Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Google firar Pac-Man som fyller 30 år

Postat 2010-05-21, kl 19:32 • Ämne: Google, Skoj

Google har som tradition att ändra logon på söksidan för att uppmärksamma helger, årsdagar och andra viktiga begivenheter. För att fira att det klassiska arkadspelet Pac-Man fyller 30 år har logon för första gången ersatts med ett spel.

[Skärmbild från www.google.se 2010-05-21]

Man kan bara spekulera i hur många som glömmer bort vad de skulle söka efter och istället fastnar för att spela lite Pac-Man. Men det gäller att passa på. En "doodle brukar bara ligga ute något dygn.

Pac-Man utvecklades av japanerna Tōru Iwatani och Shigeo Funaki för spelföretaget Namco. Spelet lanserades i Japan den 22:e maj 1980 och drevs av en 8-bitars Zilog Z80 pÃ¥ 3 MHz.

Uppdaterat 2010-05-25: Spelet har flyttat till google.com/pacman

Google sparar alla sökningar som någonsin gjorts med deras söktjänst. Efter kritik från integritetsmedvetna användare lovar Google att anonymisera sökningar som är äldre än 2 år.

Google sparar alla sökningar

Att Google sparar alla sökningar som gör med deras söktjänst är ingen hemlighet. Förmodligen gör MSN och Yahoo exakt samma sak. Ändå är det förvånansvärt många användare som inte är medvetna om detta. Förra sommaren demonstrerade AOL med önskvärd tydlighet hur lätt sådan information kan komma på avvägar.

Användarna identifieras med IP-adresser och en unik webbläsarkaka som inte går ut förrän 2038. Enligt Google används den sparade informationen bara för att förbättra söktjänsten och presentera relevanta annonser för besökaren. De har till och med skapat en funktion som gör att man kan gå tillbaka och titta på gamla sökningar om man känner sig lite glömsk.

Många av Googles andra tjänster ligger under samma huvuddomän - google.com. Det gör det möjligt för Google koppla ihop information från dessa tjänster - t.ex. e-posten på GMail - med vad samma användare har sökt efter.

Kan man lita på Googles löfte?

Jag är inte helt övertygad om att Google verkligen kommer att anonymisera informationen trots sina löften. En så omfattande och detaljerad information om enskilda användare kan ha stort värde för ett brett spektrum av olika intressenter, t.ex. för marknadsföring och brottsbekämpning.

Dessutom har det ryktats en del om att Google och CIA ska ha ett nära samarbete. I så fall vill nog CIA gärna ha en kopia innan någon anonymisering sker.

Det är bra om Google börjar sudda ut kopplingen mellan användare och vad de har sökt efter. Dock är 2 år en väldigt lång lagringstid. Det hade varit bättre om Google lät bli att lagra personligt identifierbar information redan från början.

Lösningar

Vill man undvika att bli spårad finns det flera trick. Till att börja med ska man motstå festelsen att söka på sitt eget namn eller adress. Dessutom bör man blockera kakor från Google och surfa genom en anonymiseringsproxy.

Kör man Firefox är det värt att prova detta tillägget: CustomizeGoogle

Fler tips hittar man här: Online Privacy: How To Hide Your Google Search Trails

ämne

Viacom kräver Google på en miljard dollar

Postat 2007-03-14, kl 02:29 • Ämne: Ekonomi, Google

Viacom stämmer Google på en miljard dollar för upphovsrättsintrång på videotjänsten YouTube. De kräver skadestånd för ca 160 000 videoklipp som har lagts ut på nätet utan tillstånd.

Stämningshoten från olika mediabolag har länge hängt som en mörk skugga över YouTube. Väl medveten om detta valde Google ändå att köpa videotjänsten för nära 12 miljarder kronor i höstas. Det höjde insatsen för alla inblandade - samtidigt som YouTube fick ett ökat skydd av Googles advokater blev det också betydligt mera pengar att hämta vid en framgångsrik stämning.

Det är ganska lönlöst att försöka förneka att en stor del av innehållet på YouTube är upphovsrättsskyddat material. Men den begränsade ljud- och bildkvalitén gör att videosnuttarna på YouTube har ett starkt begränsat värde. Så huruvida rättighetsinnehavarna verkligen förlorar något ekonomiskt på detta kan man nog ha skilda åsikter om.

TV-bolaget Viacom äger bland annat Comedy Central, Nickelodeon och musikkanalerna MTV och VH1. Google och Viacom har försökt förhandla fram ett licensavtal som skulle legalisera videoklippen på YouTube. Det är nog i detta ljus som man ska se det stora skadeståndskravet. Viacom försöker helt enkelt sätta lite fart på förhandlingarna och tvinga Google att öppna plånboken.

ämne

Google ångrar censuren - men fortsätter ändå

Postat 2007-01-30, kl 15:05 • Ämne: Google

Google-grundaren Sergey Brin ångrar att företaget lanserade en censurerad söktjänst för den kinesiska marknaden. Men det verkar inte som om det dåliga samvetet innebär någon praktisk förändrig för kineserna.

Google har haft en särställning bland IT-företagen på grund av bra tjänster, lekfull framtoning och företagsmottot "Don’t be evil". Men en stor del av den oskyldiga helyllegloria föll bort för ett år sedan när Google visade sig villiga att samarbeta med den kinesiska regimen.

Nu erkänner Sergey Brin att det var ett misstag, i varje fall ur ett ekonomiskt perspektiv.

Sergey Brin: "On a business level, that decision to censor... was a net negative."

De flesta har fått upp ögonen för att Google är en affärsverksamhet precis som alla andra. När någon ställer en stor påse pengar på bordet blir principerna förhandlingsbara. Misstaget var bara att de missbedömde reaktionen bland kunderna i västvärlden.

Trots detta är den kinesiska versionen av Google fortfarande censurerad.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

Tidigare inlägg

2006-01-26 : Sökresultat med amerikanska och kinesiska Google
2006-01-26 : Et tu, Google

ämne

Gmail tappade bort e-post

Postat 2006-12-29, kl 23:20 • Ämne: Säkerhet, Google, E-post

Strax före jul blev en del användare av med både e-post och adressböcker på Googles e-posttjänst GMail. Pinsamt nog verkar Google även ha slarvat bort sina säkerhetskopior.

Internetworld: "Vad Google alltså säger här är att 60 användare drabbats av ett problem med Gmail och att Google själva saknar backup. Google hävdar att problemet är begränsat och att det inte kommer att hända igen, men det är onekligen oroväckande att det inte finns några säkerhetskopior på e-posten"

Detta kan vara en nyttig tankeställare för den som förlitar sig allt för mycket på olika webbtjänster. Frågan som man måste ställa sig är vad som händer om tjänsten är otillgänglig en längre tid. Finns det viktig information som bör ha en egen lokal kopia av?

Andra bloggar

Andra bloggar om: , , , , ,

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

De senaste inläggen

sidfot