte bara gälla de som redan är misstänkta för något brott, utan data ska rutinmässigt samlas in om alla medborgare.

Postöppning

Men om det är en bra metod, varför inte ta kopior av all post, även sådan som skickas med gamla hederliga Posten? Det skulle kosta en slant. Men det gör det att logga all Internettrafik också. På fängelset i Västervik har man öppnat och kopierat fångarnas brev. Men när det gäller bläck på papper är det genast en känslig fråga.

Expressen: "Personal på fängelset i Västervik har rätt att granska brev till och från de intagna för att kunna avslöja planer på brottslighet eller rymningar. Men har den också rätt att ta kopior av breven? Nej, anser justitieombudsmannen som dock vill ha klarare lagstiftning på området."

Datatrafik

Att smygkopiera vanlig post är något som är konkret och lätt att förstå. Postöppning är genom historien tätt förknippat med censur och diktatur. Om Svensson skulle börja få dåligt ihoplimmade kuvert med posten skulle det nog bli ramaskri. Att lagra datatrafik å andra sidan är abstrakt och har konsekvenser som inte är direkt uppenbara för den oinsatte. Framförallt kan det göras bakom kulisserna utan att någon märker det. Det skulle Stasi ha älskat.

Tidigare inlägg

2004-11-29 : De vill lagra allt du gör på nätet

ämne

Ingen julefrid för Microsoft

Postat 2004-12-26, kl 23:03 • Ämne: Säkerhet, Windows, Internet Explorer

Under julhelgen har det publicerats detaljer om flera olika säkerhetsproblem i Windows och Internet Explorer. Till exempel ett säkerhetshål som gör det möjligt att ta kontroll över besökarens dator med manipulerade bildfiler i ett par olika Windows-format.

Flashsky har beskrivit ett säkerhetshål i anropet LoadImage i User32.dll. LoadImage används när ett program försöker ladda en fil av typen Windows Bitmap (BMP), Windows Cursor (CUR), Windows Icon (ICO) eller Windows Animated Cursor (ANI). I bildfilerna finns det angivet hur mycket minne som behöver reserveras för att lagra bilden i minnet.

LoadImage litar på att det angivna värdet i filen är korrekt och använder det för att bestämma hur mycket minne som ska reserveras. Genom att ange ett negativt värde för storleken och skicka med kod i den manipulerade filen kan man få LoadImage att spåra ur och köra angriparens kod.

Då även Internet Explorer använder sig av denna funktion räcker det med att lägga upp en manipulerad fil på en webbsida för att utnyttja säkerhetshålet på besökarens dator.

Ett liknande problem finns i winhlp32.exe som hanterar hjälpfiler av typen ".hlp". Till skillnad mot det andra säkerhetshålet är även Windows XP Service Pack 2 sårbar.

Om inget av dessa faller i smaken kan man helt enkelt totalsänka datorn med en ANI-fil. Otrevligt. Störst är problemet för de som fortfarande kör Windows 2000. För Windows XP finns i alla fall Service Pack 2.

Lösning

  • Installera XP SP2
  • Använd inte Internet Explorer
ämne

God Jul

Postat 2004-12-24, kl 00:00 • Ämne: Skoj, Jul

Julgran med julhälsningar

ämne

Tomtens verkstad riskerar att sjunka

Postat 2004-12-23, kl 02:50 • Ämne: Skoj, Jul

Som alla vet är Jultomten norrlänning. Trots det går det ständigt rykten om att tomteverkstaden är belägen på Nordpolen. Om det är sant kan växthuseffekten komma att ställa till med ordentliga problem för Tomten i framtiden, allt eftersom isen i Arktis smälter bort. Redan om 100 år kan istäcket vara helt borta. Och var ska tomten ha sin verkstad då?

Det är inte obligatoriskt för den hårt arbetande Tomten att ge julklappar till alla. Bara om mottagen varit snäll under året och ätit sin gröt. Om Tomten får se sin verkstad sjunka i Ishavet kommer han säkert att ta reda på hur det kunde bli så där. Först på listan att bli utan julklappar är förmodligen Nordamerikanerna. De är bland de mest hårdnackade motståndarna till Kyotoprotokollet. När Tomten får nys om det kan amerikanska barn lika väl låta bli att hänga upp sina julklappsstrumpor.

Reuters: Santa Workshop Said Under Threat from N.Pole Thaw

ämne

Ny kvickare version av Acrobat Reader

Postat 2004-12-23, kl 00:45 • Ämne: Adobe

Adobe har släppt en ny version av PDF-visaren Adobe Acrobat Reader. Version 7 finns ännu så länge bara tillgänglig i engelskspråkig version och har fått namnet Adobe Reader 7.0 kort och gott.

Själva installationen är lite förrädisk. Man får se upp med vilka alternativ som är ifyllda annars får man med en kopia av Yahoo Toolbar på köpet. Sökning med Yahoo och en liten reklamruta i Adobe Reader verkar dock inte gå att välja bort. Programmet krävde också (utan förvarning) tillgång till nätet under installationen trots att jag laddat hem en full version. När jag blockerade anropen i brandväggen kraschade hela baletten.

Den mest omtalade förändringen är att man gjort programmet snabbare. Version 6 var rent olidligt långsamt, och det var inte ovanligt att man kunde få vänta nära på halvminuten för att öppna en vanlig PDF. Med den nya versionen är det historia. För 7.0 är verkligen så blixtrande snabb som man lovat. Hurra!

ämne

Polen stoppade patentkuppen

Postat 2004-12-22, kl 16:07 • Ämne: Patent

Åter igen blev det Polen som ställde sig upp och motade patentförslaget i grind. Härligt!

FFII: "The Software Patent Directive has been withdrawn from the Agenda of the Council of Agriculture and Fisheries. Poland's Undersecretary of State in the Ministry of Scientific Research and Information Technology, Wlodzimierz Marcinski, firmly requested the item be withdrawn from the agenda. [...] Few people had expected the appearance of the Polish Second Minister of Science and Informatisation, Wlodzimierz Marcinski. Marcinski came personally to Brussels to present Poland's point of view, because the permanent representatives of Poland at the EU had been put under great pressure by the Dutch Presidency to accept the text, rather than to communicate the wishes of the Polish government."

ämne

Konkurrensverket stämmer TeliaSonera

Postat 2004-12-22, kl 01:27 • Ämne: Ekonomi, Internet

Konkurrensverket har stämt TeliaSonera och hävdar att de missbrukat sin ställning på den svenska bredbandsmarknaden. Bättre sent än aldrig.

Det handlar om accessnätet

Problemet är att Telia fick ha kvar kontrollen över accessnätet, den sista biten från telestationen ut till slutkonsumenten när telemarknaden öppnades upp för konkurrens. Samtidigt som TeliaSonera själva marknadsför bredband via ADSL ska man agera grossist åt alla sina konkurrenter som också säljer anslutningar via ADSL.

Telia påstår att detta inte är något problem då grossistverksamheten ligger i ett separat bolag som heter Skanova. Konkurrenterna och Konkurrensverket är av en annan åsikt. Skanova anklagas för att ta ut högre priser av Telias konkurrenter än vad som är affärsmässigt, och att man på olika sätt hindrar konkurrenter från att installera utrustning på samma villkor i telestationerna.

Hela problemet kunde ha undvikits om man följt exemplet SJ och delat upp affärsverksamheten och driften av nätet på helt skiljda bolag.

BredBandsBolaget driver på utvecklingen

Från ett konsumentperspektiv är det inte svårt att se att Telia är måttligt roade av bredbandsutbyggnaden. Bredbandsbolaget och Bostream (nu uppköpt av BBB) är de som drivit på för högre hastigheter till lägre pris.

Framförallt BBB har haft en vision om högre hastighet och nya tjänster utöver dagens omedelbara behov, och var tidigt ute med att erbjuda dubbelriktad 10Mbit i uppkopplade fastigheter. Medan Bostream erbjöd 2,5Mbit via ADSL höll Telia konservativt kvar vid sin tjänst på 0,5 Mbit. Det kunde man göra eftersom Skanova bara tillät Bostream erbjuda den högre hastigheten till kunder som bodde nära telestationen på utvalda orter.

När Telia väl tog steget upp till 2Mbit passade man på att införa en begränsning på 10Gb trafik i månaden och en avgift på hela 25:- per ytterligare överförd gigabyte. Tanken var att låta Skanova ta ut liknande trafikavgifter och få resten av operatörerna att också överge fastprismodellen. Tack och lov blev idén om trafikbegränsningen kortvarig då kunderna var måttligt intresserade av sådant skräp.

Få aktörer ger dålig service

Samma ovilja att konkurrera och driva fram bättre tjänster gjorde också Teliaägda Comhem ökända som Sveriges sämsta bredbandsoperatör. Om man som kund var missnöjd med kvalitén på tjänsten eller ville ha högre hastighet ryckte Comhem mest på axlarna och påpekade att man alltid kunde byta leverantör. Tryggt förvissade om att kunden sannolikt hade Telia ADSL som enda alternativ.

Det var först efter att Telia tvingades sälja Comhem i samband med fusionen med finska Sonera som Comhem skärpte till sig ordentligt. Maxhastigheten höjdes från 1Mbit till 8Mbit och antalet abonnemangsalternativ tredubblades. Trots att det rent tekniskt fortfarande är Skanovas nät i botten.

Monopoltänkande dröjer kvar

TeliaSoneras agerande är logiskt ur ett ekonomiskt perspektiv. Varje kund som kopplas upp till fast månadspris är en kund som slutar ringa med telefonmodem. Dessutom måste de bygga ut infrastrukturen för att hantera det ökade behovet av bandbredd utan att få mer betalt. Ännu värre blir det när nya företag kommer in och konkurrerar så att Telia inte längre kan sätta priset helt själv.

Råkar man då också äga den nyckelkomponent som konkurrenterna behöver hyra för att koppla in sig, ja då måste det ju vara väldigt frestande att inte spela helt juste. Men visst är det lite lustigt att det ska gå så långt att ett statligt verk måste stämma ett företag som till stor det ägs av staten för att de bryter mot konkurrenslagen!

ämne

XSS och Phishing med MSIE DHTML Edit control

Postat 2004-12-19, kl 23:22 • Ämne: Internet Explorer

HTTP-Equivs demonstration hur man lurar Internet Explorers popup-blockerare har avslöjat en intressant svaghet i ActiveX komponenten DHTML Edit.

Förutom att använda den till att öppna upp ett nytt fönster, kan man också passa på och byta ut hela innehållet på sidan och effektivt utföra cross site scripting (XSS) eller phishing-attacker.

Secunia har gjort en demonstration som visar hur man kan öppna ett fönster så att det ser ut som en sida hos Paypal, och sedan byta ut själva innehållet mot en egen sida. Detta med bibehållet adressfält och certifikat från Paypal.

Mycket mer kan inte en bedragare önska sig!

Lösning

Stäng av DHTML Edit control:

  1. Välj "hantera tilläggskomponenter" på verktygsmenyn.
  2. Markera ”DHTML Edit Control Safe for Scripting for IE5”.
  3. Klicka på Inaktivera.
  4. Starta om Internet Explorer

Kör en webbläsare som inte stödjer ActiveX.

ämne

Microsoft AntiSpyware

Postat 2004-12-18, kl 00:25 • Ämne: Spyware

Microsoft har för avsikt att inom en månad släppa egna verktyg för att rensa bort Spyware. De kommer med all säkerhet att vara baserade på det nyligen uppköpta företaget Giant Softwares produkt GIANT AntiSpyware, som tidigare kostade 29.95 dollar i full version.

Programmet kommer inledningsvis att vara gratis, men Microsoft säger redan nu att man kanske kommer att ta betalt för det längre fram.

Att ta betalt skulle vara ett kontroversiellt beslut, eftersom man i så fall delvis kommer att ta betalt för sina egna misstag. Ofta utnyttjar de som utvecklar spyware säkerhetshål i Internet Explorer och kan på så sätt installera programmet i smyg tills Microsoft släppt en säkerhetsuppdatering.

Det är bra att Microsoft köper på sig teknik och anställer duktig personal som kan hjälpa till att skydda deras kunder. Men i den mån säkerhetsproblemen består av brister i deras egen design och implementation bör man naturligtvis åtgärda det utan kostnad.

ämne

Spread Firefox annonserar i NYT

Postat 2004-12-17, kl 00:02 • Ämne: Firefox

Spread Firefox-teamet har lyckats skrapa ihop nog med pengar från frivilliga donationer för att sätta in en två helsidors annons i New York Times. På ca 10 dagar fick man in över 250 000 dollar.

Annonsen publicerades den 16/12 och består bland annat av namnen på de 10 000 personer som varit med och bekostat kalaset. Oracle, Novell, Sun och Redhat lär också ha donerat friskt.

Firefox-annons i New York Times

Antalet nedladdningar av Firefox 1.0 har samtidigt överträffat alla förväntningar. Mer än 11 miljoner har laddat ner programmet sedan den 9:de november.

Tidigare inlägg

2004-11-25 : Mozilla ökar oväntat mycket
2004-11-09 : Grattis Mozilla Firefox!

Det var mycket prat i våras om Microsofts nyfunna intresse för att försöka rubba Googles dominans på webbsökningar. Den rostiga MSN Search ska putsas upp och moderniseras för att ge Google en ordentlig match. Förvånande nog blev det istället Google som tog initiativet och hoppade över på Microsofts planhalva genom att släppa sin sökapplikation Desktop Search.

Googles Desktop Search indexerar innehållet på den lokala hårddisken, och gör så att användaren kan söka efter innehåll på den egna datorn på samma sätt som man söker på webben. Plötsligt blev det stor press på Microsoft att presentera ett eget sökverktyg för att konkurrera med Google på skrivbordet. Resultatet är MSN Toolbar Preview som precis som Googles verktyg finns tillgängligt i en betaversion.

Det är bara synd att det ska finnas en marknad för det här. Det är knappast någon ny idé. Att söka efter lokala filer är en funktion som redan finns i Windows. Problemet är bara att det är långsamt, klumpigt och fungerar överlag riktigt uruselt! Vill man söka på innehåll får vara glad om det fungerar att söka efter vanlig text. Att söka i olika filtypers metainformation är det inte tal om.

Men om Microsoft nu är så innovativa, varför förbättrade man inte de befintliga sökfunktionerna innan Google klev in och stal föreställningen? Saken är väl den att det fram tills nu inte funnits någon riktig konkurrens, och därmed incitament, att förbättra sökfunktionen i Windows. WinFS är Jesuslösningen som alla väntar på. Men det är redan utlyft ur Longhorn och kommer säkert att försenas ytterligare.

Microsoft Outlook har plågats av liknande problem. Den inbyggda sökfunktionen fungerar så dåligt att det finns en marknad för att skapa bättre tredjepartslösningar och plugga in. Microsoft har dock hanterat det problemet bättre genom att man köpte upp sökverktyget LookOut. Det är förmodligen det bästa verktyget för att söka i Outlook, och det blev inte sämre av att man nu kan ladda hem och installera det helt gratis. Tack för det Microsoft!

Det ska vara teknik från LookOut som integrerats i Microsofts nya sökverktyg MSN Toolbar. Men nog är det lite konstigt att det företag som konstruerat både Windows, Outlook och en av de stora databaserna på marknaden behövde köpa in teknik utifrån för att indexera och söka lokalt. Det är också lite tråkigt att det sker under galgen. Men det visar i alla fall åter att konkurrens är bra för slutanvändaren!

ämne

Sveriges Radio jagar pirater

Postat 2004-12-15, kl 01:31 • Ämne: Upphovsrätt

Sveriges Radios jurister är på tydligen på piratjakt. I ett e-postmeddelande till administratören för BitTorrent trackern The Pirate Bay begär en representant att man ska ta bort alla ”ljudfiler tillhörande Sveriges Radio”. Det man mera specifikt retar sig på är en inspelning från Hultsfred 2003. Det gjorde mig lite förvånad. Om man bortser ifrån att de inte förstått vad en tracker är, så verkar det som att SR har för mycket tid och licenspengar över.

Är det ett problem med att folk kopierar musiken från Hultsfred så låt skivbolagen oroa sig för det. Om det är SRs insats man vill värna är det bara korkat. Sveriges Radios program är producerade med licenspengar och utsända för den som vill lyssna. Spelar det då någon roll om jag bandat programmet själv eller någon annan delar med sig av sin kopia till mig? Det tycker i alla fall inte jag. Det finns många program som jag spelade in på kassettband en gång i tiden och som jag önskar att jag hade haft kvar idag.

Det är snarare bra att Sveriges Radios sändningar är så tillgängliga som möjligt för den allmänhet som bekostat dem. I en ideal värld skulle jag kunna ladda hem dem direkt från SRs arkiv. Och den dag tekniken finns på plats tycker jag att man också ska få göra det. Tills dess tycker jag att de som delar med sig av sina gamla bandade klenoder ska ha ros och inte ris. Rock on! B)

ämne

December månadsuppdatering 2004

Postat 2004-12-15, kl 00:02 • Ämne: Microsofts månadsuppdatering

Microsofts månadsuppdatering i december bjuder på fem klappar. Det är uppdateringar för Wordpad och HyperTerminal som båda hade dåligt kontrollerade databuffertar, och ett problem med DHCP för Windows NT som gjorde att man kunde få DHCP-servern att sluta fungera med ett speciellt utformat anrop.

Det finns också en uppdatering för Windows Kernel & LSASS som tätar två luckor som en inloggad användare kunde utnyttja för att skaffa sig utökade privilegier. I den sista klappen hittar man en uppdatering som åtgärdar en möjlig buffertöverskridning i WINS-tjänsten på Windows Server. Det kunde i värsta fall leda till att en angripare kunde köra igång kod som skickats med i ett anrop till servern och på så sätt ta kontroll över datorn.

Det är alltså inget speciellt spännande i någon av klapparna. Och tur är väl det. Den viktigaste uppdateringen släpptes redan den första december för att täppa till det elaka hålet i Internet Explorer. Ett mycket bra beslut!

Tänk att någon faktiskt använder Wordpad... Gisses. :)

ämne

Poplife säljer MP3

Postat 2004-12-14, kl 20:40 • Ämne: Musik, Upphovsrätt

Internet World skriver om att skivbolaget Poplife börjar sälja låtar för nedladdning i MP3-format. Därmed slipper man allt trassel med att låtarna ligger i format som inte alla spelare klarar. Och man kan bränna kopior precis som om man köpt en vanlig CD. Äntligen någon som fattat!

Låtarna levereras i 192kbit och kostar tian styck. Jag kan mycket väl tänka mig att betala en tia för en enstaka riktigt bra låt. Men det är lite väl dyrt om man tänker sig att köpa ett helt album. För en hel skiva går nog smärtgränsen vid sådär en 50 kronor. En pressad skiva och inlägg med glassigt tryck är en del av upplevelsen. Därför vill jag helst köpa vanliga skivor. Men då ska det vara skivor som följer uppgjord standard och inte ha något hemkokt kopieringsskydd som inte är framtidssäkert.

Att erbjuda låtarna i MP3 utan kopieringsskydd är ett stort framsteg. Just formatet och begränsningarna av hur och var man kan spela upp sina köpta låtar, tror jag var en avgörande nackdel för många potentiella kunder. Förhoppningsvis blir Poplifes nedladdningstjänst en succé och något andra större skivbolag tar efter. Med det krävs också en prissänkning om det inte bara ska konkurrera med traditionella media.

Tidigare inlägg

2004-06-11 : Kontraproduktivt kopieringsskydd

Trend Micro har tagit fram en antiviruslösning för mobiltelefoner. Det ska fungera med Ericsson P800/900, Symbian OS och Microsoft Windows Mobile & Smartphone. F-Secure erbjuder sedan tidigare antivirus för mobiltelefoner som körs på Symbian. Det är dock tveksamt om det är till någon praktisk nytta.

F-Secure har varit tidigt ute och försökte även sälja in antivirusprogram för Palm Pilot för några år sedan. Det var då en lösning utan problem. Dessa produkter faller i samma kategori. Förutom en bluetooth-mask och några enstaka trojaner har mobilmarknaden ännu så länge varit förskonad från virusplåga.

Trend Micro Mobile Security innehåller också bortfiltrering av skräp-SMS. De enda jag har fått skräpmeddelanden ifrån har varit Nokia och Vodafone själva. Funktioner för att spärra vissa telefonnummer, avsändare eller nyckelord är något som borde finnas inbyggt i operativsystemet redan från början. Det är också upp till oss som konsumenter att markera att skräp-SMS inte är något vi tolererar.

Antivirusprogram för mobiltelefoner ska inte behövas. Kombinationen av en heterogen skara telefoner med olika operativsystem och de inbyggda spärrarna för att installera program ger ett bra skydd. Om telefontillverkarna håller en ordentlig nivå på säkerheten i sina produkter ska det gå att ha telefoner som både har avancerade funktioner och som är driftssäkra.

Det skulle vara för sorgligt om man en dag blev tvungen att uppdatera telefonen och söka igenom den i jakt på mobilvirus varje vecka. Det är nog många som i så fall hellre går tillbaka till en mera basal modell utan krånglande funktioner.

ämne

Mjukvarupatent som julklapp

Postat 2004-12-13, kl 17:23 • Ämne: Patent

Tomten kanske kommer någon dag för tidigt i år. Och han har i så fall en riktigt hård klapp i säcken. En så hård klapp att den nog mer får betraktas som en smäll på käften.

FFII: "Contrary to recent information given by the Belgian government, the Dutch Presidency is apparently still trying to push through the text from last May as an A-item, i.e. without discussion and without vote. [...] The Dutch Presidency has been using diplomatic pressure to bully Poland. Although everyone knows that neither the Polish government nor the Polish industry supports the directive text, the Dutch Presidency insists that, due to some formal reasons, Poland must vote "Yes" or agree to a formal adoption without a vote."

Det är verkligen ett fult spel som pågår bakom kulisserna. Det är redan från början en svår fråga som den vanlige medborgaren knappt vet existerar. Och som bara intresserar de som på ett eller annat sätt har med mjukvaruutveckling att göra. Men hur viktig denna frågan är, och hur mycket pengar som patentförespråkarna är villiga att satsa för att få sin vilja igenom, kan inte vara tydligare. Det är så mycket att de kan påverka hela regeringar att gå sina ärenden. Även om det betyder diplomatiska problem när man helt enkelt försöker köra över andra stora medlemsländer.

ämne

Kul med Google Suggest

Postat 2004-12-12, kl 03:04 • Ämne: Google, Skoj

Google Suggest är en ny leksak från Google som ger förslag på snabbkompletteringar medan man skriver in sitt sökkriterium. Baserat på sökstatistik och den inskrivna texten försöker den gissa vad man letar efter. Ungefär som adresskompletteringen fungerar i webbläsarens adressfält.

Det är kul att leka med om man har en stund över och se vad den ger för förslag. Men det är också intressant att se vad den inte föreslår. Lite mera stötande sökord, som förmodligen är ganska vanligt förekommande, är det stört omöjligt att få den att ge som förslag. Det gäller att vara politiskt korrekt. ;)

Försöker jag mata in mitt eget namn vill den komplettera lite för mycket, till fördel för en namne på ett stort företag. Kanske denna teknik kommer att ge upphov till samma typ av race som nu finns för att komma med på de 10 första sökresultaten. För att ens komma med bland sökresultaten måste man ju se till att först komma med i kompletteringen.

Det var lite kul att se att Miserable Failure finns med i kompletteringen av ”mi”. Och första resultatet pekar fortfarande till George W Bush. Google bombing funkar.

ämne

Flera startsidor med Firefox

Postat 2004-12-11, kl 18:33 • Ämne: Firefox

När jag ändrade min startsida i Firefox snubblade jag över en intressant finess. Firefox fliksystem gör det möjligt att ha flera startsidor som laddas i var sin flik när webbläsaren startar. Hur praktiskt som helst!

Enklaste sättet att få flera startsidor är att öppna ett par flikar, ladda sidorna man vill ha, och sedan gå till Tools->options->general och klicka på knappen "use current pages".

Alternativt kan man skriva in de URLar man vill ladda direkt i rutan "Location(s)", separerade med ett vertikalt streck (pipe).

HTTP-Equiv har gjort en demonstration som visar hur man kan gå förbi Internet Explorers Popup-blockerare med hjälp av DHTML Edit component. Service Pack 2 introducerade en blockeringsfunktion för popup-fönster i Internet Explorer som i grundinställning gör ett relativt bra jobb med att hålla rent. Men som demonstrationen visar är den inte vattentät.

Klicka på fönstret i mitten för att avbryta demonstrationen.

ämne

Förhalat beslut ny möjlighet för patentlobbyn

Postat 2004-12-10, kl 18:24 • Ämne: Patent

Ministerrådet har skjutit upp omröstningen om mjukvarupatent till nästa år. Anledningen tycks vara att det inte längre finns någon majoritet för förslaget.

Det är en märklig beslutsprocess där inget förslag är tillräckligt dåligt för att röstas ner. Är för många emot väntar man helt enkelt till ett senare tillfälle. Antagligen hoppas anhängarna att ge patentlobbyn lite mera tid, så att de kan smörja tillräckligt många motståndare och få igenom förslaget i slutändan ändå.

Storföretagen betalar

För pengar saknar lobbyn inte. Tittar man på vem som står bakom patentlobbyns hemsida Patents4innovation hittar man gräddan av de multinationella företag som hoppas kunna överföra sina patentkrav till Europa. Och börja mjölka pengar ur små och medelstora företag. Apple, Dell, Ericsson, HP, IBM, Intel, Microsoft, Nokia, Philips, SAP, Siemens (osv) som redan till stor del korslicensierar varandras patentportföljer. Får jag använda dina leksaker får du använda mina. Microsoft och Dell var två stora sponsorer av Irlands EU-ordförandeskap, under vilket Irland drev frågan att köra över EU-parlamentets motstånd mot mjukvarupatent i ministerrådet.

Socialdemokraterna och Moderaterna för mjukvarupatent

Sveriges regering stödjer förslaget om mjukvarupatent genom en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Övrigt svenskt stöd kommer från Ericsson och föreningen IT-företagen. Man kan bara fråga sig om det är ett ställningstagande som gynnar alla deras 550 medlemsföretag. Stora som små. Det är i varje fall inte något som gynnar Sverige.

Secunia har publicerat flera advisories angående ett säkerhetshål som gör det möjligt för en angripare att lägga till innehåll på en sida som kommer från en annan webbplats.

Secunia: "The problem is that a website can inject content into another site's window if the target name of the window is known. This can e.g. be exploited by a malicious website to spoof the content of a pop-up window opened on a trusted website."

Ett otäckt problem som påverkar många olika webbläsare, inklusive Firefox 1.0 och Internet Explorer SP2.

ämne

Förfalskad version av Lycos skärmsläckare

Postat 2004-12-06, kl 17:14 • Ämne: Skräppost

F-Secure varnar för en förfalskad version av den skärmsläckare som användes i Lycos (nu nedlagda) kampanj mot skräppost-domäner. Skärmsläckaren distribueras via e-post och innehåller en tangentbordsloggare.

Tidigare inlägg

2004-12-02 : Fullt krig mellan Lycos och spammare

ämne

Säkrast att aldrig skriva om sitt arbete

Postat 2004-12-06, kl 15:45 • Ämne: Bloggande

Microsoft och Sun är några av de första större företagen som direkt uppmuntrar sin personal att blogga. Det ger intresserade läsare möjlighet att få information direkt av de som förstår tekniken bäst, ställa frågor och ge förslag på hur produkterna kan förbättras. Det är också lite av marknadsföringens gerillataktik. En utvecklare som stolt berättar om hur fantastisk den senaste versionen av den egna produkten är, har en trovärdighet som traditionell marknadsföring bara kan drömma om.

Men finns det inte klara riktlinjer för vad det är tillåtet att blogga om kan det vara riskabelt. Då och då dyker det upp historier om folk som blivit av med jobbet för att de bloggat om något arbetsrelaterat som verkat oskyldigt och oförargligt. Det är lätt att tänka på detta som ett amerikanskt fenomen. Men den svenska arbetsrättens krav på lojalitet är inte heller att leka med.

Många bloggare håller därför strikt på att inte skriva om sitt arbete. Det är förmodligen en bra idé!

Wired: "What do a flight attendant in Texas, a FedEx Kinko's employee in Washington and a web designer in Utah have in common? They were all fired for posting content on their blogs that their companies disapproved of."

ämne

Virus Throttler

Postat 2004-12-05, kl 22:58 • Ämne: Virus

Ny Teknik skriver om att Hewlett-Packard utvecklar en produkt som de kallar "Virus Throttler". Programmet ska begränsa åtkomsten till nätverket så att Virus inte kan sprida sig lika fort.

Ny Teknik: "Istället för att tillåta 1.000 försök per sekund att skapa uppkopplingar till olika nätverk skulle Throttler ha begränsat antalet kopplingar till maximalt 50."

Man får hoppas att HP har fler äss i skjortärmen än så. För med Service Pack 2 har Windows XP redan en sådan begränsning inbyggd. Och den är ännu restriktivare - den tillåter bara 10 samtidiga uppkopplingsförsök per sekund.

ämne

Nullsoft tätar WinAmp – igen...

Postat 2004-12-02, kl 23:15 • Ämne: Säkerhet

Det är andra gången Nullsoft påstår att de fixat säkerhetshålet i WinAmps hantering av spellistor. Versionen de släppte som åtgärd var precis lika sårbar som den föregående. Vågar man tro på dem denna gången då?

Nullsoft: "Winamp 5.07 - Critical Security bug fixed in in_cdda.dll and .m3u handler"

ämne

Fullt krig mellan Lycos och spammare

Postat 2004-12-02, kl 16:11 • Ämne: Skräppost

Det råder fullt krig mellan Lycos och några ökända avsändare av skräppost. Idén kommer från svenska Spray och vapnet är bandbredd.

Hågade användare kan ladda ner en skärmsläckare från webbplatsen MakeLoveNotSpam och hjälpa Lycos att dränka spammarnas webbplatser med anrop. De och sin sida sitter inte heller overksamma. Det ryktas att MakeLoveNotSpam blev hackad igår, vilket Lycos förnekar.

Samtidigt verkar det som att i varje fall en av webbplatserna som är målet för skärmsläckaren dirigerar sin trafik tillbaka till MakeLoveNotSpam.

Oavsett vem som drabbas i slutändan går det åt en massa bandbredd till ingen nytta. Så metoden att bekämpa eld med eld är minst sagt kontroversiell. Man ska också tänka på att Lycos kampanj förmodligen strider mot villkoren i de flesta operatörers avtal. Att köra Lycos skärmsläckare kan i värsta fall resultera i en abuseanmälan och att man blir av med sin uppkoppling.

Uppdaterat: Lycos Pulls Vigilante Anti-spam Campaign
ämne

DDoS mot BitTorrent trackers

Postat 2004-12-02, kl 14:39 • Ämne: Internet

BitTorrent trackern LokiTorrent blev igår dränkt av trafik i ett försök att sänka deras servrar.

LokiTorrent: "We had a massive DDoS attack lasting almost 10 hours today [...] It seems we were not alone in this attack, as many other torrent sites also fell victim to them."

Intressant. Vem kan tänkas vara intresserade av att ta ner BitTorrent trackers för musik, film och piratkopierade program? Man kan också tänka sig att det är ett systemtest inför ett framtida anfall, eller helt enkelt en demonstration av förmåga.

Hot om DDoS används för utpressning mot företag som är beroende av sina webbplatser för att göra affärer. Till exempel företag som sysslar med auktioner, vadslagning och spel på Internet. Mycket otrevligt.

ämne

Historian bakom Netsky och Sasser

Postat 2004-12-02, kl 00:14 • Ämne: Virus

För den som är nyfiken på historian bakom maskarna Netsky och Sasser som härjade i våras kan det vara intressant att slå ett öga på PC Worlds artikel Biography of a Worm

PC World: "Who created Sasser? The short answer is a malicious hacker. [...] It's a weapon in a war against two other worms--Bagle and Mydoom--that turn infected machines into a spam distribution network."

Microsoft har äntligen fått fram en fix för säkerhetshålet i Internet Explorer som bland annat drabbade besökare på IDGs och Aftonbladets webbplatser.

Jättebra att de släpper ut den direkt och inte väntar till nästa Patch Tuesday! Den som använder Internet Explorer på Windows 2000 eller XP utan SP2 bör lägga in denna uppdatering omedelbums.

ämne

Manifest -04 för integritet

Postat 2004-12-01, kl 02:53 • Ämne: Personlig integritet

Sverige är tyvärr ett av de länder som aktivt driver frågan om en mera systematisk övervakning av medborgarna som föreslås i EUs kommande förslag om utökad datalagring. Pär Ström har skrivit ett utmärkt förslag till politiskt åtgärdsprogram mot storebrorssamhället. Det är långt men värt tiden att läsa!

Pär Ström:: "Den digitala revolutionen skänker människor och samhälle stora fördelar, men medför också att vi alla lämnar efter oss allt fler ”elektroniska fotspår”. Våra vardagliga aktiviteter noteras och lagras i databaser. Sedan en tid tillbaka ser vi en stark tendens att i ökande utsträckning spara dessa fotspår för framtiden, analysera dem och använda dem för övervakning och kontroll. Detta medför väsentliga risker för personlig integritet, frihet och rättssäkerhet. Bland annat kan individer få sina vanor, intressen, relationer, åsikter, sjukdomar och annat känsligt avslöjat av den ”digitala skuggbilden”.
 
Vi måste inse att det faktiskt finns en viss motsättning mellan bekämpning av brott och fusk å ena sidan och personlig integritet och frihet å den andra sidan. Därför måste vi acceptera att inte precis alla åtgärder som är tekniskt möjliga att genomföra för att bekämpa brott och fusk också är lämpliga att genomföra (om vi inte vill ha den totala övervakningsstaten).
 
”Manifest -04 för integritet” syftar till att stoppa marschen in i övervakningssamhället. Det är delvis förebyggande, vilket innebär att manifestet i en del fall innehåller åtgärder mot företeelser som ännu inte slagit igenom på bredden men som vi ser börjar komma. Sist följer en sammanfattning av de viktigaste riskerna för personlig integritet, frihet och rättssäkerhet om inga åtgärder vidtas."

Via den intressanta Valleballong webblogg. (Ett besök rekommenderas!)

ämne

Patentdebatten går vidare

Postat 2004-12-01, kl 02:06 • Ämne: Patent

Brittiska The Register skriver att Linus Torvalds nu får kritik för sin inställning till mjukvarupatent från en av Storbritanniens största advokatfirmor inriktade på patenträtt.

The Register: A partner at UK firm Marks and Clerk said: "Torvalds and his supporters lack a fundamental understanding of intellectual property rights as they seem to be unaware that copyright can only protect software code and not software".

Det är just precis hela poängen! Microsoft ska ha ensamrätt på sin produkt Microsoft Word, men de ska inte ha rätt att stoppa andra från att bygga sin egen ordbehandlare.

Om man flyttar idén till ett annat ämnesområde är det lättare att se hur absurt det skulle vara. Upphovsrätten kan bara skydda en låt, inte en hel musikstil. På samma sätt kan man bara kräva ensamrätt på sin egen bok och inte stoppa andra från att skriva deckare. Oavsett om butlern är mördaren i deras bok också.

Det är inte meningen att någon ska ha ensamrätt på koncepten och inom mjukvara. Att hävda att det gör företagen mindre benägna att uppfinna är bara struntprat. Svårigheten ligger i att komma på några nya idéer som är ens värda att kallas uppfinningar. I brist på det tar man i det amerikanska systemet istället patent på gamla idéer och sådant som är intuitivt uppenbart.

Möjligheten till att ta patent på mjukvara har inte sporrat dem att skapa och ta till vara några nya fantastiskt banbrytande idéer. Och det skulle inte hjälpa oss heller.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot