Lars Olofsson punkt se

Innehåll

Foto

Tankar och åsikter om teknik, programvara, film och annat som just nu intresserar en programvaruingenjör från Lund.

Kontakta mig

  • kuverte-postadress

Sök i teknikbloggen

Om webbplatsen

Teknik

B2Evolution PHP MySQL Apache

Webbstandarder

Valid XHTML 1.0 Valid CSS

Copyright © Lars Olofsson
2003-2008

ämne

Fri nedladdning av Adobe CS2

Postat 2013-01-11, kl 18:34 • Ämne: Adobe

Adobe har lagt upp Creative Suite 2 för fri nedladdning på sin hemsida. Det inkluderar bland annat Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat Pro 8, Audition 3 och Premiere Pro 2. Så skynda att fynda innan Adobe ångrar sig!

[Download now]Adobe CS2 är en programsvit från 2005 som innehåller applikationer för att redigera foto, audio, video, skapa illustrationer, Desktop Publishing m.m. Programmen är gjorda för Windows 2000/XP och Mac OS X på PowerPC, men fungerar också på Windows Vista och Windows 7 utan några större problem.

Nedladdningsidan innehåller installationsfiler och fungerande produktnycklar för Adobe Creative Suite 2 med bland annat Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat Pro 8, Audition 3 och Premiere Pro 2.

Borttaget kopieringsskydd

Bakgrunden är att kopieringsskyddet för CS2 innehåller produktaktivering som gör att programmen inte går att använda utan att installationen kontrolleras mot Adobes servrar. Nu tycker inte Adobe att det är lönt att fortsätta att tillhandahålla aktivering för 7 år gamla produkter längre, utan har istället valt att erbjuda nya installationsfiler utan produktaktivering.

Adobe Corporate Communications Blog: "Effective December 13, Adobe disabled the activation server for CS2 products and Acrobat 7 because of a technical glitch. These products were released over 7 years ago and do not run on many modern operating systems. But to ensure that any customers activating those old versions can continue to use their software, we issued a serial number directly to those customers. While this might be interpreted as Adobe giving away software for free, we did it to help our customers."

Med andra ord är nedladdningarna bara till för kunder som redan har köpt en licens för CS2 och behöver installera om programmen. Men eftersom Adobe inte har gjort något för att begränsa vem som kommer åt filerna (ännu) så är det svårt att tro att de inte förväntade sig att alla och en var skulle nalla av godsakerna. o:-))

Något som ligger närmare till hands är väl att Adobe hoppas att det ska leda till god publicitet och att nya kunder blir nyfikna på ett hyravtal för Adobe CS6. Så kanske är det en smart strategi. Investeringen i CS2 är redan återbetald och piratkopierarna har nog övergett den versionen sedan länge. Så varför inte återanvända den? Det kan minska efterfrågan på piratkopior av CS6, öka Adobes mind share och kan nå kundgrupper som ändå inte har ett par tusen över till köpa CS6.

Fortfarande användbara program

Även om CS2 har ett par år på nacken är det fortfarande kraftfulla och användbara program som mer än väl täcker behoven för många hobbyanvändare. Photoshop och Illustrator var fantastiska program redan före version CS2 och har fler finesser än de flesta hinner lära sig. Att ladda hem CS2 är också ett attraktivt alternativ till piratkopiering eftersom filerna kommer direkt från Adobe och därmed garanterat är fria från skadlig kod. Så även om det inte är 100 % lagligt om man inte äger en licens för CS2, så är det i alla fall lite säkrare.

Kompatibilitet

Systemkrav:

  • Mac OS X v.10.2.8–v.10.3.8. PowerPC G4 or G5 processor
  • Microsoft Windows 2000/Windows XP. Intel Pentium III or 4 processor

Eftersom programmen släpptes 2005, innan Windows Vista och Windows 7 kom med i leken får man räkna med vissa kompatibilitetsproblem. Men det mesta går att lösa genom att köra programmen i kompatibilitetsläge eller som administratör. Det är definitivt värt besväret.

Ett exempel: Installerar man Adobe Photoshop CS2 på Vista/Windows 7 eller senare så kommer "Registration"-dialogen upp varje gång man startar programmet. Detta är enkelt att fixa genom att högerklicka på programikonen och välj "kör som administratör". Photoshop startas då med högre rättigheter och kan spara valet man gör i dialogen. Välj att inte registrera och avsluta sedan programmet. Det räcker att man gör detta en gång sedan är problemet löst.

Från början var det tänkt att nästa version av Office skulle ha stöd för att spara dokument direkt till PDF. Men nu har ett stämningshot från Adobe har satt stopp för den funktionen i Office 2007.

[Adobe PDF]

Microsoft vill att användaren ska kunna spara dokument direkt till PDF i Office 2007, och har redan inkluderat funktionen i de betaversioner som nu håller på att testas. Adobe kräver att funktionen ska lyftas ut ur Office och att Microsoft ska ta extra betalt av dem som vill använda den. Som det ser ut just nu blir det ett mellanting där man måste ladda ned och installera stödet för PDF separat, men att det ändå är gratis.

Eftersom Microsoft jobbar på en direkt konkurrent till PDF är det inte så konstigt att varningsklockorna ringer hos Adobe. Microsoft är ökänt för sin taktik "Embrace, extend and extinguish" där företaget först lovar att stödja en viss standard, och sedan släpper inkompatibla utökningar som bara Microsofts produkter kan hantera. De olika varianterna leder i sin tur till att standarden undergrävs och till sist blir värdelös.

Ett annat skäl för Adobe att hålla PDF borta från Microsoft Office är att det skulle förstöra marknaden för Adobe Acrobat. Så länge som program som OpenOffice har en liten marknadsandel gör det inte så mycket att de kan spara direkt till PDF, men om funktionen introduceras i Microsoft Office som har en överväldigande marknadsdominans blir läget ett helt annat.

Om stödet för PDF i Office 2007 kommer att gå att ladda hem och installera gratis finns det egentligen som förlorar på att det inte ligger med från början. Den som vill slippa betala för Adobe Acrobat kan ladda hem och installera PDF-stödet. Adobe behåller kontrollen över PDF-formatet och behöver inte vara lika oroliga över att Microsofts PDF-stöd ska diktera vilken version av PDF som dominerar.

Oavsett vart detta landar i slutändan finns det en mängd gratisverktyg som man kan använda för att skapa PDF utan att behöva köpa Acrobat. T.ex PDFCreator som använder en skrivardrivrutin på samma sätt som Acrobat och är tillgängligt gratis under GPL-licens.

ämne

Säkerhetsbrist i Adobe Acrobat 7.0 och 7.01

Postat 2005-06-17, kl 01:49 • Ämne: Säkerhet, Adobe

En säkerhetsbrist i Adobe Acrobat 7.0/7.0.1 och Adobe Reader 7.0/7.0.1 gör det möjligt för en angripare att stjäla information från användarens hårddisk.

Problemet uppstår på grund av att Adobe Reader inte hindrar XML-dokument från att referera till namngivna lokala filer. Eftersom programmet hanterar JavaScript går det att utnyttja den här säkerhetsbristen för att skicka iväg information från en laddad fil via ett enkelt anrop till angriparens webbplats.

Lyckligtvis accepterar inte programmets XML-tolk vilka filer som helst. Binärfiler och filer med tecken som förvirrar tolken går inte att ladda. Det minskar problemet avsevärt. Dock går det utmärkt att knycka till exempel konfigurationsfiler och lösenordfilen /etc/passwd från en Unixmaskin.

Lösning

Uppdatera till Adobe Acrobat / Acrobat Reader 7.0.2.

ämne

Photoshoptangentbord

Postat 2005-03-02, kl 19:45 • Ämne: Diverse, Adobe

Mattias på Moderskeppet skriver om en smart sats klistermärken man kan köpa för att markera snabbtangenterna för Photoshop. Det är ett billigare alternativ än att köpa specialtangentbord där knapparna redan är markerade.

Mattias: "Editorskeys är ett 60-tal klistermärken som du sätter fast ovanpå dina tangenter. På varje tangent hamnar snabbkommandot, bokstaven och en liten bild. [...] Det finns flera olika Photoshoptangentbord och de kostar dryga tusenlappen."

Kan man bara få klistermärkena att sitta kvar låter det som en riktigt bra idé. Jag undrar om tanken kanske kan överföras till Visual Studio. Ett vanligt tangentbort kostar bara någon hundring så det kan vara värt att testa.

Bilder och mer hittar man på Moderskeppet: Mitt eget Photoshoptangentbord för 150 spänn

ämne

Ny kvickare version av Acrobat Reader

Postat 2004-12-23, kl 00:45 • Ämne: Adobe

Adobe har släppt en ny version av PDF-visaren Adobe Acrobat Reader. Version 7 finns ännu så länge bara tillgänglig i engelskspråkig version och har fått namnet Adobe Reader 7.0 kort och gott.

Själva installationen är lite förrädisk. Man får se upp med vilka alternativ som är ifyllda annars får man med en kopia av Yahoo Toolbar på köpet. Sökning med Yahoo och en liten reklamruta i Adobe Reader verkar dock inte gå att välja bort. Programmet krävde också (utan förvarning) tillgång till nätet under installationen trots att jag laddat hem en full version. När jag blockerade anropen i brandväggen kraschade hela baletten.

Den mest omtalade förändringen är att man gjort programmet snabbare. Version 6 var rent olidligt långsamt, och det var inte ovanligt att man kunde få vänta nära på halvminuten för att öppna en vanlig PDF. Med den nya versionen är det historia. För 7.0 är verkligen så blixtrande snabb som man lovat. Hurra!

Teknikblogg

Detta är en blogg som handlar om datorteknik, programvara, systemutveckling, säkerhet, vetenskap och annat diverse skoj som råkar intressera för tillfället.

Jag är obotligt nyfiken och skriver bland annat om nyheter, lärdomar, teknikskvaller, analyser och praktiska tips.

De senaste inläggen

sidfot