Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

Arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) vill samköra register för att hitta ungdomar som inte är uppe på "banan". Det handlar om 70 000 ungdomar som varken jobbar, studerar eller är inskrivna som arbetslösa.

De kommunistiska östdiktaturerna hade "arbetsplikt" som innebar att alla var tvungna att ha ett arbete oavsett om man kunde försörja sig på något annat sätt. Den som vägrade kunde dömas till fängelse. Så vitt jag vet är det ännu lagligt att vara sysslolös i Sverige under förutsättning att man inte ligger samhället till last. Men nu vill arbetsmarknadsministern samköra olika register för att kunna spåra upp dem som - enligt hans synsätt - inte har någon acceptabel sysselsättning.

Dagens Nyheter: "- Jag vill ha ett särskilt fokus på dem som är helt sysslolösa, för att få upp dem på banan, säger [Sven Otto Littorin].
I Danmark finns en möjlighet att samköra register och snabbt sätta in åtgärder, berättar han.
- Men det går inte att göra på en höft. Det kan finns integritetsskäl som talar emot. Men jag tycker att det är värt att pröva om det går, säger han.
- Det finns inte brist på resurser. Den stora bristen är att vi inte ens får upp dem på banan."

Med dagens skyhöga ungdomsarbetslöshet kan man undra vad det är som samhället har tänkt erbjuda ungdomar som inte finns på "banan". Är det inte en bättre idé att först försöka ordna jobb åt de som redan är inskrivna som arbetslösa och som verkligen söker jobb med ljus och lykta?

Reglerna mot samkörning av register finns till för att hindra myndigheter från att snoka i förhållanden som de faktiskt inte har med att göra. Om någon till exempel lever på en egen förmögenhet eller blir försörjda av sina föräldrar är det deras ensak.

Vad som egentligen döljer sig bakom detta utspel kan man bara spekulera i. En trolig förklaring är att man egentligen vill leta efter ungdomar som jobbar svart eller försörjer sig på kriminalitet. Ett sådant motiv är förvisso lovvärt, men det är betydligt lättare att sälja in ett politiskt förslag som påstår sig vilja hjälpa någon.

Oavsett motivet är samkörning av register att greppa spaden i fel ända. Kriminella ska jagas av Polisen. Skattesmitare ska jagas av Skattverket. De som är arbetslösa ska hjälpas till ett nytt jobb. Övriga, som sköter sig själva och inte besvärar någon, ska helt enkelt lämnas i fred. Jag är förvånad över att detta inte är en självklarhet för en högerpolitiker.

Andra bloggar

Andra bloggar om: , ,

ämne

Lex Orwell är här

Postat 2008-06-18, kl 23:56 • Ämne: Personlig integritet, Kryptografi, Övervakning

Riksdagen har idag röstat igenom Lex Orwell och därmed öppnat upp för total massavlyssning av svenska folkets telefonsamtal och internettrafik. Nu är det upp till oss själva att värna vår kommunikation.

Avlyssningen av telenätet är tyvärr något som vi blir tvungna att leva med. För det är inte troligt att någon makthavare kommer att ha intresse av att återställa förtroendet under en överskådlig framtid. Vi måste försöka lösa problemet själva. Nästa steg i övervakningssamhället blir kanske att försvåra och begränsa användandet av kryptografi. Här kan vi lära av Philip Zimmermann, upphovsmannen till PGP.

Philip Zimmermann: "Throughout the 1990s, I figured that if we want to resist this unsettling trend in the government to outlaw cryptography, one measure we can apply is to use cryptography as much as we can now while it's still legal. When use of strong cryptography becomes popular, it's harder for the government to criminalize it. Therefore, using PGP is good for preserving democracy. If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy."

Alltså är det upp till oss som kan något litet om kryptografi att stiga fram och dela med oss av den kunskapen. Jag tänker göra mitt bästa under de kommande åren genom att skriva mer om kryptografi, vilka verktyg som finns och hur de kan användas. Kampen har bara börjat.

Uppdaterat 2008-06-20: Slashdot diskuterar frågan under rubriken Safeguarding Data From Big Brother Sven.

Den 17 juni röstar Sveriges riksdag om att införa allmän avlyssning av alla svenska medborgare. Försvarets Radioanstalt (FRA) ges i uppdrag att avlyssna all kabelburen kommunikation som passerar Sveriges gränser.

[Stopp FRA-Lagen!]

Detta innebär lagförslaget

"Nästan all kommunikation, även inom Sverige, passerar idag gränsen och kommer därmed att avlyssnas. E-post, sms, webbtrafik, chattar och mobil- och telefonsamtal, allt analyseras.

Ingen domstol är inblandad. Ingen brottsmisstanke krävs. Alla behandlas som misstänkta.

Även regering och myndigheter ges befogenhet att söka i den privata kommunikationen. Lagen öppnar för nya, godtyckliga användningsområden. Materialet kan dessutom lätt missbrukas eller hamna i fel händer.

Källskydd och meddelarfrihet blir tomma ord när varje kontakt med media kan vara avlyssnad.

Avlyssningen ska skydda mot odefinierade "yttre hot". I själva verket utgör den nya lagen i sig ett allvarligt hot mot det öppna och fria samhället."

Fotnot: Ovanstående text och grafik är hämtad från webbplatsen Stoppa FRA-lagen. Där kan du läsa hur du kan vara med och påverka!

GPS och mobilpositionering ger arbetsgivaren stora möjligheter att kartlägga exakt var de anställda befinner sig. Datainspektionen har avslagit en ansökan om att använda GPS för att övervaka att anställda följer arbetstiden och inte utnyttjar tjänstebilen privat.

Att det finns arbetsgivare som vill använda GPS och mobilpositionering för att hålla koll på sina anställda kommer knappast som någon överraskning. Man kan bara gissa sig till hur många som redan använder sådan teknik utan att fråga Datainspektionen om lov.

Datainspektionen : "Ett företag får inte GPS-övervaka sina anställda för att kontrollera att de följer avtalade arbetstider. [...] Datainspektionen anser att företaget har brutit mot PuL genom att registrera uppgifter för det ändamålet. I några fall har Datainspektionen tillåtit att GPS-teknik används i arbetslivet för andra ändamål. Godtagbara syften kan vara säkerhet, logistik, fördelning av resurser och underlag för fakturering. Tekniken får också användas för att lokalisera närmaste servicebil."

Så länge som systemet bara registrerar vilka tider som den anställde befinner sig på arbetsplatsen kan man jämföra det med en stämpelklocka eller passerkortslogg. Problemen uppstår när övervakningen sker i smyg eller utanför ordinarie arbetstid.

Många uppmuntras att bära runt jobbets mobiltelefon även på fritiden för att vara ständigt nåbara. Då måste man vara väl medveten om att den som står för abonnemanget har goda möjligheter att kolla vart telefonen befinner sig även på kvällar och helger.

Försvarets Radioanstalt (FRA) har nu världens femte snabbaste superdator till sitt förfogande. Den har mer än dubbla kapaciteten jämfört med Nationellt Superdatorcentrum i Linköping.

Computer Sweden: "Både Nationellt Superdatorcentrum i Linköping och Försvarets Radioanställt (FRA) har i november invigt nya superdatorer och FRAs anläggning med 13 728 processorer ska enligt top500.org klara 102,8 teraflops. Det innebär att de svenska spionerna nu har världens femte snabbaste superdator medan NSC hamnar på 23e plats med 6 400 processorer som har maxprestanda på 44,4 teraflops"

Vad har då den svenska militären för nytt av en så kraftfull dator? Antagligen kommer den att användas till att forcera krypterade meddelanden, köra strategiska simuleringar och avlyssna din internet- och teletrafik.

För om Odenbergs FRA-förslag går igenom kommer all teletrafik att systematiskt avlyssnas och analyseras av Försvarets Radioanstalt. Då behövs det en ordenlig maskin för att driva Sveriges ECHELON.

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

De senaste inläggen

sidfot