Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Gametel - en smart handkontroll för Android

Postat 2011-12-19, kl 07:12 • Ämne: G33k, Skoj

Lundaföretaget Fructel har tagit fram en trådlös handkontroll som fungerar med smartphones och surfplattor. Produkten heter Gametel och går att använda med Android, iPhone och Windows. Jag har testat Gametel några dagar och tycker den fungerar utmärkt.

Spel som är designade för att styras med handkontroll kan vara svåra att anpassa till telefoner med pekskärm. Även om spelutvecklarna har stor uppfinningsrikedom så har dagens pekskärmar sina begränsningar. När man inte kan använda känseln för att hitta knapparna och fingrarna dessutom skymmer en del av skärmen kan spelkänslan bli lidande. Inget förstör en spelklassiker effektivare än knasig styrning!

Gametel är en flexibel lösning som gör det möjligt att använda en riktig handkontroll när man vill spela, utan att man förlorar fördelarna med en modern pekskärmsmobil. Detta är till stor nytta (och glädje) när man vill spela klassiska arkadspel och äldre spel som körs i en emulator (tänk Nintendo).

Priset för spelglädjen ligger just nu på 549:- hos Coolstuff som är den enda svenska återförsäljaren.

[Gametel - Cool stuff indeed!]

Lätt att installera

Installationen är smidig och lätt. För att använda Gametel med Android laddar man ned den tillhörande appen Gametel Driver från Market och parar ihop enheterna med Bluetooth. Sedan känner systemet igen enheten som ett tangentbord. Spel som är optimerade för XPeria Play fungerar direkt.

På framsidan finns det en utdragbar hållare med fjäder där man kan haka fast mobilen i liggande läge. Hållaren har gummibeklädda fästen och tar ett stadigt grepp utan att man riskerar några repor på sin dyrgrip. Jag tycker det är en bra lösning som gör att mobilen och handkontrollen smälter samman till en naturlig enhet.

Spelkänsla

Själva spelkänslan är bättre än jag förväntade mig. Handkontrollen är lätt, känns robust och passar till och med mina stora labbar. Knapparna är lagom känsliga och reagerar direkt. Inga fördröjningar. Det krävdes inte många minuters spelande innan mobilen känns mer som en spelkonsol än telefon. Jag har testat Cordy, Sleepy Jack, Sprinkle, Drag Racing, Grand Theft Auto 3, Toki Tori mfl. Speciellt Cordy är mycket roligare att spela med en handkontroll och det kändes som ett riktigt lyft. Det enda spelet som krånglade lite var Reckless Getaway som verkar ha en bugg i den versionen jag testade. (lista med rekommenderade spel)

Massor av inställningsmöjligheter

[Gametel multiplayer] Varje knapp på Gametel kan konfigureras separat för att passa ett specifikt spel. Den enda begränsningen jag kan se är att spelet måste reagera på tangenter, styrkula eller motsvarande. Spel som använder egna speciallösningar, eller styrs genom att man lutar telefonen fungerar inte. Men i praktiken är det en mindre begränsning än man kan tro, eftersom sådana spel vanligen fungerar utmärkt utan någon handkontroll.

En ytterligare finess som är värd att nämna är att man kan koppla ihop fyra Gametel så att man kan vara flera spelare. Lägger man sedan ut bilden på en stor plattskärm via HDMI så har man vips en vanlig spelkonsol. Genomtänkt, flexibelt och smart! :twothumbsup:

Handkontrollen drivs av ett inbyggt batteri som laddas via micro-USB och räcker till 9 timmars spelande. För Android krävs v2.1 (Eclair) eller senare. För iPhone krävs stöd för iCade. Jag har testat Gametel med HTC Legend, HTC Desire, HTC Sensation och Asus Eee Pad Transformer. Några drivrutiner till Windows 7 kunde jag däremot inte hitta.

Plus:

  • Utmärkt respons och spelkänsla
  • Kompatibel med massor av spel
  • Fungerar med smartphones och surfplattor
  • Smart ihopkoppling med mobil (max 7 cm bred)
  • Upp till fyra Gametels kan kopplas ihop för multiplayer
  • Firmware kan uppgraderas via USB

Minus:

  • Återinkoppling efter strömsparläge kan krångla
  • Fungerar inte med alla spel (t.ex. sådana man styr med lutning)
  • Ingen drivrutin för Windows ännu (?)

Andra bloggar

Andra bloggar om , ,

ämne

101010 - Meningen med livet

Postat 2010-10-10, kl 14:12 • Ämne: G33k, Skoj

2010-10-10 är en magiskt binär dag. 101010 är 42 som är svaret på den yttersta frågan om Livet, universum och allting i Douglas Adams Liftarens guide till galaxen.

[There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't]

Andra bloggar

Andra bloggar om , ,

ämne

Happy Pi Day

Postat 2010-03-14, kl 15:58 • Ämne: G33k

Den 14 mars är den internationella Pi-dagen. Dessutom råkar det vara Albert Einsteins födelsedag (1879). Vill man fira lite extra så äter man förslagsvis en Pizza.

[Pi]

ämne

Egen cyklotron impopulärt hos grannarna

Postat 2005-12-03, kl 03:36 • Ämne: G33k

55-årige Albert Swank Jr. i Alaska har en egen cyklotron. En cyklotron är en enklare form av partikelaccelerator som används för att framställa de radioaktiva isotoper som används för medicinsk datortomografi. Tyvärr är hans grannar allt annat än förstående.

Wired: "But when neighbors learned of plans to place the 20-ton device inside the house where Swank operates his engineering firm, their response was swift: Not in my backyard. Local lawmakers rushed to introduce emergency legislation banning the use of cyclotrons in home businesses. "

Äsch, så kitsliga de är. Det behöver inte vara så märkligt som det först kan låta. Isotoperna som används till PET-kameror har för kort halveringstid för att transporteras några längre sträckor.

UR: "Vid PET-undersökningar används även lätta grundämnen som ingår i biologiska molekyler (kol, syre och kväve). [...] Nackdelen med dessa isotoper är dess korta halveringstid vilket kräver närhet av en cyklotron där de framställs."

Förmodligen är själva apparaten inte speciellt farlig om man kan hantera den. Men grannarna är ändå oroliga att den ska orsaka radioaktiva utsläpp eller sörpla i sig för mycket el.

Ordet partikelaccelerator är tydligen ordentligt laddat. :>>

David Mery skriver om hur lätt det är att bli terroristmisstänkt i London bara för att man är lite annorlunda. Han arresterades, förhördes, och fick sin lägenhet genomsökt bara för att ett par poliser tyckte han såg skum ut. Men till skillnad mot den brasilianske mannen som hade bråttom till jobbet slapp han i varje fall att bli avrättad direkt på plats.

David Mery: "The police decided that wearing a rain jacket, carrying a rucksack with a laptop inside, looking down at the steps while going into a tube station and checking your phone for messages just ticked too many boxes on their checklist and makes you a terrorist suspect."

Det är tydligen sådant man får räkna med om man ser ut som en nörd. Man kan ju tycka att den närmare inspektion som visade att han inte bar på någon bomb skulle ha varit tillräcklig. Visst kan alla göra misstag, och efter bombdåden i tunnelbanan får man ha viss förståelse för att polisen är extra nervös. Dock borde man kunna förvänta sig att eventuella misstag rättas till och rättssäkerheten upprätthålls. Men en fullständig upprättelse kan han förmodligen inte räkna med.

David Mery: "Under current laws the police are not only entitled to keep my fingerprints and DNA samples, but according to my solicitor, they are also entitled to hold on to what they gather during their investigation [...] So even though the police consider me innocent there will remain some mention (what exactly?) in the [police national computer] and, if they fully share their information with Interpol, in other police databases around the world as well."

Så kanske har hans problem bara börjat. För om han fortfarande är flaggad i datorsystemet som en potentiell terrorist, och den informationen lämnas ut till amerikanska myndigheter, kan det bli stora problem för honom att få lov att flyga.

Du anses nu vara en terrorist

Det är inte mycket som krävs för att hamna på en "terrorist watch-list", och väl där är det i princip omöjligt att bli borttagen. Det är bara att fråga den obekväma medborgarrättsaktivisten Jesselyn Radack som plötsligt hamnade på en lista över sådana som ska kollas extra noga vid incheckningen. Eller den 57-åriga lärarinnan Cecilia Beaman som av misstag hade packat en brödkniv i samma väska som mackorna till hennes 37 elever under en skolresa till Disneyland.

KomoTv: "You've committed a felony," Beaman says a security screener announced. "And you're considered a terrorist." [...] She says screeners refused to give her paperwork or documentation of her violation, documentation of the pending fine, or a copy of the photograph of the knife. They said 'no' and they said it's a national security issue. And I said what about my constitutional rights? And they said 'not at this point ... you don't have any'."

Så ser de nya spelreglerna ut. Vem som helst kan bli misstänkt för att vara terrorist. Och den som är misstänkt terrorist har inga rättigheter överhuvudtaget.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

sidfot