Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Fler kockar ger bättre soppa

Postat 2004-05-31, kl 22:43 • Ämne: Arbetsliv

James Surowiecki skriver i en intressant essä Wireds webbplats om hur amerikanska företag sätter för stor tilltro till ett fåtal nyckelpersoner i organisationen. Jag tror att denna observation är giltig även för det svenska näringslivet.

Med jämna mellanrum fylls tidningarna med skandaler om fallskärmar och ersättningsnivåer. Ofta försvaras det med att ersättningsnivåerna krävs för att kunna rekrytera toppchefer i internationell konkurrens. Det är en indikator på att man förväntar sig att dessa chefer ska ha en avgörande betydelse för företagets framgång.

James Surowiecki skriver: "Success, most corporations assume, depends on the efforts of a few superlative individuals. As a result, they treat their CEOs as superheroes, look on most of their employees as interchangeable drones [...] In doing so, firms are neglecting their most valuable resource: the collective intelligence of the organization as a whole"

Truismen Personalen är våran största tillgång åtföljs för sällan av verkliga försök att ta tillvara denna resurs. Grupper som kollektiv ses som korkade och handlingssvaga. Ju fler kockar desto sämre soppa. Men hur duktig en enskild person än är har han inte tillgång till den kunskapsmassa som en grupp besitter. Detta är en av flera anledningar till att bolagsstyrelser, regeringar och parlament har mer än ett fåtal individer. En grupps kollektiva förmåga att ta rätt beslut är en av grunderna i parlamentarismen.

Jag tror bestämt att en av de viktigaste ingredienserna i en organisations framgång är att uppmuntra och verkligen ta tillvara de idéer som skapas av medarbetarna. Det ska bli intressant att se hur det går för företag som outsourcat hela sin tekniska verkstadsgolvskompetens till Kina.

ämne

Skapa WebForms-mallar till Visual Studio.Net 2003

Postat 2004-05-30, kl 01:17 • Ämne: Visual Studio, ASP

En artikel på The Code Project tar upp hur man modifierar eller skapar egna WebForms-mallar till wizarden i Visual Studio 2003.

Det involverar att klona en befintlig mall och med lite handpåläggning modifiera den så som man vill ha den. Artikeln är skriven Saravana Kumar från Dubai och hittas här:

Add a custom template to Visual Studio .NET 2003

ämne

Kalifornien motar GMail i grind

Postat 2004-05-29, kl 02:46 • Ämne: Personlig integritet, Google

Kalifornien har beslutat sig för att mota Olle i grind och genom lagstiftning begränsa hur en operatör får använda lagrad e-post.

Det hela är riktat mot Googles kommande e-posttjänst GMail. Den är ännu så länge bara i Beta, och endast speciellt inbjudna kan registrera konton. Gmail lockar med en Gb gratis lagringsutrymme mot att Google får visa riktade annonser utvalda efter innehållet i användarens e-post. Kritiken mot denna typ av snokande lät inte vänta på sig och resulterade i en lag med följande begränsningar:

  1. Google får inte spara sökresultat med personlig information.
  2. Informationen får inte hanteras manuellt eller ges till tredje part.
  3. De får inte heller under längre tidsperioder spara e-post som användaren har raderat.

Delstatssenator Liz Figueroa: "We know that once the information genie is out of the bottle, it is impossible to put it back [...] My legislation guarantees that our most private communications will remain just that, private."

Hur man nu kan tro att epost är konfidentiell. Och speciellt då webbaserad e-post. Att övertyga användarna om förträffligheten med GMail verkar dock inte bli svårt. Inbjudan till GMail säljs på eBay för upp till 70 dollar.

ämne

Första viruset för 64-bitars Itanium

Postat 2004-05-28, kl 13:45 • Ämne: Virus

Windows 64 finns ännu så länge bara att köpa för Intels Itaniumprocessorer. Men virusmakarna ligger redan i startgroparna.

Symantec säger sig ha hittat ett första proof-of-concept som kallas Rugrat. Det infekterar bara 64-bitars Windows för Itanium (IA64), alltså inte t.ex Windows XP (x86). Itanium används i första hand till krävande serversystem och lär aldrig hitta ut till var mans desktop. Istället blir det bakåtkompatibla 64-bitarsversioner som Athlon64 och Intels kommande 64-bitarsversion av P4 som kommer att ta över. Att det fått så pass stor publicitet beror nog på att många journalister inte förstår skillnaden.

Spridningen av viruset lär med andra ord inte bli något problem. Men det kan ändå ses som en liten varning att man börjat snegla på hur Windows 64 kan attackeras.

ämne

Microsoft snålar inte på säkerheten

Postat 2004-05-28, kl 03:35 • Ämne: Windows

Det är dyrt att täcka över säkerhetshålen i Windows XP. Utvecklingen av Service pack 2 har hög prioritet hos Microsoft som utlovar att höja säkerhetsnivån rejält. Trots att många utvecklare har fått lägga Longhorn åt sidan till förmån för att skynda på SP2, låter den vänta på sig.

Tydligen är det problem med att få minnesskyddet No Execute att fungera som det ska. Och det är värt att vänta på. Det kommer att göra det mycket svårare att utföra attacker genom att skriva över inmatningsbuffertar.

MSBlast är ett exempel på maskar som använt denna teknik. Men smakar det så kostar det. Enligt Techworld har Microsoft spenderat mer pengar på sin säkerhetssatsning än vad det omdebatterade amerikanska missilsystemet SDI - "Star Wars" kostade.

Techworld:"Microsoft has spent more on securing its software than was spent on the Star Wars missile project, the company's head of security has told conference guests. An unfortunate analogy for Iain Mulholland to use since the project was a complete failure and little more than the private obsession of a few top American ego-maniacs."

Enligt amerikanska försvarsdepartementet landade notan för SDI på 32,6 miljarder dollar – nästan ofattbara 240 miljarder kronor (med dagens kurs hos Forex). Bara att rulla ut SP2 kommer att kosta ca 300 miljoner dollar - 2,2 miljarder kronor.

Tidigare har det ryktats att man skulle tillåta alla att installera SP2 oavsett om man har en giltig licens eller inte. Det skulle betyda att fler system blev uppdaterade och att det blev svårare för illasinnade personer att hitta datorer att använda för att skicka skräppost eller sprida virus. Tyvärr blev det nu inte så. En bidragande orsak är säkert den stora kostnaden att ta fram den nya servicepacken. Det är helt enkelt för politiskt känsligt.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot